На море в Гърция 2017

• 151 389
  • 780
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Олее колко негативи си навлякох. Добре не оспорвам правилата, санкциите, безопасността! И за това попитах.
Отностно комфорта или пестенето на бензин и възможности, това е лично решение. Междудругото хондата е точно същата. И отзад трима души е нормано, не комфортно, но нормално за пътуване. И аз искам лукс и частен полет, ама не става.
Идеята на колана е да остане закопчан и да задържи при инцидент. Не казвам, че разбирам, не съм участвала в опити на коли при инциденти, но все още мисля че възрастен с дете в скута с колан, при положение че и го държи е също толкова обезопасено като в столче.  Не искам да споря, не съм специалист, но грозните коментари може да си ги спестите. Големи обвинения ми хвърлихте и епитети, виждала съм деца возейки се по какви ли не опасни начини, не знам къде живеете вие, не казвам пак че е правилно, но за кратки разстояния се случва на всеки, явно не и на тук пишещите в момента.

# 496
Да не дава Господ да се случва - но при сериозно ПТП /а, ако говорим за Е 79 с тировете.../, задната седалка може да се откъсне и да падне на предната, какво става с детето тогава - не само еърбъг, може и да изхвърчи през прозорец, или да се нарани на таблото/. Този пример, за съжаление е действителен - с моя първа братовчедка.... При нашите пътища, шофьори, тирове - законите трябва да се спазват на 1100 %.

Не че аз не съм си возила детето - 7-10 годишно на задната седалка без колан /но, това беше по "едно време", когато и колите нямаха такива колани, и не беше задължително, но, и трафикът не беше такъв/, но все пак е било до нашето море. А, и да си призная, ако не си се сблъсквал с опасна ситуация, понякога просто не мислиш. Но, сега, за нас, ако пътуваме за и от Гърция даже избирам дни сряда-четвъртък, с надеждата, че трафика по този, уж европейски, път ще бъде по-нормален.

ПП. За братовчедка ми, изходът беше летален, а за единия от синовете й - някак си цял живот се чувства едва ли не виновен, че той, падайки със седалката върху нея, е причинил смъртта й. Вярно е, че такива неща не се случват всеки ден, но, също е вярно, че никой не знае кога и какво е възможно да се случи...  За 200 лв. гориво....

Това не е критика, а просто факт от реалността.... възможен, или не - кой знае?

Последна редакция: пт, 24 мар 2017, 23:29 от jfjallen

# 497
  • София
Да разбирам всичко това, така е, за съжаление и трафика и културата на шофьорите става все по зле.
И все пак при птп всичко може да се случи, но на столчето пак не е обезопасено на 100% т.е би се случуло почти същото, даже при държане с ръце според мен има елемент на задържане и съответно намаляване на скоростта при удар. Не съм специалист не агитирам такъв начин на возене, просто споделих мнение.
Иначе ще мислим други варианти. Дядото с автобус до солун:)  защото става дума за родителите ми, а определено не му се кара по гръцко, все пак не е първа младост и няма опит натам. Сори за спама, и неко по широко скроени сме, навика да се нахвърлим и съдим, типично български Simple Smile
Ами понякога и 200лв гориво са фактор. И други неща.

# 498
  • някъде ... тук ...
Не се сърди. Ще го измислите, но не тръгвайте в една кола  Peace
Скрит текст:
Онзи ден говорихме вкъщи как да пътуваме през юни с родителите ми и децата. Не съм сигурна, че успях да убедя баща ми да шофира, хем е до Аспровалта. Най-вероятно аз ще шофирам неговата кола.

# 499
  • София
Офф не му е тук мястото, но понеже реших да проверя какво пише в правилника и се натъкнах на това:

(1) Забранява се превозването на по-голям брой пътници от определения в свидетелството за регистрация на моторното превозно средство. Допуска се в лек автомобил да се превозва допълнително на задната седалка още две деца до 7 години или едно до 14 години.

http://listovkite.com/traffic_law.php?id=2.24

Та къде е истината, не знам, има ли право, няма ли? Развалих темата, сори  Simple Smile

П.С. сега прочетох, че това е било преди, стар закон, сега май е отменено. Затова баща ми ме подвеждаше, знае си стария правилник.

Последна редакция: сб, 25 мар 2017, 00:16 от dessie_d

# 500
Да разбирам всичко това, така е, за съжаление и трафика и културата на шофьорите става все по зле.
И все пак при птп всичко може да се случи, но на столчето пак не е обезопасено на 100% т.е би се случуло почти същото, даже при държане с ръце според мен има елемент на задържане и съответно намаляване на скоростта при удар. Не съм специалист не агитирам такъв начин на возене, просто споделих мнение.

Това са пълни глупости. И не смятам, че е полезно да бъдем тактични и да ти го спестяваме. Щом 200 лв. Са ти по-важни от живота на детето ти.

# 501
Нищо, ама нищо общо няма държането на ръце с колана. Едното е минало тестове, за да осигури безопасност, на столчето има други колани, които държат детето в безопасни точки (така че да не му спукат ребра например) и не на последно място при катастрофа у всички се задейства инстинкт за самозащита. А той е да пуснеш, каквото държиш и да използваш ръцете си, за да се предпазиш. При удар с 50 км/час масата се увеличава 30 пъти. При тегло на едно дете дори 10 кг. наистина ли някой си вярва, че би удържал?

# 502
Нищо, ама нищо общо няма държането на ръце с колана. Едното е минало тестове, за да осигури безопасност, на столчето има други колани, които държат детето в безопасни точки (така че да не му спукат ребра например)
Тези столчета, които цитираш са за по-малки деца и бебета. Децата, за които жената пита, са на 5 и на 7. Предполагам се возят най-много на седалка. И ползват обикновен колан от колата.
Къде са тия точки и колани допълнителни не знам...

# 503
Ако вържеш пред теб дете с твоя колан дори и да няма ПТП при натискане на спирачка може да затиснеш детето и да му изкараш въздуха. От къде ви хрумват тези идеи не знам.

# 504
  • София
Да точно така, става дума за деца, които биха се возили на седалка, с колана на колата, и не става дума за задържане от възрастния само, а колан, който минава през детето, т.е. разлика в задържането при инцидент не виждам.
А относно сравнението на 200 лв и живота на детето, това са пълни глупости! Най-добрия начин да не рискуваме живота на детето е изобщо да не тръгваме никъде. Не виждам защо се сравняват риск, с пестене на пари и нещо подобно! Аналогично, ако сме с две коли, риск за децата има пак, същия.
И доколкото виждате, а и не помните ли, че реално в стария правилник е било позволено. Да тогава нямаше и столчета, и колани отзад, но движението и колите бяха много по-малко. И въпреки тези правила и подобрения, загиналите и пострадалите са се увеличили, разбира се дължи се на увеличения трафик, скорост, но ето въпреки съвременните коли и предпазни мерки, това е положението.
Така че посъветвайте ме изобщо да не тръгвам на почивка, за да не рискувам живота на децата  Simple Smile, каквато съм безотговорна!
По последния коментар, как точно ще му изкараш въздуха? предната седалка не е на 2 см от детето, не става дума дори за малка кола. Стига сте разигравали сценарии, то винаги всичко може да се случи. И не мога да разбера колко учудени хора пишат, та като малки не са ли ви возили така??
Мисля че излишно вече се занимаваме с моя казус. Попитах нещо, не бях сигурна, изясних си го.
Та вариантите се да не тръгваме най-добре, няма риск Simple Smile, да си купим последен модел кола, с възможно най-добри тестови показатели при инцидент, или най-добре частен въртолет или самолет, оф не пак има риск Simple Smile

# 505
  • София
Да точно така, става дума за деца, които биха се возили на седалка, с колана на колата, и не става дума за задържане от възрастния само, а колан, който минава през детето, т.е. разлика в задържането при инцидент не виждам.
Скрит текст:
А относно сравнението на 200 лв и живота на детето, това са пълни глупости! Най-добрия начин да не рискуваме живота на детето е изобщо да не тръгваме никъде. Не виждам защо се сравняват риск, с пестене на пари и нещо подобно! Аналогично, ако сме с две коли, риск за децата има пак, същия.
И доколкото виждате, а и не помните ли, че реално в стария правилник е било позволено. Да тогава нямаше и столчета, и колани отзад, но движението и колите бяха много по-малко. И въпреки тези правила и подобрения, загиналите и пострадалите са се увеличили, разбира се дължи се на увеличения трафик, скорост, но ето въпреки съвременните коли и предпазни мерки, това е положението.
Така че посъветвайте ме изобщо да не тръгвам на почивка, за да не рискувам живота на децата  Simple Smile, каквато съм безотговорна!
По последния коментар, как точно ще му изкараш въздуха? предната седалка не е на 2 см от детето, не става дума дори за малка кола. Стига сте разигравали сценарии, то винаги всичко може да се случи. И не мога да разбера колко учудени хора пишат, та като малки не са ли ви возили така??
Мисля че излишно вече се занимаваме с моя казус. Попитах нещо, не бях сигурна, изясних си го.
Та вариантите се да не тръгваме най-добре, няма риск Simple Smile, да си купим последен модел кола, с възможно най-добри тестови показатели при инцидент, или най-добре частен въртолет или самолет, оф не пак има риск Simple Smile
На първо четене имаш няколко разлики:
1. Както ти казаха, при рязко набиване на спирачка, тялото на възрастния полита и се удря в тялото на детето (при столчето това го няма) – т.е. тялото на детето хем понася удар от колана отпред, хем понася удар от тялото на възрастния отзад. Но този вариант е много по-безопасен за възрастния, който държи детето, защото ако има някакъв удар, първо детето ще го поеме, защото то защитава възрастния с тялото си.
2. Всички столчета имат странична защита и за шията и за главата на детето (нашето е с вградени въздушни възглавници отстрани). Такава защита в тялото на възрастния няма как да получи. Ясно е какво става при тежка травма там.
3. Столчетата са направени така, че да разпределят, доколкото е възможно, силата на удара по-равномерно по тялото и да намалят вероятността за тежки травми.

Абсолютно безотговорно е да не намалиш риска за живота на детето си , когато имаш такава възможност.

# 506
Нищо, ама нищо общо няма държането на ръце с колана. Едното е минало тестове, за да осигури безопасност, на столчето има други колани, които държат детето в безопасни точки (така че да не му спукат ребра например)
Тези столчета, които цитираш са за по-малки деца и бебета. Децата, за които жената пита, са на 5 и на 7. Предполагам се возят най-много на седалка. И ползват обикновен колан от колата.
Къде са тия точки и колани допълнителни не знам...

Не си много наясно с категориите столчета. Баш за 5 годишни са си тия столчета, които цитирам. А точки има и всеки колан на автомобил (триточкови са). И всяка точка е насочена към определена област от тялото. И дори и без столче,а със седалка, не можеш да сравниш седенето на скут и придържане с ръце пред колана. Да не говорим с двете глави една пред друга при камшичен удар какво се случва.

# 507
  • София
 Stop  Няма да се ходи, много е рисковано!  Thinking

# 508
  • София
Stop  Няма да се ходи, много е рискованоThinking
При безотговорни възрастни е така.

# 509
Предлагам да пренесете дискусията "за" и "против" ползата от столчетата в друга тема, не че не е обсъждано хиляди пъти във форума. Така като гледам няма да убедите потребителката. Защо да се хабите повече?!

Общи условия

Активация на акаунт