Тромбофилия - тема №2

• 87 695
  • 736
  •   1
Отговори
# 15
  • София
напълно подкрепям мнението за "екипа" д-р Сигридов - доц. Русев и ще допълня  АГ специалистът, който ме проследява още от начало- д-р Корсачки- Токуда. Не  само за следеното на състоянието ми от носно предразположеността ми към образуване на тромб, а и терапията относно витамините от група Б. Не възнамерявам да влизам в дебати кое с  кое се следи  при какви лекари се ходи. всеки сам преценява кого да слуша- лекари, които му дават разумни обяснения за ситуацията или хора с немедицинско образование.

# 16
Когато става въпрос за тромбофилия и бременност трябва да се правят консултации с тесни специалисти, защото другото е опасно.

Братовчедка ми така уж се следеше, но почина седмица преди термин с бебето от тромб.

# 17
  • София
gerda1, извинявай за въпроса.. ако ене много нахално от моя страна, понеже май за първи път споменаваш(или аз за първи път виждам), че всъщност братовчетка ти се е следила за състоянието, мислих че не с е е знаело за него. Та ако не е много нахално от моя страна би ли споделила  при кои лекари е проследявала  състоянието си и с какви изследванияи ставало това? както и каква точно мутация  е имала. Съжалявам за загубата ви и ме извини за любопитството!

# 18
Здравейте, записах си час при проф.Паскалева. Искам попитам, тези които са ходили при нея, какви изследвания изисква,за да мога да си ги пусна предварително./ освен тромбофилиите/

# 19
Запис и от мен в новата тема.  Понеже и аз съм с тромбофилия е полезно да чета информацията която споделяте. Другият месец като отида на доктор ще разбера със сигурност къде ми е бил проблема довел до двата А-та

# 20
Свеетле, там на място ги назначават изследванията и ги правят.

# 21
nuschinka моето мнение за Сигридов ли визираш ?

# 22
Свеетле, там на място ги назначават изследванията и ги правят.
Благодаря, gerda 1. А случайно да знаеш,какви точно са ? Simple Smile

# 23
За всеки е индивудуално.
Носи си генетичните, и последната кръвна картина, щоято си правила, ако я пазиш.

# 24
За всеки е индивудуално.
Носи си генетичните, и последната кръвна картина, щоято си правила, ако я пазиш.
Благодаря  bouquet

# 25
Светлето03 ,

Аз ходих преди месец при нея.
Пусна ми ПКК, фибриноген (който да кажа за всички при тях се води по триместри на бременността и варира, не е както е стандартно 2-4), Д-дмери и хепарин в плазма.
Отиваш, разменяте няколко думи, казва ти какво иска да види и отиваш да го пуснеш в тяхната лаборатория. След около 30-40 минути си вземаш резултата и пак при нея вече са уточнения.
Прегледа + изследванията 120 лева  Peace
На мен ми гледа само генетичните, а си ходя с един голляяяяяям класьор с изследвания.

p.s. Малко ме озадачи тази жена при последната ни електронна кореспонденция, но ще се съветвам и с друг.

# 26
Защо те озадачи - сподели?

# 27
Ами да не копирам тук цялата кореспонденция, та с няколко думи :

Пусках ПКК, фибриноген, АПТТ този месец, както всеки друг.
Фибриноген при норма 2-4, излезе 4,1
АПТТ при норма 25-38, излезе 38,3
Хемоглобинът ми е паднал от 130 миналия месец на 114, но миналия месец желязото ми беше над норма.
Един хематолог ми предписа Сорбифер х 2 до термин, и когато му казах, че желязото ми е било над норма, той избухна, че това били глупости дето хранели лабораториите, че няма какво да пускам това желязо.
Реших да се допитам и до нея и ето кореспонденцията :

Паскалева:
APTT не контролира лечението с НМХ и не е нужно да се изследва. Нормите, които са отпечатани на бланката са за здрав индивид и не отразяват промените при бременност напр. за фибриноген. Еритроцитните индекси от тези резултати са понижени и трябва да приемате допълнитерно желязо. Ако нещо Ви тревожи може да дойдете по-рано между 24 и 28-ма г.с.

Аз:
Мислех, че АПТТ следи моето състояние, така казано да не се разреди прекалено кръвта ми, или бъркам ?А какво мислите за този граничен фибриноген, изследването е правено преди да бия Клексан, разбира се. Това, че е 4 при норма 4, не е ли лошо ? Какво ниво на фибриноген е опасно и означава риск за бебето ? Освен кръвотока към плода, какво е хубаво да следя до срещата ни ?
Да изследвам ли пак нивото на желязо ? Или ПКК е достатъчно ?

Паскалева:
Няма как "много да разредите" кръвта, защото дозата на НМХ е профилактична. Границите на фибриногена са указани за 2-ри триместър на бланката от НКБ и Вие нямате повишен риск. За анемия при бременни приемаме под 100 /l Hb. Считам, че няма нужда от допълнителен прием на железен медикамент. Наблюдението на бременността се извършва от гениколог, който Ви определя допълнителната терапия и прегледи с ултразвук. Всеки лабораторен резултат се тълкува от лекар според допълнителни клинични критерии, а не самата цифра. Запишете се за ново изследване при нас около 28-ма г.с. на тел. 029211364 регистратура.

Та малко съм в шах с това желязо ........

И само да споделя за всички, че техните норми на фибриоген за втори триместър са :

2,9 - 5,4

# 28
Аз имам таласемия, и приемам желязо единствено, ако то е ниско и феритина.

# 29
  • София
Бебка,

на прост сърч за норми на фибриноген по време на бременност излиза това:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15262480
където пише че нивата при бременност е нормално да се увеличават
и това
http://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/Fibrinogen.htm
където за втори триместър нормите са точно 2.9- 5.4

за APTT при бременност, съответно
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15090750
http://perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/aPTT.htm

и за двете твоите резултати ми изглеждат ОК - точно както ти е писала Паскалева.

Ето и за желязото:
http://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/Iron.htm

Така че - успокой се и спри да тревожиш бебо   Hug

И само да споделя за всички, че техните норми на фибриоген за втори триместър са :
2,9 - 5,4

Общи условия

Активация на акаунт