Сдружение „Фридрих Шилер“ прием 2017/2018

• 146 917
  • 1 139
  •   1
Отговори
# 510
Дискриминация е приемането по местоживеене. Така са се появили гетата в ЮАР. По въпроса за местоживеенето вече има заведени няколко дела в КЗД и във ВАС.

Точно така е. Никой няма право да определя къде ще ходи на училище детето ми, още повече, такива, които ги мързи да гледат и най-важното им е оградата да е срещу входа им. На тях не им пука къде учи детето им, остава с тях да се съобразявам.

Обьяснете това на СОС и СО. В момента хипотезата за прием е друга. Точка.
Точки и запетайки си ги пишете някъде другаде. Както виждам сега сте се регистрирали и не сте се научили да спазвате добрият тон. Ами пробвайте, не боли

# 511
"Във връзка с въведената “Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община“, която определя и границите на прилежащите територии, като за 145 ОУ“Симеон Радев“ това е целия микрорайон жк.“Младост“ 1 А, броят на паралелките за прием в ПГ от 5/пет/ се намалява на 3/три/, за да се даде възможност на всички деца, живеещи на прилежащата територия да постъпят в 1-ви клас."

Shrekie, има 2 паралелки за 1ви клас, които ще са за децата от квартала. Не разбирам какво нарушение виждаш тук  newsm78 Не знам да има закон за ПГ, който да задължава училището да приема деца по местоживеене.

Love_fairy става въпрос за прием на "избрани" деца в ПГ! Не говорим за 1ви клас. Утре със същия успех, ще кажат приемаме само русокоси или синеоки.
Това не е частната сграда на училище Шилер, а е общинско училище, което трябва да осигури възможност за прием на всички желаещи, а не само такива, които имат брат/ сестра.
Предимството е съвсем различна тема и всички получават такова в 1ви клас (вижте новите критерии).

Не е сложно да се проумее, но няма желание или капацитет от някои хора, та затова някои директори си правят каквото искат!

# 512
"Във връзка с въведената “Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община“, която определя и границите на прилежащите територии, като за 145 ОУ“Симеон Радев“ това е целия микрорайон жк.“Младост“ 1 А, броят на паралелките за прием в ПГ от 5/пет/ се намалява на 3/три/, за да се даде възможност на всички деца, живеещи на прилежащата територия да постъпят в 1-ви клас."

Shrekie, има 2 паралелки за 1ви клас, които ще са за децата от квартала. Не разбирам какво нарушение виждаш тук  newsm78 Не знам да има закон за ПГ, който да задължава училището да приема деца по местоживеене.

Love_fairy става въпрос за прием на "избрани" деца в ПГ! Не говорим за 1ви клас. Утре със същия успех, ще кажат приемаме само русокоси или синеоки.
Това не е частната сграда на училище Шилер, а е общинско училище, което трябва да осигури възможност за прием на всички желаещи, а не само такива, които имат брат/ сестра.
Предимството е съвсем различна тема и всички получават такова в 1ви клас (вижте новите критерии).

Не е сложно да се проумее, но няма желание или капацитет от някои хора, та затова някои директори си правят каквото искат!

Защо не попитате същите неща в темата на ЛК? Там няма брат, сестра...Там никой не знае всъщност как се класират и приемат деца  Peace

Относно ПГ в 145, аз не мисля, че има нарушение. За 1-ви клас имат паралелки за прием на децата от квартала, та честно казано, не разбирам срещу какво протестирате.

# 513

Шреки дискриминация вече има. Не казват "ще учат руси и синеоки", но казват "ще учат деца, на които родителите са си купили апартамент в този квартал, чиито родители работят в този квартал". Каква е разликата между това дали са руси и синеоки и какво имущество и ценз имат?

Последна редакция: пт, 09 юни 2017, 16:48 от malinkap

# 514

Шреки дискриминация вече има. Не казват "ще учат руси и синеоки", но казват "ще учат деца, на които родителите са си купили апартамент в този квартал, чиито родители работят в този квартал". Каква е разликата между това дали са руси и синеоки и какво имущество и ценз имат?

Шилер казват - ще учат деца, които имат брат или сестра. А външните дечица, те също имат права и шанса трябва да е еднакъв за всички. Това е дискриминация. Стига с тъпотиите ви. Вашето дете сигурно е едно от богопомазаните Simple Smile

# 515

Ако това е своеволие на директорката и на Шилер, дайте да вдигнем въпроса където трябва. Има си каналите и реда за това.

# 516

Шилер казват - ще учат деца, които имат брат или сестра. А външните дечица, те също имат права и шанса трябва да е еднакъв за всички. Това е дискриминация. Стига с тъпотиите ви. Вашето дете сигурно е едно от богопомазаните Simple Smile

Какво ще рече "богопомазано"  Thinking
Аз имам 1 детенце  Heart Eyes Аз съм богопомазана Heart Eyes Външният прием е в 131-во. Може би сте пропуснали тази информация. Всички деца имат право да се явят на изпит, а тези, които не отговарят на критериите за 145-то са в 131-во  Peace

# 517

Какво ще рече "богопомазано"  Thinking
Аз имам 1 детенце  Heart Eyes Аз съм богопомазана Heart Eyes Външният прием е в 131-во. Може би сте пропуснали тази информация. Всички деца имат право да се явят на изпит, а тези, които не отговарят на критериите за 145-то са в 131-во  Peace

Това де. Но явно и вие сте като нас. Ако искате 145-то, защото живеете в квартала и сте с едно дете, не можете да кандидатствате.

# 518
В 1 клас ще Ви приемат в 145-то. Ще имате предимство пред други, които не живеят в квартала.

# 519
...
Относно ПГ в 145, аз не мисля, че има нарушение. За 1-ви клас имат паралелки за прием на децата от квартала, та честно казано, не разбирам срещу какво протестирате.

