Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 69 772
  • 768
  •   1
Отговори
# 390
О Таня, проблема с вандите е глобален. Не е от теб или начина на отглеждане. Последните години вандите пристигат възрастни растения , цъфтели много пъти преди да дойдат на нашия мпазар с едни вдървени стъбла  и често заминават от тайско гниене. Общо взето много обсъждана тема. Аз също отглеждам от няколко години. Но имам и две които заминаха от тайско гнине без да взема адекватни навременни мерки понеже тогава не знаех с какво се сблъсквам. Имам две които успешно отгеждам вече две и половина години ( две години а и повече преди мен са били гледани от приятелка )  еднатадори цъфтя миналата година. Казват че са лесни но дори доц.Петкова от БАН като я питах за вандите се натъжи и каза че в последно време не биват новите хибриди.
За сведение за осми март в хоуммакс бха заредили ванди и имаше наистина много хубави млади растения, отдавна не бях виждала толкова качествена стока на пазара. Бяха без вази по 51,00 лева.

# 391
Здравейте, аз пак с въпрос. Миналата година, октомври месец купих една Брасада Мивада, беше прекрасно разцъфнала. Към момента изглежда като че ли добре, вади нови листенца и ми се вижда свежа, поливам веднъж в седмицата. Ето я:
Скрит текст:
Но тези дни забелязах едни черни точици, по част от листата. Тук се виждат:
Скрит текст:
Нямам представа от кога са, сега ги забелязах. Това някакво заболяване ли е? Ако да - как да действам?

# 392
Не са проблем, не се притеснявай!

# 393
Не са проблем, не се притеснявай!
Супер! МНого ти благодаря  Hug

# 394
Имам едно фалче от три години. В субстрата му измежду корите има и едни камъчета доста големи /поне 1 см. е диаметъра им/. Трябва ли да ги извадя и махна нацяло или да оставя фалчето така в кори и камъчета? И каква роля играят тия камъчета, полезни ли са за растението?

# 395
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Имам едно фалче от три години. В субстрата му измежду корите има и едни камъчета доста големи /поне 1 см. е диаметъра им/. Трябва ли да ги извадя и махна нацяло или да оставя фалчето така в кори и камъчета? И каква роля играят тия камъчета, полезни ли са за растението?

"камъчетата" са керамзит  Peace

не ти пречат Blush

# 396
Скрит текст:

"камъчетата" са керамзит  Peace

не ти пречат Blush

bouquet
А такааа, те си имали име, аз ги принизих в камъчета. Т.е. да си оставя така орхидейката. Ами логично е щом три години расте и цъфти да не й пречат, но тя единствена е с керамзит, не само нямам друга с него, а и не съм виждала по магазините.

# 397
"чукча читател"  Blush личен опит нямам
 чела съм за керамзита и хидропонното отглеждане на орхидеи, но не съм опитвала  Hug

# 398
"чукча читател"  Blush личен опит нямам
 чела съм за керамзита и хидропонното отглеждане на орхидеи, но не съм опитвала  Hug

С четене далече се стига, а с чудене като мен ... до форума  Crazy при отзивчивите цветолюбителки  Heart Eyes
Честно казано бях озадачена от наличието им и въпреки това не посмях да ги махна вече 3 години. И продължавам да се питам екзистенциално - да ги махна ли или да не ги махна  newsm78 Joy

# 399
мисля, че идеята е да поемат излишната влага ...
и после баавничко да я освобождават  Blush
в този смисъл са ти от полза, не вредят  Peace

ако искаш - махай ги, но това е свързано с разбутване на корени и стрес  Blush

в цветарския магазин срещу нас има кори за орхидеи.
а на мен ми трябва субстрат за орхидеи  Blush за косматковците

сега се чудя дали да рискувам с кори или да чакам още  ooooh!

косматко още цъфти има и пъпки  Blush и мога да чакам  Blush"Срамежливка" продължава да цъфти, цъфна и "Многострадалната Геновева"  Blush оказа се "кравичка"

# 400
Скрит текст:
мисля, че идеята е да поемат излишната влага ...
и после баавничко да я освобождават  Blush
в този смисъл са ти от полза, не вредят  Peace

ако искаш - махай ги, но това е свързано с разбутване на корени и стрес  Blush

в цветарския магазин срещу нас има кори за орхидеи.
а на мен ми трябва субстрат за орхидеи  Blush за косматковците

сега се чудя дали да рискувам с кори или да чакам още  ooooh!

косматко още цъфти има и пъпки  Blush и мога да чакам  Blush"Срамежливка" продължава да цъфти, цъфна и "Многострадалната Геновева"  Blush оказа се "кравичка"

Много са ти красиви пу-пу  Heart Eyes
Чудесно им е при теб  bouquet
И с тези имена са уникални  Peace
Субстрати от големите магазини съм купувала  Peace

# 401
 Joy Има си причина за всяко име. 
Hug Благодаря! Имам време - ще намеря.  Hug

# 402
  • на острова на мечтите
Здравейте, момичета!
Аз на година-две се появявам с глупави въпроси, но това е положението - колкото и да се пъна, орхидеоотглеждач от мен не се получава Blush Та, моите 2 най-обикновени орхидейки, които 2 години ми стачкуваха, сега са се събудили и цъфтят. Ура! Grinning Обачеее, така са се изкривили горките, че цветоносчетата не вървят нагоре, а се стелят хоризонтално. От какво може да се е получило и как да го оправя? Ако се опитам да ги пресадя в по-голям съд и пообърна до правилното положение? И точно сега може ли да го направя или да ги изтърпя такива пълзящи, докато увехнат цветовете?

малко със закъснение, на мен за такава орхидея ми поискаха 30 евро,а ти си взела да я изправяш  Crossing Arms Вярно,че бая се бяха потрудили да ги завъртят хоризонтално,ама 30 евро,тц  Naughty

# 403
  • Ænima/Albuquerque
Мерси за темата!   Hug

След няколко дневно отсъствие от вкъщи, се прибрах днес при напълно цъфнала Стюартиана, и една орха вадеща цветонос от спяща пъпка, след като ѝ потроших цветоноса преди десетина дни...  Tired

# 404
  • Варна
Цъфна ми цимбидиумът, ще се пръсна от кеф Party

Не са се отворили добре цветовете, но нямам търпение да се изфукам Laughing

Общи условия

Активация на акаунт