Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 69 778
  • 768
  •   1
Отговори
# 375
  • Ænima/Albuquerque
Мойто бебе го отделих, когато корените станаха три на брой, и над 10 см. Развива се чудесно, даже имам първи цъфтеж тая зима.

# 376
  • Русе
Привет, момичета,
Преди време бях питала за дендробиума, който имам. Ето как изглежда сега.
Скрит текст:
чудя се това мъничкото, което избива на самото стебло също ли трябва да се остави  newsm78
И ето какво остана от всяко от цветчетата (май не се вижда особено), трябва ли нещо да им се прави или не?
Скрит текст:
Змия, а новото ти фалче е много красиво  Hug

# 377
Благодаря за съветите!
Значи няма да ги торя и ще ги чакам сами да се съвземат.

Да, наистина са на малко топло - парното е наблизо. Ще ги преместя.

А за светлото - аз защо съм останала с впечатлението, че обичат светло? Гледам по къщите направо долепени до прозореца и цъфтят.  newsm78 Не е ли добре да се близо до прозореца? Моите са на около метър от западен прозорец - следобеда си пече. Но те са там повече от година. Най-вероятно топлината от парното тази зима малко да ги е повредила.... Не ми беше дошло на ум.  newsm78

# 378
  • Варна
Обичат светло, но не директно силно слънце, особено долепени до стъкло, това направо им съсипва листата.

# 379
Аз да си кажа, че върнах пак орхидеята с много пъпки в стаята без парно и там няма изсъхнали цветчета вече втора седмица.

# 380
Добре си направила Peace . Дори не изключвам възможността, заради температурните разлики в този период, скоро да имаш нови цветоноси.

# 381
utro77,
Парното, изобщо топлината, не се отразява никак добре. Миналата година при мен имаше период с необичайно високи температури (29-31 градуса Shocked ) и имах поражения по няколко листа точно както при теб - сякаш липсва горния слой, черни петънца. Директно слънце въобще не ги е докосвало, а просто от жегата най-близо до прозореца.
И аз съм виждала много орхидеи по первазите. Чудя се как виреят, при мен не се получава изобщо Rolling Eyes .

# 382
Разбрах за топлината.
Нищо чудно това да е била причината при моите.
Колежката все й е студено и освен парното, включва и климатика....

Може би тия по первазите са в студени помещения.  newsm78

# 383
  • София
И аз съм виждала много орхидеи по первазите. Чудя се как виреят, при мен не се получава изобщо Rolling Eyes .
Щом ги виждаме, обикновено са на нисък етаж. А до ниските етажи слънце почти не стига. Wink На северен прозорец също няма проблем.

Иначе в Германия всички ги гледат на первазите, но там слънцето е рядкост. Първите орхидеи, които видях бяха именно там. И бях убедена, че се гледат по прозорците. Едва по-късно се замислих, че условията ни са съвсем различни. Възможно е и тези, които в нашите условия слагат орхидеи на прозорец, да са също заблудени като мен. Simple Smile Ще се "опарят" и после ще ги сложат по-навътре.  Laughing

Тази събота и неделя дъщеря ми посети отново "Орхидеения рай" в Холандия, в който бяхме преди 5 години. Отново е възхитена. На влизане (минава се през магазина) си е харесала една ванда:

За съжаление, когато са си тръгвали, вече е била купена. Sad Според вас естествен цвят ли е? Може би е?  newsm78

Да ви покажа и кафенето, което е ново и затова ми изпрати снимки, за да го видя. Не са орхидеи, но обстановката е ...
Скрит текст:

Току-що установих, че снимка.бг са възстановили голяма част от албумите (преди няколко месеца изчезнаха). Пускам ви 2 албума от изложбата в Ботаническата градина на БАН от 2010 г. и 2011 г. Стари са, но много им се зарадвах като видях, че са се появили. Simple Smile

Последна редакция: пн, 20 мар 2017, 14:12 от Тaня67

# 384
  • Бургас
Моите орхидеи са на перваза на южен прозорец, но сме точно на първия етаж и се чувстват прекрасно. На първите етажи слънцето за съжаление е кът. Спалните ни са северни и тъмни, та в тях пък изобщо не мога да сложа цвете. Sad

# 385
  • Ænima/Albuquerque
И мойте са по первазите, всичките. На ниско съм, втори етаж, а пред двата прозореца има липи. Зимата слънце не стига, а лятото липата предпазва от напичане.

# 386
Мдаа, на колко различни условия растат орхидеите Crazy . Затова ги наричам универсални китки. Пък после трудни били за гледане. Глупости Laughing .

# 387
Много е красива вандата.
А дали е естествен цвета не мога да преценя, холандците са царе на боядисването

# 388
Танче естествен цвят е , не е боядисана! Среща се в градинските центрове и в бг, трябва да попаднеш.

Sunanda chocolate brown.

# 389
  • София
Танче естествен цвят е , не е боядисана! Среща се в градинските центрове и в бг, трябва да попаднеш.

Sunanda chocolate brown.

Както винаги си добре информирана! Благодаря ти!  Hug  Много е красива и е жалко, че дъщеря ми се е разминала с покупката. Аз така и не успях да отгледам двете ванди, които имах. Може би трябваше да ги сложа в кори като Надето, но се бяхме заинатили да са в стъклени вази. Sad

Общи условия

Активация на акаунт