Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12

• 64 907
  • 755
  •   1
Отговори
# 195
113-240 грама седмично наддават, за малко бебе 240 за 12 дни ми изглежда съвсем нормално. До 3ти-4ти месец се очаква да си удвои теглото.
Ако е по-слабичка и трудно пускат гърдите - цедиш преди да я кърмиш, за да тръгне и да не се мъчи дълго. Иначе е по-добре да доизцеждаш след като се е нахранила.

# 196
113-240 грама седмично наддават, за малко бебе 240 за 12 дни ми изглежда съвсем нормално. До 3ти-4ти месец се очаква да си удвои теглото.
Ако е по-слабичка и трудно пускат гърдите - цедиш преди да я кърмиш, за да тръгне и да не се мъчи дълго. Иначе е по-добре да доизцеждаш след като се е нахранила.
Дам,тя е мъничка,но кърма имам и много бързо тръгва.Само като я сложа и веднага.Обаче кърмя със силиконови зърна,защото моите аа вдлъбнати и много трудно захваща.
В родилното съм се цедяла и преди кърмене,защото по-трудно тръгваше.
Мисълта ми е,дали е проблем за кърменето,че се изцеждам после и дали това ще повлияе лошо по някакъв начин след време и кога трябва да спра да го правя?

# 197
  • над кукувичето гнездо
Пак съм аз(ще ви досаждам тези дни).Кога трябва да се изцеждам с помпата и изобщо трябва ли?Преди или след като я нахраня?
Не мога да не се изцеждам,защото понякога заспива и не яде достатъчно и додавам изцедено от шише (обикновено само веднъж през нощта).И изобщо много ми е трудно да разбера колко яде с това толкова бавно кърмене.За 12,дни след изписване 240 гр. наддаване добре ли е?

Ако имате добър рефлекс на потичане, не е нужно да цедите преди кърмене. Ако се колебаете, подгответе бебето, изцвъркайте на ръка няколко капки и предложете така. След като предложите поне по веднъж всяка гърда, може да доизцедите, ако усещате напрежение в някоя, или ако е чувствително пълна и смятате, че до следващото хранене може да се препълни. Докато бебето е все още мъничко, може да си изцеждате и двете гърди след кърмене (но не прекалено), за да поддържате лактацията и да се покриват нуждите на бебето. Тъй като търсенето определя предлагането при кърменето, колкото повече бебето суче или цедите, толкова повече кърма ще се образува. В един момент бебето ще заякне повече, ще започне само да задава тона, може да има периоди на скок в растежа, когато ще суче на често за няколко дни и ще изглежда все гладно, но така то ще даде сигнал на тялото ви, че има нужда от повече кърма, а тялото ви ще откликне, произвеждайки такава, защото гърдите ще се изпразват по-често (и по-често ще има сукане „на сухо”); това първият път обикновено идва в средата/края на втори месец. От тази гледна точка, сега, ако бебето се нахранва добре, не е нужно да цедите много, много и на празен ход, за да не стане в повече кърмата и да не се получи запушване. Нещо от порядъка на 10-20 мл на гърда. Ако много се втвърдяват гърдите ви между храненията и има излишък от мляко, повече от посочените 20 мл, през ден намалявайте изцеделното след кърмене количество до постепенно достигане на въпросните милилитри. Така ще се намали и регулира постепенно количеството до необходимото (което ежеседмично се увеличава, за това е добре да имате буферните 20 мл) и гърдите ви няма да се вкаменяват толкова. На мен това ми отне месец и едно запушване, за да науча за тези свойства и още три месеца емпирика, за да го постигна. При някои майки кърмата се регулира до десетина дни и нямат проблем с вкменелости. Ако пък гърдите ви много набъбнат преди следващото хрнене, а бебето не дава сигнал, просто му предложете, ако откаже, изцедете до облекчаване на напрежението. Дори нощем преди шишето, предложете гърда. Нощното кърмене стимулира образуването на кърма. Ако пък смятате, че бебето може да изяжда повече на едно хранене и не му достига, то тогава е нужно да цедите след кърмене до изпразване + още 10ина-15 минути след това., за да стимулирате допълнително производство. Може да използвате нагряване под душ или топъл компрес преди кърмене.
За наддаването - 240 г не много, но не е и малко. Принципно бебетата наддават около килограм първия месец, но в крайна сметка е важно, че наддава. Минимумът за седмица е 70 гр., а максимумът - 210. Вие имате към 140 гр., което е по средата и чисто математически е ок.
По-важно е обаче да гледате бебето. Ако е спокойно, пълни гащите редовно и от двете страни, не се успива твърде, ако кожата му е с нормален цвят, фонтанелата не е твърде хлътнала и силно пулсираща, очичките ако са влажни, значи кърмата покрива нуждите от вода и хранителни вещества.
Когато изглежда сякаш търси, предложете, дори да е минал едва половин-един час от последния път. Ако е гладно, ще яде. Ако иска успокоение, може само да муцка.
И, да, казват, че бебетата не различават глада от болката при колики. Правете масажче на коремчето по часовниковата стрелка с длан, каране на колело с крачета, затоплена пелена или възглавничка с черешови костилки на коремчето, или ръката на тати, спане върху корема и гърдите на мама/ тати, гушкане, люлеене...сами ще разберете какво помага най-много.
Успех!

Малко дългичък чаршаф стана, дано да е от полза...  Embarassed

П.П. Опитвайте да махате силикона. Може би сутрин като е по-гладно бебето...

# 198
Можеш и сега да спреш. Около началото и края на втория месец обаче има периоди на интензивен растеж (голямо мрънкане, постоянно висене на гърда, и съответно изнервена майка с постоянно чудене дали кърмата стига). Така че, ако в момента ти е повече кърмата и не ти пречи, малко ще си улесниш живота с още няколко седмици цедене - вместо сега да спреш, и след 20тина дни дребната да си увеличава сама количеството, а ти да се чудиш с какъв чай да се наливаш и дали пак да помпаш на празно. Не че ще виси по-малко на гърда, но поне ще виждаш, че преглъща, и няма да ти е толкова притеснено  Simple Smile

# 199
  • София
Зависи и как точно кърмиш.Ако е на малки интервали-няма нужда от цедене и допълнителна стимулация. Ако е на режим 3 часа, това е дълга пауза за бебето, затова на повечето жени им е нужно да стимулират допълнително.
Ако усещаш напрегнати гърдите-изцеждаш малко, колкото да почувстваш облекчение.

# 200
Понеже споменахте - на какво се дължи хлътнала, пулсиращ фонтанела?

# 201
  • над кукувичето гнездо
Понеже споменахте - на какво се дължи хлътнала, пулсиращ фонтанела?
Нормално е да е леко хлътнала и да се вижда пулсиране, но ако е твърде силно хлътнала е знак за обезводняване.

# 202
Нашата фонтанела се вижда как е хлътнала и пулсира, което ме тревожи, но лекарят всеки път я опипва и казва, че е добре.
Ние си минахме вече на кърма, обаче от време на време му даваме и адаптирано ако сме дълго навън или ме няма и друг трябва да го нахрани.
Проблемите сега са няколко. Първо той неще шише и си върти бабата в устата и реве. Второ едната ми гърда, от която по-често го кърмя става тройно по-голяма от другата и ме боли. С помпата нищо не излиза, а като суче или се стискам или от спонтанното става наводнение. Уж Медела са най-добрите помпи ама явно не са за моите гърди.
Почнах по-често и нощем само по-малката да предлагам, уж за баланс, обаче другата се подува и боли.
Той също има силни колики и много кисне отгоре ми и може би затова така се докарахме.
Аз исках да увелича кърмата, за да цедя и замръзявам, но като не мога да се изцедят, а в тях има кърма, какво да правя?

# 203
Опитвала ли си с ръка да изцеждаш? Друг вариант е да наместваш гърдата - аз ползвах ръчна на Авент, и преди съм споделяла, че милиметър мръдване на гърдата ми е била разликата между "нищо не излиза" и "изцеждам". Намествах наведена надолу, настрани - всякак - докато улуча точното място. Махах и силиконовия накрайник, беше ми по-удобно без него.
Като по-малък го местех - или на всяко кърмене, или всяка вечер, или всяка седмица, различно - но да е от различна страна за нощните кърмения, защото иначе и при мен се получаваше едната да е по-експлотирана  Simple Smile

# 204
  • над кукувичето гнездо
anbibian, Давате на бебето да се кърми. То е най-добрата помпа.
Значи в по-голямата гърда може да имате свръх лактация, а в по-малката недостатъчна. Аз бих процедирала така - когато бебето огладнее, биха давала първо по-голямата за няколко минути, докато мине силната струя. След това давам по-малката да се донахрани. Другият вариант е да давате от по-малката да се наяжда, а другата да цедите за замразяване.
Принципно, е нормално да е леко хлътнала, особено ако е по-голяма. Ако е твърде хлътнала, тогава се смята за обезводняване, но разбира се, това ще се алармира и от оскъдните и жълтеникави изхождания по малка нужда, както и от запек. Общо взето, това с фонтанелата е признак на сериозно обезводняване, което трябва да е забелязано по други признаци преди това...

http://kenguru.bg/Фонтанелата/1/MlW-gRWbIRWzMhK-UBKHcNW3glOXMFaXI9KPchajQ9KzQJKTkROLQxOXQxOPYJm3cFiLk9SbIpWzYhePgNenIJ
Не е най-достоверният източник, но бързам и това намерих първо. Ако поровите, ще намерите достатъчно инфо. Peace

# 205
Ако трябав да дохранвам с АМ, как да разбера с колко?
Кърмим се, но май кърмата ми не му стига (на 15 дни сме).

# 206
  • над кукувичето гнездо
Ако трябав да дохранвам с АМ, как да разбера с колко?
Кърмим се, но май кърмата ми не му стига (на 15 дни сме).
колкото изяде, но не повече от предвиденото за възрастта. Имаше някаква сметка за милилитрите, свързана с броя седмици плюс 10, или нещо от сорта, не ми се е налагало от две години.

