Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12

• 64 822
  • 755
  •   1
Отговори
# 135
OrchideaBlue, радвам се, че се чувствате по-уверена Simple Smile
Аз също имах неособено добре оформени зърна. Реално изпъкваха само при дразнене, студено и т.н., но до последно отлагах да пробвам със силиконките. Беше ме страх да не свикне с тях. Та, макар и трудно, бебка си засука "гола" гърда. Зърната се оформиха, за което помогна и помпата първия месец. Мисля, че статията ще Ви е много полезна, както и блогът като цяло https://xedra.wordpress.com/2012/02/13/flat-inverte/. Успех Peace

# 136
  • Стара Загора
Точно този блог на Хедра  ми помогна да открия проблема си! Пробвах нещо като масаж да изпъкнат както казвате обаче те буквално си връщат формата предишната Grinning Пробвах да махна силиконката и да засуче без нея ама не става работата особено , но аз продължавам да настоявам всеки път :/
Но аз съм упорита щом от шише я върнах на гърди все ше стане. Важното е ,че вече е на 2 месеца само на кърмица !  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 137
  • Сф
Браво, OrchideaBlue! Simple Smile Аз 3 месеца карах със силиконови зърна, накрая почна да ме мързи да ги мия, особенно през нощта и почнах да я слагам на голо. Но вече беше заякнала и сучеше доста силно.

# 138
OrchideaBlue, страхотна новина  bouquet
Моите преди да родя приличаха на зърна само когато ми беше студено.  Laughing Детето само си ги оформи, но беше силно и лакомо. Може да опиташ след няколко седмици, когато набере сили и опит, да махнеш силиконовите.

# 139
OrchideaBlue, страхотна новина  bouquet
Моите преди да родя приличаха на зърна само когато ми беше студено.  Laughing Детето само си ги оформи, но беше силно и лакомо. Може да опиташ след няколко седмици, когато набере сили и опит, да махнеш силиконовите.

И при мен същата работа, но лакомото ми бебе още от ден първи се справи с негостоприемните ми плоски зърна.  Laughing Вече е на 5 месеца и като засуче, имам чувството че хищник напада гърдите ми. А зърната са ми все така плоски и се оформят само по време на сучене и малко след това. Наистина Орхидея може да изчака бебето й да заякне още малко и да опита без силиконови зърна.

# 140
Момичета , малко  помощ :
бебето ми е на почти месец и половина  . Много е ревлив  - мислехме ,че са колики -вярно много шумно пръцка и къркори коремчето му . Първия месец качи   около 1,2 кг .
 Аз все се чудя стига ли му кърмата  .
Последните десетина дни  въобще не заспива- всъщност това с неспокойството е почти   от първата седмица  , но тогава беше само нощем , поне през деня заспиваше  .
Сега  - кърмя го и той пак реве , заспива само на гърда , дъвчейки я около половин -един час - това  след като е ял . Вечер пак се събужда и така около час и  след два три часа пак се буди  .Ака  и пишка , но  по голяма нужда изхожда често  по малко количество - лекар ми аказ , че това може да е признак именно  на недостиг на кърма .   .
В момента  ,в който излезем с количката навън  -заспива и спи по няколко  часа , но у дома не мога да го приспя по никакъв начин -задрямава  за кратко и се буди след малко  с плач  .

Снощи след като го кърмих , стоя  много дълго на гърда и ен се успокоява   -накрая към 22 ч реших и пробвах му направих 60 мл АМ , което изяде   , дадохме още 30 мл - почти ги изяде , поуспокои се - малко  на гърда   и веднага  заспа . Съответно вечерта пак се  събуди  към  2ч -  кърмих и веднага заспа   - а друга вечер   мрънка много продължително  , докато заспи . После се събуди пак към  5,30 и мрънкайки   продължи  дълго  пак кърмене ...
В 9,3 дадохме след кърмене една доза  АМ , излязохме с количката и спи 2,5 часа
Искам да кърмя - не отказвам и го слагам непрекъснато  на гърда , но  не спира да плаче  .

Знам -какво ще кажете - не се отказвай , слагай на гърда  , не давай АМ , но се питам не реве ли от глад детето и какво да правя  .
 Самата аз съм изтощена и изнервена  , чуствам се   на предела. Плача непрекъснато , а имам  по- голямо  дете  , не успявам нищо  да свърша и направя .Пия лактогонен чай  , сминдух  ...

