Сдружение „Фридрих Шилер“ прием 2017/2018

• 146 852
  • 1 139
  •   1
Отговори
# 555
Става ли да си направите отделна тема, в която да кроите планове, било то срещу Шилер, било то срещу каквото още ви дразни. Стига плюхте (да не кажа нещо по-силно) в темата. Толкова злоба няма в нито една друга тема в този подфорум, а съм далеч от мисълта, че останалите ДУ и ЧУ са постигнали съвършенство в приема и обучението. Някак омръзна на аудиторията да се занимава с 2-3 подстрекателя, които денонощно, поради скука ли, поради нещо друго ли, напомнят за себе си и мнението си относно Шилер.

Миналата година Е имало прием в 145-то на деца без брат/сестра, НО пак е имало конспиративни теории в темата.

# 556
  • Sofia
Не искам да влизам в спор, далеч съм от страстите в тази тема (за сега  Sunglasses ). Само си размишлявам...
Чисто хипотетично - подавате  жалба, по един или друг начин Сдружението напуска 145 ОУ. Тогава и интереса към училището ще се стопи. До колкото разбирам (без да съм много запозната) места за децата от квартала и сега си  има...  newsm78

Или Сдружението започва да играе по честен начин и отваря приема за всички деца, независимо от пол, етнос и способности.
Ама защо сдружението трябва да отвори приема за всички деца Shocked Shocked това не е обществена услуга - това е вид частна занималня, която използва сградата на у-щето (аз на такова го оприличавам)

# 557
Аз предлагам да спрем да им обръщаме внимание и да подминаваме коментарите им. Темата е за кандидатстване и обучение в Сдружението. А имам и съмнение, че конспиратора е един, но от време на време се регистрира под друго име и продължава да троли. Ако погледнете старите теми, ще видите че и предните години същите конспирации от същата потребителка има.

# 558
Не искам да влизам в спор, далеч съм от страстите в тази тема (за сега  Sunglasses ). Само си размишлявам...
Чисто хипотетично - подавате  жалба, по един или друг начин Сдружението напуска 145 ОУ. Тогава и интереса към училището ще се стопи. До колкото разбирам (без да съм много запозната) места за децата от квартала и сега си  има...  newsm78

Или Сдружението започва да играе по честен начин и отваря приема за всички деца, независимо от пол, етнос и способности.

Ама защо сдружението трябва да отвори приема за всички деца Shocked Shocked това не е обществена услуга - това е вид частна занималня, която използва сградата на у-щето (аз на такова го оприличавам)

Не е така, първо е сдружение без материален интерес, второ ползва изцяло общинското училище и нито плаща наем, нито формира печалба, за да преследва корпоративни или частни интереси. И като е общинско училището по закон, същото трябва да даде право на всяко едно дете да кандидатства, без ограничения. Тук директорката яко играе с Шилер и тя също е за бой!

# 559
Аз предлагам да спрем да им обръщаме внимание и да подминаваме коментарите им. Темата е за кандидатстване и обучение в Сдружението. А имам и съмнение, че конспиратора е един, но от време на време се регистрира под друго име и продължава да троли. Ако погледнете старите теми, ще видите че и предните години същите конспирации от същата потребителка има.

Аз съм регистрирана от многоо отдавна, просто темата ме вълнува отскоро Simple Smile От както Шилер наложиха дискриминационните си критерии, но борбата тепърва започва Simple Smile

# 560
  • Sofia
И като е общинско училището по закон, същото трябва да даде право на всяко едно дете да кандидатства, без ограничения.
Да, училището.
Ние тук говорим за Сдружението , извънкласна дейност към училището - това са родители, а не общински чиновници! Те решават, не общината. Никой не е спрял децата да кандидатстват за самото училище. Изпитът е само за Шилер - Шилер не е задължителен, за да бъде прието детето в у-щето.

# 561
И като е общинско училището по закон, същото трябва да даде право на всяко едно дете да кандидатства, без ограничения.
Да, училището.
Ние тук говорим за Сдружението , извънкласна дейност към училището - това са родители, а не общински чиновници! Те решават, не общината. Никой не е спрял децата да кандидатстват за самото училище. Изпитът е само за Шилер - Шилер не е задължителен, за да бъде прието детето в у-щето.

Това ти е грешката Simple Smile Шилер ползва безвъзмездно базата на общинско училище и децата се записват в 145-то училище по документи, не в училище Шилер, ясно?????? Шилер чисто документално не фигурира никъде в правния мир Simple Smile))) И преди да спорите, вземете малко да прочетете нормативната база и потърсете юристи, както ние правим Simple Smile

# 562
Да, училището.

Шилер е задължителен, за да бъде прието детето в ПГ, други ПГ в 145-то няма. И оттам идва проблема, детето се записва по документи в 145-то училище, а Шилер казва кой ще влезе Simple Smile

За ваша информация, вече сигнала се подготвя към оторизираните органи за това Simple Smile

# 563
  • Sofia
Това ти е грешката Simple Smile Шилер ползва безвъзмездно базата на общинско училище и децата се записват в 145-то училище по документи, не в училище Шилер, ясно?????? Шилер чисто документално не фигурира никъде в правния мир Simple Smile))) И преди да спорите, вземете малко да прочетете нормативната база и потърсете юристи, както ние правим Simple Smile

Един момент... аз не споря, държа да го подчертая. Също така казах, че не съм наясно. Само се опитвам да си разясня нещата и къде точно е проблемът.
До колкото съм чела, родителите са плащали за ремонти, купували са шкафчета всяка година. На следващата година  ги местят в друга стая и пак същото. Това за мен не е ползване на базата безвъзмездно  newsm78, тези подобрявания не са ли задължение на училището/общината?
Децата се записват и на двете места - и в училището и в Шилер. Няма институция училище Шилер.

Шилер е задължителен, за да бъде прието детето в ПГ, други ПГ в 145-то няма. И оттам идва проблема, детето се записва по документи в 145-то училище, а Шилер казва кой ще влезе

Така... тогава вместо да се обръщате срещу сдружението - то самото не прави никакви нарушения, обърнете се срещу общината.
Общината е регламентирала само приемът в първи клас Приемът в ПГ никъде не е регламентиран - това и според мен е проблем. НО при положение, че нещо не е забранено, то значи е разрешено, нали така?

Последна редакция: пн, 12 юни 2017, 11:45 от brin de muguet

# 564

Един момент... аз не споря, държа да го подчертая. Също така казах, че не съм наясно. Само се опитвам да си разясня нещата и къде точно е проблемът.
До колкото съм чела, родителите са плащали за ремонти, купували са шкафчета всяка година. На следващата година  ги местят в друга стая и пак същото. Това за мен не еползване на базата безвъзмездно  newsm78, тези подобрявания не са ли задължение на училището/общината?
Децата се записват и на двете места - и в училището и в Шилер. Няма институция училище Шилер.

Децата се записват само и единствено в 145-то училище по документи. В Шилер може и да се записват, но това няма никаква юридическа стойност. Документи държавни се издават от 145-то училище.

Проблема е това, че ПГ няма освен тези шилерски, а там приема е дискриминационен и не дава право на всяко дете в София да кандидатства там, което е в противовес със закона за училищното образование.

Това че ремонтират стаи и така нататък е просто договореност между Шилер и директорката на 145-то училище, просто защото училището е недофинансирано, което в 99% от случаите касае всички училища на територията на София, и на България може би. Никой няма против да дава пари, както в детските градини за инвестиции в материална база и други, но основата е противозаконова. Сега разбрахте ли????

# 565
  • Sofia
На този етап според Наредбата за прием в първи клас, прием в ПГ и прием в 1кл са две различни неща. За прием в първи клас си има и паралелки извън Шилер и децата от квартала не би трябвало да са ощетени. Така, че това че училището си "подбира" децата за ПГ не е от голямо значение.

А що се отнася до дискриминационния прием в ПГ - това не е ли изпит? За мен изпитът (лично мнение) е най-недискриминационният начин за прием, който иска се подготвя и кандидатства - няма критерии като за първи клас, където всеки критерий е дискриминационен по някакъв начин за някого. Никъде не е забранено в ПГ деца да се приемат след тест/"изпит". Забранен е изпитът за прием в 1кл.

# 566
На този етап според Наредбата за прием в първи клас, прием в ПГ и прием в 1кл са две различни неща. За прием в първи клас си има и паралелки извън Шилер и децата от квартала не би трябвало да са ощетени. Така, че това че училището си "подбира" децата за ПГ не е от голямо значение.

А що се отнася до дискриминационния прием в ПГ - това не е ли изпит? За мен изпитът (лично мнение) е най-недискриминационният начин за прием, който иска се подготвя и кандидатства - няма критерии като за първи клас, където всеки критерий е дискриминационен по някакъв начин за някого. Никъде не е забранено в ПГ деца да се приемат след тест/"изпит". Забранен е изпитът за прием в 1кл.

Вие май не разбирате....Има прием в ПГ само за сдружение Шилер след изпит/тест или друго (носят се слухове). Това е абсурдно, хем има прием в общинско училище, хем той е ограничен до критериите на Шилер и паралелките в ПГ са само за Шилер. Как така едно общинско училище издава документ за завършена ПГ, без всяко едно дете да е поставено на равен старт, имайки правото да опита късмета и знанията си????!?!?!

# 567
  • Sofia
 Simple Smile
Нали точно за това пиша и аз
Приемът в ПГ не е регламентиран от обшината, съответно всяко училище има право да си измисли и приложи начин на прием както го разбира, не е противозаконно.

# 568
Очевидно не е противозаконно. Очевидно това е недомислица в нормативната уредба поради частния случай.  Остава въпросът дали е правилно и дали е редно да се оставя така този факт на волята и благоволението само на директора, който е най-малкото заинтересован.  Wink Според мен е редно в едно общинско училище да има опция за прием в ПУК и на деца извън Шилер.  Wink Та жалбата не е лош вариант. Поне ще се види общината какво мисли по този въпрос.

Страничен наблюдател съм от миналата година на драмите в тази тема. Честно казано, каквито и тиради да пишат от сдружението тук, горчивият вкус от некадърно свършената от тях работа остава в устата. Ако аз лично бях принудена да търпя да ме правят на луда по начина по който миналата година се случи с родители и деца( а и тази година очевидно не е по-назад) кандидатствали в Шилер, вероятно щеше да стане голяма патаклама с участието на медии и всички заинтересовани институции.  Wink
А това с предимството на братя и сестри е такъв шит, че нямам думи. Ако вторите деца са толкова добри, щяха да изкарат изпита без да е нужно да ползват каквото и да било предимство, поставящо очевидно по-добре справили се деца в неравностойно положение.

Мецан по-нагоре каза много точно: пак на луди ви направиха.

Последна редакция: пн, 12 юни 2017, 14:06 от Анонимен

# 569
Тук разговора толкова се разводни. Не мисля, че заяждането ще доведе до нещо. 145 трябва да пусне прием, както направи 55 и то да определи, кои деца да приеми при себе си, а не свободните места за деца от Шилер да се разпределят предварително.
Искрено ще се радвам в 55 да се събере групичка и да има ПГ към Сдружението, защото там нещата ще са се случили по-правилния начин - приет в сдружението, приет в училище по ясни и достъпни за всички критерии.
С това смятам да изляза от тази безмислета дискусия и да потърся отговори по адекватния начин.

Общи условия

Активация на акаунт