Избор на училище за първи клас 2017г. ВАРНА

• 63 225
  • 406
  •   1
Отговори
# 375
  • Най-красивата страна

Всъщност моите амбиции не са за т.нар. "най-желани" училища, а просто да не попаднем в Елин Пелин или Арабаджиев... Реве ми се  Cry
[/quote]

,,Цар Симеон,,,Йордан Йовков,, ,,Васил Априлов,,-пробвайте.Особено в Априлов тази година имаше 20 свободни места.

# 376
  • Варна

,,Цар Симеон,,,Йордан Йовков,, ,,Васил Априлов,,-пробвайте.Особено в Априлов тази година имаше 20 свободни места.
 Много бих се радвала за Цар Симеон, най-близо ми е, но за съжаление нашата улица не попада в района на училището, по това, което намерих в сайта им. Ще се мъча за предучилищна да кандидатствам, за нея май адреса не е от първостепенно значение. Вие имате ли наблюдение дали деца извън посочените улици са имали шанс в последните години? Благодаря!

# 377
  • Варна
Разбира се, че ще приемат детето в "Цар Симеон", изобщо не се притеснявайте, че не сте в района.

# 378
  • Варна
Чета сега какво ново са приели. Адресът да не е сменян последните 3 години? И само в кварталното училище? Хубаво ама аз не съм съгласна. Вярно, че в момента живеем в район с добри училища, но точно когато малката стане 1-ви клас ще се местим в ново жилище . И какво? Няма да я приемат , защото съм го сменила тогава ли?То не, че училището е нещо особено ама..

# 379
Но пък така е справедливо за постоянно живеещите от години на един адрес!Браво на който е предложил този критерий!!! Ако тази опция я имаше тази година при кандидатстване,детето ми нямаше да влезе с триста зора едва на 2ра класация в нашето квартално училище(елитно при това и с огромен наплив).И какво се оказа в последствие? 2/3 от децата в класа живеят в много отдалечени квартали(Виница,Аспарухово и т.н).И заради фалшивите адресни регистрации направени от родителите на тези деца няколко месеца преди кандидатстването за училището ни,едва не изпаднахме от класациите ние с 20-50годишната уседналост на един адрес.Преди нас в точките са нейните съученици живеещи на километри от училището(за разлика от нашите 300 метра).

# 380
  • Варна
Интересна ми е темата. Скоро ще бъде и на дневен ред. Проблемът за мен не е в хората сменящи си адресната регистрация, а в образователната система. Тя следва да поддържа еднакъв стандарт, а не да има елитни училища. Нека има елитни гимназии, университети, но основното училище следва да дава еднакви възможности. Дайте сега тези които не могат да си позволят чисто финансово да купят имот в по-централните части, децата им да нямат право да получат качествено образование. Аз едно време, когато купувах имот, съм се движила първо от цената, която мога да си позволя да платя. Всъщност тогава намирах за плюс това, че до блока има ДГ и училище. И еее 7г по-късно не ми се иска да записвам детето си в това училище. Всъщност прави впечатление, че в темата се обсъждат едни и същи училища - Кирил, Славейков, Климент, Руското, Найден Геров.. Някой с мнение за училищата в Младост, Възраждане, Трошево, Кайсиева, Владиславово ?

Последна редакция: пн, 27 ное 2017, 17:32 от MiRa^

# 381
MiRa^,специално в нашия случай е чист късмет това училище да е до къщи.Преди 50г когато моя мъж се е родил тук никой не е мислел какво ще става след десетилетия че да си прави планове 😁 Тогава сегашният ни адрес се е падал в покрайнините на града😉😁 (а сега сме център😆). За мен е важно моето дете да учи възможно най-близо до нашия дом.Хич не ми пука дали е или не е 'елитно' училище.Дори ме дразни факта че нашето е точно такова,но е единственото до нас.

# 382
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Аз също не толерирам елитните училища. Почти сигурна съм, че там е пълно със мамини глезанчовци. Аз също искам училището да ми е на две крачки и слава Богу е така.

# 383
Няма да има елитни и неелитни,  ако във всяко едно поне до ІV клас се учат един и същи неща, както беше някога. Нека всички деца да имат равен достъп до образование, а вече поне след V ще се преориентират според интереси- изкуства, мат. и т.н.

Има една родителска "лакомия" за още и още знания и затова е този наплив в точно определени училища, защото там все има "нещо си " в повече да се учи. Например, Славейков си беше някога съвсем обикновено махленско училище/ІІІ ЕСПУ/ и никаква навалица нямаше. Напливът е, ако не се лъжа откакто стана домакин на мат. състезания и предлага наистина доста сериозно обучение по ЗИП мат. Съответно в първи клас е почти никаква вероятността да знаеш има ли влечение детето към мат. или не. така е ис другите "елитни".

Има и още нещо, обаче. В първи клас доста родители се бутат към "елитните", някъде, в ІV- VІ клас започва една обратна миграция към по-семплите училища, защото на много деца им идва нанагорно.В по-горе споменатите училища изискванията са много, много над средните, поне в някои от тях. И оценките също имат друго измерение, така че всеки си плаща цена.

# 384
Отдавна чакам някой да  обясни много конкретно какво означава  елитно училище (конкретно за  Варна и конкретно за 1-4 клас).
Работя в училище. Знам какво правят колегите ми. Знам аз колко труд влагам. Познавам колеги и знам училища, в които се работи в пъти повече отколкото в Славейков, Кирил или Климент. Убедете ме, ако имам първокласник, да го запиша "елитно"...........

# 385
  • Varna, München
Затова и ние сме се ориентирали към най близкото училище, до работата ми- Васил Априлов. Даже нямам намерение да кандидатстваме в тези уж елитни - Кирил, Климент, руско, Найден Геров или Славейков. Ако някой има инфо за набор 2018 или да сподели мнение, ще съм много благодарна.

# 386
      Дъждовно време, така си е думата, така " се спрягат" тези училища. Думата е в условна употреба, според мен. Някога, когато аз бях ученичка , Климент и Кирил и Методий бяха "базови", там се обучаваха студенти по педагогика при съответните учители. Не че са "елитни" в същинския смисъл на думата, а предлагат повече часове по определени дисциплини  и имат по-големи изисквания към децата. От тези училища излизат деца с по-големи оценки от НВО. А че няма нищо елитно в същинския смисъл на думата, няма, никой не селектира , за да има елит.

# 387
Нови критерии ли са приети? Къде мога да прочета, не ми излиза като новина в гугъл?

# 388
  • Варна
Познавам колеги и знам училища, в които се работи в пъти повече отколкото в Славейков, Кирил или Климент.

Кажете ги тия училища, ще е полезна информация.
Аз действително от темата и интернет пространството съм стигнала до извода, че предпочитани са по-горе цитираните училища. И да може би не е точно да се казва елитни, а предпочитани. Предпочитани навярно заради по-добрата подготовка.. Наблюдения лични нямам, не мога да коментирам дали в тях подготовката на децата е действително над средното ниво. И всъщност не държа на детето ми непременно домашната по математика да е от сборник,  макар че отсега личи афинитета на синковеца към математиката. Все пак ако се затвърди интереса, едва ли след 5ти или 7ми клас ще е късно да започне по-засилено да я изучава. Въпроса е да не липсват базови познания. Иначе в пъти по-важна ми е средата, която няма как да подбера.

# 389
  • Varna, München
Аз съм възпитаник на ОУ Кирил и Методий, нашият клас беше много див, но класната ни след 4 ти беше невероятен човек, педагог и приятел. Тогава наистина бяхме деца на квартала, след 4 дойдоха от други квартали. Нашата класна до 4 ти не беше кой знае какъв капацитет, благодарна съм на маминка ми, която се занимаваше с мен след училище. Затова всичко е навързано и комплексно, няма елитни, няма най добри- важни са учителя и  семейството.
В момента се водя от сина ми, няма никакво желание за училище, намира го скучно и ненужно. Притеснявам се, че ако го натоварят (както го правят в някои у-ще) с 12 стр. Домашно, ще получи нервен срив от рев. Дано до догодина да се промени, но затова търся спокойно училище, а пък вкъщи ще се занимаваме Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт