Отговори
# 450
  • София
Аз мисля, че цитираните от мен 570 лв на човек са съвсем адекватни. Каквото е отгоре - чудесно.
570 на човек, като това включва и 570 на дете, да?
Естествено - майка, баща, дете - 570+570+570 и така нататък.
Така е приемливо да. Може да мисли в тая насока. Без особени излишъци.

Днес по някакви новини чух, че официалният праг на бедност е 314 лева на човек на месец.
Което означава, че семейство с едно дете и общ доход 1000 лева е бедно.

Личното ми мнение е, че реалният, а не официалният, праг на бедност е доста по-висок.

Възхищавам се на хората, които се справят с толкова пари. Но не мога да си изкривя душата - те са бедни.

# 451
Всъщност има един начин бройката деца да не ти се отрази на кариерата:

Ако си им баща.

Иначе и най-любимата работа има дразнещи технически моменти. А ако ти краде от времето на децата и дори от здравето и бъдещето им, бързо ще стане нелюбима.

# 452
Аз за децата си на този етап от живота харча повече отколкото за себе си. Но те пораства, а пък аз живот и здраве бих работила до смъртта си. Да имаш деца си е жертва- на време, на кариера, на пари и на спокоен живот. Но ако искаш деца, това не би трябвало да те притеснява.  Просто го приемаш- всяко нещо в живота си има цена и винаги си я плащаш.

# 453
Сирената някъде из многото си мнения обясняваше, че трябва да има баланс  Laughing

сега е или-или
или деца, или кариера
баланс няма. край. точка. финито  Laughing

любимата работа няма дразнещи моменти, грижата за деца и семейство също няма дразнещи моменти - всичко това е част от живота   Simple Smile

# 454
Човек се оправя и с 2, и с 200. За съжаление разликата между праг на бедност, минимална заплата и доход средно за страната не са големи. В тази връзка бих се съгласила с 570 лв чисто за нормално живеене(всичко да е платено, да са обути, облечени хората прилично). То всеки има различна представа и за 'добър стандарт на живот', но е трудно дори и на местата, където хората харчат по-малко за развлечения или дрехи, да се живее наистина добре с толкова. За наистина добър стандарт без лишения от нищо бих казала поне 700 лв минимално на член от семейството.

# 455
  • SF
Темата на младежа, който пита дали да си хване гадже, е станала много болестна.
Де да ги знаехме кои са онези заветни суми, които ни гарантират щастието...
За семейни или несемейни, млади, студенти или пенсионери, пари си трябват. Открих топлата вода, знам, но "аз мога и с 2, и с 200" нещо ми е бла-бла...

При мен пари, приготвени за нова кола, внезапно заминаха за операция. Така че.... ... добре, че не съм била в момент на "моженето и с 2", че сега щях да съм на минус много.
А така не знам дали мога.

# 456
Сирената някъде из многото си мнения обясняваше, че трябва да има баланс  Laughing

сега е или-или
или деца, или кариера
баланс няма. край. точка. финито  Laughing

любимата работа няма дразнещи моменти, грижата за деца и семейство също няма дразнещи моменти - всичко това е част от живота   Simple Smile

Това с баланса е клише. Ако искаш да се движиш в някаква посока, не ти трябва уравнение, а неравенство. Трябва някакъв дисбаланс, за да натежи везната, да се получи движение. Защото ако няма в един момент някакъв дисбаланс в посока работа, то това въобще не може да се нарече "кариера".

В момента съм в дисбаланс в посока децата, за да налея там сили. И за мен благосъстояние въобще не е новата кола- но наистина бих се чувствала ощетена и притисната, ако трябваше да дам годиначета на ясла. За мен в момента "заветната сума" е тая, дето ще ми позволи още известно време спокойно да ги изгледам, а после спокойно и без стрес да се върна на работа, да видя каква работа ще пасне така, че да не са ощетени децата.

Защото точно ако се опитваш да балансираш, в някои моменти е на практика невъзможно. Примерно в младите ти години е тъпо да си кажеш- аз сега само бачкам, трябва ми баланс, ще бачкам по-малко. Напротив, точно тогава даваш форсаж, за да може после да отпуснеш.

