Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12

• 64 944
  • 755
  •   1
Отговори
# 285
candygirl90, не е наддал от раждането или не е наддал от изписването? Защото в първата седмица след раждането бебетата губят до 10% от теглото си, което обикновено се възстановява за 2 седмици. Т.е. в първи месец е нормално да очакваш наддаване над теглото при раждане чак последната седмица.

# 286
  • над кукувичето гнездо
Честито бебе, candygirl! Под час ли го храните, или на поискване? Пълни ли памперсите редовно от двете страни, колко тежи бебето сега и колко при изписване, на кой ден го изписаха, има ли жълтеница още, от двете гърди ли предлагате на хранене, дърпа ли се бебето докато се храни, захапва ли зърно + ареола? Опишете малко по-подробно, за да можем да сме от полза.

# 287
Кърмя на почти 3часа.предлагам и двете гърди за по около 15-20мин всяка.захапва уж добре, но се унася много бързо.. примлясква няколко пъти и се отпуска и така постоянно го ръчкам. Доктора ми каза че трябва да изяжда около 90мл на хранене, изцеждам след кърмене не повече от 30-40мл от двете гърди и като го оставя да спи се събужда и търси като обезумял. Дръгото което ме притеснява е както си цока и изведнъж почва да се опъва и пуска гърдата. Понякога бута към гърдата понякога опъва към него... от изписването сме наддали 50гр... за 7дни и доктора директно ми връчи кутия с адаптирано мляко.не е жълтичък вече.Роди се 3080, изписаха ни 2900. Не разбирам какво значи дали пълни памперсите от двете страни. Ака по около 3пъти, а памперса е мокър 6-7пъти

# 288
  • Варна
30-40 ml след кърмене си е супер!Моето бебе е на 20 дни и на кърмене изяжда 30,40,50 гр различно.После изцеждам най-много 20 мл. Sad
Тук момичетата ме посъветваха,че 3 часа е много голям интервал.Предлагай по на често да цока.Не знам и аз,трудничко е обаче за сега няма да се отказвам.

# 289
candygirl90, капацитетът на стомахчето на двуседмично бебе, и то дребничко като твоето, ще е по-скоро два пъти по-малък от 90мл, изобщо ме съмнява че е възможно да изяде толкова на едно хранене на този етап. Ако чуваш как преглъща, докато го кърмиш, значи поема нещо. Щом успяваш и да изцеждаш след това, със сигурност имаш кърма. Според това, което пишеш за пишкане и акане, също изглежда, че се храни добре.

Според мен е добра идея да предлагаш по-често, на около два часа, и да претеглиш след десетина дни, за да видиш как се движи.

# 290
Доктора ми каза да цедя да видя колко изцеждам и да допълвам с АМ. Вчера започнах да цедя и от двете гърди изцеждах около 60-70мл... после му ги давах и ги изпиваше. И така 4-5пъти за деня, обаче вечерта не можах да изцедя повече от 20мл.... обаче само стоя и гледам АМ, и не искам да му давам Sad... имам чувството, че го мързи да дърпа и не може да изцока това което му е необходимо

# 291
Цеди след като се е нахранило и додавай колкото поиска от изцеденото след следващото кърмене, но след като си сигурна че е приключил с гърдите. Опитай поне няколко седмици да го слагаш и нощем на гърда по-често - така се стимулира най-добре лактацията, а и нощем по принцип е най-спокойно и се хранят по-добре. Напълно възможно е вечер да суче повече и затова да изцеждаш по-малко. Не е до мързел, мъничко е и толкова са му силите.

Според мен най-добър ефект ще има, ако го слагаш на два часа - поне първия месец, докато позаякне, регулира се кърмата и свикнете и двамата с процеса. С по-честите хранения би трябвало на денонощие да успее да поема повече храна и да наддава по-добре.

# 292
Дано ни се получат нещата. Много е трудно да разбера кога плаче щото е гладен, кога за друго. Не спи между всички хранения, или заспива, но вече е време да го будя. А понякога може би защото не спи всеки път след цокане, като заспи и трудно го събуждам.

# 293
На тази възраст плаче или от глад, или колики - освен ако не е хремав и не го боли нещо (или не си изнервена). Моето държах на гърда, докато заспи, след това предремваше на рамото, докато съм сигурна че се е оригнало. В периода на коликите после си лежах полуседнала с бебе върху мен. Когато започне да мърда - сменях памперс и давах гърда. Плачеше само първите седмици, докато схванах, че не трябва да го чакам да се разплаче преди да го накърмя. Спеше почти през цялото време първите месеци - изключение периодът с коликите, но и тогава гушнат върху мен със затоплено коремче си дремеше.

# 294
  • над кукувичето гнездо
Момичетата са дали добри съвети. Бебето е мъничко - и като възраст, и като тегло. По описание изглежда добре пълни гащите. Наддаването, ако е за седмица е една идея под границата от 70 гр, с уговорката, че схемите са по-скоро за бебета на ам. Предлагайте му по-често, на около 2 часа, ако самичко не поиска по-рано. Винаги давайте и двете гърди, докато пусне само или заспи убедително. Ако не е заспало, може да върнете пак на първата предложена гърда. Ако започне да се дърпа, направете почивка и дайте възможност да се оригне, след това продължете. Предложете малко вода, колкото за изплакване на устата, ако засмуче силно, пак на гърда. После е време за малко бодърстване, или за сън при толкова малко бебе. Ако спи повече от времето за до следващото хранене, следете за сигнали на глад (мърдане на устнички, ядене на юмруче и т.н.) и предложете, не е нужно да го будите. Ако спи твърде много и не успявате да нахраните, сменяте памперс, това обикновено разбужда достатъчно. Бебетата имат нужда от сън точно толкова, колкото и от кърма. Липсата на достатъчно сън също може да е причина за раздразнение, плач, отказ на храна, по-малко наддаване. Ненаспало се бебе може да откаже да се храни или да заспи преди да успее да се нахрани добре и след връщане в креватчето да се събуди. (Лично аз съм използвала и това като метод за разбуждане - слагам в креватчето и ако заплаче, продължавам с кърменето). След кърмене, ако прецените, може да поизцедите, но не прекалявайте. Може да го оставите веднъж!!! да се понаспи, но не повече от четири часа!!!, и след това да го нахраните. Ако системно се оспива, значи може да не му стигат силите. Нощем не правете паузи по-големи от 3-4 часа.
Неслучайно на първите три месеца след раждането казват четвърти триместър. Бебето има нужда да е до, около и на гърдата на мама почти постоянно. Изморително е, но има начин - спите когато то спи, зарязвате домакинството на някой друг, ако има на кого и си почивате.
Ако мокри и цапа пелените, значи се храни. А вие трябва да почивате и да имате увереност. На всеки плач или мрънкане предлагайте гърда и скоро ще различите кога за какво плаче.
Ако ще се чувствате по-спокойна, може да използвате сонда за дохранване с изцедена кърма докато мине 3 кг бебчето и позякне.

# 295
На тази възраст плаче или от глад, или колики - освен ако не е хремав и не го боли нещо (или не си изнервена). Моето държах на гърда, докато заспи, след това предремваше на рамото, докато съм сигурна че се е оригнало. В периода на коликите после си лежах полуседнала с бебе върху мен. Когато започне да мърда - сменях памперс и давах гърда. Плачеше само първите седмици, докато схванах, че не трябва да го чакам да се разплаче преди да го накърмя. Спеше почти през цялото време първите месеци - изключение периодът с коликите, но и тогава гушнат върху мен със затоплено коремче си дремеше.
Ние само спим ма гърдата, направо много трудно го будя..в един момент заспива и се отпуска. Когато го вдигна да се оригне и се започва едно търсене за цокане, ама зверско търсене и рев. Слагам пак и всичко това се повтаря. После след 4часа непрекъснато кърмене, слагане на рамо да се оригне и пак отново същото, като заспи и спи по 3-4часа.

# 296
  • над кукувичето гнездо
През тези 4 часа едва ли суче ефективно, вероятно ви използва и за успокоение. Не знам дали е редно да го казвам, но може да опитате залъгалка. Плюсовете са, че евентуално ще може да спи без да е на гърда, минусите - че задоволяват сукателния рефлекс и по този начин може да се залъже, че е яло, както и процеса на отучване. На моят син дадоха залъгалка още в родилния, от тогава винаги като заспи я изплюваше. Имали сме трудности при кърменето, но не мога да кажа дали се дължат на това.
Когато давате изцедената кърма, бебето спи ли спокойно след това и колко време? Тогава заспива ли без да е на гърда?

# 297
Когато цедях по 60-70мл, след всяко хапване спеше добре през целия ден спеше между храненията. А и пълненето на памперса при нас е трудно... наакан е само.2-3пъти дневно. Напишкан е всеки път като го сменям.

# 298
  • над кукувичето гнездо
Два три пъти наакано на ден е в норма, ако акото е по-голямо от монета 1 лев. https://xedra.wordpress.com/2009/11/27/poop/

Ето за режима https://www.namama.bg/article/rejimat-na-karmenoto-bebe/

Ето за компресия и дохранване със сонда
https://www.namama.bg/article/kompresiia-na-gardata-ili-kak-da-p … a-poveche-mliako/
https://xedra.wordpress.com/2013/05/07/diy-lactaid/

Ето още един полезен материал https://www.namama.bg/article/imam-li-dostatachno-karma--parviia-mesec/

Като цяло, блогът на хедра е в голяма помощ. Аз винаги препоръчвам и Книга за кърменето на Хана Лотроп, на мен ми беше като спасителен пояс след умопомрачителния д-р Спок, по който се бях объркала...

Последна редакция: ср, 26 апр 2017, 18:25 от isa_pisa

# 299
Благодаря много за съветите ви. Притесненията са много големи. НАДЯВАМ се да изчезнат съвсем скоро. Голям стрес се оказа това че е наддал само 50гр., а е с 1см пораснал. Което ме озадачи много, но.... като е първо бебче и всичко ме притеснява.

Общи условия

Активация на акаунт