Love_fairy, аз не протестирам във форуми, а където и когато трябва.

Именно заради неразбирането, се правят такива неща. Кой разбрал, разбрал! Останалите се носят по течението и не разбират същността на проблема.

# 520
...

Love_fairy, аз не протестирам във форуми, а където и когато трябва.

Именно заради неразбирането, се правят такива неща. Кой разбрал, разбрал! Останалите се носят по течението и не разбират същността на проблема.

Ще ми е интересно да разбера конкретния проблем, защото не става ясно какъв е.
Това, че някой се дразни, че тази година няма външен прием в 145-то за ПГ, ами....И аз се дразня, че вали  Mr. Green

# 521
И аз не разбрах проблема на Шреки. В случаят дали ще има изискване за сини очи или закупени апартаменти в квартала е все едно. Тези училища са строени с нашите или с парите на родителите ни в София.

# 522
Тук явно всеки си пее една песен и не искате да вникнете в същината. Проблем има и той е, че местата в 145 за ПУК се раздадоха под масата, много преди да излезе официалното съобщение за това на страницата на училището и всичко това сега е просто да замаже очите на хората. Тук никой няма против брат или сестра да влезе с предимство, надявам се да е така, но аз, както виждам и други хора, протестират затова, че на тях не е дадено правото да го направят т.е. аршина не е един за всички. Съгласна съм, че първоначално външният прием беше обявен за 131, но вие ако не знаете, защото аз знам, в 145 са приети документи на деца, които нямат брат и сестра, които не са от района на училището, но са приети в Шилер. Самото сдружение е изпратило имейли към родители, ако искат да запишат децата си там.
desive78 За съжаление много неуместно е изказването, че "такива, които ги мързи да гледат и най-важното им е оградата да е срещу входа им. На тях не им пука къде учи детето им, остава с тях да се съобразявам." Я вземете да питате родителите, чийто деца не успяха да влязат в 51 СОУ и протестираха преди седмица, дали ги мързи да гледат? И вие ако имате някое от добрите и с хубава репутация училища срещу блока си и детето ви не влезе там, няма ли да протестирате? Ще протестирате, разбира се.
Ние българите сме устроени така, че гледаме само на нас да ни е добре, а другите около нас кучета са ги яли. Затова и толкова години сме на този хал във всяка една сфера. Аз също съм за райониране, но явно по-този начин не работи системата и трябва да се търсят други варианти. Най-обективно би било с някакъв входен тест или нещо подобно, но така ще има много слаби училища и много силни такива. А и да напомня, районирането си го имаше преди 89 година и никой тогава не протестираше. А това показва, че проблемът не е местоживеене, а в подготовката, в мотивацията, в стимулирането на учителите и то конкретно в това, че някъде се работи, децата дърпат в образованието си, а някъде не се работи по желания начин и така репутацията на училището спада и всички се борят за най-доброто.
Love_fairy Да, за 1-ви клас има места, но моля, влезте на страницата на 145 и прочетете критериите за прием. Парадоксът е, че се дава предимство за деца от ПУК, а всъщност се приемат деца в ПУК с протекции и така шансът за останалите драстично намалява. Да, две паралелки може да са достатъчно за децата от района на 1А, но всеки район има близък прилежащ и по някога се оказва, че най-близкото ти училище е в съседния район, от който те дели една улица. Тогава реално заради "ограничителният прием" (така ще го нарича, за да не е използвам думата, която така ви дразни), моето дете няма да влезе там, въпреки че после се гледа близостта до училището.
Нека все пак се опитаме конструктивно да погледнем на нещата. Ясно е, че ние този проблем няма да го решим, но няма как и да се съгласим с една несправедливост.

# 523
Парадоксът е, че се дава предимство за деца от ПУК, а всъщност се приемат деца в ПУК с протекции и така шансът за останалите драстично намалява.
Някои биха сметнали, че вашето дете, прието в Шилер, би било несправедливо записано в 145, измествайки децата от прилежащата територия.
Вярно е, че гледните точки са доста, но Вие разглеждате ситуацията само от тези, които са изгодни на Вас.

# 524
Парадоксът е, че се дава предимство за деца от ПУК, а всъщност се приемат деца в ПУК с протекции и така шансът за останалите драстично намалява.
Някои биха сметнали, че вашето дете, прието в Шилер, би било несправедливо записано в 145, измествайки децата от прилежащата територия.
Вярно е, че гледните точки са доста, но Вие разглеждате ситуацията само от тези, които са изгодни на Вас.

Не сте ме разбрали. Аз не искам детето ми да е несправедливо прието, но да му се даде шанс да кандидатства за там и да се съди обективно. Разбира се, това е валидно за всички деца. И ще се съглася с класирането, когато е направено наистина по правила и райониране, а не по неясни критерий или така завоялирани такива. Апелирам за прозрачност. Нека сдружението каже, на какъв принцип е определено, кои деца да получат покана по имейл? И защо се прави това предварително, а и въобще защо се праща покана от Сдружението, като приема е в държавно училище и по принцип не би трябвало те да определят това? Най-коректно е местата да се пуснат за всички останали шилерски деца и да се приемат тези в 145 СОУ, които са най-близко до училището, след като са приети с предимство всички братчета и сестричета? Защото сега ще има деца, които ще са в 145, но ще живеят по-далече от деца, които поради непрозрачността в избора, нямат възможност да кандидатстват изобщо за там, а са примерно на една улица разстояние от училището, но падаща се в друг район вече. Интересно ми е също така друго - дали има деца, които нямат братче или сестриче, в района на Младост 1А живеят и не са приети в 145 СОУ.

Общи условия

Активация на акаунт