А за философията Зандали се изказа правилно. Добра основа е. По-добре е да завършиш философия, а след това да натрупаш опит директно в някоя по-проста професия, отколкото да хванеш нещо специализирано и модно (туризъм, маркетинг...). Ако разбереш философията, няма да ти се опре и великата наука "туризъм". А доцентите ми, дето бяха хванали научна кариера, особено с някаква връзка с американската школа, където изненадващо има философи на почит, хич не бяха за окайване.

# 457
  • Сф
Цитат
По-добре е да завършиш философия, а след това да натрупаш опит директно в някоя по-проста професия, отколкото да хванеш нещо специализирано и модно (туризъм, маркетинг   
Маркетингът е клон на икономиката, една доста точна и трудна наука, ама нейсе.

# 458
Hahahaha, точна:) нали съм я учила в business school, колко да е точна в ерата на Фейсбук...

# 459
Е това, че си учила нещо не значи, че го разбираш или пък, че можеш да го приложиш на практика.
Сирено, ти просто изсипваш една кофа думи във форума, нямат никакъв смисъл брътвежите ти.

Последна редакция: чт, 26 яну 2017, 09:00 от vesela_veli

# 460
Сори, маркетингът не е голямата наука.

# 461
Но изказването, че децата нямали нужда от много и освен още един черпак вода в супата, износващи дрехите на по-голямото и ваканция веднъж на високосна година друго не им трябвало ме оставят безмълвна.
Тук понякога се набират средства за бедни семейства или самотни родители с 5+ деца, които живеят на помощи, нямат ток и др. Винаги съм се чудела, колкото и безсърдечно да звучи, защо е трябвало да правят толкова много деца, при положение че ситуацията, в която се намират не е от днес за утре, а е била почти същата или много подобна още при първото или второто дете. Не говорим за ромски семейства от гетото.

# 462
Аз като казвам, че децата нямат нужда от много, имам предвид, че дори да им осигуриш екстри, повечето неща са похабени. Детето в най-цапащата се фаза няма да оцени хубави дрешки, ако ще да са само бутикови. Има един период, в който им стигат най-базовите неща плюс максимална свобода. Въпросът е, че за да се осигури такъв вид детство, трябва да има хора, които лекичко да пазят отстрани и да сервират закусчиците. А това вече е скъпо.

Иначе относно маркетинг и тия т. нар. динамични и интересни професии...точно най-големият риск е да забиеш в някое от тия корпоративни направления, да се вземеш насериозно и да си изградиш съответния лайфстайл. Особено ако даваш пари и време за образование и курсове. Нещата се променят страшно бързо и ако вчера си била виртуоз на зареждането на шампоан на правилния рафт, така че продажбите да се качат с 12.3 процента на месечна база, то утре може да се окаже, че хората си купуват шампоан от интернет и не поглеждат твоята марка, защото са прочели, че е пълна със силикони и парабени.

Особено в София има доста от тоя тип позиции. Трябва да се внимава.

# 463
  • Сф
Мамасита, а как успяваш с три малки деца да си постоянно на компа?

# 464
Не са три малки, едното е голямо вече. Спят, играят, занимават се, това е.

Ставам рано, свършвам си задачите за деня, а компютърът е книга, медиа, връзка с таткото. В момента е студено, като си оправиш къщата и просто няма други задачи. Да не почваме темата как доста майки сами си отварят работа и са произвели деца, абс. зависими от забавляване нон стоп.

Освен това си сверявам часовника как е в работния свят. Пиши си, интересно ми е, даваш ми представа какво е нивото. Понякога се смея, че дори с пропуснатите години, ще ми отнеме около 2 седмици да се впиша. И без това повечето позиции не изискват велико мислене, а по-скоро да издържиш на булшита. Да не говорим, че имам опит точно в комуникация и побутване на човешкото мнение в тази или онази посока.

Общи условия

Активация на акаунт