Морски свинчета (тема 6)

• 57 457
  • 812
  •   1
Отговори
# 630
без да искам постнах два пъти.  Blush

# 631
Слагам в скрит текст, за да не досаждам на хората, които не се интересуват пряко от работата на приютите за морски свинчета.

Скрит текст:
Идва черният петък в Амазон и други онлайн магазини и в този ред на мисли исках да споделя в темата начин за подпомагане на каузи, близки до сърцето ни, независимо дали са свързани със свинчета, или не. В Англия има лесен начин да се пазарува онлайн, като търговецът дарява процент от платената сума на НПО по избор на пазаруващия. Аз лично съм избрала:
https://www.easyfundraising.org.uk/causes/teas/ и помагам на тях, когато пазарувам неща за свинчетата. Имам и други каузи (не е нужно да се избере само една), но специално когато купувам неща за прасенцата, помагам на TEAS. Благотворителят е всъщност онлайн търговецът, клиентът им само им казва за коя кауза иска съответният процент от сумата да бъде дарен. С помощта на резервации за хотели, самолетни билети и всякакви други покупки съм генерирала само миналата година 275 паунда, част от тях - за TEAS.

Уважавам безкрайно много работата на TEAS (The excellent adventure animal sanctuary): https://www.teasnorthampton.co.uk/ Това е приют за свинчета с тежки заболявания, обикновено дентални, за които няма друга алтернатива, освен за тях да се полагат високоспециализирани грижи. Организацията е регистрирано НПО, доброволци се грижат за прасенцата и помощта от easyfundraising.org.uk се използва за ветеринарни грижи, храна и постелки.

Има огромен брой каузи, които може да се изберат - аз лично съм си избрала няколко, само тази е свързана с животни. Въпрос на личен избор, но споделям в темата, защото е донякъде свързано със морски свинчета, познавам част от хората в TEAS и знам, че вършат прекрасна работа - освен работа на пълен работен ден и занимания със семейството и малките си деца, стават нощем да хранят свинчетата, да им изчистят, да ги обслужат, както и помагат на много други стопани с морски свинчета с дентални проблеми със съветите си в Интернет.

Любезно моля също ако някой не е гласувал и има желание да го стори, че гласуването за приют на годината е все още отворено:
https://shop.smallpetselect.com/pages/rescue-heroes-nomination-page-copy

В категорията Independent resue е номиниран LA Guinea Pig Rescue, които преди месец извършиха чудеса от храброст да приютят и осигурят ветеринарни грижи на над 700 свинчета от частен развъдчик, гледащ ги в ужасни условия. Наградата е в натура и ще им осигури храна и провизии за цяла година, което е особено важно, тъй като почти 500 от приютените свинчета са бременни женски.

Благодаря на всички, които са отделили време да ми прочетат поста, и искрено се надявам да не съм ви досадила!   bouquet  

ПС - не бих публикували директни призиви за даряване на средства, позволих си да постна информацията отгоре защото не изисква нищо освен даване на глас за добра кауза, свързана с морски свинчета.   Embarassed Хубав ден на всички!

Последна редакция: ср, 15 ное 2017, 13:12 от Макарон

# 632
  • Бургас
Макарон,аз те поздравявам за поста.Убедена съм,че животът е безценен,да си пожелаем да има повече добри хора като теб и доброволците в приютите!

# 633
Благодаря!
На мен лично понякога многото призиви за даряване в социалните медии ми идват в повече, особено за каузи, които може да не са важни за мен лично. Отдавна се чудех дали да публикувам информацията тук, или не, и си го позволих, защото все пак има нещо, което ни е събрало в темата - обичта и грижите за морските свинчета, а това е лесен начин да се помогне на много свинчета.  Heart Eyes

Още веднъж се извинявам, ако съм подразнила някого  bouquet

# 634
Дойдоха материалите за C&C cage  Tada

Ще правим 2х6 клетка, т.е. основа 226 на 77 см. Поръчала съм два листа корекс. Ако не объркаме при рязането на първия лист корекс, ще направим от втория Г-образен втори етаж около 1 м2. Ако го объркаме, вторият етаж ще е готов след две седмици, за да поръчам нов.  Mr. Green

Разглобихме клетката и пренаредихме стаята им, за да освободя място за по-голяма клетка. Май няма да успеем тази вечер с всичко и ще спят на леглото, застлала съм го с протектори за матраци. И утре сутрин запретваме ръкави.

Първи впечатления от гридовете - много са устойчиви и масивни. Корексът - не чак толкова, а и е черен и грозен.  Sad Надявам се сглобен да изглежда по-добре. Иначе свинчетата наблюдаваха с голям интерес разглабянето на клетката - бяха ни се надвесили над раменете и гледаха втренчено всяко наше действие. Май разбраха, че няма повече да си живеят в къщичката и са тъжни в момента.

Стискайте палци да не оплескаме нещо, че с мъжа ми сме "големи майстори".  Утре ще пиша как се е получило, евентуално ще кача и снимки (ако е станало добре  Mr. Green) и ще споделя впечатления. Планирала съм да запиша клипче как ги пускаме в новата къщичка.

# 635
Успех! Много ще се радвам да ги видя как се настаняват.

Аз днес минах през Сортови семена, вдъхновена от идеята да им сея зеленина през зимата. Оказа се че в България не мога да поръчам само семена на тимотейка например онлайн, трябва да се дръпна я до Русе, я до Силистра, и да взема 20 кг чувал! След обиколка на практикер, бриколаж и един два крайпътни разсадника, стигнах до Сортовите семена на Сточна гара. Тазм ми обясниха, че в работен ден ще ми направят какъвто микс искам, но е добре да е поне няколко килограма, което не е проблем да взема 5 кг семена за свине, коне, крави или прасенца Simple Smile, но предлагам ако някой има желание да се обади и ще споделя с удоволствие семената, така или иначе ще са много като грамаж.
Също така ще съм благодарна да споделите и какви семена би било добре да взема, тимотейка, ежова главица и ливадна метлица си спомням от един пост на Макарон... нещо друго да добавя?....

# 636
Продават се малки разфасовки трева онлайн, аз купих по 500 грама. Обаче не намирам магазина... Може би го няма вече, аз преди две години може би поръчах и си имам още. с 5 кг ще им насееш цяла ливада.  Laughing Обаче гледам, че по-бавно никнат тоя път семената, може би за две години са остарели, така че с удоволствие може да участвам в общата поръчка на семе.

Клетката е готова, а аз съм като разглобена. Всичко точно, нищо не успях да объркам, обаче много трудно се поставят крепежите на стенните панели и ми треперят ръцете от умора.

Нямаше тържествено поставяне в готовата клетка, понеже първо направихме част от нея и ги сложихме там, докато направим другата част, щото нямаше къде да работим. Обаче определено им харесва, голямо търчане падна. Много е голяма и удобна за мен, защото има място под клетката да им съхранявам всичката прикя. Мъжът ми се шегува, че им трябва гардероб вече и май не е далеч от истината - то са одеялца, пък подложки за напикаване, пък легълца... .  ooooh! Та сега всичко това ще го подредя в кутии под клетката им и вероятно ще измисля с нещо да го скрия, може би с някакъв плат отпред.  Thinking

На долния етаж съм сложила повече легълца от обикновено, за да се крият, защото още им е нова обстановката и са неспокойни. После мисля да ги махна и да им оставя много място за тичане. Клетката не е съвсем завършена - остава да сложа поларена "горичка" под горния етаж, за да се крият там, както и на целия коропласт трябва да сложа предпазители, за да не го гризат и да изглежда по-естетично. Обаче днес останах без ръце (и нокти!) и ще го правим другия уикенд. Сега поседнах да ви разкажа и после отивам да чистя стаята им, че е като паднала бомба - крепежи, изрезки от пластмаса и чудеса. Много трудно ми беше да снимам без да ви покажа панаира.  Mr. Green

Обаче ето снмки - горен етаж:
Скрит текст:
Цялата клетка
Скрит текст:

Впрочем, сивата постелка под горния етаж е VetBed и те много я харесват за спане. Явно им е топло и мекичко и все на нея спят.

# 637
О, то цял палат!  Heart Eyes
Да им е честит новият дом на малките пухльовци и добре да се забавляват в него!  Grinning

# 638
  • somewhere over the rainbow
Здравейте!
Ние сме с проблем - Лео е с разстройство и изпражненията са му много светли. Днес моята 2 -годишна племенница го натисна по коремчето и той изписка, но не знам дали има нещо общо. Та трябва ли да му дадем нещо и какво?
Умърлушен е, хапна много малко и стои в единия ъгъл. Вероятно го боли.

# 639
Здравейте!
Ние сме с проблем - Лео е с разстройство и изпражненията са му много светли. Днес моята 2 -годишна племенница го натисна по коремчето и той изписка, но не знам дали има нещо общо. Та трябва ли да му дадем нещо и какво?
Умърлушен е, хапна много малко и стои в единия ъгъл. Вероятно го боли.

Заведете го на ватереинаря (помня, че имате познат) Peace Може да има нужда от антибиотици. Обикновено за диария дават бисептол (триметоприм сулфаметоксазол), но той ще ви го дозира. Най-добре бисептол, защото той помага не само срещу бактерии, но и срещу протозойна паразити - кокцидори, жиардиози и т.н. Освен това се понася добре. Вие май взехте прасенцето преди седмица две, толкова е и инкубационният период за жиардиозите и кокцидозите, така че децата да не го пипатPeace

Паралелно с антибиотичната терапия, не е лошо да започнете терапия с пробиотици (БиоКулт бебе саше, има приятен вкус и добър състав, съдържа ацидофилус и пребиотици) и рехидриране (саше Хидратин Алфа).

Ако имате познат с морско свинче, пресни екскременти на здраво прасенце са най-добрия пробиотик. Имаме съфорумци в Пловдив. В София сме разменяли, Мая го игра донор Mr. Green

Междувременно спрете всички зеленчуци и всяка насипна храна от зоомагазина. Ако имате пелети тип Верселе Лага Кавиа Къмплийт или Беафар Нейчър, може да давате такива - както като пелети, така и на кашичка със спринцовка.

Знам, че на много места се препоръчва даване на домашно кисело мляко и на толкова малко прасенце е допустимо, но аз не бих. Колкото и да са полезни лактобацилите, толкова е и вредна за тях лактозата, та не бих рискувала.

Не позволявайте да не яде. Ако не яде сам, силно необходимо е да дохранвате със спринцовка. Прием на недостатъчно храна води до гастроинтестинална стаза, която пък от своя страна често е фатална. Храната трябва да е не какво да е, а на основата на трева/сено, т.е. само бебешко пюренце няма да ви свърши работа, трябва нещо с много фибри. Най-удобни са лечебните храни, които споменах преди няколко страници в темата, а при липсата им - пелети от сено стрити на кашичка с малко вода. В кашичката от пелети може да се сложи малко бебешко пюренце - морков примерно, но малко, основната съставка са пелетите.

# 640
Благодаря, Макарон, за изчерпателния отговор! Обадих се на моя познат, попита какво имаме налично против диария. Имаме Смекта - дадохме на върха на ножа, разтворено в малко вода, със спринцовка.   Утре сутринта пак, но, ако няма подобрение, да го заведем.
Сега след водата сам яде малко сено, но пак заспа. Чудя се дали да му направим каша с пелети.

ПП. Намерих и пробиотик Лактакеър капсули, но за възрастни. Дали да дам и колко?

Последна редакция: сб, 18 ное 2017, 21:38 от N_A_N™

# 641
Смело давай - половин или четвърт капсула, на око. Те в общия случай така или иначе бактериите не стигат живи до стомаха, но пребиотиците са важни, Лактакеър май има и фибри, така че идеално. Смекта може да се дава също, и аз съм давала, добре действа. Peace

За кашата от пелети - преценката дали яде и е ли това достатъчно е ваша. Съветвам ви да го мерите на кухненска везна и ако има спад повече от 10 грама, да дохранвате.

Успех на вас и бързо оправяне на Лео.
О, то цял палат!  Heart Eyes
Да им е честит новият дом на малките пухльовци и добре да се забавляват в него!  Grinning

Благодаря!  bouquet

След първоначалната еуфория и попкорнене, сега се кротнаха и като че ли им липсва старата клетка. Изглежда им допадна като място за разходка, но сега седят и чакат да ги върна в тяхната си къщичка. Ама ще свикнат, няма къде да ходят.

# 642
Да, морските свинчета са много консервативни животинки и трудно променят навиците си. Всяка промяна в обстановката или режима е източник на голям стрес.

# 643
  • Бургас
Макарон, чудесна е клетката.Като кралски апартамент в петзвезден хотел.
Поздравления за това,че сами сте си я направили,аз не мога да  измисля такова нещо.Радвам се,че мъжът ти те подкрепя и ти помага, явно е добър човек и обича животните.

Моят Квики явно е самотен,от доста време клетките на моите са една до друга.И Квики напоследък гризе решетката,която е от страната на Пуци.Като ги пусна,Квики отива при него,явно в опит да си играят.Но Пуци е железен,не отстъпва,трака със зъби и кърка заплашително.Най-често стои с гръб(по-скоро с дупе) към клетката на Квики.Когато са пуснати не го преследва да го бие или хапе,но не го и допуска наблизо.Ех,характер има тази животинка.

# 644
Привет, Лео изглежда по-добре. Пак ака рядко, но поне цветът е нормален /вчера беше с цвят на хума и сякаш имаше слуз/. По-странното е, че анусът му е някак подут, като топка /днес е малко по-добре от вчера/. Личи си, че не му е добре, само лежи в единия ъгъл, заринат от сено, но пък постоянно яде от нея. Вода пие със спринцовка, смесена с пробиотик и смекта.
Вчера децата му даваха обелка от краставица, а после усетих, че краставицата има отвратителен вкус. Вероятно беше пълна с нитрати и сме го натровили.
Днес ще го водим на доктор, само не знам дали да не го измия отдолу, защото е целия осран. Какво ще кажете, дали и как да го измия?

Общи условия

Активация на акаунт