Имат ли 10-годишните ви деца домашни задължения и какви са те?

• 32 218
  • 245
  •   1
Отговори
# 75
Сега се налага да повтарям и да моля.
Остави го, като огладнее, да помоли за храна и, като му свършат чистите дрехи, да помоли да ги изпереш.

# 76
  • Русе
Моят търтей няма фиксирани домашни задължения. Според ситуацията. Като се прибере от училище му казвам какво да направи. Нямам 100 % успеваемост  Crossing Arms
Стаята му (кочината) си е негова и въпреки че всеки деня трябва да я подрежда, тя все си е като кочина  ooooh! Иначе помага когато го помоля - за прах, масата... И това от доста преди да направи 10 г.
От тази година взема брат си от училище, помага му със домашните и обяда, извежда кучето затова гледам да не го натоварвам с пране или съдомиялна. 7-ми клас е, има достатъчно да учи. Но тази вечер сам си оглади училищната риза. Втурнах се с думите че е мое задължение а той: "Аз кога да се науча?" 20 мин я мачка ли глади ли...има вид на пригладена  Mr. Green

Ооо, прането. Изсипвам събраното пране на спалнята и всеки е длъжен да си сгъне и прибере неговото.
Нищо не плащам, никой не награждавам. Къщата е обща а ние сме семейство!

# 77
  • Варна
: "Аз кога да се науча?" 20 мин я мачка ли глади ли...има вид на пригладена  Mr. Green

Представих си гледката и мило ми стана Heart Eyes.

Моя син е на 11 г. чак определени задължения няма,но ми помага.Прах бърши в неговата стая,пуска прахосмукачка когато му кажа,отсервира масата или сервира,оправя си леглото.Веднъж се пробва да сгъне прането,не му се получи много добре,но го похвалих.За готвене,все още му нямам вяра,само под родителски надзор,не че има голям мерак де.Хвърля боклук и т.н.

# 78
Като чета постовете, май съм прекалено обгрижваща  майка.
Единственото на което държа е да си поддържа стаята подредена ,да се отнася с нужната отговорност към вещите си и да се грижи за учебните си ангажименти, към което тя подхожда с огромна амбиция.
Всичко друго е моя грижа и отговорност.
В мое оправдание мога само да кажа ,че е изключително ангажирана със своето обучение и спорт. Всеки ден освен училище има извънкласни занимания, където придобива знания и умения които вярвам че ще и бъдат много по-полезни в живота . Като се прибере има да се готви за следващия ден(за класни и извънкласни занимания), а уважавам и поддържам страстта и за четене което и е като почивка. Расте като старателна, организирана и изключително трудолюбива. Цени си времето ,защото на практика няма свободно такова.
Ако я товарех  със задължения ще е за сметка на четенето, спорта или ученето(не само това в училище),а убедено вярвам че ще е грешка.

# 79
Много е хубаво, че детето е трудолюбиво, организирано, старателно, четящо и спортуващо. ПОздравления за което! Мисля обаче, че режимът и свободното му време няма да пострадат от малки ангажименти като да изхвърли плика с боклука за 5 минути, да помогне в сервирането на масата, пак за 5 минути или да разпредели изпраните си дрехи по шкафчетата и гардероба. Не са изяждащи време ангажименти, но учат децата, че мама и татко не са техни персонални слугинчета.

# 80
  • София
Аз също доскоро гледах почти всичко да върша аз и баща им, за да имат време за спорт и учене, но едната е такъв мързел, че дори и така не успява да си свърши нещата.
Така че малко обърнах плочата и вече не се интересувам какво имат за училище останало, ако трябва да помогнат с нещо вкъщи. Все пак и аз и баща им работим и не сме им лични прислужници, предвид че вече не са никак малки.
Детската стая те си я оправят, сутрин леглото, сменят чаршафите, като аз обикновено слагам новите чаршафи, те само ги махат защото поставянето е малко по-трудно. Изпраните и изсушени дрехи си ги сгъват и прибират по гардеробите, понякога се опитват да сортират и пуснат дрехите. След вечеря се редуват да заредят съдомиялната едната, другата да избърше масата, а третата да замете пода. Разбира се, не е всяка вечер те, редуваме се с баща им също.
Държат да си носят храна от вкъщи големите и след като изкарах месец вечер да мия по три кутии с хиляди кутийки вътре на ръка и да приготвям и измислям и готвя за следващият ден нещо или сутрин да ставам час по-рано за да правя закуска, поставих ултиматум. Прибират се , мият си кутиите и си ги приготвят за следващият ден основно от храната, която е била за вечеря, сутрин може нещо съвсем леко допълнително да направя. Ако не искат съм им казала, че ще им дам пари за стол.
Боклук не изхвърлят, защото често е доста тежка кофата, но за пазаруване редовно ги пращам, тъй като имаме в блока едно малко магазинче и е удобно.
Когато остават сами вкъщи, както беше сега в удължената зимна ваканция, могат да си направят сутрин принцеса или да опекат пържоли от бут на обяд, за да има какво да хапнат или пък да си стоплят нещо останало от предният ден. Близначките се опитват все повече неща сами да си готвят, основно от това което им харесва най-много. Спагети, пържоли, огретен, варени яйца и тн.

Големите са на 10,5 г, малката е на почти 8 г.

Последна редакция: пт, 20 яну 2017, 11:08 от Aila

# 81
Мисля обаче, че режимът и свободното му време няма да пострадат от малки ангажименти като да изхвърли плика с боклука за 5 минути, да помогне в сервирането на масата, пак за 5 минути или да разпредели изпраните си дрехи по шкафчетата и гардероба.
Peace
Мислила съм го ,но като вляза в стаята и я видя да чете,решава задачи или учи  и ми става съвестно да я карам  Embarassed.Иначе своята стая държи подредена,аз само прахосмукачка пускам,чаршафи и завивки сменям ,мия прозорци и пера килими и пердета Tired
Може да опитам лятната ваканция.

# 82
Мислила съм го ,но като вляза в стаята и я видя да чете,решава задачи или учи  и ми става съвестно да я карам  Embarassed
Аз затова дебна моята ученолюбива госпожица да свърши с ученето по нещо и ѝ казвам:"Заповядай да прибереш тези блузки за почивка и разнообразие". Laughing

# 83
   Обича да помага,включва се активно. Точни задължения няма.Подсещам и подканям,не отказва никога! Нещо,което е като игра-поема инициативата. През  ваканцията,без да я кара никой - пое почистването на пътеките,от сняг, около вилата и колата./За справка - брат ,на почти 17,не си показа носа навън,за да помогне... ooooh!/ Е,не изпитва същия ентусиазъм за сгъване на дрехи и слагане на съдове в миялната,нормално! Но забелязах "вдигане" на работния тонус,когато усети ,че съм лееееко нервна...,като фурия шета...   Grinning

# 84
  • постоянно
Днес сутринта
-" Утре ще ми помогнеш ли с чистенето за да се оправим по-бързо ?"
- " Да Мамо, аз ще забърша праха и ще пусна прахосмукачка , ще рециклирам боклука , вече съм написал половината си домашно . Друго какво мога да направя ? "

newsm78     Или иска нещо , или извънземните са ми сменили детето снощи  Thinking

# 85
  • Варна
Днес сутринта
-" Утре ще ми помогнеш ли с чистенето за да се оправим по-бързо ?"
- " Да Мамо, аз ще забърша праха и ще пусна прахосмукачка , ще рециклирам боклука , вече съм написал половината си домашно . Друго какво мога да направя ? "

newsm78     Или иска нещо , или извънземните са ми сменили детето снощи  Thinking

Залагам на извънземните  Joy

# 86
  • някъде
  Но забелязах "вдигане" на работния тонус,когато усети ,че съм лееееко нервна...,като фурия шета...   Grinning
Това съм го забелязала при мъжа ми  Joy а като се размърда той, дава начален тласък и на детето Simple Smile

# 87
  • постоянно
  Но забелязах "вдигане" на работния тонус,когато усети ,че съм лееееко нервна...,като фурия шета...   Grinning
Това съм го забелязала при мъжа ми  Joy а като се размърда той, дава начален тласък и на детето Simple Smile

Това ме развесели  Joy Ще пробвам на ММ и синковец.

# 88
Ефектът на доминото. И при нас май е така, като вляза в стаята със сърдито изражение и ги погледна лошо, първо мм скача, след това децата под страх от спиране на нета.

# 89
  • Sofia
Бреййй как сте им взели страха на тия мъже...  newsm78 Аз и да крещя до нелесата мъжът не ми обръща никакво внимание. Само децата все още се впечатляват и то не винаги...  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт