Сдружение „Фридрих Шилер“ прием 2017/2018

• 146 852
  • 1 139
  •   1
Отговори
# 540
Явно наистина ви е трудно четенето с разбиране, независимо в коя класа се самоопределяте. Училището е длъжно да осигури възможност на всички желащи да кандидатстват. В този случай с ПГ, това не е така! Кое не е ясно?
Цитирайте законът, според който ДУ са задължени да приемат деца по местоживеене или какъвто и да е друг критерий за ПГ?
Защо не пишете подобни коментари в темите за ЛК и НУКК?

Ако потърсите ще намерите достатъчно нормативни документи, регламентиращи приема на деца в ДГ, ПГ, 1 клас и т.н..
Има обаче, съществена разлика между прием в държавно и общинско училище, както и прием в сдружение на родители или друга организация, ползващи сграда на общинско такова.
С или без Шилер, 145 ОУ е длъжно да осигури равнопоставена възможност за прием на всички деца, като измисли недискриминиращи критерии за прием в ПГ. Наистина не е сложно да се проумее.

# 541
Явно наистина ви е трудно четенето с разбиране, независимо в коя класа се самоопределяте. Училището е длъжно да осигури възможност на всички желащи да кандидатстват. В този случай с ПГ, това не е така! Кое не е ясно?
Цитирайте законът, според който ДУ са задължени да приемат деца по местоживеене или какъвто и да е друг критерий за ПГ?

В темата за ЛК може - то е същото, като Шилер, но статута на НУКК е съвсем друг. ЛК, Шилер и Дикенс са форма на сдружение на родители. НУКК е държавно училище към Министерство на културата. Приема в НУКК се осъществява по наредба - има я в сайта на училището. Приема в ЛК, Шилер и Дикенс се осъщесвява по устава на съответното сдружение .... но децата дефакто учат в училища, които са общински.

И относно НУКК някой разяснения, дето ми писна вече да ги пиша и повтарям.
1. НУКК няма прием в подготвителен клас. Няма подготвителен клас към НУКК изобщо. Има детска градина към комплекса и дефакто последните 2 години от нея се водят подготвителни .... подобно на всяка детска градина.
2. НУКК не дава никакво предимство за братя и сестри, ама никакво. Държиш си изпита и влизаш, не издържаш и не влизаш.

Да, удобно е двете ти деца да учат на едно и също място, но когато има прием - това не винаги се получава. И тогава правиш своите избори. Родителите от Шилер са решили този проблем като приемат вторите, третите и н-тите деца. И малко или много по този начин опорочават подбора (изпита, които те самите са приели в същия този устав) и малко или много поставят общинските училища, с които работят в неудобна ситуаци.

Аз имам две деца - родени в рамките на 2 години. Първото влезе в топ 10 в НУКК в годината, която кандидаства. Успехите му не помогнаха на малката да учи в същото училище. Тя просто не си издържа теста толкова блестящо и остана под чертата. Не съм си го сложила на сърце - явно не е било нейното място. Учи в паралелка, която е същото, като Шилер. Често се грижа сама за тези деца - баща им работи по проекти в чужбина. Еми тегаво е, ама се намира начин - това по повод дадения пример.

Просто не смесвайте нещата и не се опитвайте да оправдаете (не е и необходимо) за това че сте заложили в устава си това удобство.

# 542

В темата за ЛК може - то е същото, като Шилер, но статута на НУКК е съвсем друг. ЛК, Шилер и Дикенс са форма на сдружение на родители. НУКК е държавно училище към Министерство на културата. Приема в НУКК се осъществява по наредба - има я в сайта на училището. Приема в ЛК, Шилер и Дикенс се осъщесвява по устава на съответното сдружение .... но децата дефакто учат в училища, които са общински.

И относно НУКК някой разяснения, дето ми писна вече да ги пиша и повтарям.
1. НУКК няма прием в подготвителен клас. Няма подготвителен клас към НУКК изобщо. Има детска градина към комплекса и дефакто последните 2 години от нея се водят подготвителни .... подобно на всяка детска градина.
2. НУКК не дава никакво предимство за братя и сестри, ама никакво. Държиш си изпита и влизаш, не издържаш и не влизаш.

Да, удобно е двете ти деца да учат на едно и също място, но когато има прием - това не винаги се получава. И тогава правиш своите избори. Родителите от Шилер са решили този проблем като приемат вторите, третите и н-тите деца. И малко или много по този начин опорочават подбора (изпита, които те самите са приели в същия този устав) и малко или много поставят общинските училища, с които работят в неудобна ситуаци.

Аз имам две деца - родени в рамките на 2 години. Първото влезе в топ 10 в НУКК в годината, която кандидаства. Успехите му не помогнаха на малката да учи в същото училище. Тя просто не си издържа теста толкова блестящо и остана под чертата. Не съм си го сложила на сърце - явно не е било нейното място. Учи в паралелка, която е същото, като Шилер. Често се грижа сама за тези деца - баща им работи по проекти в чужбина. Еми тегаво е, ама се намира начин - това по повод дадения пример.

Просто не смесвайте нещата и не се опитвайте да оправдаете (не е и необходимо) за това че сте заложили в устава си това удобство.
Само едно уточнение ЛК не е сдружение на родители, може преди да е било, но сега си е частна фирма (показателен е и начина им на провеждане на изпита, заложената програма по английски...), която предлага частна занималня в общинско училище.
Но правилата за прием в 10-то училище не са с един-единствен критерий, насочен към точно определена група.

# 543
Не съм много запозната със сдруженията, то и зад Дикенс май стоят Британика, но пак казвам - не съм запозната.

# 544
Именно! Училището е за всички деца, а сдружението или друга частна организация са нещо съвсем различно и не може те да определят реда за прием в общинско училище или критериите за прием да са нагласени за техните частни нужди. Ситуацията обаче е, че едно общинско училище обслужва интересите на частна организация.

# 545
Ама не разбрахте ли, че всъщност не е частна организация. Управителният съвет не взима заплати. На заплата са май директорът, който има по-скоро организаторски функции, примерно счетоводител, секретарка, която вдига телефона и събира таксите, които някои родители препочитат да плащат на каса и това е. Учителите по немски и за следобедните занимания получават заплата. Печалбата не се поделя от ръководството, а се инвестира в ремонти, техника и други.
В това училище нямаше живо пиле преди 11 години и сега желаещите извън Шилер не успяват да формират клас. Само приказките са големи.

# 546
Определено сдружението е частна организация, а не общинска или държавна такава. Кой взима заплати или не, не е предмет на този разговор. Четете преди да скачате.
И не, няма проблем да се сформира клас от нешилерски деца. Видно е дори от тазгодишния прием за 1ви клас и липса на свободни места след първо класиране.
Проблем имат сдружените родители да погледнат извън личния си интерес и видят очеизвадните злоупотреби и нарушения при приема в това училище.

# 547
Проблемът е във вас! Зачекнали сте Сдружението от няколко години и ви е станало фикс идея. Който има време да прочете старите теми, ще види че или се захващате за братчетата и сестричетата, или че няма отпуснати бройки за 1 клас, сега пък нямало за подготвителен. И така всяка година едно и също. Тъкмо темата потръгне добре и се вмъкнете с поредните си коментари, които се повтарят през няколко страници. После се прехвърляте в темата за прием в първи клас и започвате там да накланяте везните пак към училища със Сдружение и как Шилер ще им вземе несправедливо местата на децата от района. Дотолкова сте се вманиачили, че сте се присъединили и към ФБ групата на Шилер, и при първа възможност копирате тук неща, споделени в нея! Разбирам, че някога детето ви не е успяло там, ама спрете се вече. Животът продължава! Родителите с толкова упорит труд са постигнали това нещо. На фона на отчайващото положение в българското образование, от калсовете в Шилер излизат много добре подготвени деца, благодарение на този подбор. Такъв тип обучение е доказано, че работи, и би било добре и в други училища да може да се развие.

# 548
Всъщност в 17 училище се изучава френски по същата схема, но е съвсем безплатно. Не знам как приемат децата там, но със сигурност, там учат деца от различни райони на София. Досега не съм срещала злобна тема в бг-мамма за това училище. В последните 10 години, откакто има изпит, непрекъснато се изливат кофи с помия върху Шилер.
125-то дори е в района. Там има приемен изпит, пак ли се нарушават правата на децата от квартала?

# 549
Vava, обикновено негативните коментари ги пишат родители на неприети деца. Шанс да се явят на изпит имат всички, без значение къде живеят. За мен на- дискриминиращ критерий е именно този по местоживеене. Сигурна съм, че до няколко години това чака и 131во. А сега всички бягат от него като дявол от тамян.

# 550
Ама не разбрахте ли, че всъщност не е частна организация. Управителният съвет не взима заплати. На заплата са май директорът, който има по-скоро организаторски функции, примерно счетоводител, секретарка, която вдига телефона и събира таксите, които някои родители препочитат да плащат на каса и това е. Учителите по немски и за следобедните занимания получават заплата. Печалбата не се поделя от ръководството, а се инвестира в ремонти, техника и други.
В това училище нямаше живо пиле преди 11 години и сега желаещите извън Шилер не успяват да формират клас. Само приказките са големи.

Абсолютно Ви подкрепям. На няколко пъти обясних на госпожата, че Шилер е сдружение на родители, НЕ получава помощ, НЕ регистрира печалба, децата от Шилер така или иначе щяха да учат в някое общинско училище, сдружението е изцяло в обществена полза, това се следи от МОН, общината, прокуратурата и къде ли още не, публикуват се отчети, одити и куп други неща. Родителите не само не ползват никаква помощ от общинските и държавните структури, ами самите те внасят не малки суми за подръжка на общинското имущество. Госпожата просто има някаква фиксация по темата. И, както вече го споменаха други, има си места за прием в първи клас, без участие на Шилер. В 145-то допреди 2-3 години в тези класове се записваха по 5-6 деца и клас нямаше - нямаш кой да учи в него, ако не е в Шилер. Това вероятно е била една от причините да се вкара Британика - да има малко повече интерес. Миналата година в 55-то никой не се записа в ПГ, когато разбра, че няма да влезе по този втори начин в Шилер. В 131-во нямаха и за 1/2 клас кандидати за ПГ, но събраха 3 класа с Шилер. Какво повече да говорим ??? Аз за себе си все повече се убеждавам, че подобни противници на Шилер са някакви платени тролове на частните училища, защото няма как да не се види сравнението - на едното място плащаш 160 лв. за 10 часа език, на другото - поне 3х повече. Дори Британика вземаха по 190-200 лв. такса и то 10 месеца в годината за аналогична дейност. Така или иначе предстои поскъпване на всички извънкласни дейности (някой трябва да плати обещаното 15% увеличение на учителските заплати, а този някой няма да са нито общината, нито правителството, а т.нар. данъкоплатци). Въпреки това Шилер и подобните малобройни организации си остават пример за достъпно и качествено образование.

# 551
"Във връзка с въведената “Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община“, която определя и границите на прилежащите територии, като за 145 ОУ“Симеон Радев“ това е целия микрорайон жк.“Младост“ 1 А, броят на паралелките за прием в ПГ от 5/пет/ се намалява на 3/три/, за да се даде възможност на всички деца, живеещи на прилежащата територия да постъпят в 1-ви клас."

Shrekie, има 2 паралелки за 1ви клас, които ще са за децата от квартала. Не разбирам какво нарушение виждаш тук  newsm78 Не знам да има закон за ПГ, който да задължава училището да приема деца по местоживеене.

Love_fairy става въпрос за прием на "избрани" деца в ПГ! Не говорим за 1ви клас. Утре със същия успех, ще кажат приемаме само русокоси или синеоки.
Това не е частната сграда на училище Шилер, а е общинско училище, което трябва да осигури възможност за прием на всички желаещи, а не само такива, които имат брат/ сестра.
Предимството е съвсем различна тема и всички получават такова в 1ви клас (вижте новите критерии).

Не е сложно да се проумее, но няма желание или капацитет от някои хора, та затова някои директори си правят каквото искат!

Защо не се организираме и подадем жалба в Столична община? Знам правилния човек за това Simple Smile

# 552
hrs всяка теза по своята етимология е измислена - вашите също. С нищо вие не се различавате от всички тук. Защо не вземете да си направите една затворена групичка, та взаимно да си се харесвате няколко потребителя тук. Никой нищо не хейтва. Фактите са си факти и на вас това ако не ви харесва е друг въпрос. Многократно казах, че всеки е свободен да отстоява виждатията си. Аз не съм съгласна с много процеси около подбора и записването, и изразявам мнението си. Разбира се, ако имам възможност, ще ги кажа и там, където трябва.

Нека подадем жалба в Столична община. Струва си да направим опит.

# 553
  • Sofia
Не искам да влизам в спор, далеч съм от страстите в тази тема (за сега  Sunglasses ). Само си размишлявам...
Чисто хипотетично - подавате  жалба, по един или друг начин Сдружението напуска 145 ОУ. Тогава и интереса към училището ще се стопи. До колкото разбирам (без да съм много запозната) места за децата от квартала и сега си  има...  newsm78

# 554
Не искам да влизам в спор, далеч съм от страстите в тази тема (за сега  Sunglasses ). Само си размишлявам...
Чисто хипотетично - подавате  жалба, по един или друг начин Сдружението напуска 145 ОУ. Тогава и интереса към училището ще се стопи. До колкото разбирам (без да съм много запозната) места за децата от квартала и сега си  има...  newsm78

Или Сдружението започва да играе по честен начин и отваря приема за всички деца, независимо от пол, етнос и способности. Изпита показва най-добрите!

Общи условия

Активация на акаунт