Морски свинчета (тема 6)

• 57 425
  • 812
  •   1
Отговори
# 780
Ще снимам, ОК.  Heart Eyes Обаче пипна ли ги, мои са, няма да мога да ги оставя в магазина.  Blush

Магданозът не е забранен, но една връзка е невероятно много. Нормалното количество е едно стръкче на седмица, но те понеже обичат, той решил да ги поглези.  Laughing Свекър ми е мой човек, обожава гризачите. Навремето е имал цяла колония хамстери, но като са се събрали със свекърва ми, постепенно са ограничили бройката. Последните починали, когато мъжът ми бил в начална степен. И до сега говори за хамстерите с голяма любов и трепет, особено за една бяла хамстерка. Даже мислехме да му подарим за коледа, обаче свекърва ми няма да е особено щастлива, защото, доколкото ги познавам, свекър ми ще се изсухли от чистенето, а само ще ги гушка.  Laughing

Последна редакция: ср, 24 яну 2018, 14:28 от Макарон

# 781
Аз имам особено предпочитания ктм късокосместите прасенца, просто залепвам като видя някое някъде... в зоомагазините пазарувам храни и прочие, бързо и без да се оглеждам защото ако видя някое прасенце.. особено ако е само и тъжно, край... мое е

Макраон, вземи поне едното.. Simple Smile момиченца са, а ти искаше девойка, харесала си ги вече, поне едничко.

# 782
Мненията ви никак не ми помагат на самоконтрола, да знаете.  Laughing На мен по принцип ми е слаб ангелът, де. И в този бавен ден на работа, рядко мързелив и спокоен откъм крайни срокове, само броя часовете и да ходя да видя прасунките. Такъв сърцетуп ми докараха снощи, направо любов от пръв поглед.

# 783
  • Бургас
Ох,и ние така купихме Квики.
Ходихме със сина ми да купим от Мола хубаво сено за Пуци.И ей така,от любопитство погледнахме свинчовците.Е,то беше любов,то беше чудо.Беше се гушнал с още едно бебе,но се оказало женско,не можех да го взема.Дори не бяхме сигурни дали е момче,примолих се на момичето да ми го запази и да ми звънне като мине лекарят(те имат ветеринар и уж се грижат добре за животните).Е,звъннаха момче било.И го взех точно на именния ден на сина ми.Като беше малък даваше да го гушна,сега не иска.Но пак го обичам много.

# 784
  • Великобритания
Макарон - зимай , не се дърпай
мъничка душичка е, ти поне имаш място 
ние нали се преместихме  и имаме градина , е мойто Пухи е във възторг , защото има много глухарчета , т.е сега са само листа , ама са чисти , само му ги изплаквам , изсъхват на салфетка и угощение .. Милото , като чуе че се отваря вратата към градината и почва да квичи и подскача , ххахх .. малко да се постопли и ще му взема от тия външните клетки , да събира тен Simple Smile

# 785
Мненията ви никак не ми помагат на самоконтрола, да знаете.  Laughing На мен по принцип ми е слаб ангелът, де. И в този бавен ден на работа, рядко мързелив и спокоен откъм крайни срокове, само броя часовете и да ходя да видя прасунките. Такъв сърцетуп ми докараха снощи, направо любов от пръв поглед.

Погледни нещата от друга гледна точка, мишлето е малко, може да си роди още мишленца, може от тях да си оставиш някое друго момиченце.. мм? Имаш място, практическа и теоретична подготовка, подкрепа от близките ...и любов от пръв поглед ..Simple Smile

# 786
Ох, трябваше спешно да вземем новото сено от превозвача, че са три големи кашона и им пречат в малкия склад. За мое огромно съжаление не остана време за свиждане с мишките. Утре преди работа ще минем да ги видим обаче, че и мъжът ми много се заинтересува. То и на него малко убеждаване му трябва за ново свинче.

Новото мишле няма да размножавам, страх ме е от усложнения, бременността и раждането им разбъркват йерархията и водят до конфликти в стадото, пък и Рози е кастриран. Въпросът е едно или две прасенца и сега или след като се върнем от пътуването. Клоня да е след това... Много харесах тези три момиченца, но от друга страна съм отговорна за трите, които са вече вкъщи. Sad Много стресово ще им дойде първо запознанство с ново свинче, след няколко дни местене в нова къща и по-малка клетка, след това - местене обратно. И навръх всичко, на Мая й се пада да се разгони баш в средата на пътуването. Crazy Не искам да се вкарам в приключение, да се сбият и да трябва да ги разделям заради конфликт, колкото и да ми се иска да ги взема вкъщи сега и веднага. Не, че има голям риск, те са голяма любов, обаче знаеш ли ги как ще реагират.

Ако някоя девойка ни изчака да се върнем, ще е моя, решено е.

ПС - отворих два от пакетите сено. Отзиви:
- http://heukauf.de/ - BIO - HEUBALLEN(2.Schnitt) - бала био сено втори откос - много добро. Втори откос е, но явно е окосен по-късничко, така че листата и стръковете са едни дъълги, едри, почти сочни (което е необичаен епитет по отношение на сеното, но това ми идва наум). Много зелено и много ароматно, свинчетата много го харесват.
- https://www.zollernalb-heu.de/ - не е лошо, ама няма да повторя. Късички стръкове, зелени, много билки и цветя (глухарче, лайка), но много рехаво и фино и в сравнение с другото сено няма никакъв аромат.
- http://www.samerberger-heustadl.de/ - още не съм го отворила, но е двойно по-скъпо от HeuKauf, така че освен ако не е много, много хубаво, няма да повторя.

Засега фаворити на прасенцата са allgaeuer-heustadl.de, които обаче произвеждат малки количества сено и се изчерпва до есента, и heukauf.de, които правят и много хубаво, и не толкова хубаво сено и е малко на късмет. Но хубавото им сено е наистина много добро и е евтино в сравнение с останалите.

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 00:35 от Макарон

# 787
Здравейте,

аз съм "мама" на Пухи, който е на 2 години. Много искам да ви покажа този рус пухен хубавец, но за съжаление не виждам опция да прикача снимка.

Много съм притеснена, т.к Пух има здравословен проблем. Преди малко повече от седмица видях, че има диария и го заведох на ветеринар. Хубавеца си хапваше, но се беше "понаакал". Там го прегледаха ... със слушалка по стамахчето дали има газове /няма/, дали има темепература /няма/, измериха му теглото - 770 грама. Сложиха му инжекция антибиотик и му дадоха пробиотик. И така 5 дни беше на лечение :
Baytryl s.c.
Florentero p.o.
veyh multi C.

Казаха да му давам по 1 капка мулти-С-мулгат в продължение на 5 дни.

И така хубавеца се "затегна", започна да ака нормално. До днес, когато отново сме в положение "понаакал се". Сложих храна, той изглеждаше ентусиазиран, отиде на купичката, но не хапна. Взех го при мен и му дадох от любимите му гранули, но той не посегна да си вземе. Разчупих му една гранулка и му я сложих дълбоко в устата на кътниците и той започна да дъвче по-продължително с леко отворена уста. Което ме навежда да мисълта за прораснали кътници - малоклузия !!! Призля ми гледката, т.к братчето му по съдба почина, именно от това, не можа да стигне до операция.

Бих искала да попитам някой преминал ли е през операция за намаляване на кътниците. От консултации с ветеринари знам, че риска е голям и някои не преживяват пълната упойка....
Имате ли препоръка на ветеринар хирурс с голям опит с гризачи. Четох за ЦВК, но там мненията са малко противоречиви ... .
Това разтройство също ме притеснява, как се оправи и пак започна ... може би антибиотика не му подействал ?!? Sad(((
Четох, че е добра идея да се дава изпражнение от здраво морско свинче с кисело мляко ... някой дали го е правил ?
Много ще бъда благодарна на всеки включил се по темата за моето момче ! Много се притеснявам, много тежко преживях загубата на "братчето" му и се самообвинявам .... и искам да помогна на Пух да преодолее това изпитание.

# 788
  • Бургас
Пипи,щом е с диария и не яде, веднага го занеси в клиниката.
Няма как да му помогнеш.
Макарон е давала дозировка на Смекта,дано се включи.Но неяденето е лошо.
Ти сено даваш ли? Трябва постоянно да има,в неограничени количества.То по естествен начин им изтрива зъбите.

# 789
Pi`pipi, здравей!

От кой град сте? Ако сте от София, препоръчвам ЦВК за обстоен преглед на зъби и фекална проба.

Подрязването на кътниците не е нужно да става под пълна упойка. Early evening може повече да разкаже, но като цяло ги анестезират инхалационно, при това съвсем леко, колкото да ги позамаят и успокоят, с изофлуран. След това зъбките не се подрязват с ножица (както преди години се практикуваше и което вече е отречено като метод), ами със зъболекарски инструменти се изпилват.

От разказа ти не ми звучи като основният проблем да е малоклузия, ако има такава, тя е по-скоро в следствие от намален апетит заради гастроинтестиналния проблем. Теглото - 770 грама - е много, ама много ниско за възрастно мъжко свинче. Би ли описала по-подробно с какво го храните? Сено трябва да има винаги, както mariqivanova799 е споменала.

