На море в Гърция 2017

• 151 279
  • 780
  •   1
Отговори
# 675
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
Предварително се извинявам, ако вече има информация по темите, но не намерих. Обиколили сме цялата Северна Гърция, Халкидики, Тасос през различни месеци, но никога пред юни. Сега имаме възможност да резервираме на любимо място до Никити студио от 15 юни и въпросът ми е дали водата ще е добра за къпане. Защото през май не ставаше, беше си направо студена. Само през юни не сме ходили на море в Гърция и затова моля за информация преди да резервирам.
Благодаря  bouquet

# 676
Средата на юни е прилично топла водата на Ситония. Не е чай, но не е студена.

# 677
  • София
Гледам, че Параход е положила доста усилия за първия пост в темата, в който е сложила информация и за температурата на водата:
Скрит текст:

Най-близкият плаж до София не е Бургас - на 383 км, а Офринио - на 291. От Благоевград, Сандански, Хасково, Кърджали, Пловдив и т.н. пък си ходят на северния бряг на Егейско море направо по чехли. Тази лесна достъпност и близост обясняват защо напоследък повече българи посещават през ваканциите си Беломорието, отколкото Черно(лайно)морието.
С 13 676 км брегова ивица и над 1000 острова, 227 от които са населени, Гърция обяснимо е топ плажната дестинация на Европа (на континента само Норвегия има повече море от нея, а там едва ли бихте искали да се топнете).

С изключителната брегова ивица на Гърция можете да се запознаете чрез Tripinview

Поради изобилието на артефакти от няколко цивилизационни пласти и апломба, с който местните власти експлоатират историческото наследство, е и сред най-популярните места за културно-музеен туризъм в света - може би втора след Италия. Всичко това резултира в 26 милиона туристи годишно (2015), като от 2007 г. насам бройката е пораснала почти с 50%.
Най-важното, което може да се каже за Гърция като дестинация, е, че е изключително фотогенична. Всички отиват там освен заради топлото и чисто море, хубавата храна и безкрайните плажове, и да се снимат. Грозен остров досега не съм видяла. Континенталната част също има доволно какво да предложи. Както всяка друга балканска страна, и тази е с изключително начупен релеф (връх Митикас на Олимп е само няколко метра по-нисък от Мусала и Вихрен - 2918 м), големи реки, езера и разнообразен ландшафт.
Напоследък е разтърсвана последователно от вътрешно- и външнополитически кризи: първо заради банковата си задлъжнялост към ЕС, второ - заради огромния поток бежанци от Близкия Изток. Засега нито едно от двете събития не се е отразило пагубно на туризма, нито на безвремието, което обхваща човек край белите къщички със сините прозорци, поръсени с розови цветове от бугенвилия.
Но да оставим поезията.

КАК ДА СТИГНЕМ

*С кола, разбира се.
Най-често използваният път е Е79 през ГКПП Кулата, има още четири възможности за преминаване на гръцка територия - Илинден при Гоце Делчев, Златоград, Маказа (също хубав нов път) и Ивайловград-Кипринос.
В Гърция винетни стикери няма. Плащат се тол-такси по магистралите.

Вече работи толът при Кулата-Промахон - 2.40 евро. Като изключим него, пътищата до близка Гърция са безплатни.

Такси и информация за Егнатия - инженерно чудо с 60 тунела и почти толкова виадукти, водещо до западните части и острови
Всички пунктове и тол такси (за съжаление на гръцки език)

Грубо казано, пътуването София-Атина с лека кола ще глътне около 35 евро пътни такси в посока. Избягването на тол-пунктовете е възможно, но непрепоръчително за дълги разстояния - пътуването е значително по-бавно.

Заплащат се и някои други пътни съоръжения - подводният тунел Актио при Превеза (3 евро); мостът Рио-Антирио на западния бряг на Пелопонес (13.20 евро мост, 6 евро ферибот отдолу).

Сайт с газостанциите в Гърция
Малко информация за пътни глоби и нарушения, на български

*Със самолет
От София до Атина
Aegean Airlines
Bulgaria Air
Райън еър
Летище "Елефтериос Венизелос" - Атина

Вътрешни полети
За далечните острови, които се достигат трудно и скъпо с кола + ферибот, е удачен и вариант със самолет от Солун. Колата се оставя на платен паркинг в околностите на летището. Оттам летят:
www.aegeanair.com
www.olympicair.com (От 2013 г. "Олимпик" и "Ейджън" са една компания)
www.astraairlines.com
www.skyexpress.gr/

Цените от Солун за дестинации с по-голям трафик като Крит и Родос могат да паднат до 20-30 евро за пътуване само с ръчен.

*Влак
Миналата година бе възстановена жп връзката между София и Солун. Лесно е да се направи връзка с влак или самолет за Атина, ако сте ергени с малко багаж.
http://www.bdz.bg/en/time-table-international/sofia-thessaloniki.html

*Кораб
Ултимативният начин за пътуване в Гърция Simple Smile
Сайтове за търсене на фериботи
http://www.gtp.gr/ (по-добрият)
http://www.ferries.gr/
Разписания за предстоящия летен сезон се качват между януари и април.

Солун има пристанище, но оттам има малко маршрути, пътуват дълго, струват скъпо и обикновено са със стари разковани корита, понеже линиите не са рентабилни.

Най-близките до България ефективно действащи пристанища са:
Кавала - за Тасос, Лимнос, Лесбос, Самос
Керамоти - за Тасос
Александруполи - за Самотраки
Волос - за Скиатос, Скопелос, Алонисос
Има и малък остров във водите край Атон - Амулиани, до който се стига с 10-минутно плаване от пристанище Трипити.

На юг:
Глифа, Аркица - за Северна Евия
Агиос Константинос- за Скиатос, Скопелос, Алонисос
Кими, Евия - за Скирос
Мантуди, Евия - за Скиатос, Скопелос, Алонисос

Атинските портове са три - Пирея, Рафина и Лаврио.
Пирея работи целогодишно и оттам тръгват фериботи за навсякъде, с изключение на Йонийските острови. Другите две пристанища са на източния бряг на Атика и обслужват ограничен брой острови, обикновено сезонно. Рафина е съвсем близо до летище "Венизелос".

Пристанища за Йонийско море:
Игуменица - за Корфу, Паксос; Бари и Бриндизи в Италия
Астакос и Василики (Лефкада) - за Кефалония и Итака
Килини (Пелопонес) - за Кефалония и Закинтос

Два от гръцките острови - Лефкада и Евия, могат да бъдат достигнати и без ферибот, тъй като са свързани със сушата с мост.
След прокопаването на Коринтския канал полуостров Пелопонес се превръща практически в остров, който се достига по мост - Коринт на изток (безплатен) и Рио-Антирио на запад.

ПО-ВАЖНИ ФЕРИБОТНИ КОМПАНИИ:
Blue Star Ferries
Hellenic Seaways
ANEK
Nel Lines
Ionion Pelagos
Dodekanisos Seaways
Seajets

ВРЕМЕТО

Много често се задават въпроси като "Ще бъде ли достатъчно топла водата за къпане на датата X?" "Ще става ли за плаж в месеца X"? На този въпрос отговарят следните сайтове:
www.weather.gr
www.meteo.gr
Температура на водата
И още една графика за температура на водата
Полезно е да се знае, че макар северните части на Гърция да са най-хладните, водата в заливите на  Халкидики се стопля по-рано, отколкото в открито море (по-голямата част от гръцкото крайбрежие).

Скрит текст:
МАЛЪК ГРЪЦКИ РЕЧНИК
Тук можете да потренирате най-често употребяваните думи и фрази  Simple Smile

ОБЩИ РЕСУРСИ С ИНФОРМАЦИЯ ЗА ГЪРЦИЯ:

http://www.greeka.com/
http://www.greece.com/
http://www.visitgreece.gr/
http://www.greecetravel.com/
http://www.feelgreece.com/
http://www.greekisland.co.uk/
http://www.cycladia.com/
http://www.gr-beaches.com/

Многобройните гръцки острови се делят административно и териториално на няколко групи.

ЦИКЛАДИ
Визитната картичка на Гърция (белите къщи със сините покриви). Наричат се така, защото са подредени в кръг около светилището на Аполон на о. Делос

Санторини
Миконос
Наксос

Парос и Андипарос
Сирос
Аморгос
Сифнос
Милос
Астипалея
Куфонисия
и др.

СЕВЕРНО ЕГЕЙСКИ ОСТРОВИ
Тасос
Самотраки
Лимнос (Лемнос)
Лесбос (Митилини)
Хиос
Икария
Самос

Най-близките до България и популярни Тасос и Самотраки не принадлежат административно към групата на Северно-егейските острови, но поради местоположението им, което ги заковава там, ги причисляване към нея.

