Морски свинчета (тема 6)

• 57 465
  • 812
  •   1
Отговори
# 615
  • WonderLand
Това мога да го направя.Има ли физически магазин,от който да купя семена?И какви точно?Саксии имам няколко празни,мога да им посадя малко трева.

Аз купих смеска храна за мотрски свинчета от ДМ за 3лв/1кг. В нея има семенца асорти, не знам какви са точно + някакви други хранулки и пелети. Засадих плътно от нея в саксия и за 2 седмици имах идеална тревичка за Мишка, висока около 20см. Държа я в кухнята.

# 616
  • Бургас
Макарон,SilverDream, благодаря момичета!
От ДМ Пуци яде същата смеска.Не ми е хрумвало да засадя семената.Ще потърся и тимотейка и другите изброени.Не ме бива за градинар,но пък може да успея да извадя реколта.Само кажете на колко дълбоко се сеят семената и как се полива,за да имаме и ние свежа тревичка.
Помня преди,че в памук съм слагала леща и боб,бързо поникваха.От ученическите години беше това,надявам се и тези семена да изникнат бързо.

# 617
  • WonderLand
Аз засадих на 1 см дълбочина, държах в кухнята на топличко и до прозореца за да има светлина. поливах всеки ден по мъничко и равномерно. За 2 седмици имах годна за хрупкане тревичка. Успех с лакомството Simple Smile

# 618
  • Бургас
Супер,много благодаря!

# 619
В няколко немски форума за зайчета и свинчета срещам добри отзиви за сеното от тимотейка на HeuAndi. Най-сетне втори откос се появи в наличност и поръчах 5 кг втори откос, 3 кг първи. Нямам търпение.  Party

И миналата седмица дойде кашон 20 кг на https://www.allgaeuer-heustadl.de/, страхотно е - зелено, ароматно - мирише на чай, с много билки и диви цветя - намерих невен, глухарче, цикория, с много дълги листа и стъбла, но въпреки това меко и приятно за навиране и спане. Свинчетата са много доволни, бяха се вдигнали на бунт срещу сеното от зоомагазина за една седмица. Тимотейката ще я ползвам за хранилките, защото е малко по-груба от ливадното сено и по-скъпа.

# 620
  • Великобритания
Макарон - кое поръчваш , 1, 2 или 3 , че не мога да се ориентирам

# 621
Ето това:
https://www.allgaeuer-heustadl.de/produkt/bio-heu-2-schnitt/

Знаеш ли разликата за откосите сено?

Първи откос (1e schnitt/1st cut) е с по-груби стръкове и листа и има семенни кутийки (семенца в горната част на стъблото), по-абразивно за събите и сравнително по-бедно на нутриенти и минерали. Втори откос (2е schnitt/2nd cut) е по-меко, нежно, зелено и ароматно сено, по-малко абразивно и по-богато на нутриенти.

Аз поръчвам втори откос в по-голямо количество, за да мога да го ползвам за постелка в "кухнята" им, а в хранилките поставям първи откос за профилактика на зъбките.

https://www.heuandi.de/Heu.htm - това е другото сено, макар че не мога да дам директен линк.

# 622
  • Великобритания
видях че са 3 вида и затова се колебая
ама ще поръчам от второто , мерси
Иначе аз купувам от едно местно магазинче изсушена зелена тревичка , страхотна е , и е dustfree ,
Пухи много я харесва , направо си умира за нея

# 623
Това нещо като ReadiGrass ли е?

Изглежда страхотно, моите вкъщи са луди за ReadiGrass.  Laughing

# 624
  • Великобритания
да , точно като readigrass е , но е насипно и много евтино
3 паунда за около 2 кила и половина

# 625
Еха, цената е супер. Завид Yum

# 626
Макарон, страхотни са свинчовците 😍. Хубаво да ги нагушкаш от мен. Радвам се, че Рози има подобрение.

Много полезна е информацията за сеното. Чак сега прочетох, че нашето е първи откос. Честно да си призная до момента изобщо не знаех какво сено трябва да ядат. Купувам каквото има. Ако не намеря в някой от магазините втори откос и аз ще им поръчам.

Да споделя за моята банда, вече се нормализираха отношенията. Даже Балу без никакъв срам се прояви като мъж в мое присъствие. Сега цари мир и спокойствие.

Понеже не им е много разнообразно менюто, реших да им купя селъри. Кое да им давам - листата, главата или двете? И колко често може да ги храня с нея? Всекидневно ядат моркови, жълта чушка, краставица и магданоз по малки количества, копър им давам напоследък. Преди им бях насадила в две сандъчета трева, но откакто Миша получи газове от нея, доста се наплаших и определено не смея да си експериментирам с прясната храна. Сега ме посъветваха да им разнообразя менюто. Тук масово им дават марули ( различни видове), дори и сок от портокал, обаче аз не смея. Купих им и рукола, преди не я харесаха, но сега всичко омитат. И от нея давам по малко.

# 627
Мерси!  Hug

Браво на Балу  Laughing На мен в темичката не ми вярваха, че Рози, хъм, си изпълнява съпружеските задължения и след кастрацията. Аз им се радвам, че водят пълноценен живот и са щастливи заедно, макар понякога да се налага да изляза от стаята и да ги оставя на мира. 

С тревата трябва да се внимава, т.е. бавно да се подходи към въвеждането й. Абе както се захранва бебе с потенциален алерген. С течение на времето количеството трева може да се увеличава. На моите трима в разгара на лятото давах по едно голямо сандъче трева на ден, изяждаха го до последното стръкче. Никакъв проблем не са имали с меки изпражнения или газове. Те все пак са еволюирали да ядат трева.

Гледам, че наблягането на тревата за сметка на пелетите е тенденция в повечето форуми, все повече потребители изключват пелетите изцяло от диетата, както и повечето зеленчуци, и дават само трева и сено в съотношение 20% към 80%. Много било важно да им е grainless и seedless диетата. Обаче де толкова трева в средностатистически апартамент. Confused Иначе им вярвам, че трева, сено и нищо друго е оптималната диета за свинчетата.

Целина давам често, защото ние ядем по много и често купувам. Основно давам стъблата, защото имат по-малко калций и фосфор от листата, а също толкова витамин Ц. Като количество - да речем по едно парче колкото фаланга на пръст три - четири пъти седмично на едно прасенце.

Марули и аз чета, че много хора дават смело, по много и през цялата година. Аз давам лятото или ако намеря някакви био, гледани в пръст в оранжерия, поне да не са хидрофонни, защото да не са чааак толкова бъкани с нитрати. И изкисвам много, по няколко пъти им сменям водата. В интерес на истината, не съм виждала проблем след маруля и дори Рози със своя чувствителен стомах не е имал меки изпражнения или газове от повече от година. Сок от портокал ми е странно да се дава  Crazy Има резон с оглед вит. С, ама чак пък толкова - по-добре парче червена чушка или резенче домат, няма смисъл от толкова много захар, колкото има в портокаловия сок.

Моите много харесват и понасят добре различните видове радичио и цикория. За разлика от марулите, в тях обикновено няма много нитрати, а радичиото е богато на витамин С. Също и не са толкова газообразуващи, колкото марулите.

Понякога давам кейл, но с него внимателно по две причини: първо има много калций, и второ, може да доведе до газове. Но извън това, едно листо кейл им носи горе-долу половината от седмичната доза витамин С.

# 628
Благодаря. Ще им купя цикория и радичио за разнообразие. Ще им засадя и малко тревичка и като порасне започвам да ги захранвам. Само дано на Миша да и понесат добре, че много се наплаших когато се беше подула.

# 629
Мили хора, ще поръчвам от HyperDrug.

Някой има ли желание за:
1. Обща поръчка на 11 кг Oxbow Adult Guinea Pig - на промоция е в момента, но количеството ми е много: https://www.hyperdrug.co.uk/Oxbow-Essentials-Adult-Guinea-Pig-Fo … fo/CAVYCUIS/45KG/ Иначе цената на килограм излиза много добра.
2. Обща поръчка на 454 грама Oxbow Critical Care и да си го делнем - https://www.hyperdrug.co.uk/Oxbow-Essentials-Adult-Guinea-Pig-Fo … fo/CAVYCUIS/45KG/
3. Някой друг да иска да поръчаме нещо заедно, с цел безплатна доставка и делене на транспортни разходи? Например някаква лечебна храна (Emeraid, Critical care, Pro C?) - наистина е удобно човек да си ги има при нужда. Има и най-различни лакомства, аксесоари за клетка и прочее глезотийки.

Промоцията на храната на Oxbow е май до сряда, така че ако някой иска, да свирка.  Heart Eyes

Успешна седмица на всички!

ПС - трети ден давам на Рози цекотрофи (много  Sick) и се радвам да споделя, че е 1150 грама без дохранване с Critical care. Party  

Общи условия

Активация на акаунт