Приоритет би ви бил да спрете диарията. В този ред на мисли, изключете всички свежи храни докато не се стабилизират изпражненията. Ако ползвате насипна храна от разните смески за гризачи от зоомагазините, спрете и нея и най-добре не давайте повече. Смеските за гризачи, особено когато са насипни, често са замърсени - бактерии, напрашени, червиви, плесенясали, прашни, стари. Не са добър вариант. Най-добрите (или по-точно единствените нормални) храни  за морски свинчета, които свободно се намират на нашия пазар, са Versele Laga Cavia Complete и Beaphar Nature Cavia:
Скрит текст:
Купете един от двата или и двата вида. Стрийте пелетите, разтворете ги до рядка каша с малко вода, за подобряване на вкуса може да се добави мъъъничко бебешко пюре от морков, ябълка, пащърнак. След това със спринцовка дохранвайте прасенцето, за да си увеличи малко теглото. Най-удобни са спринцовки инсулинки от 1 мл с отрязан връх:

Устичката им побира около 0.2 - 0.3 мл, т.е. спринцовка от 1 мл я давам на три пъти. Между глътките оставям свинчето да сдъвче и глътне. Дава се колкото поеме прасенцето, колкото повече, толкова по-добре.

Освен дохранване, свинчето вероятно има нужда от допълнително хидратиране заради диарията. Саше Хидратин алфа за няколко стотинки от аптеката върши чудеса и ще го ползвате дни наред. Пак давате със спринцовка инсулинка, но този път без отрязан връх. От аптеката може да вземете и сашета БиоКулт бебе, човешки пробиотик, който е полезен и за прасенцата. Може спокойно да го давате успоредно с Флорентеро.

Смектата също е вариант, много ветеринари го препоръчват, но по-добре се консултирай с лекар. Иначе 1 саше смекта от 3 мг го разтваряш в 12 мл вода, така че 1 мл има 0.25 мг смекта. Даваш по 1-2 мл сутрин, обед и вечер, докато екскрементите не се постегнат. Това обаче е симптоматично лечение и просто помага да се ограничи дехидратацията от диарията.

Лечението е с подходящ антибиотик. Байтрилът е необичаен избор за диария, аз бих обсъдила с ветеринаря даването на триметоприм-сулфаметоксазол (което е и хуманно лекарство, бисептол). Това е предпочитаният антибиотик при повечето бозайници с диария, защото е ефективен не само срещу бактерии, но и срещу повечето протозойни паразити, причиняващи диария - жиардиоза, кокцидоза и т.н. Не на последно място, триметоприм-сулфаметоксазолът в много по-малка степен им разстройва стомаха и няма толкова голям ефект върху естествената им чревна микрофлора.  Ако триметоприм-сулфаметоксазол не действа, тежката артилерия за диария е метронидазол, въобще байтрил при диария не бих дала на мое свинче.

След като овладеете диарията и елиминирате източника на проблема в диетата, помислете и за зъбите. Има ли други симптоми на малоклузия? Щом сте имали едно такова свинче, значи знаете как свинчета с дентални проблеми дъвчат и ядат особено - или само на едната страна, или видимо трудно, не успяват да откъснат храна, дъвчат с предни зъби, изплюват неизядена храна, и т.н. Други възможни симптоми са секрет от носа и очите, подутини по челюстите, общя вялост (дължаща се на глад).

Успех на Пухи и пиши, ако имаш въпроси или нужда от помощ. Стискам много палци на Пухи, ако имаш възможност, дръж ни в течение как се развиват нещата. Тук всички си треперем един на друг за прасенцата.

# 790
Здравей Мария, 

в клетката си имат ароматно родопско сено като основна храна.

Последно бяхме преди 3 дни на ветеринар и бяхме 5 дни на антибиотик и пробиотик. Довечера пак ще идем, най-вероятно. Това, което малко ме успокоява е, че не оклюмал, игрив е, гушка се .., но .... Sad

# 791
Здравей Макарон,

много благодаря, че се включи за Пухи.

Ние сме от София. Simple Smile Водихме го в клиника ДжулайВет и останахме доволни от вниманието, което ни обърнаха там.

Родопско сено имат постояннно в клетката като основна храна. Свежи зеленчуци не им давам, защото първото ми морско свинче преди около 10години почина заради нитратите в тях ....

Гранулирана храна е тази:

Кафявите пръчици - пелети въобще не ги и поглеждат нито единия, нито другия ...

Пухи си пие вода, но Саше Хидратин алфа звучи като добра идея. Колко от сашето да разтворя във вода ? Каква е дозата ?
Също и пробиотика как е добре да го давам като доза ?

Ще предложа варианта за бисептол... надявам се да се приеме добре, защото знаете, че лекарите/ветеринарите малко се засягат, когато "им казваш кое по-добро от това, което са предложили"Stuck Out Tongue Closed Eyes

Това, което ме озадачава е, че за два дни се "стегна" след 5 дни антибиотик, спряхме го и пак от два дни наблюдавам "размекване".
Като изпражненията не са ми някакви много втечнени, по-скоро размекнати на парчета с консистенция на твърдо пюре.

Другото, което ме притеснява е, че този проблем го имаше и преди около половин година, значи е нещо което си стои и се задейства от време на време.

Макарон, пробвали си да даваш кисело мляко с изпражнение от здрави морско свинче /четох го из Интернет/? Дали би се отрзило добре, защо другия ми свинчо ака като картечница Joy

Последна редакция: пн, 29 яну 2018, 22:17 от bubanka

# 792
Преди около 2 месеца правих изпилване на зъбки на Роджър, при него израстването беше в резултат на криво растящ кътник Sad
Упойката беше пълна, т.е. венозна, обясихма ми че газовата упойка ги успива, но не обезболява и настояха за венозно упояване.
Предвид, че венозното упояване е близо два пъти по-евтино от газовото, прецених че ако е имало повод да вземат решение за газова упойка са щели да го направят най-малкото заради по-скъпата процедура.

Горещо препоръчвам спешна косултация с ЦВК. Рохкото яйце Роджър съм го водила и в Син кръст и в Добро хрумване, нямам оплакване що се отнася до отношение и внимание, но когато нещата станат сериозни Централната ветеринарна е пръв избор, вярвам им.   

# 793
Pi`pipi, невероятен красавец е Пухи!  Heart Eyes

Бих те посъветвала да спреш този вид гранулирана храна, нищо полезно няма в нея, а е много вероятно да е причина / допринасящ фактор за хронифициращата се диария. Ако иска да яде качествени гранули, ОК. Ако не иска, по-добре да яде само сено и зеленчуци.

Киселото мляко на много места се препоръчва, но аз не бих дала. Полезното в него - живите лактобацилуси - могат да се получат и по друг начин. За сметка на това възрастните свинчета имат непоносимост към лактозата. Показателен е фактът, че когато в лабораторни условия върху свинчета се експериментира с антидиарични препарати, диарията се индуцира именно с мляко (кисело или прясно). Смятам, че вредата от киселото мляко би била повече от ползата. Да не говорим, че при свинчетата л. булгарикус не е толкова важен пробиотик, в основата на бактериалната им микрофлора е л. ацидофилус.

Хидратин Алфа го разтваряш в 200 мл вода и от тази вода даваш по спринцовка - две, колкото иска прасенцето. Те харесват особения вкус на електролитната вода, така че ако пие повече, отколкото обикновено, позволи му, само ще му е от полза.

От ЦВК са ми препоръчвали да се капне малко оцет във водата като естествен пробиотик. Аз се въздържам да им слагам неща в поилката, защото имам чувството, че стимулират растежа на някакви бактерии вътре и се налага да сменям бутилките всеки месец. Струва си да пробваш, но уви, не мога да съм полезна с конкретно съотношение оцет към вода.

За анестезиите, мен малко ме е страх от венозната, въпреки че доктор Миланова, която специализира анестезиология и болести на гризачите (така че едва ли има ветеринар в България, който знае повече от нея за анестезирането на свинчета), много ми я препоръча, каза, че не била като старите венозни упойки (от които произлизат градските легенди, че свинчетата не понасяли добре анестезия). Аз си настоях и при двете оперативни интервенции за изофлуран + централен източник (т.е. едни 200 лв отгоре за всяка от операциите). Тя през централния източник го беше обезболила допълнително и вляла течности. Факт е, че прасенцето понесе чудесно и двете операции и беше максимално обезболен.

Early evening, Роджър как понесе венозната анестезия? При кастрацията пак ли беше венозна, или тогава си беше с инхалационна?

Последна редакция: пт, 26 яну 2018, 15:40 от Макарон

# 794
 Довечера сме на ветеринар. Стискайте палци. Свързах се с ветеринарната клиника в град извън София, където бяхме водили малкия със същия проблем, за да попитам относно терапията, която са приложили. Тази терапия му помогна и за 2 дни беше като нов оказа се, че и те са сложили Байтрил ...

Ще ви държа в течение, а междувременно братчето на Пухи - Ежи стиска палци на батко си !

Последна редакция: пн, 29 яну 2018, 22:24 от bubanka

Общи условия

Активация на акаунт