# 141
sladka_tortа, кърменето е процес, който си има своите трудности.
Започнеш ли с АМ, реално започваш процес на отбиване, който е много по-трудно да спреш. Бебетата си регулират по-високите нужди от кърма точно с постоянно висене на гърда. При малките е често - няколко седмици спокойствие, и след това пак десетина дни висене и мрънкане, не е само от глад, нуждата от повишаване на кърмата обикновено съвпада с периодите, в които и психическото развитие бележи скок.
Докато си основен източник на храна и успокоение, почивките са трудно осъществими, натоварващо е, а неспокойна майка няма как да има спокойно бебе. Приемаш го, възползваш се от всеки момент за почивка, или решаваш, че не е за теб. Ако оставяш бебето кожа в кожа с теб не спи ли повече? Още е малко, и допирът с теб е важен. Триковете на д-р Харви Карп и саундтракът ми помогнаха много.
Оставяш всички възможни задължения на друг, или ги оставяш несвършени - не си Супермен, а родилка с малко кърмаче. Прането може и да не е сгънато, подът може да не е изчистен, голямото дете и мъжът могат да изкарат няколко месеца на сандвичи и салати, които си правят сами. Можеш да се справиш  Hug
Цитат
по голяма нужда изхожда често  по малко количество - лекар ми аказ , че това може да е признак именно  на недостиг на кърма
За мен е пълна глупост. Моето дете се изхождаше след всяко кърмене, наддаваше в горна граница и над нея. АМ се усвоява по-бавно и засища за по-дълго. Някои кърмени в определени периоди се хранят и на час и половина. Кърми легнала нощем, предремвай, и остави мъжът ти да следи да не се обърнеш ако заспиш и да оригва бебето, имаш нужда от почивка, делегирай.

# 142
  • град-държава
sladka_tortа, бебето ти е наддало с килограм+ и се чудиш дали му стига кърмата?
Да ти кажа дъщеря ми е на 12м и не е спряла да реве, циври, мрънка, тръшка и пр, какъвто ужас на високи децибели си избереш. Не спи повече от 2-2,5часа за цял ден. През нощта започна да спи повече от 3-5часа около 4месец, тогава сама отказа нощното хранене. Та аз не съм спала 12м точно. Гледам я сама 24-7, нося я часове наред, не чувам нищо друго в главата си от ревове. От месец и половина давам АМ, а кърма сутрин и вечер, че аз я изхранвах с цедене - моетобебе не засука, няма и заместено хранене все още, защото не иска човешка храна. АМ не съм сигурна дали ще ти реши проблема, при дъщеря ми нито увеличи съня, нито я успокои.
Мога и още кошмари да ти разкажа. Според мен проблем нямаш, а разминаване в очакванията.

# 143

Това , че наддало 1,2 кг първия месец  не гарантира , че имам достатъчно кърма в момента и му стига  .
Добре -ако не е гладно -как си погълна 90мл снощи ,след кърмене ?

Не   разбирайте погрешно - аз съм кърмила голямото дете  до  година и половина и  знам за какво става въпрос - така , че не става въпрос за очаквания , а вътрешно усещане , че нещо не е наред - не може денонощно да  се-захласва  ,дере се и не се успокоява по никакъв начин -ако причината е глад ,не виждам смисъл да държа детето гладно ,само и само ,за да е само на кърма.
Между другото  приказките  , че детето се отбивало , ако приемало от шише Ам и т.н  не са точно така- при големия давах по една доза АР АМ заради рефлукс и  това не попречи на кърменето .

datura,  кърмим се легнали  вечер  -аз само го местя от едната  или другата страна , за да му подавам гърдата и  така спим плътно  един в друг  . Но , ако трябва и през деня да карам на същия режим "квачка " буквално няма кога да ям и до тоалетна да отида . Задрямва в ръцете ми до гърдата  , след  десетина минути се буди пак плачейки  , а ако опитам да го оставя   на момента е заплакал .

Понякога малко повръща - пресечено , не на фонтан , но не винаги успявам да го оригна- опита да го изправя и държа,  води  до рев и огъване  и после пак трябва гърда  за успокояване .
Таткото максимално помага , когато се върне от работа е в неговите ръце  , но няма кой друг да ни помага .

Последна редакция: сб, 18 мар 2017, 14:46 от sladka_tortа

# 144
. Знам -какво ще кажете - не се отказвай , слагай на гърда  , не давай АМ , но се питам не реве ли от глад детето и какво да правя  .
 Самата аз съм изтощена и изнервена  , чуствам се   на предела. Плача непрекъснато , а имам  по- голямо  дете  , не успявам нищо  да свърша и направя .Пия лактогонен чай  , сминдух  ...

Тортичке, тъй като самата аз съвсем скоро се чувствах по същия начин, ми се ще да ти дам една по-различна гледна точка  Hug
Първо - с уговорката, че и според мен с наддаване с 1200г за месец е невероятно да не му стига кърмата. Но е факт, че ти не се чувстваш ОК, това няма как да не се отрази и върху децата, за съжаление.  При мен проблемът беше, че постепенно, поради няколко причини, бебка бавно, но сигурно се отказваше да суче и го правеше не както трябва, съответно  не се нахранваше добре, оттам пък гърдите ми не произвеждаха достатъчно мляко. Аз няколко дни живеех точно с мисълта, че е период, че има т.н. скок в растежа, че с много упоритост ще стане... Но не, не стана - оказа се, че първият месец моята мома качи само 600 г. Започнахме добавка АМ, аз започнах да цедя гърдите начесто, кърмата се увеличи и аз живеех с мисълта, че все някога това бебе ще се върне към гърдата. Сега продължавам да цедя вече втори месец, тя все още не иска да суче, пробвах какво ли не - сонди, силиконови зърна, въобще - каквото съм изчела... Исках и консултант да ни види, но не ни се получи това.
Като кърмила първото си дете 1г 8м последното, което бих посъветвала някой, е да се откаже да кърми, но съм убедена, че кърменето на всяка цена не си струва всички жертви, изброени от Датура Инермис по-горе. Датура, ти имаш ли други деца, или само едно? Защото и аз имам по-голямо - на почти 7 е, не мога да си представя няколко месеца само едното дете да ми е приоритет и да игнорирам другото. Разбира се, има моменти, които го изискват, но като цяло убеждението ми е, че и майката е човек, а останалите членове от семейството не следва да се чувстват изолирани в името на ''великото'' кърмене. Да не споменавам пък, че не е и чак такава панацея както го изкарват навсякъде - на фона на това дълго кърмене, хранене с хубави продукти, предимно домашно готвене, дъщеря ми се скъса да боледува, и то тежко - всеки вирус се превръщаше в спазъм, направо ми се реве като си спомня....
Аз засега не смятам да се отказвам от цеденето - ще продължавам докато имам желание, но това е само, защото все още тая надежда, че може и да имаме успех със засукването  -чувам около мен разни истории, при които бебето все пак проявява интерес към сукането към 3-4 месец, ако ни се получи - страхотно, ако не - и с АМ пак деца растат, здраве да е само.... Признавам си чистосърдечно, че аз като Вермилион нямам нито сили, нито мотивация, а да ви кажа и желание нямам - 12 месеца да цедя. Сега имам чувството, че помпата ми е вече естествена част от тялото, на всеки 3 часа се скачваме  Laughing
Та с всичко, което пиша, искам да кажа, че едно хранене на детето не бива да се превръща в стрес и притеснения за майката, не си струва. А и аз ще стигна по-далече, като кажа, чеза мен бебетата ми никога не са били кралят-Слънце, в името на който всичко живо се строява и козирува, пренареждайки всички навици и порядки в семейството. Аз също плаках много, чувствах се виновна, мъжът ми, милия, в чудо се беше видял и честно казано отдавна ме окуражаваше да спра с опитите да кърмя, след като в техен резултат вместо щастлива майка и нахранено бебе той трябваше да успокоява хлипаща, обвиняваща се жена +ревящо и гладно бебе  Confused Аз сигурно нямаше да имам чак такава драма, ако не беше успешното, лесно и безпроблемно кърмене на каката. Тогава си мислех /а и все още натам клоня/, че кърменето е и следва да бъде естествен процес, при който всичко се случва лесно и естествено, диктувано от природата и инстинктите, а не на всяка цена и с цената на различни жертви, мъчения, чувсто на вина, самообвинения, нещастна майка, игнорирани татко и други деца....
Съжалявам, не можах да си събера мислите в по-малък формат. Надявам се нещата при вас да влезнат в релси по начин, който няма да те кара да се чувстваш нещастна, какъвто и да е той  bouquet

