Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12

• 64 811
  • 755
  •   1
Отговори
# 75
Благодаря ви момичета!

# 76
Здравейте, бихте ли ме посъветвали как да "организирам" процеса на отбиване на изключително кърмено бебе на 1 година. Необходимо е да проведа хормона
лна терапия. Но..той заспива само на гърда през деня,нощем се буди поне 2-3 пъти и не признава алтернативно успокоение,освен кърмене. Вода пие отскоро- по 100-120 мл дневно. С какво мога да подпомогна него в този процес на отбиване-хомеопатия,шуслерови коли,капки Бах? Болезнено пристрастен е към кърменето и е готов да плаче с часове,но да получи своята "порция". Благодаря ви.

# 77
  • Пловдив
И аз се опитвам от известно време да го отбия по здравословни причини и кърмата ми почти я няма обаче не се отказва седи на гърда сърди се, чувства се отхвърлен много е жално на 13 месеца захранен хапва си всичко но си иска мама и не знам как да стане безболезнено. Баща му го приспива на ръце, бабата в количката но на мен не ми дава нито едното нито другото трябва някой друг да го гледа за да стане, буди се много пъти през ноща.

Последна редакция: вт, 14 фев 2017, 09:56 от lilini

# 78
Ако искате да отбиете бебе, при което сте използвали кърменето за успокоение, за приспиване и за каквото още се сетите ще трябва да се потрудите заедно с таткото и то доста време. Много важно според мен е още в началото на кърмено да си дадете сметка колко искате да кърмите, защото ако искате да чакате детето да се отбие само може да използвате гърдите си като универсалното лекарство, но ако искате да отбиете около годинка е по-сложно. Трябва да научите детето да заспива без кърмене и да въведете плавно режим последните месеци на кърмене.
За бебета, които не са подготвени предварително има два варианта според мен. Единият е рязко, спирате кърменето, детето реве в едната стая, вие в другата. Задължително трябва да има баща или баба помагачка, за да приспива, успокоява и гушка ако е нужно и цяла нощ дерящото се бебе. Истерията съм чувала че продължава 3-4 дена. През деня ако не може да заспива само или в количката или оставяте само в стаята.  Другия начин отнема повече време, пак има рев, но е по-плавно, съответно стреса не е чак толкова голям за детето и за гърдите. Постепенно намалявате нощните кърмения като не ставате като ревне, или оставате да реве или пращате таткото да успокоява, а вие се правите на умряла, предадете ли се на рева, детето ще знае че следващия път ако вика още по-силно ще получи мляко. Постепенно се намаляват и дневните кърмения, заместват се изцяло храненията. Ако детето яде достатъчно би трябвало да не е гладно нощем, баща или баба да успокояват на воля. Бих посъветвала да не успокоявате нощем с шише с вода, защото това само ще замести едно ставане с друго. Като остане едно кърмене се разреждат през ден, през два, през три, докато спрете да усещате гърдите пълни. А ако случайно детето не се сети само да си иска някой ден, не предлагайте.
Хубаво е за отбиването да се подбере момент, в който не никнат зъби, защото кърменето много успокоява детето в тези неприятни моменти. А мазането на гърдите с нещо горчиво, дори няма да го коментирам, чувала съм го и не ми звучи добре.
Ако отбивате плавно няма нужда се пият хормони, хомеопатии или други неща, кърмата сама ще се регулира. Ако отбивате рязко бих препоръчала пак да не пиете хапчета, ами с помпата да си направите плавен преход и постепенно да спрете.
И като решите да отбивате го премислете добре (не се отмятайте от решението си, защото само обърквате детето), това усещане ще ви липсва и на вас!!!

# 79
Здравейте  Hug
От известно време имаме проблем с кърменето - бебка е на месец, от който само седмица-две е сукала както трябва. Док ни посъветва да даваме глюкоза заради жълтеницата, аз се подхлъзнах, въпреки, че знам, че пиенето на каквото и да е от шише може да има пагубни последици върху кърменето, ама вече е свършен факт. Та проблемът е, че от тогава като че ли малко по малко се измързелеви малчека и ѝ стана трудно да си набавя млякото от гърдата - суче, но не е ефективно, а е плитко, в повечето случаи се усеща само сукане, но не и преглъщане на мляко, което сочи, че тя практически не се храни. Претеглихме я на 20-ият ѝ ден и се оказа, че теглото ѝ беше все още под рожденото. А и плачеше много, очевидно от глад  Confused Принудих се да се изцеждам и да ѝ давам от шише, но с времето количествата намаляха и се налага да дохранвам с АМ, 1-2 пъти на ден. Колкото и абсурдно да звучи - ако трябва да се изцеждам и така да я караме и занапред, твърдо избирам АМ, знам, че звучи ужасно, но имам и друго дете, което изисква внимание, аз се чувствам изнервена и виновна, през час и половина-два цедя, общо взето така минават дните  Crazy Разбира се, преди каквото и да е шише, я държа на гърда, но без особен успех  Confused Днес бяхме на консултация - първата ни, оказа се че за месец е наддала само 250г от рожденото си тегло  -роди се 3800, сега е 4050, но я изписаха от болницата 3450, което означава, че е наддала 600г, което е на долната граница на нормата. Принципно не ме притеснява това, тъй като практически за 10 дни е качила ок. 250, което мисля, е ОК. Попитах док евентуално за къса юздичка - всичко било наред, нямало такова нещо, се произнесе той.
Та, ако все пак сте ми изчели дългите излияния  Blush, имам два въпроса или по-скоро молби за съвет - има ли някакъв трик да се накара бебето да засуква както трябва - тя не отказва да суче, но го прави неефективно. Опитвам всякакви пози, опитвам и да ѝ ''натикам'' по-навътре гърдата, така, че и част от ареолата да е навътре - не, имам чувството, че просто не умее да го направи.
И второ - предвид, че при цеденето с помпа не се изцежда всичкото налично мляко - няма ли опасност изцеждайки се и хранейки я така, да ѝ предоставям преди всичко от предното, не толкова хранително мляко и да има недостиг на калории и хран. вещества  newsm78
Благодаря предварително на всеки, който се включи с мнение и съвет  Praynig Чувствам се ужасно, голямата ми дъщеря е кърмена една година и осем месеца, едва-едва се отби, никакви проблеми не съм имала тогава с кърменето, но тя пък и не искаше нищо друго, различно от шише, т.е. вода не е пила, което мисля, че беше препъникамъка в настоящият случай  Confused

