Сдружение „Фридрих Шилер“ прием 2017/2018

• 146 699
  • 1 139
  •   1
Отговори
# 30
За ПГ детето ще се конкурира с всички явили се на изпита. ..
Една малка, но съществена подробност е, че за ПГ детето ви ще се конкурира с всички явили се на изпита ВЪНШНИ кандидати.
За останалите, т.нар. вътрешни кандидати, критериите са различни и те не се конкурират с външните кандидати, въпреки че се
Цитат
явяват в на тест в един и същи ден, на едно и също място.

# 31
Една малка, но съществена подробност е, че за ПГ детето ви ще се конкурира с всички явили се на изпита ВЪНШНИ кандидати.
За останалите, т.нар. вътрешни кандидати, критериите са различни и те не се конкурират с външните кандидати, въпреки че се
Цитат

Аз мисля че това няма защо да се коментира! Затова се направи нова тема! Има обявени правила и това е... съобразоваме се с тях!

# 32
Аз пък мисля, че трябва да се отговори на поставения въпрос правилно, независимо дали се харесва на някой или не. Това е истината и е редно потенциалните нови кандидати, да са запознати, за да има реалистични очаквания.

# 33
Цитат

Извинявам се, но Вие така формулирате поста си, че насочвате читателите да мислят, че сдружението крие, че вторите деца (т.нар. вътрешни кандидати) са с предимство. Това не е коректно от Ваша страна.

Последна редакция: вт, 07 фев 2017, 17:59 от iztodorov

# 34
Цитат

Извинявам се, но Вие така формулирате поста си, че насочвате читателите да мислят, че сдружението крие, че вторите деца (т.нар. вътрешни кандидати са с предимство). Това не е коректно от Ваша страна.

Нищо подобно, но никъде в правилата ви за прием не става ясно какви са критериите за вътрешен прием.
- Предимство = прием? или
- Предимство, при равни резултати приемате вътрешното дете? или
- Предимство, където вътрешно дете получава Хточки повече заради предимството и ако външно дете изкара отличен резултат, а вътрешно дете посредствен такъв.... кой се приема.
Ваше право е да си определяте правилата, но е коректно да се обявят ясно, за да има реални очаквания.

За мен лично, предимство не означава гарантиран прием, ако има външни деца с по-добра училищна готовност. За всеки вероятно е различно тълкуванието.
Ще се радвам да уточните и дефинирате предимството.

# 35
  • Sofia
Ох, и тази тема отиде по дяволите. 

# 36
Ох, и тази тема отиде по дяволите. 

Мдааа

# 37
Имам молба .. нека се направи така че да пишат хора които се итересуват от приема и как да се готвят децата! Тука не е мястото да обсъждаме кое е правилно и кое не! Има ясно публикувани правила!

# 38
Цитат

Извинявам се, но Вие така формулирате поста си, че насочвате читателите да мислят, че сдружението крие, че вторите деца (т.нар. вътрешни кандидати са с предимство). Това не е коректно от Ваша страна.

Нищо подобно, но никъде в правилата ви за прием не става ясно какви са критериите за вътрешен прием. - Предимство = прием? или
- Предимство, където вътрешно дете получава Хточки повече заради предимството и ако външно дете изкара отличен резултат, а вътрешно дете посредствен такъв.... кой се приема.
Ваше право е да си определяте правилата, но е коректно да се обявят ясно, за да има реални очаквания.

За мен лично, предимство не означава гарантиран прием, ако има външни деца с по-добра училищна готовност. Ще се радвам да уточните и дефинирате предимството.

Дълбоко грешите, че няма достатъчно информация, а виждам, че и вашите изводи и доколкото може да се каже "въпроси", са на основата на повърхностно познаване на документите касаещи приема.
Напр. предимството на вторите деца е заложено в чл. 14, ал. 1 на Правилника на сдружението (https://drive.google.com/file/d/0B6CX_S1m5R1zOG9NR2pSa0JuY1U/view)

Въпросният правилник е публичен, както и Устава на Сдружението и финасовите отчети (заверени от експерт счетоводители) и всеки, който се интересува може да ги открие на страницата на сдружението в раздел "За сдружението">"Документи и финансови отчети" (http://www.schillerbg.org/Home/za-nas/dokumenti).

Бих отправил молба към всички потребители на форума, които наистина се интересуват от нашата работа и са харесали сдружение "Фридрих Шилер" за детето си, да не обръщат внимание на подвеждащи постове. Колкото и рядко да имам възможност да се включвам , готов съм да отговоря на въпросите, вкл. и на лични съобщения, ако и тази тема бъде опорочена.

# 39
Цитат

Нищо подобно, но никъде в правилата ви за прием не става ясно какви са критериите за вътрешен прием. - Предимство = прием? или

За мен лично, предимство не означава гарантиран прием, ако има външни деца с по-добра училищна готовност. Ще се радвам да уточните и дефинирате предимството.

Дълбоко грешите, че няма достатъчно информация, а виждам, че и вашите изводи и доколкото може да се каже "въпроси", са на основата на повърхностно познаване на документите касаещи приема.
Напр. предимството на вторите деца е заложено в чл. 14, ал. 1 на Правилника на сдружението (https://drive.google.com/file/d/0B6CX_S1m5R1zOG9NR2pSa0JuY1U/view)

Въпросният правилник е публичен, както и Устава на Сдружението и финасовите отчети (заверени от експерт счетоводители) и всеки, който се интересува може да ги открие на страницата на сдружението в раздел "За сдружението">"Документи и финансови отчети" (http://www.schillerbg.org/Home/za-nas/dokumenti).

Бих отправил молба към всички потребители на форума, които наистина се интересуват от нашата работа и са харесали сдружение "Фридрих Шилер" за детето си, да не обръщат внимание на подвеждащи постове. Колкото и рядко да имам възможност да се включвам , готов съм да отговоря на въпросите, вкл. и на лични съобщения, ако и тази тема бъде опорочена.

Ако не можем да ги спрем дайте да ги игнорираме! Те неща си пишат!

# 40
Благодаря за уточнението.
Чл. 14 (1) потвърждава, че предимство е равностойно на прием, независимо от резултатите на теста за училищна готовност, за което родителите получават препоръки за допълнителна работа - чл. 14 (3).

Това, че повдигам неудобни някому въпроси, не означава, че не харесвам сдружението. 

# 41
Благодаря за уточнението.
Чл. 14 (1) потвърждава, че предимство е равностойно на прием, независимо от резултатите на теста за училищна готовност, за което родителите получават препоръки за допълнителна работа - чл. 14 (3).

Това, че повдигам неудобни някому въпроси, не означава, че не харесвам сдружението. 

МОЛЯ ви спрете! Създаде се нова тема! Каза се в старата че с коментарите от този тип само се пречи! Това е последния мой коментар относно различията ни по приема..  Има публикувани правила.. харесвам или не това е положението..

# 42
  • София
Ще се обяви ли предварително колко деца ще приеме Сдружението в 131-во през 2017? В броя за 131-во училище попадат ли децата, които се приемат по право, или те ще се обучават само в 145-то у-ще (тези, които ще са ПУК през 09/2017)? Извинявам се, знам че се коментира вече, но се обърках. Искам просто да си сметна шанса, не за друго. Ние се записахме за изпита в 131-во и нямаме предимство.

# 43
Изчетох темите във връзка с приема тази година и се постарах да си отбележа съществените въпроси, на които е добре да се даде отговор.

