Избор на училище за първи клас 2017г. ВАРНА

• 63 552
  • 406
  •   1
Отговори
# 60
Да и мен това ме притеснява, че с електроната система може да не е възможно класиране в две училища едновременно. Което означава, че трябва да си избрал преди да подадеш документи, което всъщност е нормално. Но тук идва въпроса какво правим ако подадем документи в училище като Славейков например, в което приема е труден и почти невъзможен. Означава че ако пишем първо желание такова училище и не ни приемат, и бъдат запълнени бройките във второто училище ще трябва да подаваме документи в трето, което не харесваме.
Оффф то аз се обарках, камо ли вие да разберете какво исках да кажа. Laughing

# 61
А как стои въпроса с децата от подготвителните групи в училищата? Оставам с впечатлението, че след новата наредба, те не преминават директно в първи клас както до сега.

# 62
  • Най-красивата страна
Реално,децата от предучилищната група вече са ученици в училището.Естествено,че ще ги приемат.

# 63
И аз си мислех, че няма логика децата от ПГ отново да кандидатстват, но тази четвърта точка за кои деца се отнася тогава?

Lady April тази година има промени в нормативната уредба, така че директорите ще бъдат длъжни да се съобразяват със заложените там критерии, а именно:
Чл. 43. (1) За осъществяване на приема в първи клас за всяко населено
място с повече от едно училище общините разработват система за прием, в
която водещ критерий е близостта на училището до настоящ адрес на
родителите/настойниците и/или най-краткото време за достигане до
училището.
(2) При голям брой кандидати за прием в първи клас за определено
училище се прилагат и следните критерии:
1. дете с трайни увреждания над 50 %;
2. дете с двама починали родители;
3. други деца от семейството, обучаващи се в училището;
4. деца, завършили подготвителна група в избраното училище;
5. близост до местоработата на един от родителите.

Друг е въпроса, че тежестта на всеки от критериите още не е ясен. Едно е сигурно - настоящия адрес ще е най-голмото предимство.

# 64
  • Варна
Имаме познати дечица в подготвителната група на Найден Геров и от родителите знам, че към момента не е съвсем сигурно, че дечицата ще преминат автоматично в първи клас. Преподавателите са предупредили, че не е изключено да се наложи повторно подаване на документи, на равни начала с останалите кандидат-първолачета. Предупредили са ги да си погледнат отново адресните регистрации, защото водещ критерий ще бъде местоживеенето.
Но си мисля, че все ще се намери начин тази формалност да бъде преодоляна и децата от ПГ да имат осигурено място в училището, както е било досега.

Доколкото разбрах, директорът на Васил Друмев, в разговор с родител, също не е дал гаранция, че децата от подготвителната ще преминат автоматично в първи клас. Уточнил е, че само част от тях имат адресна регистрация в района.

# 65
  • Най-красивата страна
Да,децата от ПГ пак кандидатстват официално.
Но още преди да е свършила учебната година,учителките,които ще поемат първи клас се представят
първо на предучилищната група .Заявленията за първи клас се раздават първо на родителите на тези деца.
В някои от училищата е трудно да се вредиш даже и за предучилищната.Пак се гледа адресната регистрация.
И да,адресът и ПГ са две големи предимства.

# 66
  • Варна
Здравейте, ще повторя въпросите си от предишната тема.

Предстои ни избор на училище и бих била благодарна, ако някой откликне с повече информация за ОУ“Свети свети Кирил и Методий“. Кои преподаватели вероятно ще поемат първите класове тази година?
Доволни ли сте от атмосферата в самото училище? Има ли занималня за всички? Задължителна ли е? Задавам този въпрос, тъй като в някои училища занятията по време на занималня не са просто с цел затвърждаване на вече преподаден материал, а включва и надграждащ/допълнителен такъв. Тоест- посещаемостта е задължителна. Къде се хранят децата? Извънучебни дейности?

По време на миналогодишната кампания за прием бяха посочили като условие едно доста размито ''детето да живее в близост до училището''. Ние сме до ВИНС, не в непосредствена близост, кварталното ни училище всъщност е Васил Друмев.