СПОРАДИ
Скиатос
Скопелос
Алонисос
Скирос
Евия - огромен остров, свързан със сушата, който понякога се причислява към Спорадите (името им означава "разпръснати")

ЙОНИЙСКИ ОСТРОВИ
Корфу (Керкира)
Лефкада
Кефалония
Закинтос
Итака
Пакси и Антипакси
Меганиси
Към Йонийските острови принадлежи и доста отдалеченият от тях о-в Китира

ДОДЕКАНЕЗИ
Някога наричани и Южни Споради. Сегашното им име означава "12", защото са толкова на брой (по-големите).
Родос
Кос
Лерос
Калимнос
Патмос
Сими
Нисирос
и др.

КРИТ
Крит и прилежащите два малки острова в Либийско море Гавдос и Хриси (Гайдурониси)

ДРУГИ АТРАКТИВНИ ОБЛАСТИ
Пелион
Пелопонес  
Мани - пътеводител
Елафонисос
Епир - Парга, Превеза, Загорохория

ПОПУЛЯРНАТА СРЕД БЪЛГАРИТЕ СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ

Халкидики, разбира се!

Обща информация и настаняване,
още настаняване,
още
и ощe едно
Районът на Никити - хотели и плажове
Сарти и околности
61 плажа на Атон
Педиатри в Халкидики
Вурвуру - много нагледна карта с къщи, вили, студиа и плажове
Наемане на лодка във Вурвуру
Организирани улични пазари в Халкидики
Обществен транспорт в Халкидики - автобуси

остров Амулиани

Кавала и околности
Район Ксанти

НЯКОИ ДРУГИ ПОЛЕЗНИ ИЗТОЧНИЦИ:
Таверните в Гърция - по карта
Минерални извори и бани в Гърция
Къмпинги в Гърция

Български сайт за резервации в Северна Гърция
И още един на български

Документи за пътуване:
1. Лична карта или паспорт за възрастните
2. Червен паспорт за дете под 18 г. (над 14 може и с лична карта)
3. Ако родителите нямат брак или са с различни фамилии - копие от акт за раждане на детето.
4. Ако пътува с един родител - нотариално заверено пълномощно от другия+копие от акта.
5. Зелена карта в рамките на ЕС не се изисква, но трябва да имате ГО, която важи и за чужбина.
6. Голям талон на колата - може да бъде заменен с новите малки талони, които се издават от КАТ срещу 9 лв. Тези, които са със стария, трябва да носят голям при пътуване, въпреки че досега няма случаи на проверени леки автомобили.

# 678
Сред средата на юни е хубава водата и плажа и всичко в Ситония!  Юли започва да се пълни и да прелива от хора!Може ли да споделиш кое е любимото ви студио?

# 679
Здравейте! Предстои ни (надявам се) първа почивка в Гърция и имам нужда от помощ. От няколко дена чета къде ли не, включително и тази тема (прекрасна е, поздравления). Но колкото повече чета, толкова повече се обърквам и май е най-добре да попитам. Искаме да пътуваме в началото на септември - 3 възрастни + дете на 2 и половина години.
1. Търся място по-близо до България /т.е. далечните острови отпадат/.
2. Не съм сигурна, че ще имаме желание за голямо обикаляне с малкия, особено за самото плажуване, затова предпочитам да има хубав плаж в самото градче - пясък и колкото може по-плитка вода (никой от нас не плува), без камъни.
3.Иска ми се да има приятни заведения и магазинчета - не търсим нещо диво, безлюдно и т.н., но и да не е гигантска лудница и пренаселване. Ако в близост има и какво интересно да се види, ще е хубав бонус, но не е задължително.
4. Търсим си апартамент, хотелче, бунгало. Иска ми се да има градинка за игра за малкия. Нямам претенции дали ще има храна в хотела, или ще си готвим ние. Добре е да е сравнително близо до плажа, но не държа на първа линия.

Струва ми се, че големите курорти извън града не са вариант за нас, тъй като обичаме да се разхождаме, да посещаваме различни заведения и т.н. Като цяло искаме средно динамична почивка, а не само плаж.

Много ще съм благодарна да препоръчате конкретни градчета, а може и хотели / имоти. Плажът ми е от първостепенна важност - не искам всяка сутрин да пътуваме с кола, за да се приберем на обяд за съня на малкия и после пак да пътуваме за следобеден плаж. По-склонна съм да пътуваме за хубави заведения за вечеря като компромисен вариант Simple Smile
Благодаря предварително.  
Здравей. За мен такова място е Скала Фурка на Касандра. Плажът е пясъчен и стигаш до него пеш (няма стръмно). Водата е плитка, в началото има малко камъни, но според мен не е проблем. Покрай плажа има заведения, в които всичко бе вкусно. Има си и магазинчета, но селото не е голямо. Вечер ние се разхождахме към Калитея, Афитос, един затворен комплекс - мисля че беше Сани и до фара. В Сани имаше много хубава детска площадка. Детето на възрастта на вашето тогава му хареса много. Във Фурка има и голям хранителен магазин. Ние сме отсядали в Авра Бунгало, но сега мисля са с ново име.

