обяснявам му, че е необходимо да бъде вежлив и мил, но понякога това обяснение не сработва, усещам го че иска да ми тества границите. тогава му казвам с нетърпящ възражение тон, че като се държи така грубо, аз се разсърдвам и едва като ми мине след малко ще продължим и ще правим.. каквото там сме правили или иска да направим. казвам му, че на никого не му е приятно да му говорят така и други подобни, но без да се отнасям в приказки и поучения. най-често след това идва гузен да се сдобряваме. рядко се случва да си изпусна нервите и после да съжалявам за реакцията си, но и това е ставало.
това при него вече не е бебешки пубертет, него го минахме, но тактиките от онзи период вече не могат, а и не е редно да бъдат прилагани - той вече разбира и не е бебе.
какви са най-ефективните техники при вас?

И да, твърдо съм убедена, че това е период, в който тестват границите си, затова сега е момента да им се начертаят ясно, за да не е по-трудно в близко бъдеще 
После пак се повтаря същото .. Не е бил винаги такъв, около 2-3 месеца е вече в този период .. Освен да се заредя с нерви и търпение и да чакам да премине или нещо трябва да се промени за да не стане по лошо, но не знам къде е проблема .. В мен ли, в сегашната фаза ли .. И на идея си нямам.
Успокоява ме фактът, че има и положителен прогрес в тази 4г възраст в доста отношения. Единственото, което не се влияе от какъвто и да е било скандал, е че дори и след като сме си крещели като луди, след 2 мин чувам "мамо, аз тебе много те обичам" (обяснила съм и че понякога хората се карат, но това изобщо не означава, че не се обичат). Тогава разбирам, че не отглеждам демонче 
От там на сетне, като си знаем кой какъв е в семейството, смятам, че нещата ще са по-спокойни.