Подновяване на лична карта

• 31 521
  • 42
  •   1
Отговори
# 15
Ами аз вече съм изтървала единия месец, не знам каква е следващата поръчка, не искам да плащам чак експресна, но бърза може би, благодаря за мненията  bouquet

Чл. 81. (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което:
5. не подаде заявление в срок до 30 дни за подмяна на личната карта след изтичане на нейната валидност;
6. не върне паспорта си или заместващия го документ на органа, който го е издал, в тримесечен срок след изтичане на неговата валидност или след отпадане на основанието за издаването или ползването му;

www.mvr.bg

Аз ще трябва да се разправям с "органа МВР", паспортът ми е изтекъл пък имам валидна виза вътре...

# 16
   Още един съвет - облечете се нещо светло, тъй като снимката е чернобяла. Ако е с много тъмна блуза, снимката ще изглежда много черна.

# 17
  • София
Личната карта може да се смени:
месец по-рано от срока на изтичане, ако се налага да правите нещо важно;
в месеца на изтичане;
до месец след изтичането.
Вие решавате за колко време ще ви се издаде документа.
Преди две години трябваше да сменям моята и питах в паспортна служба. Тогава си върнах и паспорта, който беше изтекъл преди повече от три години. Не ме глобиха, защото беше минала давността за връщане. Попълних приемо-предавателен лист и това беше.
Снимките вече се правят на място. За семейните искат ЕГН-то на съпруга/та.
Успех, защото дори и да знаем какво да правим изненади винаги има, да не казвам, че опашките са гарантирани  Wink

# 18
Само да допълня, че може да се ползва и снимка от друг документ, ако сте вадили скоро - задграничен паспорт например. На мен ми предложиха автоматично да вземат снимката от паспорта ми, които подменях преди повече от година и не ме снимаха отново.

Бързата поръчка струва 37 лв., ако не ме лъже паметта и става за 3 дни.

# 19
Аз ще трябва да се разправям с "органа МВР", паспортът ми е изтекъл пък имам валидна виза вътре...

Ако в паспорта има налична виза, може да бъде задържан от притежателя му. Само се представя при получаване на новия документ.

Снимките в нашето районно са цветни.

Личната карта може да се смени:
месец по-рано от срока на изтичане, ако се налага да правите нещо важно;

Дали това важи и за международния паспорт? Тоест молба за нов може да се подаде най-рано месец преди да изтече старият?

Последна редакция: чт, 02 фев 2017, 15:27 от :::

# 20
  • София
   Още един съвет - облечете се нещо светло, тъй като снимката е чернобяла. Ако е с много тъмна блуза, снимката ще изглежда много черна.
Аз сменях документи лятото (поради изтекла давност) и снимката е цветна.

Ако се сменят документи в рамките на 6м., могат да вземат една снимка, както е писала Ronique. За шоф. книжка ми предложиха да ползват снимката на ЛК.

# 21
Моята шофьорска книжка отдавна е изтекла, но тъй като не я ползвам не съм е подновила Mr. Green

И друго се сетих, паспорта сменях преди около 3 години и сигурно има още поне година давност - сега като си сменя картата ще трябва ли автоматично и паспорта пак да сменям заради картата? А що се отнася до визите - за някои държави не приемат документи за виза ако паспортът няма поне 6 месеца оставаща валидност. Ако има например 4 месеца - вадите си нов паспорт.

# 22
Моята шофьорска книжка отдавна е изтекла, но тъй като не я ползвам не съм е подновила Mr. Green

И друго се сетих, паспорта сменях преди около 3 години и сигурно има още поне година давност - сега като си сменя картата ще трябва ли автоматично и паспорта пак да сменям заради картата? А що се отнася до визите - за някои държави не приемат документи за виза ако паспортът няма поне 6 месеца оставаща валидност. Ако има например 4 месеца - вадите си нов паспорт.

Мисля, че има някакъв срок, без да знам точно какъв, в който, ако не се поднови шофьорската книжка, ще се загуби правоспособността. Моля, запознатите да се изкажат.

