Да му подаря ли шофьорски курсове, или не?

• 20 486
  • 180
  •   1
Отговори
# 60
Придобиването на шофьорска книжка не означава задължително купуването на кола. Обикновено младежите шофират семейната, докато придобият увереност. После спокойно могат да шофират и служебна, без да притежават лична.
Въпросът не е в колата, а в шофирането като умение, което се усъвършенства с практика и с годините. Някои може да са родени шофьори и след изкаран курс да карат като състезатели, ама повечето простосмъртни имат нужда от практика. Колкото по-отрано започне да се придобива, толкова по-добре. Не че не може и на 50 да вземеш книжка, ама дали ще си толкова добър като някой, който вече има 30-годишен стаж като шофьор?
Отново ще подчертая, говоря за шофьорски умения. Иначе книжката може и да си я купиш.

# 61

Ами не точно. Аз живея на място, където без да шофираш почти не можеш да работиш. А до преди няколко месеца ( не шофирам ) не можех и на лекар да отида. Та ако в България книжката се смята за лукс и лиготия, то в чужбина е необходимост.

Смята се за тези, които живеят преди 30 години.

# 62
Извинявай, ама не схаванах какво имаш предвид.

# 63
Тези тъпи разсъждения - колата е гъзария.

# 64
Да, сега разбрах.  Peace

# 65
То и тук вече в по-големите градове става сложно придвижването, ако не разполагаш със собствен транспорт.
А като се засегна въпросът за колата – освен семейната, младежите спокойно могат да карат и собствена. Не е казано, че непременно трябва да се качат в нов и мощен автомобил, желателно БВМ, с който да се размажат в първото дърво, веднага след като са прегазили десетина човека на някоя спирка.
Има евтини коли на цената на един телефон или таблет, които са идеални за упражняване на начинаещите шофьори. Напълно по силите на един младеж е да си купи сам такава с парите, които си заработва през ваканциите. Е, може и с малко помощ от родителите, естествено.

Очаквам сега да наскачате, че това е абсурдно, че на мама златото не може да кара стара и бавна кола, ами какво ще кажат хората, ами безопасността (по-добре е то да гази хората с джипа, отколкото него да го газят, нали така?) и т.н. Подхвърлям само идея за тези родители, които не са успели още да хванат Господ за шлифера и живеят по-скромно. И за тези, на които може би не им е направило впечатление, че най-често младежите се пребиват с мощни автомобили (понякога и крадени), а не със старички опели и др. по-нисък клас коли.

# 66
  • Враца

Очаквам сега да наскачате, ..

Не, няма. Подкрепям!  Peace

# 67
Също така това умение на наследника може да е и от голяма полза на родителите. Брат ми, откакто взе книжка (също на 18г.), често беше ангажиран с разни задачи, които иначе нямаше как да върши. В един момент се превърна и в семейния шофьор.
А това, че най-много произшествия стават във възрастта 18-20г. е логично, защото тогава и опитът е най-малък. Мисля си, че ако възрастта за вземане на книжка беше 25г. например, то тогава най-много катастрофи щеше да има в тази възрастова група.

# 68
  • Враца
Също така това умение на наследника може да е и от голяма полза на родителите..

Ха-ха, ето това е и подмолната ми идея, която не ви споделих в началото!  Joy

# 69
Че що подмолна. Аз съм го заявила в прав текст, така или иначе ще участвам в разходите.

# 70
  • Враца
Майтапех се.  Hug

# 71
Никъде е съм твърдяла, че колата е гъзария на 18г. възраст.
Не ми е ясно защо се тръгна в тази посока.
В случая говорим за България, не за чужбина все пак.
Тук, като изключим София, Пловдив, Варна, Бургас, човек спокойно може да се придвижва и без автомобил.

В момента, пътят ми до работа с кола и пеш...го взимам за едно и също време.
Дали колата ми е необходимост, или мога и без нея?
Където и да съм работила, не ми е бил нужен автомобил, за да се придвижвам до работа.
Това че го имам и го използвам, не означава нищо.-

За нито едно работно място досега, не са ме питали дали притежавам шофьорска книжка. Нито са изисквали такава от мен.

Дали ще се плати шофьорски курс на 18г. младеж е решение единствено на родителите му.

# 72
  • Русе, България
Това е моментът за шофьорски курс. thumbsup Ако аз не бях изкарала моя (платен от родителите ми) в същия период, едва ли щях да шофирам сега. А независимостта в придвижването ми е ключова. Карането на детето до бабите, когато не е на градина; пазаруване преди/след работа; излизане самостоятелно или помагане на майка ми. Имам две приятелки, които не шофират, и много им тежи в ежедневието. А дори и книжката да не влезе в употреба на първия месец още, наличието й дава възможност в необходимия момент с повече или по-малко упражнения да седнеш и да шофираш.

# 73
Ох, като почнете да се отчитате така... Темата за теб ли е, Sesylle, или за днешните 18-годишни?
Не всички работят на бюро в офис. В някои професии е нужна шофьорска книжка. Или повече мобилност. Особено ако човек работи и учи едновременно.

# 74
Как Сийка, темата не е за мен, но е свободна всеки да изкаже мнение.
Ти защо реши, че работя точно на бюро в офис?
Но пък много хора го правят.

Това което казвам е, че шофьорски курс и книжка не е задължително условие, за да се развиваш на 18г.

Общи условия

Активация на акаунт