Защо смятате, че не достига кърмата? Ако искате, опишете как се храни, изхожда, спи и наддава, рожденно тегло и тегло при изписване, начин на раждане, може да получите насоки как да подпомогнете кърменето!
Като цяло и накратко, давайте кърма при всеки сигнал за глад, давайте винаги и двете гърди, правете топъл компрес преди кърмене, а след кърмене изцеждайте с помпа или на ръка, ако ви е по-лесно, за да се стимулира образуване на повече кърма, ако наистина не е достатъчна, пийте много вода, приемайте чай за кърмачки или сминдух, ако нямате проблеми с щитовидната жлеза, почивайте си, не позволявайте на близки и роднини да ви настройват негативно за кърменето, бъдете уверена, че ще се справите!  Hug Ако можем да помогнем с подробности по гореописаните или друго, насреща сме! Разгледайте и блога на хедра, помага  Simple Smile

И честито бебе! bouquet

# 207
Здравейте. Имам бебче на 7 дена, което по спешност се роди съвсем в началото на 9ти месец. Всичко му е ок, но с кърменето е мъка - суче малко и заспива на гърдата (заспива и на шишето, но с повече настояване успява да го изяде), но когато тръгна да го оставя в креватчето се разбужда и реве и пак търси да суче. Другото е, че не може да захапе още добре и ми разранява зърната. Цедя и дохранвам с кърма, за да може да поспи поне малко, но нещо в последните дни започнах да изцеждам по-малко с помпата (или не цедя достатъчно дълго). Има 8 хранения за денонощие, но не искам да я свиквам на шише. А и когато съм изцедила с помпата тя трябва да суче по-усилено, за да потече и започва да се нервира и не иска да захапе. Още има жълтеница. Общо взето се чувствам като в параграф 22 - искам да я кърмя, да успява да се нахрани и поспи, но да спра да се цедя и да не свикне на шише. Имам чувството, че не успявам да си организирам времето за кърмене/спане. Приемам съвети от сблъскали се с тази ситуация.

П.п. Преди всяко цедене изварявам помпата, но ми е хамалогия особено през нощта. Може ли само да измивам?

Последна редакция: вт, 11 апр 2017, 08:04 от Lady-Godiva

# 208
  • над кукувичето гнездо
Честито бебче! bouquet
Помпата може да стерилизирате само веднъж дневно, щом я ползвате само вие. През останалото време може само да я миете с препарат, мека гъба и да изплаквате с гореща вода, а нощем, когато сте на вълна сън, може само да я изплаквате хубаво и обилно под гореща вода.
Според мен, е хубаво при толкова малко бебче да се цедите, а останалото време да сте като скачени съдове. Обикновено, за новородени казват, че има четвърти триместър, в който трябва да са гушкани и хранени на поискване, а щом се е родило и по-рано, то още е може да е в нужда да е скачено за вас, само че не чрез пъпна връв и вътре, а чрез гърдите и в обятията ви. Може да си вземете слинг или ергономична раница и когато не спите с бебето, да го носите със себе си. Там ще може да се храни или спи в скута ви, докато вие правите нещичко.
Според мен, е добре да потърсите консултант по кърмене възможно най-бързо, за да ви помогне с организацията, захапката и „режима”.

# 209
Напълно съм съгласна! Не се подлъгвайте с цеденето, че много мами си бият главата след това. Цеди се за облекчаване на напрежението и за допълнителна стимулация. Щом бебето все пак суче, дори и малко, колкото толкова. Като се събуди и ревне пак да суче. Много време ще отнема, но това няма да е за дълго. Моето също се роди първата седмица на девети месец, сучеше по 1 час или по-точно спеше на гърда и като се разкачим пак рев и пак ядене, а жълтеницата продължи месец. Това хранене е в реда на нещата. Като заспи на гърда пробвайте да разбуждате, гъделичкане, галене или пък смяна на памперс или слагане в леглото, щом това помага (не подухвайте срещу бебето...от няколко бебета съм виждала как се стряскат и захапват силно гърдата и не е много приятно за майката). Съня на гърда пак си е сън, не го мислете толкова че не спи.
Ако мислите че ви е малко кърмата, цедете след кърмене и хранете минимално и изобщо с шише.
За зърната вземете лансинох, много добър крем и без отмиване. И разбира се ако можете свържете се с консултант да помогне.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт