Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 69 699
  • 768
  •   1
Отговори
# 510
Здравей!
Почвам те на части Laughing .
Цитат
Подариха ми Орхидея октомври 2016, беше цъфнала тогава. Сега едното стъбло пусна нещо като издънка и се чудя отчупва ли се, после как се засажда?!
Както ти е написала и Сарки Hug , това е бебе орхидея. Засега го остави, нека първо се развие, после ще можеш да го отделиш и да стане самостоятелно растение.

Цитат
Самото растение дали да го местя в друга по-голяма саксия има ли нужда?
Според мен не.

Цитат
Доколкото разбирам корите/почвата не трябва да покриват корениете, те трябва да са на светлина.
Не е задължително. Корените могат да фотосинтезират, но растението не разчита основно на това. Много от нас отглеждат орхидеите си в кашпи.

Цитат
Поливам веднъж седмично - сипвам вода и държа саксията над мивката да изтече през долните отвори, после връщам на мястото й. За това време стъблото порастна с около 5-6 см, пусна много нови листа.
Щом растението се развива добре при този режим, продължавай така.

Последна редакция: чт, 20 апр 2017, 12:37 от Impala

# 511
 Shocked чак да не повярваш, не гледам цветя, хич не оцеляват.
Снимка може ли как изглежда когато е готово за отделяне? После в кори ли се слага или в вода първо и ако да - за колко време?
За стъблото да уточня - в началото Орхидеята имаше две големи листа в основата на нивото на корите, после се появиха нови и така частта с листата се оформи като стебло. Сега е около 7-8 см.
Като чета - стъбло казвате на тези тънките, по които се появяват световете, където е и бебето Simple Smile
Още нещо - като се затопли мога ли да изнеса растението навън. Реално ще е от другата страна на прозореца, в остъклена тераса (отворена е през летния сезон, не е спарено и горещо)?

Ако някой разпознава това лилавото какво е ще съм благодарна Simple Smile

# 512
Ако някой разпознава това лилавото какво е ще съм благодарна Simple Smile
Теменужка трябва да е

# 513
Аха, ясно! Коригирах си поста, но сега разбирам - наистина орхидеята е имала голямо развитие. Браво и на двете ви Laughing !

Примери за отделено бебе - първи, втори. Може да се остави да се развие още или дори изобщо да не се отделя от майчиното растение.

Стъбло на орхидеята фаленопсис е онова дебелото, точно над корените, от което излизат листата. "Пръчката" с цветовете и бебето, както е при теб, се нарича цветонос.

Аз изкарвам всичките си орхидеи на остъклен източен балкон през лятото. Има и дебело перде, за да не ги напича директно слънцето. Чувстват се и се развиват отлично.

Другото цвете е Африканска теменужка, Сентполия. То е за друга тема Wink .

Последна редакция: чт, 20 апр 2017, 12:56 от Impala

# 514
Impala, Sunny29 благодаря ви за помощта. Ориентирах се в обстановката Simple Smile
За сега няма да ги закачам, да си растат. После евентуално пак ще ви питам какво да правя като стане това от снимката.
При мен балконът е северен и няма да напича директно растението. Само да се стопли, че нещо забрави Simple Smile

# 515
Стига да е достатъчно светъл и топъл балконът не виждам причина да не опиташ за лятото.
Иначе е ясно, че по принцип фаленопсисите са си стайни растения Laughing .

# 516
В началото си "играех" първо да накисна за кратко, после да сложа тор. Отдавна спря да ми се занимава Wink . Разлика не виждам.

Аз се изхитрих и правя така. Първо си накисвам както обикновено. В едно спрейче с фин пулверизатор разреждам торът поне 1към 4 на указаното. Като извадя и изцедя със спрейчето пшикам няколко пъти върху корите. И да попадне на лист не пречи , става така нареченото листни торене. Само гледам да е топло ако попадне на листа и да съхне бързо.

# 517
Привет на всички! Включвам се в темата с въпрос, като благодаря за отговора предварително! 
Днес реших да преместя една ми орхидея в по голяма саксия. Прецъфтява е, но докато рязах изсъхнали корени видях,че е тръгнало да расте нова клонка. Въпросът ми е дали ще изсъхне новата клонка? 

# 518
# 519
По принцип не, умелото пресаждане на здраво, хубаво растение не се отразява на развитието на цветоносите.
Ако обаче е много намалена кореновата маса, орхидеята може да забави развитието си като цяло, а от тук и на цветоноса.

Ренка,
И това е чудесен вариант. Моят е просто най-лесният и мързеливият Joy .

# 520
Impala, намалих доста кореновата система,около 60 % Sad  май ще чакам дълго за цвят.....

# 521
Не се притеснявай Hug . Вероятно си махнала гнили или умрели корени, а те са си били излишни.
Сега е хубавият сезон, орхидеята има всички шансове да се развива и възстанови.
Колко корени останаха? Може пък да са достатъчни.

# 522
Останаха зелени корени, като повечето бяха залепнали един за друг. Не съм ги броила, но към 30-40% останаха. Дано са достатъчно Simple Smile

# 523
Бързо ще си проличи: ако започнат да се бръчкат и увисват листата.
Дано всичко е наред Peace .
Възможно е растението да е достатъчно здраво и да продължи без проблем, вкл. да развива цветоноса.

# 524
  • на острова на мечтите
След великденските ваканции,вчера  сколасах  да се погрижа и за орхидеите както си му е редът. Все още не са се отворили  цветчетата на другите три орхидеи  Crossing Arms На път са,ама ме държат под напрежение  Wink Ще чакам,няма как.
Имам питане за двата дендробиума. Покарали са много нови стъбла newsm78 Какво да правя с тях? Да ги оставя ли,или да ги махам и присаждам  ThinkingНякой има ли опит  Praynig Опасявам се,че после няма да цъфнат, и понеже никога не съм гледала този тип орхидеи ,ако има някой с опит,моля за помощ  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт