Майка с три деца в нужда - сама и без ток от 5 години

• 8 424
  • 37
  •   1
Отговори
Здравейте. Публикувам този апел за помощ, който може нека се отзове, моля ви. Става дума за майка от български прозиход, която от 5 години няма ток, гледа две дечица сама, третото го гледа сестра й. Жената има постоянна работа и получава минимална заплата+детски. Насъбралата се сума за тока е абсолютно непосилна за нея-възлиза на около 3000 лв., отделно има и около 2000 лв за вода, но тя поне не е спряна. Момчетата са на 12 и на 14 г, третото, което е при сестра й е момиче на 16, то е добре, на топло и добре гледано. Баби и дядовци няма, които да помагат, починали са, таткото забягнал в чужбина...Моля Ви кой с каквото може ако имате възможност-дрешки, храна, парична помощ, обувки, пособия за училище-всичко ще й е от огромна помощ. Няма и пералня, доколкото разбрах наличната й е повредена. Майката буквално е съсипана физически и психически от живота, който води, но въпреки всичко се бори-грижи се за децата, пере, къпе, обгрижва....благодаря много предварително ако някой може някак да помогне.

# 1
Здравейте, за София става въпрос, извинявам се, пропуснах да го уточня. Повече информация-на лични. Благодаря Ви

# 2
Извинете, но това са 5 000 лв. задължения само до тук.  Shocked Това е прекалено много за тричленно семейство.

Как се трупа сметка за ток 3000 лв? Още на първия неплатен месец и са я отрязали. Останалото лихви ли са? Защо не е подала молба в енергото?  Същото е и с водата.

Разбирам, че искате да помогнете, но тук по-полезни бихме били с по-добра работа за жената. Да и се платят сметките сега няма ли да е просто рестартиране на трупането на дългове?

# 3
Моля, пратете ми адрес и имена на лични.
Случва се човек да се окаже сам, понякога до отчаянието е само една крачка.

# 4
Yanoren, дайте размери за дрехите, които са им необходими. И въобще от какво имат най-много нужда в момента.

# 5
1500 лв са, другото са лихви. Каква молба да подаде, кажете ако знаете. Аз в понеделник ще се видя с нея и ще й напиша една молба, мислех да помолим в нея да отпаднат лихвите, да пуснат тока и за дължимото да се подпише погасителен план.
Дрехи и размери точни не знам, тя е много притеснена, каза, че си има дрехи, притеснява се, но аз знам, че е затруднена отвсякъде. Мисля, че са стандартни-за 12 и за 14 годишни младежи.

# 6
Щом ще се видите с майката, предложете й следното:
1. Незабавно да се обърне към съответната Дирекция "Социално подпомагане", всякаква помощ ще й е от полза. Наесен приемаха молби за помощ за отопление, дано само да е наред всичко с л.карта и пост. адрес.
2. Водила ли е дело за издръжка от бащата, ако има издаден изп. лист - право при ДСИ, Нищо, че е в чужбина - тя има право да иска общината да изплаща мес. издръжка при определени условия.
3. Молба до Общ. съвет по местоживеене - имат един куп комисии, между които по соц. политика - пише, подава с вх. номер, нека да е напориста!

# 7
Тя сигурно е в общинско жилище и партидата за тока е на името на общината, която е плащала междувременно тока, т.е. е длъжник на общината, а не на енергоразпределителното дружество. Иначе би трябвало тия 1500 лв. да ги е натрупала в рамките на 2 месеца, преди да ѝ спрат тока.

Не виждам как би си плащала занапред тока и водата, плюс вече натрупаните задължения, след като до момента не е успявала само текущите да плаща. Още повече, че мисля, че не е само въпрос на доходи, а няма изградени навици да плаща такива сметки, няма финансова дисциплина - изглежда, че нищо не е плащала поне година.

Вариантите са молба (вероятно до общината, т.е. до кмета) за разсрочено плащане на задълженията, проверка в Социални грижи на какви помощи има право - освен на помощи за отопление, които може да са и във вид на ваучер за електричество, има право и на еднократна финансова помощ. Общината също в някои случаи отпуска такава. Ако се пусне токът, партидата да е на нейно име, за да може при невъзможност за плащане, да ѝ го спират своевременно, вместо да се трупат такива големи суми. Да си потърси друга по-добре платена работа или допълнителна към настоящата работа. Смятам, че би било грешка да се събират наготово пари за задълженията.

От помощ, но временна и на първо време, би била газова бутилка, за да може да готви и без ток, и подходящи храни - дълготрайни храни като варива, сухари, бисквити и консерви, които не се развалят бързо, ако няма да се пуска токът скоро, а докато е хладно времето, може и месо/колбаси, кашкавал, сирене и пр. Дрехите, обувките и училищните пособия не се развалят. Може би има нужда и от някакви хигиенни материали - прах за пране, сапун, паста за зъби и пр. Възможно е, ако има възможност в жилището за отопление на дърва или нещо подобно, да се потърси подходяща печка, ако няма в жилището.  Разполагат ли с топли завивки поне да се стоплят, докато спят или лежат? Пералнята не ѝ е най-належащата вещ, при условие, че няма ток.

# 8
Газ за готвене и печка на дърва са добри варианти. Жилището е нейно-от родителите й.

# 9
Пералнята разбира се е след всичко останало. На първо място хранителни продукти-тя се старае да имат храна, но разбрах, че не им стига Cry

# 10
Щом работи на минимална заплата + детските и издръжката от бащата (дори и да не я плаща), ако няма развод още по-зле няма да й отпуснат дори помощи за отопление. Освен, ако голямото не се води при нея. За самотна майка с две деца за помощи за отопление летвата беше 411лв. Да подаде молба за еднократна помощ, може и да й отпуснат. Няма ли възможност за по-добре платена работа? С какво образование е? В една от темите бяха писали, че в София чистачката почва от 900(!!!)лв?

# 11
В една от темите бяха писали, че в София чистачката почва от 900(!!!)лв?
Моля ти се не вярвай на такива глупости! Не мога да повярвам, че някой се е вързал на това.  ooooh!
Съветвам те онзи трол направо да го прескачаш и въобще да не му четеш глупостите. Simple Smile

# 12
И на мен не ми се струва реално, но в провинцията се носят легенди за заплатите в София. Аз съм с две висши и работя за 600лв чисто на месец. Миналата пролет интервюират детегледачка,която ми заяви, че дъщеря й в София плащала по 10лв/ час на детегледачка, та и тя очаквала минимум 5-6 + пътни и това за 3 часа на вечер два пъти седмично! Направо ми се изсмя на 3 лв/ час. Е, аз си намерих друга, но...

# 13
  • Бургас
храна и дрехи ли са най-големите нужди, дайте адрес

Последна редакция: нд, 29 яну 2017, 16:37 от bur02

# 14
Ако някой се е свързал с майката, моля да ми пише на лично.

Общи условия

Активация на акаунт