Тромбофилия - тема №2

• 87 501
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
Dundy, писах ти на лични. Simple Smile
Какво означават завишени ТЛА с граница 1.6 при мен 4.8?

Отговорих ти. И аз не харесах Паскалева. Ако ми се наложи да ме гледа освен Русев и хематолог - то ще е друг.

# 481
Ето едно, според мен хубаво, тълкуване на ТЛА, от КИРМ Плевен :

"Повишените нива на тромбоцитно-левкоцитни агрегати (PLA) в периферна кръв се свързват с повишена съсирваемост на кръвта и последващо нарушение на плацентарната микроциркулация, което се дължи на засилена активност на тромбоцитите.
При установяване на повишени нива на PLA (особено при съчетание с установени вродени и/или придобити фактори за тромбофилия), се препоръчва стриктен акушерски контрол по време на бременност и по преценка, включване на антиагрегантна и антикоагулантна терапия.
Резултатът от това изследване следва да се интерпретира като елемент от факторите за репродуктивен неуспех и има отношение към крайния риск за усложнения по време на бременност."

# 482
Бебка, чудесно е синтезирано. И аз съм с повишени ТЛА.

# 483
Аз никога не съм изследвала ТЛА.въпреки че съм с проблемен фактор 5

# 484
  • София
Аз никога не съм изследвала ТЛА.въпреки че съм с проблемен фактор 5
За какво ти е? И без това се бодеш след положителен тест.Аз също не съм ги изследвала, защото съм 4G/4G.

# 485
Аз все още не разбирам какво означава хетерозигот по мутантен алел на Pai i MTFHR?И от естрофема и кринон гела ли се завишават тези ТЛА?Днес за първи път научавам за тези неща и признавам,че малко се шашнах. Rolling EyesМоже ли някой да разясни,моля  Simple Smile

# 486
  • София
Алдита, аз се учудвам, че при толкова неуспешни бременности чак сега си направила тези изследвания. ТЛА не е ясно от какво са завишени, принципно приемът на естроген и прогестерон влошават коагулацията. Иначе хетерозиготството означава, че  си предразположена към тромбофилия и неусвояване на б12 и б9 най- общо казано. Трябва да си биеш инжекции и да пиеш аспирин,както и метилираните форми на двата витамина, което ти правиш, така че би следвало да се развиват добре нещата Simple Smile

# 487
  • София
Гените се състоят от два алела (половини). Когато едната половина е дефектна, това е хетерозигот, когато и двете са дефектни - това е хомозигот по мутантен алел.
В твоя случай имаш по една дефектна половина в гените на PAI-1 и MTHFR (които са два нискорискови фактора от гените, които се изследват за тромбофилия) - тоест има вероятност тези гени да не си вършат работата добре, или изобщо да не си я вършат. Обикновено дефектите в тези гени водят до повишено кръвосъсирване.
Когато имаш мутация в някой ген, имунната система реагира с активиране на разни защитни механизми - може да са повишени НК клетки, ТЛА или друго.
Мутациите в MTHFR са свързани и с нарушения в усвояването на Б9 и Б12 - когато имаш мутация, трябва да приемаш метилираните форми на тези витамини, вместо обикновените. Това е фолат (метилфолат, Неофолик мета) вместо синтетична фолиева киселина за Б9, и метилкобаламин вместо цианкобаламин за Б12.
Естрофемът е хормонален препарат и допълнително повишава кръвосъсирването.

Като заключение - нищо страшно няма, просто по време на бременност трябва да биеш инжекции НМХ (Фраксипарин, Клексан), за да се избегнат евентуални проблеми с кръвосъсирването. Ако си в процедура АРТ, терапията трябва да започне след трансфер.

Рисковите ситуации, в които може да се прояви тромбофилията, са бременност, залежаване, счупване на крайник, операция - в тези случаи трябва да предупредиш докторите, че имаш такава мутация, за да предприемат необходимите мерки.

