Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-14

• 93 315
  • 746
  •   1
Отговори
# 630
Не е само паркомястото. Изложението също е от значение. Само северно не може за жилище.
Да, но обяснението ми беше защо нормални апартаменти имат статут на ателие.

# 631
ОК, аз допълних за малките.

# 632
защо нормални апартаменти имат статут на ателие.
Ето накратко изискванията към жилище (апартамент) извлечени из дебрите на ЗУТ и Наредба №7:
-да има самостоятелен вход;
-да има най-малко едно жилищно помещение;
-да има кухня или кухненски бокс;
-да има баня-тоалетна;
-да има  складово помещение.  То може да бъде в жилището или извън него: мазе, таван или килер;
-да не е с изложение изцяло на североизток, северозапад или север;
-светлата височина на жилищните помещения в нови жилищни сгради трябва да бъде най-малко 2,60 м;
-жилищните помещения в подпокривното пространство на жилищни сгради трябва да имат светла височина най-малко 2,30 м в 50% от площта им и най-малко 1,50 м в най-ниската им част;
-да имат комини в дневните и в кухните;
-стаите и кухните трябва да имат прозорци;
-площта на прозорците за дневни да е най-малко 1/6 от площта на помещението;
-площта на прозорците  за спални, кухни и кабинети да е най-малко  1/7 от площта на помещението;
-при горно осветление или при осветление в наклонени плоскости размера на прозорците може да се намали с до 30 на сто;
-да нямат спални непосредствено до асансьорни шахти, сметопроводни и други помещения или пространства с източници на шум и вибрации, по-големи от пределно допустимите съгласно хигиенните норми;
-входните преддверия в жилищата да бъдат с минимална широчина 1,3 м;
-коридорите да бъдат с минимална широчина 0,9 м;
-да е надземно
http://www.xn--80akij1anct.bg/1041105110541043/6

# 633
  • София
Пав, не го знаех това за Варна, ми че то си е тройна разликата в данъците за ателиетата  Shocked
От няколко години (2-3) промениха пак закона за паркоместата и вече и за ателиетата, кабинетите и за офисите се изискват пармокеста в УПИ-то. Сега е модерно да се правят двойни гаражи една зад друга колите и в двора три паркоместа едно зад друго, неизползваеми, но законът го позволява  Crazy

Добро утро! Сега паркоместата са поне двойно, затова се избиват хората
тази цена преди колко време е - питам само от любопитство

bouquet bouquet bouquet
2013 година началото купихме по 3000 евро броя, акт 16 дойде със закъснение няколко месеца в началото на 2014. Сега едното го даваме под наем за 120 лева, че ММ колата му 7-8 месеца не е в София, а зимата караме само моята.
Строителят ги даваше евтино, защото по закон може да продаде паркомясто само на собственик на друг имот в сградата, а тогава хем не беше продал много, хем не искаха да купуват паркоместа.
Сега в съседната сграда гледам обяви за надземно под снега за 7000 евро  Shocked

# 634
Цените зс паркоместа на някои места са убийствени. Родителите ми платиха 8000 евро за открито във вътрешен двор, а е тясно и неудобно.

# 635
Пав, не го знаех това за Варна, ми че то си е тройна разликата в данъците за ателиетата  Shocked
Аз пък не знаех за София.
И двете се напъваме, като всеки е бил прав за собствения си двор.  bouquet
So Lucky*,
Ако можеш се активирай и опитай до това да се домогнеш:
http://sales.bcpea.org/bg/properties/item210002.html
Всичко е перфектно като площ, място... (до мен е през 3 сгради), тухла.
Гледа към морето, на гърба на Руското консулство:
Скрит текст:
https://www.google.bg/maps/place/%D1%83%D0%BB.+%E2%80%9E%D0%A6%D … 7.9179109!6m1!1e1
ПП Лично познавам собсвениците. Знам и апартамента. Чисти 71кв.м. за 45887.31 €!
Разликата с онова скосено ателие (реални около 40кв.м. ) е огромна.
Комисионната ми е 1%. Mr. Green
От няколко години (2-3) промениха пак закона за паркоместата и вече и за ателиетата, кабинетите и за офисите се изискват пармокеста в УПИ-то.
,
което ме навежда на мисълта, че ателие вече не може да му се смени статута, понеже не отговаря на др.изисквания.
Вече на 1-ви (партерен) етаж помещенията се водят по статут гаражи.
Бях споделила за такова помещение от строител, направено като апартамент, който купи колега от Добрич.
В момента на изповядване на сделката пред нотариус е разбрал, че статутът му е гараж.  ooooh!
Опита се да иска ползване на паркомясто  Embarassed . Няма как да  се полага на гараж паркомясто.

Последна редакция: чт, 09 мар 2017, 11:49 от Анонимен

# 636
Цитат
За ателие не се изисква паркомясто
- може би някога  е било така, но вече не. Още през 2006 г. МРРБ издава писмо - указание № 70-08-1938, с което се изисква  по едно парко място за всеки нежилищен обект (офис/ателие/магазин и т.н.) в многофамилни сгради .
По отношение на изложението е вярно - недопустимо е за жилищата да имат само неблагоприятно изложение (север, северозапад, североизток). В случай, че в новопроектирана сграда има такива обекти, те не могат да се класифицират като  апартамент, съответно се именуват ателие, за което няма изискване за изложение.

# 637
Аз пък не знаех за София.
И двете се напъваме, като всеки е бил прав за собствения си двор.  bouquet
So Lucky*,
Ако можеш се активирай и опитай до това да се домогнеш:
http://sales.bcpea.org/bg/properties/item210002.html
Всичко е перфектно като площ, място... (до мен е през 3 сгради), тухла.
Гледа към морето, на гърба на Руското консулство:
Скрит текст:
https://www.google.bg/maps/place/%D1%83%D0%BB.+%E2%80%9E%D0%A6%D … 7.9179109!6m1!1e1
ПП Лично познавам собсвениците. Знам и апартамента. Чисти 71кв.м. за 45887.31 €!
Разликата с онова скосено ателие (реални около 40кв.м. ) е огромна.
Комисионната ми е 1%. Mr. Green
От няколко години (2-3) промениха пак закона за паркоместата и вече и за ателиетата, кабинетите и за офисите се изискват пармокеста в УПИ-то.
,
което ме навежда на мисълта, че ателие вече не може да му се смени статута, понеже не отговаря на др.изисквания.
Вече на 1-ви (партерен) етаж помещенията се водят по статут гаражи.
Бях споделила за такова помещение от строител, направено като апартамент, който купи колега от Добрич.
В момента на изповядване на сделката пред нотариус е разбрал, че статутът му е гараж.  ooooh!
Опита се да иска ползване на паркомясто  Embarassed . Няма как да  се полага на гараж паркомясто.

Дай снимки на лично, моля! Hug

# 638
Лъки, нямам снимки.
Като съм ходила на гости по съседски не правя снимки на жилищата.
Случайно разбирам за продажбата от страницата на ЧСИ (нали търся за мои познати).

# 639
В нашия забутан /презастроен/ град паркомясто, подземно, в началото на 2008г. на чертеж, гола поляна в края на града имаше цена от 6000 евро нагоре.
Търся сега апартамент в центъра и миналата седмица на оглед на един изцяло северозападен / оттук разбирам, че даже не би трябвало да е апартамент/, нямаше скосявания, на нормален етаж, стаи със ширина 2,50 м  #2gunfire, мерих с ролетка, продаваха паркомясто за цена 10000 евро  #Crazy. Няколко пъти питах.
Май трябва да се ориентирам за София

# 640
  • София
Кой е този по-скъп от София град?  Shocked

# 641
chiana2003, цените на самите ап. сигурно не са по-високи, но покрай нелепите предложения, северни, тесни стаи, презастроеност, скъпи паркоместа, на човек му идва да се ориентира към София. Аз търся вече близо година ново стр. ап. в центъра и засега съм доникъде. Живея в ново стр. на края на града, но детето ще тръгва на училище и искам нещо по-удобно. Или строителите си пазят южните ап. за още по-високи цени, или аз съм много претенциозна.
А града е Благоевград.

# 642
Ехе, чак пък в Благоевград цените да са колкото в София...то и аз май да ще се преориентирам. Laughing

Този как ви се вижда, пак спалнята е скосена ужасно, и дограмата е от балкансканската...както и ще надхвърли бюджета. Rolling Eyes
http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b148878976202111 … k=2j6qyg&f1=1

Последна редакция: чт, 09 мар 2017, 16:53 от So Lucky*

# 643
И аз май се ориентирам към покупка на гараж. Цената му е уж 5500 евро. Дава се под наем за 70 лв на месец и срещу 11 000 лева, получавам 840 лева наеми. Банката няма как да ми даде такива лихви Wink

# 644
Този как ви се вижда, пак спалнята е скосена ужасно, и дограмата е от балкансканската...
Скосеното на спалнята на мен ми се струва като усвояване на тераса. Вижда се трегера.
Дограмата не е много като площ, за около 1500 лв се подменя.
Като + отчитам естествения паркет, който не се е раздалечил (няма отворени фуги).
Май има проблем в банята с тавана (теч).
2000г звучи добре относно площообразуване, но тръбопроводите не са полипропиленови.
Има една много малка тераска.
Обаче на "Генералите" конкретно трябва да се види кооперацията,
понеже има презастрояване - няма "въздух и светлина". Мухлясали и тъмни входове като катакомби.

Общи условия

Активация на акаунт