Сдружение „Фридрих Шилер“ прием 2017/2018

• 147 028
  • 1 139
  •   1
Отговори
# 945
След като най-нежеланите училища досега са оставали незапълнени, най- вероятно и сега ще е така. Родителите ще записват децата си в по- малко желани, но не и в НАЙ- нежеланите, каквото е 131, така че според мен няма да има проблем. Но все пак предстои да се види как ще се развият нещата.

# 946
Аз пък се чудя, как така в нежеланите училища има и много умни деца, пък в елитните се срещат и двойкаджии.

# 947
  • Sofia
Не виждам нищо за чудене. Умни деца може да има навсякъде. Виж за двойкаджиите е по-малко възможно да се срещат в добрите училища. Нали за това са добри- защото учениците им постигат по-добри резултати. Ако има двойкаджии, значи общата успеваемост не е добра и съответно училището не е добро.

# 948
Според мен в елитните училища, родителите  наблюдават децата и наемат учители или те самите работят с тях.Затова двойкаджиите са по-скоро изключения.Обикновено става въпрос за проблем в семейството, не за дете с ниски възможности.

# 949
Секунда да намеря вариант с последните промени в  нея.
За изтегляне трябва да поровя малко.
Но и това ще свърши работа.
https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2136904663

Чл. 43

Искам да попитам нещо отностно това:
Цитат
1. първа група - деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището и постоянният/настоящият им адрес не е променян в последните над 3 години преди подаване на заявлението;
2. втора група - деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището повече от 1 година, но постоянният/настоящият им адрес е променен в периода през последните от 1 до 3 години преди подаване на заявлението;
3. трета група - деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището, но постоянният/настоящият им адрес е бил променен през последната една година преди подаване на заявлението;
4. четвърта група - деца с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението.
Гледах предишни критерии на училищата и там пише постоянен и настоящ адрес да са 1)на територията на училището или 2) в административния район на училището и т.н. Така написан законът звучи сякаш едно от двете или ???

# 950
  • Sofia
Това, което гледате на сайтовете на училищата са критериите от миналата година - тази Наредба отпадна.
За сега положението е или постоянен адрес, или настоящ (без значение). Определяща е уседналостта.
Критерий с административен район вече няма.

# 951
Да, ясно ми е, че критериите на сайтовете на училищата са за минали години. Т.е или си в района на училището - в случая младост 1а ( 145то) или младост 4 (грубо за 131во) или нямаш шанс? Това за първи клас. А за предучилищната как стои въпросът ? На сайта на Шилер пише, че освен изпитът трябва да си приет и отделно в училището, не го разбирам това. Реално се обезмисля идеята за изпит, ако ще могат да кандидатстват само деца от младост 1а. Или като е предучилищна - ги пропуска законът.

# 952
  • Sofia
За предучилищна има нов проект - приравняват приема с този в детските градини
https://www.sofia.bg/web/guest/proeject-rules-for-reception-in-kindergartens

Ми да, по принцип  детето трябва да издържи теста на Шилер и в същото време да е прието в съответното училище според критериите за прием в първи клас.
А това че се обезмисля изпита...  то това беше целта на противниците на Сдружението.

# 953
Добре, да разбирам че приемът в подготвителна група и в първи клас няма да имат нищо общо в критериите и на вече тези за райониране - а ако си приет в подготвителна група в 145то и си си взел изпита на Шилер - какво се случва в първи клас, ако не живееш в Младост 1а? Съжалявам за глупавите въпроси, но съм шокирана от това крепостно мислене.

# 954
И само да уточня нещо - в закона не се говори за квартали или така наречените административни райони, а за територия на училище. Аз имам адрес в Младост, но той не попада в нито един от районите на 131во и 145то.

# 955
  • Sofia
Ами според МОН ще учите във вашето училище по прилещажа територия.
Ако те приемат в ПГ, нямаш гаранция, че ще те приемат в първи клас.

# 956
  • Sofia
...ако си приет в подготвителна група в 145то и си си взел изпита на Шилер - какво се случва в първи клас, ако не живееш в Младост 1а?
Това, което се случва е, че попадате в 4-та група.
И ако случайно останат някакви места за нея ще имате 3 точки от допълнителните критерии...
Всичко зависи от това, колко деца ще приемат по критерий уседналост.

# 957
...ако си приет в подготвителна група в 145то и си си взел изпита на Шилер - какво се случва в първи клас, ако не живееш в Младост 1а?
И ако случайно останат някакви места за нея ще имате 3 точки от допълнителните критерии...

А ще имаш ли точки като си предучилищна там или и това отпада спрямо предишните критерии? И изобщо ще има ли допълнителни критерии освен тези за уседналост - за адм. район разбрах, че отпада, а за месторабота, за многодетни семейства - защото ако няма - реално така се поставят на едно ниво абсолютно всички, които не са в района - и не виждам с какво хората печелят, за мен е предпоставка за още повече злоупотреби в лицето на директори.

# 958
  • Sofia
https://www.sofia.bg/web/guest/project-system-for-admitting-first-class
Тук може да видиш предложената система за прием в първи клас.

# 959

А ще имаш ли точки като си предучилищна там или и това отпада спрямо предишните критерии? И изобщо ще има ли допълнителни критерии освен тези за уседналост - за адм. район разбрах, че отпада, а за месторабота, за многодетни семейства - защото ако няма - реално така се поставят на едно ниво абсолютно всички, които не са в района - и не виждам с какво хората печелят, за мен е предпоставка за още повече злоупотреби в лицето на директори.
Имаш 3 точки, но понеже си 4-та група, това означава, че ще приемат първо всички, които живеят в района на училището, независимо от колко време и чак тогава останалите. Вариант, който аз виждам - ако те приемат в Шилер предучилищна, търсиш веднага да си смениш адреса за да имаш някакъв шанс после за първи клас. При добър късмет, ако е минала повече от година до кандидатстването за първи клан, можеш да попаднеш във втора група, при лош - в трета.

Общи условия

Активация на акаунт