Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 69 689
  • 768
  •   1
Отговори
# 525
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
След великденските ваканции,вчера  сколасах  да се погрижа и за орхидеите както си му е редът. Все още не са се отворили  цветчетата на другите три орхидеи  Crossing Arms На път са,ама ме държат под напрежение  Wink Ще чакам,няма как.
Имам питане за двата дендробиума. Покарали са много нови стъбла newsm78 Какво да правя с тях? Да ги оставя ли,или да ги махам и присаждам  ThinkingНякой има ли опит  Praynig Опасявам се,че после няма да цъфнат, и понеже никога не съм гледала този тип орхидеи ,ако има някой с опит,моля за помощ  ooooh!

защо да не цъфтят? цъфтят си, хич не им се стягай толкова  Peace

имам денди фаленопсис и няколко денди нобиле  Blush
фаленпсисът си цъфти и от стари и от нови стъбла, едно от белите нобилета ме отвя  Crazy никога не съм мислила, че може да цъфти три пъти в годината  Crazy
кръстила съм ги "Косматковците" Blush
май ще трябнва да ги пресаждам, че много брадясаха, но още ме е шубе Blush

# 526
В събота вечерта имахме гости и по едно време разговорът зави към цветарската тема, по-точно орхидеите. И още по-точно - цветоносите. Какво се правят, след като прецъфтят? Аз моите ги оставам да изсъхнат, след това режа до долу. А как всъщност е правилно да се процедира с тях?

# 527
Няма правилно и грешно Laughing . Вариантите са няколко и всеки преценява за своите растения:
- да се отрежат до долу след като изсъхнат;
- да се отрежат до долу веднага след прецъфтяването, нищо че са зелени;
- да се скъсят или не, и да се чака развитие на спяща пъпка в разклонение;
- да не се пипат изобщо - някои хибриди и видове имат склонност да развиват удължения на цветоносите и да цъфтят повторно/многократно от там.
Това се отнася най-вече за фаленопсисите. Оставам с впечатлението, че разните булбести веднага засушават цветоносите Rolling Eyes .

Последна редакция: вт, 25 апр 2017, 16:09 от Impala

# 528
  • Барселона
Да се похваля и аз  Simple Smile
http://veraantonova.snimka.bg/?album;aid=947784;pid=37972632
Бялата ме радва с цветове от средата на декември, а розовата още от октомври  Simple Smile
Бях си поръчала този комплект http://www.plants.bg/misia-spasi-orhidea-5broia-2399 , дойдоха преди няколко дни и съм с големи надежди за спасяването им  Praynig В комплекта ми изпратиха 4 броя Онцидиум и 1 Фаленопсис.

# 529
  • Ænima/Albuquerque
- да се скъсят или не, и да се чака развитие на спяща пъпка в разклонение;

Аз правя това винаги, и досега не се е случвало да не ми излезе разклонение.  Mr. Green

# 530
  • Варна
Такива си улучила. Аз имам 1, която засушават върха на цветоноса още преди да са разцъфнали всички пъпки, а прецъфтят ли засушават целия за 2-3 дни. Имам и такива, които удължават цветоносите постоянно и нямат засушаване общо взето, докато не реша да ги отрежа. Случало ми се е и оставен прецъфтял цветонос да стои зелен 2 години, без да пусне нищо. Въпрос на хибрид.

# 531
  • Русе
Да, и аз имам различни варианти - първата орхидея, която имам е от преди година и половина - беше с два цветоноса, единия изсъхна и го отрязах от долу, другия продължава да е зелен, не го отрязах и той си пусна разклонение - сега е цъфнало с 8 цвята  Party Новите (които са ми от преди половин година) - останаха им цветоносите без да са изсъхнали, аз ги отрязах до някъде - да видим какво ще стане.

# 532
Хибрида Legato, поне при мен, се оказва обичащ да удължава цветоносите, както и да развива разклонения. Имам няколко такива, в обикновен и пелоричест вариант.

# 533
Здравейте имам един въпрос
Подариха ми орхидея Фаленопсис беше цъфнала нацяло около 2 седмици си я гледах красива цъфнала но сега виждам че цветовете увяхват корена е зелен по листата и няма нищо притеснително
(имам още 3 стоят и 4те на едно и също светло място ) това нормално ли е

# 534
  • София
Здравейте имам един въпрос
Подариха ми орхидея Фаленопсис беше цъфнала нацяло около 2 седмици си я гледах красива цъфнала но сега виждам че цветовете увяхват корена е зелен по листата и няма нищо притеснително
(имам още 3 стоят и 4те на едно и също светло място ) това нормално ли е
"Корена" - вероятно искаш да кажеш цветоноса /нещото на което са били цветовете/ е нормално да остане зелен. Нищо и няма, просто е прецъфтяла. Цветоноса може да остане целият зелен, може да изсъхне до някъде, може и целият да изсъхне. Не е проблем, което и да се случи. Може да го отрежеш до изсъхналото, до дъното или да не го пипаш - избора е твой. Ако не е изрязан до дъно на следващия цъфтеж вероятно от него ще избие друг, но няма да е толкова кичест, ако е изрязан до дъно - ще израстне нов от друго място на цветето.

# 535
  • ENGLAND
Момичета, как се поливат дендробиумите, с потапяне или проточно? Навсякъде чета, че сега искат обилно поливане, но не пише как. А ако е с потяпяне, не е ли много начесто на две седмици, както пише навсякъде?

# 536
  • Варна
Слагам ги под чешмата аз.

# 537
  • ENGLAND
О, това много ще ме улесни.А колко често ги поливаш? Аз ги потопих, сега ще ида да ги извадя, за първи път след като прецъфтяха започнаха да пускат листа, един куп хвърлих, че изсъхнаха. Но този път прочетох, че не се поливат от ноември до март, моите издържаха до сега без поливане. Досега нямам цъфнал дендробиум в домашни условия, но и моите са все от изхвърляните на работата.

# 538
  • Варна
Поливам ги, когато се сетя, заедно с фаленопсисите обикновено или когато саксиите се прекатурят понеже са станали прекалено леки Embarassed Но моите са дендробиум-фаленопсиси, за тях не важи правилото за неполиване през зимата. Нямам опит с дендробиум нобиле.

# 539
  • на острова на мечтите
st. Dobri Hug Hug Hug благодаря!
Поливам ги, когато се сетя, заедно с фаленопсисите обикновено или когато саксиите се прекатурят понеже са станали прекалено леки Embarassed Но моите са дендробиум-фаленопсиси, за тях не важи правилото за неполиване през зимата. Нямам опит с дендробиум нобиле.
И аз обикновено така правя. Досега всичко е наред Peace

Общи условия

Активация на акаунт