Мога и още кошмари да ти разкажа. Според мен проблем нямаш, а разминаване в очакванията.
Извинявай, Вермилион, но не е задължително гледането на деца да е съпроводено с кошмари. И аз очаквах да е хубаво, така и беше, сега имахме малко премеждия, но пак вярвам, че децата трябва да са радост, а не бреме  Peace

# 145
Рали ,   Hug   , благодаря за пълното и  тотално  разбиране !!!!!

Това , че наддало 1,2 кг първия месец  не гарантира , че имам достатъчно кърма в момента и му стига  .
Ще го претеглим пак тези дни  да видим за последните дни колко е качил . Може пък да е лакомник и апетита му да е по-голям  .
Или да са такива денонощни колики ?!

Да ти  кажа ли -ако знам , че с АМ  , ще стане по -спокойно детето  , бих с отказала от кърменето . Удоволствие е , блаженство е  , но не и с тази цена     да изтерясаме всички в къщи.
Точно защото голямото дете   мие на 6г и има нужда от внимание , за да не приеме бебето като враг и  причина да не получава вниманието , от което има нужда  .
Няма  сили  да се жертвам дотолкова  .
Цеденето за мен е някакъв кошмар -ако трябва да с е цедя ,  няма да  се получи    , така че аз се възхищавм на майки , които се цедят и хранят с шише само и  само да не кърма ,а не АМ .

пп. Излязоха с баща му с количката и се прибират- спи  сив количката  - това  - в интервала докато пишем 

# 146
  • град-държава
А не. Дъщеря ми не е бреме, но и аз имах нереалистични представи, а ежедневието ми е кошмарно все още. Това е истината. Някои деца са просто такива. Докато бях бременна изчетох, купища теми за прекрасното и вълшебно време на майчинството. Кърмене, хранене, гушкане, безброй споделени  прекрасни моменти. Много рев, сополи и безсъние споделихме с дъщеря ми обаче.  Laughing
Мисълта ми беше, че ако детето ми наддаде 1200гр за първия месец ще обвиня всичко останало освен кърменето. Аз не съм против АМ, напротив нали го давам на детето си. Аз давах мило и драго детето да засуче, но на третия месец се отказах- не стана. Продължавам с цеденето, но проблемите не свършват и това е. Аз лично в ситуацията на
sladka_tortа, ще продължа да кърмя, това е. Щом пълни памперса и наддава за мен проблема не е в храненето.  Peace
ПП
Сега видях, че това е второ дете за sladka_tortа. Няма нищо за възхищение в цеденето - за себе си съм се провалила в кърменето, не се справих и просто изхраних детето. Имах много кърма и бебе, което не суче. Ако бях си спряла кърмата съвсем нямаше да мога да се гледам, освен че кърмата е най-доброто за бебето. За това и цедях. Месец за месец стигнах до тук и докъдето.
Ако наддава не мисля, че имаш основание за притеснения, имаш пълното право да искаш и да се стремиш към това, да чувстваш добре. Направи именно това.

Последна редакция: сб, 18 мар 2017, 16:19 от Vermilion`

# 147
Здравейте. Да споделя и аз. Моето дете се роди само 2 кг поради влошен кръвоток и презряла плацента, но доносен, в 37+4, просто с ниско тегло. Всички ми казваха, че едва ли ще може да засуче, но той го направи още първия път като ми го дадода (на 5-тия ден чак, защото беше на системи в неонатологията). Проблемът ни обаче е, че няма много сили, суче 5-10 мин и заспива. С помпата не се получиха нещата и спрях да опитвам да цедя - има мляко, а не излиза нищо с нея. В резултат и кърмата намаля.
Сега се опитвам да поправя положението. Взимам добавки и пия лактогонен чай. Слагам малкия и на двете гърди винаги преди да  дам ам, но винаги опираме до него накрая. След сукане 30-40 мин изпива 60-70 мл. И аз се чудя като торта след толкова сукане защо успява да погълне количество, което изяжда и без преди това да е сукал. И дали е късно да увелича кърмата според нуждите му, за да разкараме ам напълно. Засега ме е страх да останем само на кърма, защото наддаването е приоритет, трябва да навакса с теглото. Преди две седмици беше 2340, надявам се скоро да мине 3 кг. Да заякне и да успее да суче по-ефективно.
Приемам всякакви съвети Simple Smile

# 148
Да ти  кажа ли -ако знам , че с АМ  , ще стане по -спокойно детето  , бих с отказала от кърменето .
Сещам се за един начин да провериш, ако имаш такова желание, разбира се  Hug За да не се застрашава кърменето /тъй като доста деца, опитали хранене от шише, започват да имат проблеми със сукането/ можеш да пробваш няколко пъти да му дадеш съответната доза АМ за възрастта му посредством сонда - сондата е тънка тръбичка, с която се хранят недоносените деца в болницата - единият ктай на тръбичката има по-широк накраайник и той се поставя в шише с мляко, другият край се пъха в устичката на детето след като засуче. Елементарно е, много по-лесно се получава, отколкото звучи така написано, има много клипчета и статии в нета. Така бебето получава нужното количество мляко без да се налага да го поема от шише, а така, както е свикнало на гърдата. На мен ми останаха 3 запечатани, неотваряни сондички - ако искаш ти ги подарявам, ще ти ги изпратя. Преди да намеря тях, пробвах с обикновена болнична система, но е доста по-дебела тръбата и не ставаше особено добре. Но сондичката е тънка и не има причинява дискомфорт. Та предполагам за ден-два ще разбереш как се чувства мъничето, поемайки по-голямо количество мляко.
Относно цеденето - не бих издържала, ако не бях си взела ел. помпа. Другото е безумно просто  Crazy Но заради цеденето засега ни се налага почти да не мърдаме никъде - всяка разходка е съобразена с предстоящото хранене, цепи се минутата. Не смеем да пътуваме някъде извън града, а сме свикнали да го правим често и ми липсва. Ама си представям каква хамалогия ще е да мъкна помпи, шишета, стерилизатори и се отказвам....
Електра, много странно - как не излиза кърма с помпата, а има? Аз бих те посъветвала след като го нахраниш и дадеш АМ, да доизцеждаш колкото можеш гърдите, даже няколко минутки да цедиш ''на празно'' - така гърдите ще се получи сигнал, че млякото е в недостиг и ще се увеличи производството. Би трябвало поне, де, на теория.

# 149
  • София
Здравейте.
Имам бебче на 9 дни, второ ми е.
Да споделя мойте тревоги и ще се радвам на помощ и мнения!
Малката се роди доста преди термин, трябваше да е на 02.04 но тя си реши друго и в ранната сутрин на 09.03 се появи 2920 кг и 48 см. Първо в болницата ми я дадоха след няколко часа да я слагам на гърда...да си развива сукателния рефлекс, да ама трудна работа, съответно кърма никаква нямах за тридневния престой. Стисках само по малко коластра, но на всяко носене при мен я слагах и бях упорита. В деня на изписването вече усетих че е доста по- активна и започва да суче по- смело. Там не я дохранваха, съответно я изписаха с доста ниско тегло 2570 кг. Прибрахме се вкъщи и нещата с кърменето потръгнаха, гърдите ми се напълниха и тя започна вече добре да засуква. През деня на 2.5 часа, нощем също.Е, минаха два, три дни и с мъжа ми решихме да я измерим на везната, поради по- ниското й тегло.  Беше вече 2600, на следващия ден 2620, на следващия 2610. Мерим я чисто гола вечер. И тук започна притеснението. Да кажа само че тя според мен и по мои наблюдения върху поведението си се храни добре- усещам я как преглъща като суче, седи поне по 10- 15 на гърда с активно сукане, ака по няколко пъти на ден, пишка също често, спокойна е и спи между храненията! Кърмя и нощем, опитвам се и да изцебдам но с помпата не се разбираме нещо- изкарвам една по 20 мл. И незнам къде греша? Защо не качва нищо, все пак е с по- ниско тегло и не трябва ли да наваксва? Вече незнам...още от болницата ми казаха да дохранвам, но още неискам...ще се наложи явно Sad Въпреки че явно тя си взима точно толкова, колкото й трябва.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт