Да му подаря ли шофьорски курсове, или не?

• 20 510
  • 180
  •   1
Отговори
# 75
  • София
На мен родителите ми ми подариха точно шофьорски курс 18-тия ми рожден ден, а аз им бях сърдита, защото исках други неща, а и нямаше изглед да има кола в близкото бъдеще. Явих се на изпип 20 дена след рожденния ми ден и от тогава имам книжка. Чак след 4-5 години (когато вече си бях купила кола и шофирах ежедневно) осъзнах колко хубав подарък са ми направили - давам си сметка, че ако не бях изкарала книжка в 12 клас или първите ми години в университета, едва ли после щях да имам време и желание да изкарвам книжка и да се уча да шофирам (защото се понаучих да карам горе-долу година след като си бях купила кола - преди това имах книжка и можех да карам по права линия  Laughing ). А и трябваше да си плащам курса сама  Laughing

Така че моят съвет е да подариш шофьорски курс на сина си - ще го оцени със сигурност

# 76
Ти защо реши, че работя точно на бюро в офис?

Личи ти.  Laughing
Не, сериозно – ако работата ти беше свързана с често, да не кажа ежедневно преодоляване на големи разстояния, щеше да оцениш нуждата от шофьорски умения. Особено ако става въпрос за мъж, макар че и за момичетата е важно да изкарат книжка колкото се може по-рано.
Понеже отдавна вече се повтарям, ще го напиша за последно – предимствата да си шофьор днес са гъвкавост, мобилност и независимост. И че прескочи ли се моментът, в който младежите имат времето, смелостта и голямото желание да изкарат курсовете, после става по-сложно. Не невъзможно, просто по-трудно. А някои се отказват и завинаги.

# 77
 Как` Сийка, грешни са ти впечатленията.

Няма "изпуснат" момент да се вземе шофьорска книжка. Ако на човек му е жизнено необходимо да има такава, то ще се хване и ще изкара курсовете.
И не виждам кое му е по-трудното да се вземе книжка на 20-30г. от това да се вземе на 18г.
Има ли желание и необходимост, време ще се намери.
Всичко останало са оправдания.

# 78
Остава да приемеш, че при някои необходимостта се появява по-рано.

А относно работата – ето малко доказателства. Във всички тези обяви за работа например има изискване за шофьорска книжка:
https://www.jobs.bg/front_job_search.php?first_search=1&dist … D0%B6%D0%BA%D0%B0

# 79
Тук, като изключим София, Пловдив, Варна, Бургас, човек спокойно може да се придвижва и без автомобил.
За София ми е пъти по-лесно без кола. С метрото няма задръствания, не разчитам на това дали са изчистени улиците, не търся къде да паркирам и т.н.

Колата ми е важна за извънградските пътувания, но иначе като цяло в България градският транспорт е с добър достъп в населените части, в чужбина е по-трудно.

По въпроса за колите - от една страна по-малкото коне не предполагат голяма скорост, но пък те са по-мудни при тръгване, изпреварване и се създават повече рисковани ситуации.
Хубаво е и да е стабилна, имали сме обикновена и 4х4, разликата е от небето до земята по завои, сняг, дъжд по отношение на безопасност, дори при ниска скорост. Те обаче в повечето случаи са с повече коне...

# 80
Как Сийка, естествено че човек ще намери за какво да се хване, за да потвърди теорията си. Simple Smile
Но това не е достатъчен аргумент.
Масово за всички тези позиции се изисква опит минимум 3г., доказан по някакъв начин. А не просто изкарана книжка, която си е отлежавала 3г. Simple Smile

Мен лично ме е страх точно от такива 18-20г. шофьори, съботно-неделни...защото иначе няма кога да се доберат до семейната кола.
А шофьор се става с практика, не само с книжка.

# 81
А, дойдохме си на думата. Искат действащи шофьори, с опит, а не хора, които сега са се присетили да си извадят книжки.
Никой няма да повери служебен автомобил на току-що изкарал курса неопитен шофьор или тепърва да го чака да се учи, освен ако не става въпрос за семейната фирма.
Не, не мога да повярвам, че се вкарах в капана да обяснявам очеизвадни неща.  ooooh!

# 82
Как` Сийка, ти изведнъж стигна до това как 18г. младеж с току що взета, или не книжка ще отида да кандидатства за работа като шофьор. Simple Smile Или за която ще му трябват шофьорски умения.

Тя мама като му подари шофьорския курс, ще му плати и 4г. следването, та няма да му се налага да мисли за работа през това време. Simple Smile Най-малкото пък като шофьор.

# 83
Sesylle, отказвам се да споря с теб. И да ти го нарисувам, ти пак няма да разбереш.

# 84
Sesylle , а трябва да те е страх най-вече от тези, които се добират до автомобили без да са правоспособни.
Аз съм ЗА книжката. Simple Smile

# 85
Това, че ставали най-много ПТП-та с водачи от 18 до 20 годишна възраст не е вярно. Ето статистика, вижте: жертви, по възраст, водачи
 http://dokkpbdp.mvr.bg/Statistics/default.htm

Споделям мнението, че шофьорската книжка е необходимост. Ще го чакам аз да навърши 26, 27 години и тогава. Първо със сигурност ще направя всичко възможно, на тази възраст да не е до полата ми. Той може и семейство да има, ще влачи жена си и децата по автобуси, щото видиш ли, щели да го помислят за мамино синче.
Синът ми навършва тази година 18. Смятам за мое задължение да му платя курсовете, после докато е при нас да кара семейната кола и то под надзора на баща си. Дори ще настоявам за това. Ако има пропуски в наученото, кой друг ще му помогне? А да си купува когато иска и когато си изкара парички.

# 86
За мен идеята е страхотна. Това подарих на синът ми за 16 му рожден ден. Тук не е задължително да взима уроци, мога и аз да го уча, но прецених, че ще са му полезни. За сега не ги е ползвал и аз и баща му го учим, но като реши да се яви на изпита ще ги ползва.

Не разбирам, защо да не е подарък това. Ами то нищо не е подарък тогава. Парфюми си има, а и са консуматив, същото е и с дрехите и техниката.

# 87
 Simple Smile Който иска си държи децата до полата, сега вече не са изключение децата, които и в 12 клас ходят на училище с кола, за студентите да не говорим и  въобще за младите хора.
Оставам с впечатление, че противниците на шофьорската книжка , явно нямат поглед върху тази възрастова група, това е нещо което вече се подразбира.

А за метрото - не всички живеем в Люлин и Надежда, не са малко кварталите без близък достъп до метро.
Не ходя на работа с кола само защото работя в синя зона, и за да не си причинявам емоцията ГТ, ходя пеш.

# 88
Това е подарък за цял живот

# 89
противниците може би не им е приятно, че те са се трудили здраво за нещо, а друг го получава подарък....
Кой знае

Общи условия

Активация на акаунт