Благодаря много за информацията, определено ще го имам предвид Simple Smile А резервации как сте си правили - сами или с агенция? Виждам, че в booking като че ли няма голям избор за тези райони на Гърция.

# 680
На Ситония отговарят Сарти и Торони на изискванията за плаж. В Сарти в по-голямата си част е дълбоко, но към края има и плитка част.

Благодаря за информацията. Тъй като съм абсолютно невежа що се отнася до гръцкото море и градчета, може ли да утичните къде е "края" - в коя посока е. Ако все пак се спрем на това място, искам да гледам за квартира в близост до плитката част Simple Smile А има ли камъни, или е изцяло само пясък?

# 681
Teresa, препоръчеам за твоето търсене, плажа Ковио - 5 км на юг от Никити, Ситония. Там има 3-4 къщи /Alexander, Paradise, нещо с V.беше 3тата/ за гости на 5 мин от плажа. Минава се под шосето през един удобен тунел и 200-300 м до плажа. Вечер може с колата до Никити за 10 мин. Там има от цивилизацията, която търсиш, но плажа не ме кефи.
Още един вариант е лагуната Ситония източния бряг от към Атон, преди Вурвуру. Там препоръчвам Vrahos house. Toчно на самия бряг на лагуната, която е много плитка и топла.  И собственика е мн услужлив. Даже още по-добър вариант за малки деца. От там с колата и на север и на юг има наблизо населени места. А също страхотни плажове - Кариди за дребосъци. Ако не държиш на кристален плаж може и Вурвуру , но в Гърция се ходи заради плажовете./ Иначе Черноморец, БГ, ако не ви е страх от разтройство./
Здравейте Simple Smile Мисля, че отговорът е до моето запитване Simple Smile Разгледах и двете места - като че ли са малко по-диви и спокойни от това, което търсим. Nо все пак заради хубавите плажове, няма да ги отписвам Simple Smile Конкретно за Vrahos house - по какъв начин резервирате - агенция или директно се свързвате със собственика? Около нея има ли други къщи, заведение - от снимките не мога да придобия реална предствава.
Вурвуру не ми е опция точно заради нещата, които съм чела за плажа.

# 682
Врахос не става. Там е блато.

За лична кореспонденция със собствениците - на 1-ва страница има линкове със стотици къщи в Халкидики, където за всяка са дадени имейли и телефони на собственика. Като си харесаш по снимки и локация нещо, пишеш/звъниш за цена. Обикновено за резервация искат капаро по банков път, в размер 1-2 нощувки, някои и до 50% от общата сума, но е рядко.

# 683
Врахос не става. Там е блато.

За лична кореспонденция със собствениците - на 1-ва страница има линкове със стотици къщи в Халкидики, където за всяка са дадени имейли и телефони на собственика. Като си харесаш по снимки и локация нещо, пишеш/звъниш за цена. Обикновено за резервация искат капаро по банков път, в размер 1-2 нощувки, някои и до 50% от общата сума, но е рядко.

Благодаря Simple Smile Най-изгодно е директно от собственика предплагам, а не чрез агенции, сайтове и т.н. (поне за квартирите). До сега винаги съм ползвала booking или airbandb, но за Гърция май това не е най-подходящ вариант. Ако най-накрая се спра на конкретно градче, ще огледам и квартирите от линковете Simple Smile Вие може ли да ми кажете нещо за Ормос Панагиас и Торони, както и за Коринос. Много ще съм благодарна. Другите места, които гледам са Сарти и Ставрос, но до колкото четох само част от плажа е плитък и подходящ за малки деца. От друго място ми препоръчаха Палио, Ираклица, Неа Перамос, но още не съм ги разгледала подробно дали са това, което търсим. Вие може ли да споделите нещо за тях? В интернет има много информация, но като че ли още повече се обърквам и търся мнение на хора, а не на сайтове Simple Smile

# 684
Аз основно букинг ползвам и за Гърция, но и лични контакти. Зависи в коя част пътувам и за колко дни. За северна Гърция напливът е голям и местата в букинг, достъпни на един клик, бързо се изчерпват. За 1-2 нощувки удобството в букинг няма равно. За дълга почивка на едно място - на лична кореспонденция най-често е по-добре.

Ормос Панагияс е добър избор, по-точно не самият Ормос, а около плажа Трани Амуда трябва да е основният ви интерес. Плажът на Сарти си е добре. Но по-често е ветровито от тази страна. На Торони също не е хич плитко, но пък плажът е огромен и винаги почти пуст, а селото доста приятно.
Можеш да провериш и Каламици. Прекрасен плаж. Малко село, но има 3-4 таверни, гироси, минимаркети.
Ставрос е ОК, но трябва да ползвате плажа, който започва южно от центъра и се простира до околностите на градчето (в посока Олимпиада), от другата страна е каменист.

Палио и Неа Перамос не стават. В Перамос няма плаж, а се ходи на Амолофи с кола. Неа Ираклица има плаж, но като цяло и той, и селото са претъпкани през сезона. На Халкидики има повече простор.

Повечето от тези места са многократно обсъждани в темите, всяка година, не е възможно всичко да се изчете, но можеш да ползваш информацията на 1-ва страница, както и търсене в гугъл на ключови думи + "На море в Гърция" + bg-mamma.com.

# 685
Със същото питане идвам и аз. Обикаляла съм много места в Гърция, но основно в южната част. Сега запазих един къмпин на Ситония, където не съм била никога:
http://www.armenistis.com.gr/

Изглежда много приятно. Запазих бунгало, с баня, тоалетна, климатик, но датите са 2-7 юни, за 5 нощувки и се чудя дали ще става за плаж? Дали не е много рано и да е хладно? От друга страна.. не искам да се бутаме с цялата тълпа, предпочитам да е по-спокойно.

# 686
Цитат на: Monadirs
За района на Аспровалта, Неа Врасна и Ставрос - мога да препоръчам Мария Лукс в Ставрос. Малко е отдалечено от центъра, но е близо до плажа, и за сметка на това плажа срещу него е разкошен за млаки деца. http://www.booking.com/hotel/gr/maria-lux.bg.html?aid=318615;lab … 1;highlight_room=
На нас лично този район не ни допадна, но към хотела и плажа нямам забележки.
Имат и страница във ФБ, може да имишеш и там. Ние миналата година бяхме там встудио за 35 Евро в началото на Август.

Сега за началото на юни искат 45евро. Голяма инфлация.
А и ми се струва, че ще е студено още или греша ?

Последна редакция: ср, 05 апр 2017, 10:32 от zumbaio

# 687
Аз основно букинг ползвам и за Гърция, но и лични контакти. Зависи в коя част пътувам и за колко дни. За северна Гърция напливът е голям и местата в букинг, достъпни на един клик, бързо се изчерпват. За 1-2 нощувки удобството в букинг няма равно. За дълга почивка на едно място - на лична кореспонденция най-често е по-добре.

Ормос Панагияс е добър избор, по-точно не самият Ормос, а около плажа Трани Амуда трябва да е основният ви интерес. Плажът на Сарти си е добре. Но по-често е ветровито от тази страна. На Торони също не е хич плитко, но пък плажът е огромен и винаги почти пуст, а селото доста приятно.
Можеш да провериш и Каламици. Прекрасен плаж. Малко село, но има 3-4 таверни, гироси, минимаркети.
Ставрос е ОК, но трябва да ползвате плажа, който започва южно от центъра и се простира до околностите на градчето (в посока Олимпиада), от другата страна е каменист.

Палио и Неа Перамос не стават. В Перамос няма плаж, а се ходи на Амолофи с кола. Неа Ираклица има плаж, но като цяло и той, и селото са претъпкани през сезона. На Халкидики има повече простор.

Повечето от тези места са многократно обсъждани в темите, всяка година, не е възможно всичко да се изчете, но можеш да ползваш информацията на 1-ва страница, както и търсене в гугъл на ключови думи + "На море в Гърция" + bg-mamma.com.

Като че ли Торони най-много ми допада като място, но ме притеснява, това което казвате за плажа - че не е плитък. Чета, че е наистина много голям - няма ли поне малка част с равно дъно и плитка вода в началото, за да може малкия да играе на брега?

# 688
*Mila*, не си представяй, че от брега следва директно бездна във водата. Пак е постепенно, но по-бързо става дълбоко.

# 689
  • София

Като че ли Торони най-много ми допада като място, но ме притеснява, това което казвате за плажа - че не е плитък. Чета, че е наистина много голям - няма ли поне малка част с равно дъно и плитка вода в началото, за да може малкия да играе на брега?
*Mila*, нали ти искаше плитък плаж в градче? Защо не пробвате Керамоти. Плажът е идеален, много плитък доста навътре и подходящ за малки деца. Градчето не е нищо особено.
А за Сарти - плитката част на плажа е на юг.

Общи условия

Активация на акаунт