Колко децата ще бъдат приети в 131 СОУ и ще бъдат обучавани от Шилер?
Това зависи от доста неща, като например: брой желаещи, капацитет на сдружението да осигури добри преподаватели, резултатите от теста на самите деца.
Много важен фактор е възможността да бъдат осигурени добри преподаватели. Понеже “Шилер” е родителска организация на първо място се поставя въпроса с качеството на обучението на децата.
Това, което може да се проследи през годините, е че сдружението е обучавало минимум по два класа (4 работни групи) на випуск, в което и да е училище.
В 131 СОУ няма да бъдат приемани за обучение деца на родители, които са вече членове на сдружението.

Какъв ще бъде изпита?
Със сигурност ще протече по подобен начин като миналата година - в един ден, със случайно разпределение по часове и стаи, което всеки ще научи щом подаде заявление до 28.02.2017г.
Самите тестови изследвания са плод на усилената работа на екип от психолози и наистина дават представа за готовноста на детето.

Как да подготвям детето си?
На страницата на сдружението има изредени няколко източника за подготовка:
а/ Крокотак: 5- 7години. Упражнения, развиващи фината моторика при децата в предучилищна възраст;
б/ Азбука на мисленето – първа част;
в/ Играя и уча. Концентрация за първа предучилищна група;
г/ Мисли бързо! Решавай бързо! Бъди пръв! – издателство „Фют”.
Аз ще Ви споделя личния си опит. И двете ми деца са подготвяни само по “Азбука на мисленето”, като минахме първа и втора част и малко от трета. Резултатите и на двете деца бяха много високи. Други деца от класа на дъщеря ми са се подготвяли по “Крокотак”.

Колко са разходите?
Финансирането на обучението на децата се осъществява почти изцяло от членски внос. Всички средства се изразходват за заплати на преподавателите и материали за дейността. Не се формира печалба.
Размера на членския внос се определя с решение на Общото събрание на сдружението (т.е. от всички родители) и към днешна дата е 1440 лева годишно. Може да се плати еднократно или на до 9 вноски (по 160 лв.), като за улеснение е предвидено месечно плащане на вноски съвпадащо с месеците през учебната година.
Тук трябва задължително да отбележа, че членският внос най-вероятно ще бъде увеличен, защото столична община подготви наредба, съгласно която всяко лице извършващо извънкласна дейност ще заплаща наем за ползване на училищното пространство. Това ще засегне както "Шилер" така и абсолютно всички извънкласни дейности провеждани на територията на училищата в цялата столица. Какъв ще бъде този наем все още не е определено. Самата наредба може да видите тук: http://sofiacouncil.bg/content/docs/c_f39669.pdf
При постъпване в сдружението се заплаща еднократен встъпителен членски внос, който е двукратния рамер на месечната вноска (или 320 лв. към днешна дата).
Ако желаете, през учебната година детето може да използва и транспорт на фирма, с която има рамков договор. Цената е 150 лв./месец и се заплаща от родителите на детето.
Отделно трябва да се предвидят по около 20 лв. седмично за храна през учебната година.

Ще добавя и въпроси, които считам за много важни:

Какво се учи по немски и какво ще научи детето ?
Препращам към страницата на сдружнието, където тази информация е публично достъпна и доста подробна:
https://drive.google.com/file/d/0B6CX_S1m5R1zallvaVVFa3c2U3c/view

Струва ли си?
Простичък отговор - да!
Спомням си, че когато първото ми дете се яви на тестовото изследване (в 145 ОУ) бях доста резервиран след като видях овехтялата и поочукана материална база. Но си дадох сметка, че все пак става въпрос за подготвителна група и ако нещо не е “ок” винаги ще мога да преместя детето за първи клас в друго училище. Е, не го преместих Simple Smile
Така че, въпрос на личен избор за всеки родител. Моят съвет е: дори да се колебаете - пробвайте. Имате достатъчно време, за да решите окончателно.

Последна редакция: ср, 08 фев 2017, 06:30 от iztodorov

# 44
  • София
Iztodorov, много благодаря за информацията, която предоставихте!

Общи условия

Активация на акаунт