Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12

• 64 584
  • 755
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте,  мами.  Бебето ми е на 3 седмици и ще ми се наложи да оставя за едно хранене да му даде ММ кърма.  Нахравихме пробно такова хранене. Ползваме NUC шишета,  размер S( този пишеше за кърма,  M пише за
 адаптирано мляко , 0-6м.  Но храненето става изключително бавно.  На гърда бебо се нахранва за 10 минути,  с шишето сучеше 30 мл за около 30 минути, отказах  се и го дохраних на гърда.  Чудя се дали да не пробваме с M биберона.  Някой запознат ли е?

# 631
  • София
blewmymind , При мен проблема е точно обратният (на 10 дни е бебешора ) - много бързо изцоква кърмата от шишето ( също на нук , каучукова биба S)
Примерно 20 мл за има няма 30 сек като е гладен изяжда и се налага да го спирам да почине и после пак му давам.
На гърда - цока доста вяло след 5-та минута , направо си заспива , та го пощипвам по бузки да си дояде.

# 632
Здравейте отново,  ще ми се наложи да приемам лекарства известно време,
от които досторите ми казаха да не кърмя бебето. Той е на 40 дни.  Аз ще се цедя,  но колко време мога да поддържам така изкуствено кърмата? И по колко трябва да цедя на ден,  тъй като
с помпата е доста трудоемко и не толкова ефективно,  колкото ако бебо суче? 

# 633
  • над кукувичето гнездо
Имам недоносено бебе, което не може още да засуче така, че да се нахрани. От ден първи се цедя, сега сме на ден 25 и изцеждам по средно 160 мл от двете гърди, от които бебето изяжда максимум половината. Започнах с ръчна помпа на авент, която имах от баткото, после преминах на електрическа такава, която закупих чисто нова от olx на изгодна цена и ръцете ми се възродиха. Във вашия случай бих изцеждала в ритъма на хранене на бебето, но на не по-рядко от 3 часа. Също, ако на хранене предлагате само една гърда, така правите и с изцеждането, ако предлагате и двете, изцеждайте и двете. Изцеждайте до изпразване на гърдата. Ако цедите по по-малко, ще се намали кърмата. Ако цедите по повече, т.е. на празен ход след изпразване на гърдата и от следващата порция, ще увеличите кърмата. Следете бебето колко изяжда през този период и се старайте да цедите по толкова + 10-ина мл отгоре. В този период може да се падне и усилен растеж и ще трябва да догоните. Когато започнете пак да кърмите, бебето ще си донатамъни количествата. Така ги виждам аз нещата. Дано се включи и някое от момичетата, които бяха изцяло на цедене и са с повече опит. На мен също ще ми е полезно.
Не на последно място, ако има възможност преговаряйте с лекарите за лечение, съвместимо с кърменето. Успех и бързо възстановяване!

# 634
  • София
Здравейте, не знам дали съм избрала правилната тема. Детето ми е на 3 месеца и половина и само на кърма. От месец насам ака само веднъж на седем дни, при това доста течно. Разбира се, благодарение на всички разхлабващи храни които приемам. С микроклизми, термометри и пробиотици нищо не става. Вече започвам много да се притеснявам. Чудя се какво да правя, на гастроентеролог ли да го заведа, защото АГ-то нищо не каза.

# 635
Моето дете акаше често, но веднъж имаше "затишие" о т около 3-4 дни. Педиатърът ми каза, че ако видимо не изглежда като да се тормози нещо детето (болки в корема, присвиване на крачета и т.н.), а изпражненията не са твърди, то няма място за притеснение. За бебета само на кърма едно изхождане в рамките на седмица и дори 10 дни според нея е в рамките на нормалното.

Какво налага използване на термометри и клизма? 

# 636
  • София
Наложи се защото на който и да кажа, че нещата се случват веднъж в седмицата .. ме гледаха опулено. Притесних се и така.

# 637
  • над кукувичето гнездо
Ако ака обилн и наддава на тегло (минимум да си запазва килограмите, да не връща надолу), едва ли има място за притеснение, въпреки че се очаква поне на 3 дни да настъпи изхождане. Казват, че това може да се дължи на пълно усвояване на кърмата. Лично аз, обаче, бих се посъветвала с гастроентеролог. Препоръчвам ви редовно, ежедневно правене на масажчета на коремчето с длан по посока на часовниковата стрелка, упражнение „каране на колело” и поставяне по коремче. Може да е необходим прием на био гая или друг пробиотик.. .

# 638
  • София
Правя масажи редовно и по корем го слагам, защото обича. Упражнения с крачетата, като ги притискам към коремчето и пак нищо. Вчера пих сок от круша и днес малко е цапнал на памперса, отново сме на 8-ми ден.

# 639
Аз наблягах на круши, а също и сливи (сушени, пресни, всякакви).

# 640
Давайте на гладно леко затоплена преварена лъжичка вода

# 641
  • Стара Загора
Момичета, мит ли е нощната почивка на коремчето?
Трябваше да дохранвам, и с много усилия успях да махна АМ, и вече е изцяло на кърма. Това, което спаси кърмата мисля, че беше това че го будех нощем да суче.
Сега имам кърма, но не мога да се цедя ни на ръка, ни с помпа. И го будя пак за да успокои малко напрежението в гърдите ми докато се регулира кърмата.
Съответно бях светната по въпроса, че това е изключително неправилно, учила съм била детето да яде нощем. Трябвало да си почива коремчето и т.н.

# 642
  • над кукувичето гнездо
Почивката на коремчето е мит. Производството на кърма се стимулира най-добре нощем. При мен (не помня точно в коя възраст, но мисля някъде между 6 и 8 месец, може би), имаше период на увеличаващ се нощен интервал, който бебето си направи само, а млекопроизводството ми реагира много добре, но нещата станаха естествено. После се върна нощното хранене. След това имаше период, в който спяхме заедно и малкият имаше отворен достъп да суче когато и колкото поиска (след това ми обръщаше гръб и заспиваше Simple Smile ). Към момента се буди рядко нощем, за да пие вода, на 2,7 години е. Според мен, откликвайте на бебето с чиста съвест, то си усеща от какво има нужда.

Последна редакция: ср, 29 ное 2017, 08:41 от isa_pisa

# 643
И аз така правя, на 9м е моето. Има нощи, в които спи непробудно и други, в които се буди през 1-2 часа (заради зъби вероятно). Ако не му дам да суче има да си будуваме и двамата цяла нощ.
И на мен педиатърката и сестрата ми се караха, че му давам да суче нощем, ползвал ме бил за залъгалка и т.н. Просто спрях да ги слушам и се водя от нуждите на детето. За да не ми опяват спрях да им давам информация. Има ли режим? Има. Яде ли всичко? Яде. Казвам само да, добре и така.
А и наистина ме е страх, че може да намалее кърмата ако не кърмя нощем изобщо. Той все още яде миниатюрни количества твърда храна (пак го оставям да яде колкото иска сам, не давам насила) и основното му ядене е млякото...

Аз исках също да питам нещо. От началото пия лактогонен чай. Дали ако го спра това ще ми се отрази по някакъв начин? Че нещо ми писна вече Laughing

# 644
Мами бебка е на 21 дни на кърма. Единия ми въпрос е кога гърдите ми ще спрат да текат като река на определено време ,много е изнервящо всичко ми става мокро и другия досега се цедях но мн ме боли докато го правя и имам чувство че се произвежда повече, реших да спра само през ноща гледам веднъж защото стават камък дали е проблем за гърдите и да не би да ми намалее кърмата

Общи условия

Активация на акаунт