Не се сменя автоматично паспортът, защото картата изтича. Може да се подновяват поотделно. Но задграничният паспорт трябва да се върне в районното до 3 месеца от датата на изтичане на валидността му.

Относно визите, съфорумката пита как ще ѝ вземат стария паспорт, ако в него има валидна виза, а не как да си вади нова виза. Има държави, които издават 10-годишни визи и естествено няма как и паспорта да е валиден за такъв период. Съответно визата е валидна до определен срок, без да е валиден документа, в който е положена. В такъв случай притежателят на такава виза може да задържи изтеклия си паспорт.

# 23
  • Пловдив
Ако има валидна виза в изтичащия паспорт, може да не се връща, а в заявлението за подновяване се посочва, че старият паспорт няма да се върне, тъй като има действаща виза. Мисля, че само перфорираха стария паспорт и визата си остава.

# 24
Когато паспорта има валидна виза, се попълва искане за задържане. Паспорта се перфорира и се връща на лицето, което се задължава да го върне след изтичане на визата. Снимките за лк са черно- бели, цветни са тези за паспорт. За пукната лк в областта на перфорацията няма глоба, но лк трябва да се подмени. Дори и да нямате нужда от нов паспорт, той трябва да се върне до 3 м. след изтичане на срока, за да няма санкции.
Ако се пътува с лк зад граница, то срокът й трябва да е поне 6 м., това важи и за паспортите. Редовно връщат хора от границите, поради недостатъчна валидност на документите.

# 25
  • София
Скрит текст:
Когато паспорта има валидна виза, се попълва искане за задържане. Паспорта се перфорира и се връща на лицето, което се задължава да го върне след изтичане на визата.
Снимките за лк са черно- бели, цветни са тези за паспорт. З
Скрит текст:
а пукната лк в областта на перфорацията няма глоба, но лк трябва да се подмени. Дори и да нямате нужда от нов паспорт, той трябва да се върне до 3 м. след изтичане на срока, за да няма санкции.
Ако се пътува с лк зад граница, то срокът й трябва да е поне 6 м., това важи и за паспортите. Редовно връщат хора от границите, поради недостатъчна валидност на документите.
Погледнах си ЛК, права си.

# 26
  • Варна
Здравейте. Моят казус е малко по различен - скоро видях, че пластиката на личната карта се е спукала. Някой имал ли е подобен проблем и на какъв принцип става подновяването? Минах през районното, но жената, която била за документи била в отпуск.../бях леко потресена, че няма човек/ и ми казаха да съм си я била пазила...не бяха много словоохотливи Sad
Моята беше по същия начин, но скоро наближаваше датата за смяна. След като я смених, платих акт 30лв, заради това, че картата ми се беше счупила. 😄

# 27
Здравейте отново!

Сега реших да си подновя и шофьорската книжка, но разбрах че се правело в КАТ. Някой знае ли каква е процедурата ако книжката е изтекла отдавна - скоро ще станат 5 години, дали ще трябва да карам отново курса? Дълго ли се чака?

Ще съм благодарна за всякакви мнения  bouquet

# 28
ЗЗП Здравейте. Дали някой е осведомен при изтичане валидността на паспорт каква е давността за глобата? Моят е изтекъл преди почти 2 години и бих искала да знам при евентуално подновяване дали мога да избегна глоба. Благодаря!

# 29
Цитат
ЗЗП Здравейте. Дали някой е осведомен при изтичане валидността на паспорт каква е давността за глобата? Моят е изтекъл преди почти 2 години и бих искала да знам при евентуално подновяване дали мога да избегна глоба. Благодаря!

След година и един месец глоба няма. Не само за паспорт, за всеки личен документ. Освен това паспорт не сте длъжна да имате, съответно да го подновявате, само сте длъжна да го върнете в 30 дневен срок от изтичането му, но акт за административно нарушение не се съставя ако е минала година.

Общи условия

Активация на акаунт