Морски свинчета (тема 6)

• 57 442
  • 812
  •   1
Отговори
# 705

Весела Коледа!!! Пожелавам на всички вас и вашите свинчовци много здраве и щастливи моменти заедно.

# 706
И от мен честита Коледа! С пожелания за много здраве и любов на вас и любимите прасенца!

# 707
  • Бургас
Честита Коледа и от мен!Да сме живи,здрави и нашите прасенца да посрещнат още много Коледи с нас!

# 708
  • Бургас
Леле,хора,Квики ме изуми.Прибрах се от имен ден и не ми се спеше,реших да сменя талаша на мишоците.Понеже покрай празниците нямах много време и не съм се гушкала с тях,Квики явно много ми се радваше,изправи се,даже изтърпя да го галя няколко минути.Но учудващо след като го сложих на новия талаш, най-спокойно пред очите ми изхрупа две-три стърготини.Не съм му сипвала храна,за да е ял от нея,тъкмо щях да му слагам първо сено.За пръв път го виждам да прави това.Не е гладен, постоянно имат храна.Той и найлонова торбичка яде веднъж,но това със стърготината...Думи нямам.Може би тайно си похапва,но не мога да си го обясня.

# 709
  • Пловдив
Весели празници и от нашия Свинчи! Не пиша много, но чета редовно- хем сте ми полезни, хем интересни. А този пискюл от шапка, който се вижда на снимката в дясно е приятелчето на Свинчи Simple Smile

# 710
  • somewhere over the rainbow
Привет! Аз не съм писала отдавна, но няма и с какво да се похваля. Лео се разболя отново и този път не успя да се пребори. Мисля, че прекалихме с нитратите. Той много обичаше зелении и му купувах от пазара магданоз, копър, спанак, рукола ... Но вероятно са пълни с нитрати. И така ... Не знам кога ще спра да се обвинявам.
Още на другия ден си взехме Лео 2 - копие на първия, но по-мъничък. Просто къщата сякаш опустя и с децата заедно решихме да не се бавим с взимането на друго пухче.
Храним го само със сено и смески - смеските не ги тачи особено, но сеното свършва бързо. Рядко му даваме малко морков, банан, сушена или прясна ябълка. Страх ме е от всичко, в което може да има нитрати. Обмислям да си посадя магданоз и тревичка в саксия, за да съм сигурна, че са чисти.
Днес дребосъкът е нещо омърлушен /или си внушавам, то парен каша духа/. Дано е нещо временно.
Все още не знам как да процедирам с вит.Ц. Да му слагам ли във водата, той пие една поилка за 2 дни, няма ли да изветрява?

# 711
Не само нитратите са опасни за морските свинчета. Цитрусите и сухите плодове също могат да са токсични за тях – цитрусите заради химикалите, с които са третирани, сухите плодове заради афлатоксините.
На твое място ще изхвърля от менюто банана и сушената ябълка. На този етап са му достатъчни сеното и смеските – само гледай да са качествени. Има време да го захраниш със зелении – напролет му бери от чисти места и готово.
Ти да му посееш също е вариант.

# 712
  • Великобритания
може да му накисваш по малко листа от марулка , магданоз и копър във студена вода , така уж се извличат ..аз купувам само био салати , ама пак накисвам за по 15 минути , че много обича мойто прасе
нещо не ми ядеше последните гранулки , сменихме ги - оказа се капризно прасе и сега вече нагъва новите хахх , и на сеното не отказва ама си чака и прясната тревичка , вече втори път му сея .. След нова година ще се преместим в къща , с малка градина и нямам търпение да си засея разни зелении , и за него да вземем ограждения , че да го пускаме напролет там Simple Smile

# 713
Сушената ябълка я взехме от зоомагазин, пише, че е точно за морски свинчета. 100% натурална. Но банан и ябълка му се дава рядко - да речем на 2 дни веднъж количество, колкото малък орех. Сено също от магазин, каквото има, не знам колко е качествено. Мисля да взема натурално сено от село.

# 714
  • Великобритания
определено има разлика в сеното , в началото като не знаех и купувах едно , Пухи само спеше в него , изобщо не го гризкаше .. после го сменихме с такова от фермерски магазин .. един чувал заминава за 0 време
прочети в темата за линковете от немското сено ,то е доста качествено

# 715
Той и това много го яде, но не знам дали това е критерий за качество.
Как процедирате с вит.Ц?

# 716
  • Великобритания
аз лично не давам допълнително , всеки ден по 1 купичка с пресни зеленчуци смятам , че са достатъчни

# 717
Да, с пресните няма проблем.
Но мен ме е страх, защото си мисля, че Лео1 почина заради тях. Та какво да правя в този случай?
От къде да си купя магданоз в саксия /да не го чакам/?

# 718
Много съжалявам за Лео.  Hug

Аз купувам за тях само био зеленчуци, не сме имали проблем с тях, цяла зима си им давам. В ХИТ има на Моравско село, в Билла има на Гиммел, във Фантастико също често намирам богат асортимент на Моравско село. В този сезон давам: целина - стъбла, листа и корен, пащърнак корен и листа, магданоз корен и стъбла, копър, кориандър (био кориандър има само в ХИТ, цената му е  #Crazy обаче го обичат и е много полезен за тях), рукола, радичио, марули, чери доматчета, цвекло, краставица, чушки, спанак, броколи. Не всичко едновременно и не в огромни количества - за трите възрастни свинчета давам 150 грама зеленчуци на ден, разделени на две порции сутрин и вечер. Гледам в основата на дажбата да са листните зеленчуци, т.е. грубо по 1 средно голямо листо маруля на прасе на ден, по едно стръкче някаква друга зеления (кориандър, магданоз, радичио, рукола), парченце коренов зеленчук и парче зеленчук (домат/краставица/чушка/евентуално ябълка). Тревата е отделно и ядат ежедневно заедно със сеното.

Зеленчуците са винаги обелени, измити, изкиснати за 30 минути в топличка вода (за да не са студени от хладилника) и още веднъж обилно изплакнати. Кисненето във вода наистина извлича нитратите от тях, както и разни други водоразтворими вредности, ако ги има. Не е същото като да са от собствената градина, но намалява рисковете. За мен елиминирането на свежата храна от менюто на морските свинчета е вредно. Не само физически, защото води до девитаминоза, но и психически. При зайци например, които са гледани в лабораторни условия с висококачествена гел храна и сено, но без свежи зеленчуци и трева, се наблюдават разни неврологични симптоми - например гризат си козината, лапите, трият си зъбите, пият огромно количество вода и пр. Това разбира се е малко екстремен пример, но храненето е едно от основните забавления на прасенцата, те си чакат дажбата с нетърпение, квичат недоволно, ако закъснея с храната, споделят си храната едно с друго, радват се и попкорнят. Не бих ги лишила от това, но всичко с мярка.

Да разправя моите три свинчета как са. Роузи се чувства добре и мисля, че в момента не го боли нищо, търчи като младо прасе.  Laughing Предполагам комбинацията от глюкозамин, Oxbow Joint Support и малкото корен от куркума, която давам ежедневно, му помага. Почти си е възвърнал нормалното тегло. Мая е добре, скоро става на две години (на 28 януари). Алиса става огромна. Доскоро беше топчеста, сега изведнъж се издължи като акордеон и изглежда кльощава. Но май ще е много голямо прасенце, на 8 месеца е най-голяма от тримата, а има още поне 6 месеца да расте. Много е силна, непрекъснато размества нещата в клетката, и може да скача много високо - тази сутрин прескочи съвсем спокойно 36 см преградка (бях ги затворила в едната част на клетката, за да им изчистя, но тя бързаше да иде да яде сено и просто си прескочи Laughing). Племенникът ми коментира, че ако Алиса беше мъж, щеше да е нацепен батка.  Rolling Eyes

# 719
И според мен изключването на свежите зеленчуци не е вариант. Обаче в нашия град има само Кауфланд, където много рядко съм виждала био краставици. Някой има ли идея дали в Кауфланд има други био зеленчуци? /от там съм взимала разни листни, но не бяха био/.

Общи условия

Активация на акаунт