Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12

• 64 824
  • 755
  •   1
Отговори
# 150
Не знам какъв кантар ползвате, но имай предвид, че ако само леко сте го преместили като позиция, може да даде отклонение. Аз не бих правила генерални заключения само за няколко дни, виж примерно за седмица колко ще качи. + това не се притеснявай за 20-те мл. , които изцеждаш - почти винаги бебето е много по-добра помпа и си  взема доста  повече  Peace Успех  bouquet

Последна редакция: вт, 21 мар 2017, 05:57 от AnMary

# 151
  • над кукувичето гнездо
aleirbag_11, честито бебе! Ежедневно теглене не може да е показател. Понякога дори и седмичното не е. Ако днес е акало повече бебето, а утре по-малко, това веднага ще се отрази. Понякога в една седмица качват по-малко, в друга наваксват. За това и на консултациите не се следят на една-две седмици, а месечно. Щом пълни гащите от двете страни редовно, щом спи редовно и е споюойно бебето, значи се храни. Ако няма сили да се храни и спи нон-стоп, значи може да има основание за притеснение. Кантарът не е добър съветник. Не му се предоверявайте и не се вглеждайте твърде в него, гледайте бебето. На всяко кърмене предлагайте и двете гърди, ако трябва ги редувайте, докато бебето заспи така че да може да го откачите, или ако смо пусне и не иска повече.

Elektra, честито бебе и на вас! Пробвайте сонда, или предлагайте по-често - на час, час и половина. Дори да спи, ако го вземете в леката фаза на съня, може и полузаспало да папка.

Sladka_torta, от сутринта се опитвам да намеря поднодящи думи за подкрепа, но ми е трудно. След прочетеното в последните ви постове ми се струва, че търсите подкрепа за предлагането на ам, в ковто няма нищо лошо. Има вариант да се опитате да поддържате система на смесено хранене. Не знам тънкостите там, с които се избягва отбиването, но може би си е до бебе. Имам приятелка, която така храни бебето си до годинка и малко. Важно е винаги да давате първо гърди и да ги редувате и ако след това бебето продължава да е неспокойно, дайте ам. Опитайте да го предлагате с лъжичка или спринцовка, капкомер... Ако изцеждате, може да пробвате да додавате изцедената кърма, може да ползвате и сонда, за да се запази по-продължителната стимулация. Така за един- два дни може да разберете дали причината за безпокойството е в храненето. По отношение на по-голямото дете, каквото аз нямам и говоря хипотетично, бих се опитала да го въвлека в ситуацията с дохранването и т.н., за да има съчувствие, загриженост, съпричастност, сработване с мама и усещането за извършване на нещо добро, което ще бъде оценено от мама (може да звучи нереалистично, но така си ги представям нещата:)

# 152
Рали, помпата ми е ръчна, не прави хубав вакуум и с нея в началото цедях преди да намалее кърмата, но пак малко. Сега само капки излизат, а не струя като преди, а като сложа бебето си суче и го чувам, че преглъща. Може би ел.помпа е трябвало да взема, но не ми се инвестираше в това точно. Още повече, че си е трудоемко и няма да издържа дълго, доколкото се познавам.
Четох за сондата и ще помисля. Сега се храним на по- често - през час и половина-два. Въпреки това понякога дохранвам.

# 153
Аз нямам по-големи деца, момичета, но пък успях да отгледам едното почти сама, въпреки здравословен проблем, който не ми позволяваше да съм извън леглото повече от 3-4 часа на ден. Кърменето, въпреки всички трудности, за мен беше по-лесен начин от АМ (със задълително ставане, стерилизиране, затопляне, бъркане, мъкнене на шишета навън и т.н.), и след като СЗО препоръчва изключително до шести месец, опитах да го постигна. Със залепено за мен бебе и двамата почивахме достатъчно, максимално избягване на стресови ситуации ми помагаше да се справя с изнервените, мрънкащи, лепкави периоди и коликите, които не са никак малко през първата година на детето.

На никого не бих казала да кърми на всяка цена - за мен най-важно е спокойствието на майката. Ако имате кой да поеме грижите за детето (когато е на АМ може да си го позволите за по-дълги периоди), за да си почивате, работите, или нещо друго, което да ви кара да се чувствате добре и да сте по-пълноценна в общуването си с детето, когато сте заедно - ОК. Ако кърменето ви е физически и психически неприятно, възприемате го като "жертва" и не ви се отразява добре - ОК. В останалите случаи, според мен 6 месеца кърмене не са толкова много. АМ нито страховете, че не се храни достатъчно ще спре, нито колики, зъбки, и всички останали притеснения и трудности, типични за "пресни" родители, нито хроничната преумора. Чисто физическата близост с детето ще намали значително, тъй като отпада необходимостта майката да е основен източник на храна и биберон за успокоение.

Имайте предвид, особено с по-големите деца, че когато ви носят вирусчета вкъщи, ако се разболеете преди кърмено бебе - то или няма да се зарази, или ще преболедува леко. Стомашен вирус, докато кърмех, малкият не е прихващал. Боледувания - само ако някое дете го е заразило, преди да зарази мен. Откъм стрес и натоварване, предполагам това не е без значение.

Успех и сили пожелавам, каквото и да решите!

# 154
Sladka_torta, от сутринта се опитвам да намеря поднодящи думи за подкрепа, но ми е трудно. След прочетеното в последните ви постове ми се струва, че търсите подкрепа за предлагането на ам, ..
О ,не , не  -категорично не   .
Дилемата ми е  , че ако детето  се дере  от глад  , по-добре да го нахраня с АМ  ,  въпреки денонощното висене на гърдата ми   , ако не  му стига кърмата .

Вчера сутрин направих експеримент -след като беше кърмен не спираше да плаче -дадох  Ам -3 дози в 90 мл вода , което е над  100 мл готова храна . изяде я  , успокои се за 10 -15 мин  и пак зарева ...
Извод - не е от глад .
Но не мога да разбера  как все пак успява да погълне  това количество Ам -сукателния рефлекс го успокоява ли и  смуче и от шишето  или е по-лакомо дете  ?

Та зарязвам опитите с АМ , кърмя както досега , ще видим  към края на седмицата да го претеглим  .
Но пръцка - много шумно - очевидно  са колики  , за които нищо от фармацевтичния набор лекове  не помага ...

Успокоява се и заспива само в количката  навън . Пробвах  у дома да  разхождам , на терасата - не   и не ,  щом го тръсне  навън , една обиколка пред блока и е заспал   . Та ще живеем в количката   засега   през деня  - добре , че се постопля , а  вечер - в мама  .

и с мъжа ми решихме да я измерим на везната, поради по- ниското й тегло.  Беше вече 2600, на следващия ден 2620, на следващия 2610..... ака по няколко пъти на ден, пишка също често, спокойна е и спи между храненията! Кърмя и нощем...
Момичетата са написали -  кантара  всеки ден не е показателен , тегли през седмица или поне няколко дни .Щом спи  и е спокойна  - предизвикваш само завист Simple Smile . Шегувам се , но големия ми син беше така - сучеше и заспиваше бързо ,  точно така мерихме  няколко дни и се притесних , че не качва  , но в края на месеца беше ок . Тогава  лекарите ме вкараха във филми да  правя пробни кърмения+ тегления -  да видим колко изяждал за целия ден    , пък колко трябвало - само ме объркаха .
така , че според мен теглене всеки ден не е нужно .

И честита настъпваща Пролет - нека ни е  усмихнато и цветно !!!

# 155
Но не мога да разбера  как все пак успява да погълне  това количество Ам -сукателния рефлекс го успокоява ли и  смуче и от шишето  или е по-лакомо дете  ?
Сукането ги успокоява, както и физическата близост с даващия гърда/бутилка. Може в момента наистина да му е увеличена нуждата от кърма, и с вечното мрънкане те принуждава да даваш да суче и стимулира - за него си е печеливша ситуация от където и да погледнеш  Laughing Когато поемат повече от необходимото за засищане, връщат. Което не ги спира да си сучат, и да искат да сучат още, за да се чувстват по-добре емоционално.

# 156
Сладка торта, щом бебето е качило 1,200кг за месец, изобщо не се притеснявай. Както са ти казали, бебетата се успокояват на гърда или с шише. Освен това, има и по-лакоми бебета. При нас в началото имаше период, в който бебето също плачеше, беше неспокойно и сучеше често. Установихме, че наддава добре и, че не плаче от глад. Имаше газове и свиваше крачета, така че го отдадох на колики. Все пак бебетата се адаптират към света и според мен е съвсем нормално да са неспокойни и да търсят утеха в майчината гръд. Отделно, моето бебе си е лакомо и цокането й е любимо занимание.  Laughing

# 157
Здравейте,

Моля, ако някоя мама е ползвала дипрофос докато е кърмила, да сподели опита си.

Благодаря предварително.

Много здраве и усмивки ви желая Simple Smile

Последна редакция: пн, 20 мар 2017, 12:57 от Деа2011

# 158
Деа2011, локална инжекция не се очака да се отрази на кърмачето, но може временно да намали лактацията. (от LactMed база данни)

Една инжекция не би трябвало да е проблем.

# 159
Деа2011, локална инжекция не се очака да се отрази на кърмачето, но може временно да намали лактацията. (от LactMed база данни)

Една инжекция не би трябвало да е проблем.

Много ти благодаря.   

# 160
  • София, България
Здравейте! Моля за помощ. От 2 дни се появи изненадващ проблем, както си сучеше нормално, чак фанатично, изведнъж взе да пуска зърното - по 100 пъти -захапе, смукне 2-3 пъти и пусне, после пак и пак. Не я боли, не е млечница. В началото не се притесних, но продължава и вече ми е притеснено... На 3 месеца и 10 дни е.

# 161
  • над кукувичето гнездо
Намерило си е играчка детето, сега започва да осъзнава как се случват някои неща и си ги тренира. Следете, ако пълни доволно гащите и е спокойно, значи е просто игра (и ще отмине след две седмици горе-долу), после ще си намери друга...

# 162
  • София, България
Намерило си е играчка детето, сега започва да осъзнава как се случват някои неща и си ги тренира. Следете, ако пълни доволно гащите и е спокойно, значи е просто игра (и ще отмине след две седмици горе-долу), после ще си намери друга...
isa_pisa, много благодаря! Ще се заредя с търпение!  Hug

# 163
И аз мисля че си е намерило занимавка, пробва да види какво ще стане. Може да пробвате с някой шарен и стабилен на късане гердан да му отвличате заниманието от тази игричка.

# 164
A вечер като кърмите  легнали  - вдигате ли  децата да се оригват , повръщат ли понякога ?

Аз   самата нямам сили и заспивам с него , второ- това би го разбудило   и  после пак  трябва да приспивам на гърда  , и трето - не винаги се оригва .
Проблема е  , че понякога повръща след това  .
И през деня не мога да оригна винаги - вдигам държа го , но не се оригва и се сърди , плаче  и става крив ... и се случва да повръща и хълца след това, което пък засилва коликите и става един омагьосан кръг.

Общи условия

Активация на акаунт