Предварително благодаря за коментарите и споделените лични впечатления!  bouquet

Не видях някой да е отговорил, затова ще се включа.
Имам син втори клас в ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" и препоръчвам училището с 2 ръце. Имам база за сравнение, т.к. имам и по-голямо дете в друго училище, което даже не ми се коментира.
Атмосферата в у-щето е много добра, директорката успява да внедри ред и всички имат респект от нея. Занималня има за всички, които желаят - не е задължителна, но ако детето е записано, трябва да я посещава плътно, не се позволяват излизания по-рано поради ходене на школи, спортове и т.н. Децата, които ходят на занималня, се хранят наобед в столовата - има фирма, която доставя храна, а деца, които не харесват храната, си носят от къщи.
Единственият проблем е, че не се организират никакви състезания и извънкласни дейности /визирам екскурзии и др. мероприятия/.

# 67
  • Варна
Много благодаря!  Hug

Бихте ли уточнили какъв е броят на децата в една паралелка? Спомням си, че миналата година ги бях смятала и излизаха по 24 деца в клас, но дали действително са толкова? В колко часа стартира денят на малките? В 8:00? Занималнята смесена ли е или всеки клас си има учителка, която го поема следобед, и децата не напускат класната стая?

Благодаря за споделената информация!

# 68
helenka, а кое е училището на големия, което не ти се коментира? Да го имам предвид като впечатление.

# 69
Здравейте, ще повторя въпросите си от предишната тема.

Предстои ни избор на училище и бих била благодарна, ако някой откликне с повече информация за ОУ“Свети свети Кирил и Методий“. Кои преподаватели вероятно ще поемат първите класове тази година?
Доволни ли сте от атмосферата в самото училище? Има ли занималня за всички? Задължителна ли е? Задавам този въпрос, тъй като в някои училища занятията по време на занималня не са просто с цел затвърждаване на вече преподаден материал, а включва и надграждащ/допълнителен такъв. Тоест- посещаемостта е задължителна. Къде се хранят децата? Извънучебни дейности?

По време на миналогодишната кампания за прием бяха посочили като условие едно доста размито ''детето да живее в близост до училището''. Ние сме до ВИНС, не в непосредствена близост, кварталното ни училище всъщност е Васил Друмев.

Предварително благодаря за коментарите и споделените лични впечатления!  bouquet

Не видях някой да е отговорил, затова ще се включа.
Имам син втори клас в ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" и препоръчвам училището с 2 ръце. Имам база за сравнение, т.к. имам и по-голямо дете в друго училище, което даже не ми се коментира.
Атмосферата в у-щето е много добра, директорката успява да внедри ред и всички имат респект от нея. Занималня има за всички, които желаят - не е задължителна, но ако детето е записано, трябва да я посещава плътно, не се позволяват излизания по-рано поради ходене на школи, спортове и т.н. Децата, които ходят на занималня, се хранят наобед в столовата - има фирма, която доставя храна, а деца, които не харесват храната, си носят от къщи.
Единственият проблем е, че не се организират никакви състезания и извънкласни дейности /визирам екскурзии и др. мероприятия/.
Здравейте, колко часа най- рано и най-късно децата могат да се взимат от занималнята?

# 70
  • Варна
Прибирането е от 17.00 до 17.15 ч.

# 71
  • Варна
Много благодаря!  Hug

Бихте ли уточнили какъв е броят на децата в една паралелка? Спомням си, че миналата година ги бях смятала и излизаха по 24 деца в клас, но дали действително са толкова? В колко часа стартира денят на малките? В 8:00? Занималнята смесена ли е или всеки клас си има учителка, която го поема следобед, и децата не напускат класната стая?

Благодаря за споделената информация!

Броят на децата е различен, нашите са 27 в класа.
Първи клас започват в 8.00 ч. и приключват в 17.00 ч.,  ако посещават занималня.
Относно занималнята - зависи колко деца от класа са записани - има класове, в които почти целия клас е на занималня и са заедно в класната си стая, има и такива, които от 2 класа се формира една група занималня и съответно децата от единия клас отиват в стаята на другия клас. Това обаче няма как да ви го кажат предварително, а ще разберете в началото на учебната година, когато се подадат заявленията за посещаване на занималня.

# 72
Кое училище е по-добре ОУ Васил Друмев или Черноризец Храбър,защото мога да подам от два различни адреса моя и на мъжа ми.

# 73
  • Варна
Моля, препоръчайте учител, който поема първи клас есента в училище Вапцаров.
образувахме си групичка от няколко деца, предполага се да са в един клас и търсим информация за учители.
Благодаря!

# 74
Ако някой се интересува от "Цар Симеон", изнесли са критериите за прием.
https://ousimeon.com/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC/%D0%BF%D1%80 … 0%BB%D0%B0%D1%81/

Общи условия

Активация на акаунт