Морски свинчета (тема 6)

• 57 491
  • 812
  •   1
Отговори
# 600
Сладурковци Heart Eyes

# 601
Да са ти живи и здрави малките гушковци!  Grinning

# 602
  • Бургас
Ах,много са сладички.Искам да ги нагушкам.Но ми стана доста жал за Рози.
С възрастта стават лениви.Моят Квики,който външно прилича на Алиса между другото,беше супер диво,подскачащо и тичащо свинче.Сега само се изтяга от кълка на кълка и видимо се е закръглил.Аз даже на доктор го мъкнах, защото при него изведнъж стана така.Но пък щом надебеля,едва ли му има нещо.Нашите ветеринари не разбират нищо от свинчета.
Обаче Пуци все се заравя в сеното.Поне не си крие главичката в ъгъла и се моля нищо да не го боли.Яде си,пие си вода...Но е слабичък,също и дребничък.Никога не е бил по-пълен.Може да е до натура както при хората.Квики яде двойно повече в интерес на истината.Много лакома мишка е.

# 603
Благодаря  Hug

За Рози - ще се борим да решим проблема, никак не съм се предала. Той в момента се е изтегнал, преживя сено и с огромен интерес наблюдава синигерите на терасата (завъдила съм цели седем и все у нас висят  Heart Eyes). Ако не беше тревопасен, щях да предположа, че ги дебне, малко прилича на ленив котарак в тая поза.

# 604
  • Бургас
Аз мисля,че е хубав знак свинчето да лежи и да преживя сено.Моите мързели по цял ден го правят.Квики като се сети се изправя на задните крачета, гризе решетката и цирика за зеленчуци.Единствено тогава Пуци е на същото мнение и му приглася.
А синигерите сигурно ги имат за приятели и затова Рози така ги гледа.
Ние пък имаме гълъби,но не ги храним,защото са много нахални.Постоянно се пъхат в остъклената ни тераса и се стресират,защото се блъскат в стъклата,а и ние се стресираме докато ги пуснем навън.
Имате ли гларуси в София?Внимавайте с тях,веднъж спасявахме малко коте от гларус,който ожесточено го гонеше.Не знам да го яде ли искаше,но не се сещам за друга причина.Тези гадини всичко ядат,на моята кръстница и бяха отмъкнали всичката пържена риба от неостъклена тераса.Видяла ги е чак като изяждали последните парчета.

# 605
Аз мисля,че е хубав знак свинчето да лежи и да преживя сено.Моите мързели по цял ден го правят.Квики като се сети се изправя на задните крачета, гризе решетката и цирика за зеленчуци.Единствено тогава Пуци е на същото мнение и му приглася.
А синигерите сигурно ги имат за приятели и затова Рози така ги гледа.
Ние пък имаме гълъби,но не ги храним,защото са много нахални.Постоянно се пъхат в остъклената ни тераса и се стресират,защото се блъскат в стъклата,а и ние се стресираме докато ги пуснем навън.
Имате ли гларуси в София?Внимавайте с тях,веднъж спасявахме малко коте от гларус,който ожесточено го гонеше.Не знам да го яде ли искаше,но не се сещам за друга причина.Тези гадини всичко ядат,на моята кръстница и бяха отмъкнали всичката пържена риба от неостъклена тераса.Видяла ги е чак като изяждали последните парчета.

Да, хубав знак е, че яде - аз писах, че той си яде нормално и има апетит, но въпреки това спада на тегло.

Иначе имаме чайки и грабливи птици - навъртат се покрай Южния парк и прелитат и към нас. Но на самия балкон могат само синигерите да влязат, а и свинчетата са вътре в стаята, гледат синигерите през прозореца.

Между другото, Мая има страх от гълъби и в стария апартамент покривах прозореца, защото прелитаха покрай него и тя се стресираше. Мисля, че ги мислеше за грабливи птици и не осъзнаваше, че има стъкло. От синигери и врабчета не се плаши обаче.

# 606
  • Бургас
Да,добър знак е,че яде.
Големите птици са опасни,добре,че ви е затворена терасата.
Моят баща слага през лятото костенурката да се припича на терасата,но затваряме прозорците,само един остава отворен и то в другия край на терасата.Нашата костенурка е на повече от 20 години,купих си я, когато бях на 13,сега съм на 35.Де и свинчетата да живееха по много...

# 607
Големи са ти сладурковци, Макарон!
Между другото как се приравняват свинчовските години спрямо човешките. При кучетата е 1 към 7, но за прасенцата сигурно повече. И на нас на последния преглед ни казаха, че бил вече възрастен малкия, а той е само на 3 години и няколко месеца.

# 608
Полюбопитствах и видях няколко калкулатора за възрастта на морските свинчета. Този ми се вижда най-правилен:
http://www.melbournerabbitclinic.com/wordpress/?page_id=415

Този пък ми се вижда абсурден - според него първото ми свинче си е отишло на 190 години  Crazy:

Другаде казват да се умножат календарните години по 18, но пак ми се вижда много. По-скоро по 15 ми се вижда разумно.

# 609
  • Бургас
Е,значи с моите в момента сме горе-долу на една възраст.
Но наистина е тъжно,че живеят малко.Толкова свикнах с тях,така ги обичам,дори родителите ми им белят ябълки и моркови,режат им краставица...Онзи ден хванах майка ми да им дава зеле,но беше мъничко и им го оставих.Харесаха го,но не знам дали е добре за тях.Скоро ще правим кисело зеле,я кажете може ли да се дава по малко,за да им изрежа хубавите части от външните листа и да ги запазя в хладилника.

# 610
По малко - може принципно, но аз не давам, защото мисля, че ще се подуят. Иначе има витамин С в него, не е лошо, но в малки количества давай и започни със съвсем малки парченца, за да им свикнат стомасите.

Аз давам кейл понякога, защото има много витамин С, без да е чак толкова газообразуващо или да има чак толкова калций.

# 611
  • Бургас
Благодаря за отговора,ще им давам по много мъничко.
Те основно си ядат моркови и ябълки,когато имаше пресни марули им купувах постоянно.
Също и по малко магданоз им давам и малко краставица,че умират за нея.И по малко диня лятото получават.Друго не смея да давам.Домат знам,че в никакъв случай,защото е отровен за тях.
Ако има нещо друго,което им е вкусно и полезно,сподели моля те,ще им купя.

# 612
Трева. Няма нужда да купуваш - купи семенца и насади в саксии. Няма нищо по-здравословно, полезно и вкусно за тях от тревата.

На година правя по две реколти от 10на сандъчета, издържат по около 6 месеца и трябва да се смени почвата, защото се изтощава. Ако имах място за повече сандъчета, въобще нямаше да давам зеленчуци, само тревата им стига напълно.

# 613
  • Бургас
Това мога да го направя.Има ли физически магазин,от който да купя семена?И какви точно?Саксии имам няколко празни,мога да им посадя малко трева.

# 614
Физически не знам, аз купих от тимотейка, ливадна метлица и ежова главица от интернет. Принципно всякаква трева можеш да засееш.

Да разкажа днес как мина прегледа при д-р Миланова - тя каза, че според нея 1100 грама е идеално тегло за него и да спра да дохранвам, за да видим как ще бъде той сам с храненето. Каза, че е възможно артритът да се отразява на възможността му да си консумира цекотрофите, но това по-скоро се случвало когато има шипове в гръбната, а при него са в тазобедрените стави и най-вече в коленцата. Посъветва ме да не се вторачвам в теглото и да го наблюдавам как е той самият, да не е летаргичен, да яде и ака нормално. Да следя и за консумацията му на вода, но той почти не пие. Каза, че извън артрита, изглеждал в идеално здраве, имал бистър поглед, чудесни зъбки, нямал газове и имал мека, лъскава козинка, което било важно, защото общото здравословно състояние се отразявало в козинката.

Настрана това, в ЦВК хората вече ме познават и момичето на рецепцията направо ме попита как е Рози. Blush Бедното прсенце, много си изпати... Надявам се занапред да нямаме много поводи да ходим до ЦВК.

Общи условия

Активация на акаунт