Безумно кръщаване

• 53 996
  • 1 155
  •   1
Отговори
# 945
Нели, нищо не си разбрала. Абсолютно никъде не съм писала, че никой няма право да вярва. Вие твърдите, че само религиозните имат морал. Останалите, дали атеисти, агностици или вярващи в природа, вселена и др, нямало как да различат кое е добро и зло, защото не изповядват религия  ooooh! Аз само зададох няколко въпроса на база това ви твърдение и не получих отговори. Както обикновено.

# 946
  • MI
Вярата дава опора на човека и за мен тя е по присъща на слабите и на нуждаещите се от опека . Атеистите и агностиците са реалисти, те нямат нужда от покровителство и държат сами в ръцете си, своята съдба и живот .

nelig, каква е тая неприкрита неприязън към авторката, само защото е задала една доста сериозна за размисъл тема . Много детински подход .
Същата неприязън храня към всеки с отявлено каруцарски език.  Mr. Green Няма връзка нито с въпроса й, нито с религията й, а с умствения багаж.
Не, дъждец, просто се опитах да ти покажа че и ти всъщност ограничаваш децата си не по-малко от който кръщава своите. Ако нямаше морал, нямаше да го налагаш. Просто е.

# 947
Вярата дава опора на човека и за мен тя е по присъща на слабите и на нуждаещите се от опека . Атеистите и агностиците са реалисти, те нямат нужда от покровителство и държат сами в ръцете си, своята съдба и живот .

Наистина ли? А ако вземе да ги сгази кола или пък...да хванат рак? newsm78
Не разбирам въпроса, наистина . Логично е тези неща да не зависят от човек, независимо вярващ или не .

От какво е логично? Thinking
В квантовата физика например, доста неща, които би трябвало да са логични, всъщност не са подвластни на никаква логика. Та пак да питам - от какво е логично? Кой е изворът на логиката ти? Какви знания имаш по въпроса за живота и смъртта? С други думи, ако нямаш никакави доказателства за нещо, как можеш да имаш логично мислене за същото?

# 948
Науката по някои теми наистина е в безизходица и няма разумно и логично обяснение, факт, но защо си мислите че силата създала тази Вселена каквато е, е точно в този вид който си представяте ? Религиите са били прекрасен отговор на случващото се преди 1500 години, в момента са просто ужасно демоде и твърде примитивни . Мисля че вярата, в силата която ни е създала, малко поне трябва да еволюира . Знам че религиозните няма да ме разберат, за тях сигурно говоря някакви страшни глупости и догми, но това са моите разсъждения по темата .

# 949
  • София
Нели, нищо не си разбрала. Абсолютно никъде не съм писала, че никой няма право да вярва. Вие твърдите, че само религиозните имат морал. Останалите, дали атеисти, агностици или вярващи в природа, вселена и др, нямало как да различат кое е добро и зло, защото не изповядват религия  ooooh! Аз само зададох няколко въпроса на база това ви твърдение и не получих отговори. Както обикновено.

Аз не твърдя, че само религиозните имат морал и не се сещам, някой в темата да го е твърдял.
Твърдя, че моралът има религиозни корени, а не че някой атеист от 21-ви век е аморален.
Обаче неговият морал не е личен, а е до голяма степен наследен, плод е на многовековна историческа традиция, която, в основата си, е религиозна. Диана много добре го беше обяснила, прочети пак поста ѝ.

# 950
Науката по някои теми наистина е в безизходица и няма разумно и логично обяснение, факт, но защо си мислите че силата създала тази Вселена каквато е, е точно в този вид който си представяте ? Религиите са били прекрасен отговор на случващото се преди 1500 години, в момента са просто ужасно демоде и твърде примитивни . Мисля че вярата, в силата която ни е създала, малко поне трябва да еволюира . Знам че религиозните няма да ме разберат, за тях сигурно говоря някакви страшни глупости и догми, но това са моите разсъждения по темата .

Така е ...когато гърми и трещи от небето аз си мисля, че това е дело на свети Илия ...
така казваше прабаба ми когато не слушаме ...беше лято и затрещя ..."тихо, чедо, че виж и свети Илия
се сърди ". А, вечер не ми даваше да се оглеждам преди сън че се сърди света Петка -милата ми баба ...ако има рай , то тя е там ...Това е песничка която пък пее моето хлапе ..и всичко го написах с ирония (и не съвсем )ако не се разбира https://www.youtube.com/watch?v=TX7u1c9rcnw

Последна редакция: сб, 04 фев 2017, 22:36 от vasilena***

# 951

Така е ...когато гърми и трещи от небето аз си мисля, че това е дело на свети Илия ...
така казваше прабаба ми когато не слушаме ...беше лято и затрещя ..."тихо, чедо, че виж и свети Илия
се сърди ". А, вечер не ми даваше да се оглеждам преди сън че се сърди света Петка -милата ми баба ...ако има рай , то тя е там ...Това е песничка която пък пее моето хлапе ..и всичко го написах с ирония ако не се разбира https://www.youtube.com/watch?v=TX7u1c9rcnw
ирония на кое? На чуждият начин за възприемане на света ? Ами ако аз иронизирам твоят ?
Да , определено атеистите са най-нетолерантни (пак ирония) .

# 952
пък и кисело бре ...ох, не мога да ти помогна ...живота си е твой

# 953
  • София

Елора, думата "вяра" не значи нищо само за хората с беден речников запас. Но дори и те могат при нужда да погледнат в тълковния речник и да научат значението й.
Убедеността - без доказателства - в нещо е именно вяра.

Именно.  Peace
Точно това не могат да възприемат повечето атеисти. Как може да се вярва в нещо за което няма доказателства.
Но не бих казала, че става въпрос за беден речников запас, а по-скоро за различни убеждения и възгледи.

Ами... не е точно така. Не става дума за отговор на въпроса "Има ли живот след смъртта, чакат ли ни 12 (или колкото там се полагат) девици, или валкирии край трона на Один, или ангели с лири... А "съществува ли безкрайност". Или "съществува ли нещо (забележи, не някой), което да съществува предвечно". Или "което да предизвиква само себе си". Вярващият би казал "да - Бог", атеистът - "не". И двете са без каквито и да било доказателства или каквито и да било обективно наблюдаеми "подсказки". И двете позиции са обективно погледнато вяра - положителна или отрицателна, все едно. Скептикът би казал просто "не знам". Изобщо, въпросът за съществуването - или не - на Бог - изобщо не няма просто отговор и със сигурност няма никакво отношение към религиите - към която и да било от тях.
И със сигурност няма нищо общо с традициите, нито с налагането на вяра на деца.

Глупости. Атеистите не наричат Бог с каквито и да било имена, те не вярват в съществуването на такъв - или по-скоро са убедени в не-съществуването му. Очевидно с "природа" наричат природата, а с "късмет" благоприятния изход от вероятностен експеримент.
[/color]

Wink

Вероятностен експеримент... Laughing Демек, атеистите нон стоп експериментират с живота си. Пък после се чудиш откъде трупат стрес.

Сега, като се замисля, добре, че хората са имали ВЯРА в божията помощ в начинанията си. Че ако чакахме на атеисти да прогресираме, още в каменната ера щяхме да сме. Щото нали, ако начинанията са вероятностни експерименти, то въобще не е необходимо човек да се захваща с тях. Нямаш ли вяра, че Бог ще ти помогне в това, в което се захващаш, по-добре недей. А ако разчиташ на късмета, казах ти, дали ще го наречеш късмет или Бог, резултатът е един и същ - разчиташ на нещо необяснимо за теб самата. Sunglasses

Единствените хора, разчитащи на късмета за успеха на начинанията си, са комарджиите. Останалите се уповават най-вече на собствените си способности. На Божията намеса е разчитал Ричард 2ри - и в резултат е изгубил короната след 300 години предаване по наследствената линия... На себе си е разчитал Дарвин.

Щях да пиша, но Диана е казала всичко по-добре от мен.  bouquet
Пролетен дъждец продължава да подскача да доказва че никой няма право да вярва, но говори за морал, който със сигурност налага на децата си. Кати не се и разбира защо смята за неморално кръщението освен защото е полуеврейка, но в крайна сметка и тя налага съзнателно или не своята вяра и морал на децата си. Но виж остсналите нямат право да го правят, защото имат друго мнение. Почна пак да става скучно.

Не, не налагам вяра. А моралът няма нищо общо нито с вярата, нито с религията. Моралът е свързан с норми на поведение. Допустими и недопустими неща при живот в общество - както и кога, как и защо се нарушават правилата. Спазват ги не само човеците - а също така и хиените, вълците, лъвовете, слоновете, рибите пасажи, пингвините.. Едва ли ще твърдиш, че всички животни, живеещи в общество, имат изградена подходяща религия за целта.

В квантовата физика например, доста неща, които би трябвало да са логични, всъщност не са подвластни на никаква логика.

Глупости. Не само се подчинява на логика, ами е и елегантно облечена в математика.

Последна редакция: сб, 04 фев 2017, 23:30 от katiABV

# 954

Елора, думата "вяра" не значи нищо само за хората с беден речников запас. Но дори и те могат при нужда да погледнат в тълковния речник и да научат значението й.
Убедеността - без доказателства - в нещо е именно вяра.

Именно.  Peace
Точно това не могат да възприемат повечето атеисти. Как може да се вярва в нещо за което няма доказателства.
Но не бих казала, че става въпрос за беден речников запас, а по-скоро за различни убеждения и възгледи.

Ами... не е точно така. Не става дума за отговор на въпроса "Има ли живот след смъртта, чакат ли ни 12 (или колкото там се полагат) девици, или валкирии край трона на Один, или ангели с лири... А "съществува ли безкрайност". Или "съществува ли нещо (забележи, не някой), което да съществува предвечно". Или "което да предизвиква само себе си". Вярващият би казал "да - Бог", атеистът - "не". И двете са без каквито и да било доказателства или каквито и да било обективно наблюдаеми "подсказки". И двете позиции са обективно погледнато вяра - положителна или отрицателна, все едно. Скептикът би казал просто "не знам". Изобщо, въпросът за съществуването - или не - на Бог - изобщо не няма просто отговор и със сигурност няма никакво отношение към религиите - към която и да било от тях.

Глупости. Атеистите не наричат Бог с каквито и да било имена, те не вярват в съществуването на такъв - или по-скоро са убедени в не-съществуването му. Очевидно с "природа" наричат природата, а с "късмет" благоприятния изход от вероятностен експеримент.
[/color]

Wink

Вероятностен експеримент... Laughing Демек, атеистите нон стоп експериментират с живота си. Пък после се чудиш откъде трупат стрес.

Сега, като се замисля, добре, че хората са имали ВЯРА в божията помощ в начинанията си. Че ако чакахме на атеисти да прогресираме, още в каменната ера щяхме да сме. Щото нали, ако начинанията са вероятностни експерименти, то въобще не е необходимо човек да се захваща с тях. Нямаш ли вяра, че Бог ще ти помогне в това, в което се захващаш, по-добре недей. А ако разчиташ на късмета, казах ти, дали ще го наречеш късмет или Бог, резултатът е един и същ - разчиташ на нещо необяснимо за теб самата. Sunglasses

Единствените хора, разчитащи на късмета за успеха на начинанията си, са комарджиите. Останалите се уповават най-вече на собствените си способности. На Божията намеса е разчитал Ричард 2ри - и в резултат е изгубил короната след 300 години предаване по наследствената линия... На себе си е разчитал Дарвин.

Щях да пиша, но Диана е казала всичко по-добре от мен.  bouquet
Пролетен дъждец продължава да подскача да доказва че никой няма право да вярва, но говори за морал, който със сигурност налага на децата си. Кати не се и разбира защо смята за неморално кръщението освен защото е полуеврейка, но в крайна сметка и тя налага съзнателно или не своята вяра и морал на децата си. Но виж остсналите нямат право да го правят, защото имат друго мнение. Почна пак да става скучно.

Не, не налагам вяра. А моралът няма нищо общо нито с вярата, нито с религията. Моралът е свързан с норми на поведение. Допустими и недопустими неща при живот в общество - както и кога, как и защо се нарушават правилата. Спазват ги не само човеците - а също така и хиените, вълците, лъвовете, слоновете, рибите пасажи, пингвините.. Едва ли ще твърдиш, че всички животни, живеещи в общество, имат изградена подходяща религия за целта.

В квантовата физика например, доста неща, които би трябвало да са логични, всъщност не са подвластни на никаква логика.

Глупости. Не само се подчинява на логика, ами е и елегантно облечена в математика.

Без да искам да те обиждам, достигнах до извода, че с доста неща не си наясно. Пример - квантовата физика и фантасмагориите ти за морала. А и с теологията не си на ти, което за мен прави разговорът с теб напълно безсмислен. Тегаво е да се събеседва с човек, който освен, че не знае, е и инатлив и горделив.

# 955
  • София

Имах 6 на квантова физика. Ти с колко я изкара?

# 956

Както и да го въртиш и сучеш за мен при атеистите няма вяра. Там има само възгледи и убеждения, които се основават на доказани неща. Докато вярващите просто си вярват поради техни си субективни причини. Дали просто така са научени от деца или нещо им се е случило няма значение.

# 957
  • MI
Кати, след всички тези предълги постове така и не стана ясно защо кръщението да е неморално, а налагането на ТВОИТЕ разбирания за морал на детето - не. Оставам с впечатлението, че не си наясно, че не навсякъде разбираноята за морално и неморално са еднакви, дори понякога се различават драстично. Да не говорим ако погледнем назад в историята. Или остава втория вариант - неморално е зающото ти не си християнка, а твоите разбирания са ОК просто защото са твои?

# 958
Нели, никъде не съм писала нещо против кръщаването на деца. Едното кръщаване няма почти никакъв смисъл, защото не се помни от детето. Много повече зависи през годините какво ще се говори на детето по темата религия, отколкото еднократният акт на кръщаването в бебешка възраст.
По темата се изказах само за мяткането на бебето в конкретния клип, което за мен е опасно.
Също така никъде не съм говорила за ограничения. Всяко възпитание полага някакви граници.

Александриа, друг го твърдеше.

# 959
  • Ямбол
Еми като няма доказателства, атеистите откъде знаят дали съществуват свръхестествени сили?
Значи и те вярват сляпо, следователно атеизмът им е религия. Точно това обясних на предната страница.
Незнанието не е равно на вяра. Аз не знам, но не съм казала, че вярвам, че няма. Няма нищо лошо да кажеш, че не знаеш. Лошото идва, когато започнеш да си измисляш, за да запълниш празнотата, породена от незнаенето.

Общи условия

Активация на акаунт