Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 69 780
  • 768
  •   1
Отговори
# 300
Flash Dance,
Чудесна колекция. Или начало на колекция Wink .
Аз съм голям фен на фаленопсисите. Не се сещам за друго толкова лесно за гледане и едновременно толкова отблагодаряващо се цвете.

# 301
  • ... рееща се.
И аз съм фалчо-почитател. Лесно за гледане, отблагодаряващо се и най-важното за мен – цъфтежът е дълготраен.

# 302
Някой беше попитал с какво торите орхидеите newsm78Май има специална тор,но тук ,където живеят, имам предвид, никой нищо не казва ooooh! А и как се торят орхисеите Thinking
Ако има вече публикуван  материал ,моля дайте насока,че аз разполагам с малко време за интернет Embarassed(в смисъл, когато имам Интернет, нямам време, когато имам време не разполагам с интернет  Mr. Green) Благодаря ви,много bouquet
На торовете е обозначено за какво са- купуваш тор за орхидеи, продават се почти навсякъде, на всеки е написан начина на употреба

# 303
Някой беше попитал с какво торите орхидеите newsm78Май има специална тор,но тук ,където живеят, имам предвид, никой нищо не казва ooooh! А и как се торят орхисеите Thinking
Ако има вече публикуван  материал ,моля дайте насока,че аз разполагам с малко време за интернет Embarassed(в смисъл, когато имам Интернет, нямам време, когато имам време не разполагам с интернет  Mr. Green) Благодаря ви,много bouquet
На торовете е обозначено за какво са- купуваш тор за орхидеи, продават се почти навсякъде, на всеки е написан начина на употреба

Разреждате четворно на указаното...

# 304
Разреждането зависи също от стойностите на NPK и от използваната вода.

# 305
Flash Dance,
Чудесна колекция. Или начало на колекция Wink .
Аз съм голям фен на фаленопсисите. Не се сещам за друго толкова лесно за гледане и едновременно толкова отблагодаряващо се цвете.
Impala благодаря ти! Simple Smile Съвсем права си за това, че е само начало на колекция  Wink Днес бях в един магазин с голямо разнообразие от орхидеи. За пръв път видях някои от видове на живо като Венерината пантофка и разни цветове Ванда. Имаше прекрасни,  все едно бях дете в магазин за бонбони и естествено си излязох от магазина с  два нови екземпляра  Mr. Green . Една камбрия и една милтония.

_re_ge, и на мен тази жълтата ми е много любима   Simple Smile

Относно наторяването - миналата година купих от някъде, едни розови пръчици, които уж са за наторяване. Сложих по саксиите, но не съм много сигурна дали бяха ефективни  newsm78

И един въпрос - две от орхидеите ми фаленопсиси са с по-светло зелени листа - не са меки и сгърчени, просто са по-светли. Това означава ли, че имат нужда от наторяване?

# 306
Честити придобивки  bouquet !
Листата на моите фаленопсиси са различно зелени - по-светло, по-тъмно, и то независимо от светлината. Стига цвета да е равномерен и орхидеята да се развива добре, не обръщам внимание на наситеността на зеленото Laughing .
Отделно, има видове/хибриди с по-светли листа, дори с леко жълтеникав оттенък, напр. Лиодорото.
С това, разбира се, не отговарям конкретно на въпроса ти за торенето. То е една обширна и спорна тема...

# 307
Честити придобивки  bouquet !
Листата на моите фаленопсиси са различно зелени - по-светло, по-тъмно, и то независимо от светлината. Стига цвета да е равномерен и орхидеята да се развива добре, не обръщам внимание на наситеността на зеленото Laughing .
Отделно, има видове/хибриди с по-светли листа, дори с леко жълтеникав оттенък, напр. Лиодорото.
С това, разбира се, не отговарям конкретно на въпроса ти за торенето. То е една обширна и спорна тема...

Благодаря ти за отговора  Hug

# 308
Нахлувам в красивата ви темичка с въпрос- имам няколко орхидеи, стоят на перваза на южен прозорец, явно им е добре там, пускат си пъпчици, цъфтят, но имам чувството, че от прякото слънце през лятото листата им станаха жълти. Да ги преместя ли щом си цъфтят там? Режете ли нещо щом прецъфтят цветовете?

# 309
Аз режа само, ако изсъхне цветоноса, иначе ми се е случвало от прецъфтял цветонос да изкарат още няколко. По другия въпрос - аз не бих ги местила, ако се развиват добре и цъфтят. Моите също са на южен прозорец, но аз нямам друг така или иначе.

# 310
Нахлувам в красивата ви темичка с въпрос- имам няколко орхидеи, стоят на перваза на южен прозорец, явно им е добре там, пускат си пъпчици, цъфтят, но имам чувството, че от прякото слънце през лятото листата им станаха жълти. Да ги преместя ли щом си цъфтят там? Режете ли нещо щом прецъфтят цветовете?

При мен го има същият проблем с пожълтяване на листата. Държа ги на единствената си тераса, която е с южно изложение. Сега обмислям преместване на по-сенчесто място, да видим как ще им се отрази.

# 311
  • Варна
Аз бих ги преместила. Ако ги грее директно слънце от юг, особено пък на перваз, т.е. допрени до стъклото, това изобщо не им е приятно. Най-малкото чисто естетически не бих изтраяла пожълтели от слънцето листа. Орхидеите цъфтят дори когато са на умиране, това не е критерий за добро здраве и подходящи условия.

# 312
Моите орхидеи са на северен прозорец и цъфтят. Не са огрявани от слънце. Даже не виждат слънчеви лъчи Laughing

# 313
Моите орхидеи са на северен прозорец и цъфтят. Не са огрявани от слънце. Даже не виждат слънчеви лъчи Laughing

И моето фалче си седи бодро на един северен прозорец и си му е доста добре или поне дава такъв вид. Това ми е прозореца в хола, където мога винаги да си я гледам и радвам. Другия вариант е на един западен прозорец, но се притеснявам да не я пече много там, пък и е в спалнята, където няма да мога толкова да си я гледам  Rolling Eyes Дайте съвет Simple Smile

Момичета, чета ви с интерес още от преди да имам орхидея, понеже много исках и държах да съм подготвена. И след малко мрънкате получих такава за 14 февруари  Laughing С два цветоноса, имаше много цъфнали и много пъпки - някои от цъфналите изпадаха, но ми се струваха прецъфтяли и не много във форма, пък и от сменянето на средата, не се притесних особено. Пъпките вече и те цъфнаха. Адски е красива, много й се радвам и всеки ден я разглеждам в голям интерес и любопитство.
Следя много внимателно състоянието на корените и я поливам само като станат вече бяло/сиви, понеже се притеснявам да не я преполея. Горе-долу се пада през 2 седмици поливането.

# 314
Аз бих ги преместила. Ако ги грее директно слънце от юг, особено пък на перваз, т.е. допрени до стъклото, това изобщо не им е приятно. Най-малкото чисто естетически не бих изтраяла пожълтели от слънцето листа. Орхидеите цъфтят дори когато са на умиране, това не е критерий за добро здраве и подходящи условия.

Опират прозореца да, да не говорим, че и  щорите им пречат /вертикални/, когато ги отварям и затварям. А само на первази съм виждала, не мога да им измисля място  Confused

Общи условия

Активация на акаунт