Аз все още не разбирам какво означава хетерозигот по мутантен алел на Pai i MTFHR?И от естрофема и кринон гела ли се завишават тези ТЛА?Днес за първи път научавам за тези неща и признавам,че малко се шашнах. Rolling EyesМоже ли някой да разясни,моля  Simple Smile

# 488
Леле колко сте информирани,страхотни сте  Simple SmileБлагодаря за компетентните отговори!Преди малко се чух с доцента и точно така ми го обясни  Simple Smile
Buena Esperanza,нито в Швейцария т.н "специалисти",които даже предприеха инвитро с хидросалпингс,нито доцентките в Надежда ,след хилядите изследвания:микробиология,генетични,имунологични,тромбофилия,биопсии успяха да открият причина за миседите ми точно в 8г.с
В понеделник за първи път бях при доцент Русев по препоръка на мама съфорумка и ако утре кръвния тест е положителен и прескоча тази 8г.с фатална ще съм най-щастливият човек и най-признателният на доцент Русев и на вас за светкавичните отговори и подкрепата!
Засега рибата още е в морето Simple Smile

# 489
  • София
А в Надежда като са те изследвали за тромбофилия документ нямаш ли? Там трябва да пише същото.

# 490
Пише:Наличие на хетерозиготно носителство на 677Т алел в гена за метилен-тетрахидрофолат-редуктазата MTHFR НЕ се свързва с повишена склонност за съсирване на кръвта и повишен сърдечно-съдов риск при нормални нива на хомоцистеин.
 Фолиева пиех мета и вит В12 уж ми биеха в Швейцария,но се оказах с дефицит 89.0
За първи път чувам за повишени ТЛА,за неработещ PAI,поради което тромбоцитите ми се лепят върху левкоцитите,образуват нещо като лепило,което запушва "храненето" на ембриона и,че образувам лесно тромби newsm78
В Надежда ми вляха Октагам 10мг=1000лв  и 5мг =500лв като първите за около 30 мин и щях да получа шок.В последствие разбирам,че може и с Интралипид на стойност 45лв.
Споделям само малка част.
След тези генетични ми назначиха фракси през ден,в 6г.с прокървих и го спряха и постъпих в клиниката и до 8г.с само лежах,но отново мисед в 8 г.с.
Иска ми се да вярвам,че сега сме открили истинската причина и са взети мерки  Simple Smile

Последна редакция: нд, 02 апр 2017, 20:37 от aldita

# 491
  • София
Ключовото в това заключение е "при нормални нива на хомоцистеин". Имаш ли изследване на хомоцистеин?
А нещо за "инхибитор на плазминогенния активатор" не пише ли?

Скрит текст:
Разпитвам, щото аз отидох там да се запиша на ЖК в 5-6 седмица с кървене, с надеждата, че като отида в добра платена клиника ще ми обърнат подобаващо внимание. Голяма надежда, ама загубена. Разпитаха ме подробно за наследствени белези на тромбофилия (които аз нямам и тогава не знаех защо ме питат), но не ме пратиха на изследване. Отвратителното отношение изобщо не искам да коментирам.

# 492
Момичета, някой наясно ли е в крайна сметка кога се изписват Имуновенин/Интратект и кога Интралипид? На мен ми изипсаха първите 2 вливки да бъдат с един от първите препарати и при нужда след това се продължава с Интралипид. Голямата разлика в цената е едно от нещата, които ме притесняват, но най-вече, доколкото прочетох, Интралипид може да се каже, че е безобиден препарат, към първите съм леко резервирана. Вие как мислите?

# 493
  • София
Дива,
при Русев част от изследването е как реагират твоите НК клетки на даден медикамент.
NKa в присъствие на IVIg/Intrtalipid.
При мен по-ниския резултат е при интралипид.
Виж при теб как е.

Това, предполагам, е само част от аргументите. При лупус като гледам се изписва имуноглобулин.

# 494
Deli, постовете ти са толкова безценни, че вече започнах да си ги съхранявам в отделни документи. Благодаря, благодаря  Hug Лека вечер! Не знам обаче какво е лупус  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт