Тромбофилия - тема №2

• 87 717
  • 736
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Взех ди резултатите.
За фактор V Лайден и фактор II протромбин пише нормален генотип.
За PAI 4G/5G пише хетерозиготен носител
За MTHFR C677T-хетерозиготен носител 
Чакам сега за консултация с генетика, но ако някой от вас ми обясни...и от тук нататък какво допълващо трябва да пусна. В Геника или където трябва.
Очертава се и тази ми бременност да е неуспешна, ЧХГ е в изключително ниски стойности, макар че си се чувствам съвсем бременна, нямам кървене. Следобед съм на лекар и вероятно просто ще го констатираме.

# 631
Дезидерия, проследявала ли си ЧХГ как расте във времето? И моите генетични бяха като твоите. После излезе една друга мутация (TAFI).

# 632
  • София
Проследявала съм при предишни бременности.Тогава е бил добре, дори да съм ги губила.
При тази пуснах само вчера, мислех и утре, но така или иначе съм на лекар следобед.
10 не е нормално при всички случаи, това си е почти липса на бременност, макар че миналата седмица във вторник като правих уринарвн тест чертичката си беше добре...пък толкова да са чувствителни тези шуър чек...
За 4g/5g , доколкото разбирам като е хетерозигот, не се отразява.
При другото не усвоявам някои неща...там има логика и ще трябва да пусна доуточняващи изследвания. С недостиг на Б12 бях, миналата година започнах да приемам и за пръв път хемоглобинът ми стигна нормални стойности.
Детето ми също има такъв проблем...т.е. може би е добре да пусна и на него генетично? Той имаше забавяне в моторното развитие, заради дефицити.
Значи да пусна и TAFI ? Нещо друго?
Трябва ли да пускам и другата мутация за MTHFR?

# 633
Дезидерия, ще ти пиша всичко, което аз съм пускала, обаче май има и още някакви показатели. Нека някой по- информиран напише. Иначе това са моите резултати:
Нормален генотип за:
R506Q (фактор V Лайден, FV)
20210G>A (протромбин)
1298А>C (MTHFR)
66A>G (MTRR)
I/I (ACE)
Val34Leu (F13)
Хетерозиготен генотип 4G/5G за PAI
Хетерозиготен генотип C/T за 677C>T (MTHFR)   
Нормален хаплотип N/N  за M1/M2 (ANXA5)
Хетерозиготен генотип А/G за +505 А/G(TAFI)
Ще ти пиша на лични да те питам нещо, понеже не искам да разводнявам темата.

# 634
Герда, Форест рейн, не знам какво повече да кажа за ТАФИ, освен че мутацията конкретно се свързва с по-висок риск от венозни тромбози. Другото е механизъм на действие на ензима, който не мога да предам, но може да се прочете в нета.
Дезидерия, преди всичко стискам палци за бременността! Що се отнася до МТХФР, според мен е задължително да си пуснеш и А1298С. Само хетерозигот по С677Т е едно, комбинация от хетерозиготи по С677Т и А1298С е съвсем друго (като риск и вероятност за дефицит на фолат и В12 и/или висок хомоцистеин.
Синът ти дефицит на В12 ли е имал? Знаеш, предполагам, че това може да бъде сериозен проблем във всяка вързаст, но особено в детска. Много е вероятно да е наследил мутациите и това трябва да е има предвид постоянно - най-вече да се следят нивата на витамините и хомоцистеина и при нужда да се дава метилкобаламин, както и профилактика за сърдечно-съдови инциденти в рискови ситуации, предвид другата мутация (ПАИ). Най-простото решение е да пуснеш изследване и за него и да знаеш.
Доколко е проблем хетерозиготното носителство на ПАИ, е спорен въпрос. Тук в резултатите заключението обикновено е, че не води до повишен риск от съдови инциденти, но това всъщност не е точно така, вж. напр. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12353306.

# 635
easy rider, благодаря за отговора. bouquet
При мен излиза, че нямам проблем с усвояването на B12, а само на фолиева. Иначе съм изследвала и двете малко след раждането.
Витамин В12(Vit.B12)   316.10   pg/ml   184-878
Фолиева киселина(Folic Acid)   17.50   ng/ml   3-17
На детето и мъжа ми също направихме някои генетични. Всички сме с еднакви мутации, но на тях им пуснаха много малко показатели и се чудя дали да не пуснем още. Това е положението при тях:
Нормален генотип за R506Q (Фактор V, Лайден, FV) и 20210G>А (Прототромбин)
Хетерозиготен генотип 4G/5G  за PAI
Хетерозиготен генотип C/T за 677C>T (MTHFR)
Дали да не пуснем и останалите неща, или директно да изследвам нивата на B12? При положение, че детето ми не усвоява добре ФК, трябва ли нещо да му давам? Генетикът нищо не каза.

Последна редакция: чт, 20 апр 2017, 10:46 от Forest rain

# 636
Как така има проблем с усвояването на фолат, но не и на В12? Мутациите са едни и същи за двете.

# 637
Forest rain,

В подкрепа на думите на easy rider относно вероятността да има комбинация от хетерозиготи по С677Т и А1298С, ти изпращам малко повече информация на бълг. ез и на англ. /тази е от сайта на д-р Бен/

http://www.cibalab.com/dokuwiki/doku.php?id=coagulation:mthfr
http://mthfr.net/mthfr-a1298c-mutation-some-information-on-a1298 … tions/2011/11/30/

Предполагам вече са ти назначили фраксипарин и АП. Д-р Бен имаше чудесна статия за бременност в тези случаи, но  в момента не мога да я открия, но така или иначе там той изрично подчертаваше, че АП се включва по време на бременност.

# 638
Аз съм с нормален генотип за 66A>G (MTRR). Не е ли този за B12, или се бъркам? Също съм с нормален генотип за 1298А>C (MTHFR).
!Diva!, благодаря за информацията. Ще разгледам. Аз не съм бременна, но скоро ще започнем опити за второ дете. През първата бременност ми вкараха АП към средата поради проблеми с един кръвоток.

Последна редакция: чт, 20 апр 2017, 11:08 от Forest rain

# 639
Момичета,дайте съвет за добър неонатолог в софия.Искам да се консултирам за клексана и аспирина с още един специалист освен доцент Русев.
Днес ми изписват и пак ме гледаха вагинално.Човечето тупка.Миомата 1см вътре в кухината ,на стената на матката.
Имам един херпес,който ми излиза на вътрешната част на бедрото с мехурчета при силен стрес и цикъл.Никога не го лекувам. Търпя си го и отминава.Незная зостер ли е какъв е.Чудя се как да формулирам изследването?Сега ме изписват и на регистратура бих искала утре да пусна изследване защото той изчезва и пак се появява,в момента е в латентна форма .Дали би могъл да е причина за мисед?
Резултатите от токсоплазмоза и листериоза още ги чакам,не са готови,както и тсх и прогестерон и епикризата си чакам.
Дано всички успеем,не е честно иначе! Hug

# 640
aldita, с неонатолог заради бебето ли искаш да се консултираш?
Доц. Ралица Георгиева е добър неонатолог.

# 641
Forest rain, извинявай обърках ви с Дезидерия, Grinning имах предвид, че е добре всеки с открита мутация по  MTHFR C677T-хетерозиготен носител  да изследва и А1298С, защото комбинацията от двете вече е рисков фактор.

Aldita , успех миличка! Дано овладеете ситуацията  Hug

Последна редакция: чт, 20 апр 2017, 11:48 от !Diva!

# 642
Много се извинявам,хематолог.Блокирала съм.Не неонатолог. Embarassed

# 643
Аз съм с нормален генотип за 66A>G (MTRR). Не е ли този за B12, или се бъркам? Също съм с нормален генотип за 1298А>C (MTHFR).
!Diva!, благодаря за информацията. Ще разгледам. Аз не съм бременна, но скоро ще започнем опити за второ дете. През първата бременност ми вкараха АП към средата поради проблеми с един кръвоток.

Имах предвид, че всяка мутация в МТХФР влияе на усвояването и на фолат, и на В12. Страхотно е, че имаш само хетерозигот по С677Т, така проблемът е значително по-малък. Иначе тук прочетох, че според доц. Русев С677Т отговаря за фолат, а А1298С - за В12 и направих всичко възможно да открия поне една мед. статия, в която се споменава подобно нещо, но не успях.

# 644
  • София
Diva, нищо не са ми назначили. Чаках резултатите от изследването и все още не съм ходила на хематолог(нали там се ходи за тези мутации и проблеми...)
Необмислено решихме да се възползваме от тази овулация, с надеждата, нещата преди да са били случайност...а и всички други изследвания ми бяха добри.
Но явно и тази бременност няма да я бъде. И да ми предпишат сега нещо, вероятно е късно...с ЧХГ 10 . То почти не съм бременна реално. Макар, че се чувствам много бременна, имам всички симптоми, гърдите ми са огромни Grinning
Имах проблеми през бременносттта със синът ми, но не с кръвоток. Правиха ми манипулация, която не се прави при здрава бременност. Пих антибиотици, не се хранех добре. След това съм имала по-скоро риск от преждевременно раждане от контракции и изтичане на води. Роди се доносен, със секцио, заради седалищно предлежание. 
Има проблем със зъбите, поради недостиг на вещества. Пролази, проходи трудно, горе долу в нормалните рамки. На 18м. проходи. Без апетит, много лош сън, апатичен, не можеше да се задържа на крака. Първо се видя, пе има доста никос желязо и хемоглонщбин, 3 месеца никакво развитие с даване на желязо. С храна беше невъзможно, той почти не ядеше твърда храна, живееше само благодарение на кърменето. После изследвах вит.Б12 и на двамата и след месец прием проходи и изведнъж стана ново дете. Сега физически е добре, останаха проблемите със зъбите и предполагам от дефицита има забавяне в проговарянето, все още не е на нивото на връстниците и по разбиране.
Много дълго стана...но тези неща ме навеждат на мисълта да го изследвам и него. Таткото трябва ли? Т.е. дали има риск и той да е с такива предразположености.

Общи условия

Активация на акаунт