# 80
Pали, а ако първо цедиш докато потече, и после дадеш на бебка гърдата, преглъща ли? Принципно  е добре някой, който разбира да я види как суче, за да определи дали има проблем. Ако няма, за няколко седмици упоритост (бебка на гърда във всеки буден момент + цедене) може да се получат нещата. Някои девойки не са толкова лакоми, а и не са толкова силни  и го няма това осезаемо мощно засмукване, което е при по-едрите бебета (особено момчетата).

# 81
Благодаря за вниманието, Датура  Hug Истината е, че вече пробвах всичко, което изчетох, а то е доста наистина, от 10-на дни това правя. И цедих преди да дам гърда, и след като е похапнала пак предлагам, и въобще... всичко практически  Crazy Точно това ми трябва  -някой да види как суче бебка и евентуално да даде идеи. Мисля, че ако нещо помогне, то ще е точно това, аз опитах всичко друго  Sad Опитвам се хранейки се от шишето да имитирам /до колкото е възможно, а то май не е/ хранене от гърда - шишвто е хоризонтално, бебето - вертикално, уж по малко пуска биберона, оставям я да има и празни засуквания, но там е бетон - дърпа идеално. Просто може би е започнала да прави бутилково сучене и от гърдата  Confused

# 82
Pали, бебето е малко още и не е късно да се видите с консултант, който да регулира засукването при нужда. Имате дълъг кърмачески опит и след като мислите, че нещо не е наред, по-добре потърсете "професионална" помощ Peace
Шишето не ви е приятел в толкова малък месец на бебето, определено. Ако се налага дохранване, това може да се случва със сонда. Консултантите са запознати с метода.

# 83
Пробвахме и това - в резултат половината мляко беше отвън, а аз събирам буквално всяка скъпоценна капка  Confused

# 84
Рали, аз нямам много стаж и съвети не мога да дам, но за сондата мога да се включа. С чашка се плескахме жестоко, но със сонда не. Аз не съм в България и не съм ползвала някаква система специално за кърма, а консултантката по кърмене ме насочи какво да си взема. Обикновен катетър - продават ги стерилни, спринцовка и тръбичката леко я залепвах с лепенка за пръста си, после давах пръста да суче - никакви загуби нe сме имали. Нашият младеж много силно засукваше обаче, сигурно и това има значение. После си купих и една чашка с мини дупка и към нея също има стерилни тръбички, за да сложа цялото количество мляко наведнъж, а да не сменям спринцовки, но почти не съм я ползвала. Ако мога с нещо да помогна с технологията съм насреща Hug

# 85
И аз додавах със сонда. Сигурно почти месец я ползвахме. Също не беше специална системата за дохранване (знам, че има). Сонда номер 6 (май беше) от аптека. Единият й край в шишенце за хранене, като биберонът е е срязан на кръст и през него минава сондата. Другият край след засукване на детето от гърда, лекичко го вкарвах в ъгълчето на устата му. Не усещаше нищо. Когато е правилно поставена, то се вижда как млякото тече през нея. Иначе по технология крайчето се залепя за гърдата и бебето засуква ареола и сонда едновременно, но на мен така ми беше по-трудно.
Има и клипчета в интернет, а консултант със сигурност ще е запознат.

# 86
  • над кукувичето гнездо
Рали, потърсете консултант по кърмене. Той ще може да ви даде насоки за засукването. Опитвайте различни пози, при биологичната например, главата е свободна да прави повече движения. Трябва така да се постави бебето, че да остане свободно пространство зад главата му при засукване, така че да може добре да отметне глава назад и да отвори широко уста по този начин. Има и клипчета в нета, и снимки с описание. Но един консултант най-добре ще ви помогне.

# 87
Момичета, благодаря ви много  Hug Аз пуснах въпроса и в ''консултации за кърмене'', надявам се някой да се включи и там. Сонда пробвахме такава от система, но тя като засуква неефективно, не може и това упражнение да направи както трябва. Аз мляко имам, струята се подобри доста, вече е по-силна, та не е това проблемът, просто наистина малко корекция ѝ трябва, но все пак от някой с опит, аз теоретич1но знам как трябва да се изпълнява движението, но не мога да ѝ бръкна в устата и да я насоча какво трябва да прави  Rolling Eyes
Фифи, да, подозирам, че при едно силно засукване би имало успех, но просто тя не го умее  Confused

# 88
  • над кукувичето гнездо
... аз теоретич1но знам как трябва да се изпълнява движението, но не мога да ѝ бръкна в устата и да я насоча какво трябва да прави  Rolling Eyes
...
Поставете я така, че нослето й да е срещу зърното, а зад тила й да няма преграда, за да може, като погалите нослето или над горната устна със зърното, да отметне глава и да отвори широко устата и в този момент - хоп и пъхате гърда откъм долната устна първо. Друг вариант е, както яде от шишето, вадите бързо биберона и пъхате гърда преди да е разбрала какво става.

# 89
Иса, благодаря за съветите bouquet Битката продължава  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт