Сдружение „Фридрих Шилер“ прием 2017/2018

• 146 914
  • 1 139
  •   1
Отговори
# 975
  • Sofia
Наистина изглежда "умишлено" недоглеждане пропускането на критерия за многодетни ( още повече, че той няма как да се манипулира така лесно, както адресите .. не е като да отидеш в общината и да си запишеш 1-2 деца Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile ) . Явно сме ги подценили от СОС - хитри са Simple Smile Simple Smile  .... .Сега всички ще скочат за многодетните и другите социални критерии ... и останалите ще си ги приемат тихомълком ...докато не ги осъдят( ПАК)...

Че е умишлено, умишлено е. Но не мисля, че са хитри - не забелязвате ли, че СО с този Проект всъщност изобщо не са си изпълнили зададената им задачка. Наредба 10 възлага работа на общината, а именно общината трябва да разработи система за прием. А те какво са разработили? Едно голямо нищо, направили са copy/paste на Наредба 10. Thinking

Даааа...... според мен и уседналостта за 3 години не могат да я запазят и си го знаят. Поредният трик от торбата.
Аз мисля, че уседналостта в Проекта няма как да се атакува, тъй като е заложена в Наредба 10. За да се премахне уседналостта трябва да се атакува самата Наредба 10.
Четете ли Становищата по Проекта, в едно от тях пишеше, цитирам: Понятието „уседналост" не е легален термин в българското право.

Последна редакция: вт, 30 яну 2018, 12:05 от brin de muguet

# 976
А, добре де не противоречи ли това на закона за дискриминация? Децата получават по-малко точки, заради имуществено положение. Не им се позволява обучение  заради 3 години уседналост.

# 977
  • Sofia
Не, не противоречи. Можеш да имаш 3 години уседналост и по настоящ адрес.

# 978
Не става въпрос дали адреса е настоящ или постоянен. Мести се семейство от друг град или друг квартал, купуват апартамент и на детето им се забранява право на обучение в определени училища заради 3 години уседналост.
Детето няма права, които имат другите деца в квартала заради този критерий

# 979
brin de muguet  - и аз го четох това възражение .. доста добре беше подплатено ( с цитирани закони и т.н.) . След като коституционния съд е решил, че уседналост повече от 6м е недопустима и неоправдана по отношение на това "Къде " гласуваш .. не мисля , че ако реши да се атаува , няма да издържи ..било то и в наредба( която противоречи на конституцията) . Като цяло , уседналостта не те ограничава достъпа до образование ... реално си кандидатствай ако искаш и в 100 училища , но това че дава прекалено много привилегия на едни ,за сметка на други ... знам ли.?? То ако се тръгне така и брат/сестра е дискриминационен спрямо моето дете, което няма по-голям брат /сестра и т.н. Всички критерии дават привилегия на едни и отнемат на други .. но трябва да се намери обществено търпимо, дълготрайно решение , а не поредна година/поредни глупост  ..абе да бяха копирали системата за ДГ , по - лесно щеше да стане ....има си социални опашки , има си точки за райони , има си точки за брат/сестра , за поредност на желанията има си доп.критерии за всяко заведение( било ПГ, било месторабота ....)  , редиш се ако искаш на 20-30 места Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 980
Да видим какво ще измъдрят. Кога ще бъде готов окончателният проект?
Системата за ДГ засега работи и се чудя защо не се поучат от нещо, което работи.

# 981
Да видим какво ще измъдрят. Кога ще бъде готов окончателният проект?
Системата за ДГ засега работи и се чудя защо не се поучат от нещо, което работи.
Май четох ,че  в новите правила за прием на деца в ПГ ( в ДГ и Училище) , е заложено да се използва тя Simple Smile Simple Smile Simple Smile  ..не съм 100% сигурна де Simple Smile
То като вкарат всички училища с ПГ, дето се вика , да вкарат и останалите Simple Smile Simple Smile Simple Smile 

# 982
  • Sofia
Аз не знам как я мислят тази работа с приемането на новите правила в последния момент. Те миналата година се мотаха и пак по-рано бяха готови. Обсъждаха три различни проекта. Сега първият вариант още не е обсъден. Това може да стане най-рано другият понеделник. Евентуално да влезе за разглеждане на сесия на СОС чак на 22 февруари!?

# 983
Темата не е ли за Шилер, а не за наредбите за прием? Тях няма какво да ги коментираме, от МОН и от СО нищо адекватно недейте чака.

# 984
Ами за Шилер е, но приемът в първи клас засяга и тези вече приети в ПГ и тези,които тепърва ще кандидатстват. Ако нямаш, никакъв шанс да се прехвърлиш в 1-ви клас след ПГ , за какво да кандидатстваш въобще? Аз имам по административен район 55-то, но тази година , с така написани правилата за прием...нямам шанс дори за там( щото някоя умна кратуна е решила,че по-близо ми е 105-то , но реално то е на едно и също разстояние с 55-то,а и най-близо ми е 11-то). Та , за това негодувание и тук ....Трябва да е ясно от сега, ако детенце е прието в ПГ , дали има шанс да продължи ...защото дори сега да си в прилежащия район , то другата година - не се знае 😂😂😂😂.

# 985
На вниманието на Д.Иванова - публикувала становище в сайта на СОС , по отношение на приема на деца в първи клас.
Драга Госпожо,
 Искам да изкажа възмущението си от вашето възражение((ако четете тук), което е меко казано пълно с лъжи и не коректно , избирателно поднесена информация - доста тенденциозно насочена дори .
Първо , цитираните от вас училища 131-во и 145-то ( трябваше да сложите в т.ч. и 55-то и 10-то ..за да сте коректна) не извършват прием въз основа на входящ изпит. Детето ми беше прието и в 131-во и в 55-то по надлежния ред на училището- а именно , като кандидатства с необходимите документи.
Не споделям мнението ви , че в 131-во училище , учат  основно деца  с изявено способности - от 300 деца в училището, децата с изучаване на немски език са  65. Останалите деца са от квартала.
Допълнителните занимания по език, математика , шах и т.н. не са забранени и в повечто училища вече се предлага платено изучаване на език - от АвоБел, Фарос , Дикенс  и т.н..
Както и миналата година , така и тази година , децата ще трябва да отговарят на определени критерии за да продължат обучението си в 1-ви клас - а именно критериите , които се разискват в проекта за прием на ученици.
Както е изрично посочено на сайта на Шилер, деца НЕприети според критериите за прием в 1-ви клас и ПГ на училищата ( и там има промени , но вие май не сте запозната) - НЯМА да се обучават от сдружението. Т.е. моето дете , ако не бъде прието в 131-во , то изхвърча от училището и от Шилер ... Може спокойно да си отдъхнете , аз нямам 3 год. уседналост в Младост 4 ( както и голяма част от съучениците на сина ми) и ако кандидатствате там ( при надарените деца) , ще ви приемат без проблем. Училищата , ще обявят н - на брой паралелки и ако се съберат достатъчно деца покрили критериите за прием, заложени в наредбата на СОС и одобрени от сдружението ... то ще има такива паралелки- може от 3 , да станат 2 или 1 Simple Smile Simple Smile   
Моля , ако становището ви е , за конкретно 145-то училище и допълнителните критерии , които бяха въвели предната година , да си го коригирате ... защото нито 55-то , нито 131-во училище въведоха такива. Така или иначе е малко късно за възмущението ви , защото вече ще е регламентиран , както приема в 1-ви клас , така и този в ПГ.
Лека вечер.

# 986
  • Sofia
Възмутена съм. Как е възможно в сайта на подобна институция да се публикува толкова изопачена информация. Това си е направо клевета.

# 987
Кое не е така в писмото на цитираната дама ?

Всичко това, което е описала, отговоря на истината и е исторически вярно. Доказателствата за дискриминационния прием на първо класиране в 145 ОУ още седят на сайта им Simple Smile)))

На първо класиране бяха допускани деца с братче или сестриче, записани в училището. По-голяма дискриминация от това няма.

На второ класиране, критериите за прием бяха публикувани в обратен на логиката ред, отново даващ предимство на братчета и сестричета.

Слава богу, че в общината им е светнала лампата, но не само на тях им свети червеното Simple Smile

# 988
Светнала ли им е лампата, изгаснала ли, не знам, ама чета тука, че госпожата са я отсвирили на обсъждането....
Не са й приели предложенията, тия лоши общинари.
Не че пак няма да стане мазало, де, ама тоя път няма да е пак виновно Сдружението...

Или ще стане като във вица  " Ти що си със шапка"

Ето, на страница 81 на тоз ферман

https://www.sofia.bg/documents/20182/2476701/%D0%9E%D0%B1%D0%BE% … b0dd-8ea78bd53c82

А, и по повод дискриминацията с братчетата и сестричетата - доколкото виждам, СО мислят да дискриминират официално, като гледам как коментарите в тази посока до един са приети, вероятно ще се приеме като критерий в новата наредба.

Не че не е мъртвородена и не че ще влезе в сила, обаче... Мисля, че ще я обжалват и ще остане в сила старата...
Прекалено много интереси засяга.
Освен ако лобито на частните училища не натежи... Ще видим.
Само гледам и се радвам, че и малката ми щерка тази година излиза от тази лудница.... Да му мислят пациентите....

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 18:27 от StefanB

# 989
Ами според мен , ще наблъскат всички искания , като доп. критерии , а основните   групи ще си ги оставят така. Напр:
- брат/сестра - 16т
-многодетни-5т
- адм. район - 10т
-ПГ- 3т и т.н.
Иначе,който пита повечето становища са уважени 😂😂😂 Дори и моето за ел.система и еднакви критерии за прием за ПГ и 1-ви клас ...но не вярвам да се случи скоро 😁😁

Общи условия

Активация на акаунт