Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-14

• 93 395
  • 746
  •   1
Отговори
# 405
...Изобщо не са малко хората изгорели с това стоп-капаро...
Може ли някакви доказателства? Защото това са много, много редки случаи.
От друга страна за мен стоп капарото е напълно безсмислено.
То обикновено е малко, рядко е 1000 евро, по-скоро до 500 лв., ако дойде друг клиент с по-добра цена, собственикът го връща в двоен размер съвсем спокойно и си работи с него. А ако държи на думата си и без стоп капаро го пази.

Но има случаи, в които е нужно, например собственикът е в чужбина, има вариант да се остави стоп капаро в агенцията или Нотариус с/у съответния документ, но човекът казва, няма проблем, аз съм коректен и сте ща са. Да, ама не. Пуска си човекът отпуск, дава пари за билети, идва и... купувачът се скрива.
Или дори да си е тук, изпуска друг, защото този е казал, че ще го купува и после 6 месеца никой не проявява интерес.

Извинявам се, но всички продавачи, които са без оносновни документи като скици и данъчни оценки, направо не ги разбирам.... Хем сделка искат, хем нищо не направили...
Някои хора нямат чисто финансова възможност да вадят документи. Затова го правят като вземат капарото. Разбира се задължителните за доказване на собственост трябва да са налице, но за другите няма такова изискване, още повече, че имат срок на валидност. Никой не знае кога ще му се продаде имотът, а да ги вадят просто ей така няколко пъти е излишно.
В крайна сметка именно затова е Предварителния договор, хем да е достатъчно сериозен, хем да даде време за вадене на докумемнтите.
Ако всички са предварително извадени той се обезсмисля, направо може да се изповядва.

# 406
  • София, Bulgaria

Не се сърди, човече,,  а какво се случва, ако излезе завещание или задължение по чл. 87, или нещо друго, което не се знае без документи и обследване. Платил си 10%, върви се съди после да си ги вземеш. Парите са изхарчени. Нали идеята е да не се стига до там. Преди да дадеш пари да знаеш, какво купуваш и от кого, а това става с документи, всичко друго е "приказки под шипковия храст".

И да извадиш документи не струва хиляди лева...100 -тина лв. са... и всички документи имат поне 6м. давност. 6 месеца на днешния пазар!!! кой имот би се задържал, само неадекватния в цената.
Изваждането на документи преди да излезе имота на пазара е даже повече в интерес на самия продавач, предвид всички грешки, които излизат по институциите в документите. Нали ако трябва да се коригира нещо отнема време и току виж срокът в ПД изтекъл и продавачът е станал неизправна страна.
Не се доверявам на електронната справка, да, дава някаква представа, но не винаги е точна. Без писмено УВТ, няма как да подпишеш ПД, а за да го извадиш пак се стига до документи, кадастрална схема трябва, тя отнема 3-4 дни.

И ако на някой не му се случвало нещо в практиката не означа, че не случва. Аз съм категорично за ПРЕВЕНЦИЯТА.

# 407
tomeva, а какво се случва, ако задължения по член 87 са се появили междувременно? Човекът си е подготвил прилежно целия комплект документи, и се появява купувач 2 седмици по-късно. Или може да го е извадил днес, но да нямат възможност за среща и да се отложи за след 2 дни, когато вече да са налични. Караш го всеки ден да вади по едно?
Какво се прави, ами плащат се. Или се действа според точките от Предварителния договор. Нали е за това този договор?

...Платил си 10%, върви се съди после да си ги вземеш. Парите са изхарчени. Нали идеята е да не се стига до там. Преди да дадеш пари да знаеш, какво купуваш и от кого, а това става с документи, всичко друго е "приказки под шипковия храст"...
А какво се прави, ако излезе тежест, която не е била налична при ваденето на Удостоверението? Защото всички знаем, че се дава със задна дата, а не към момента на получаването му.

Точно приказки под шипковия храст са тези за превенцията, изброените са бял кахър пред всичко, което може да се случи. Има минимум, без който не бива да се подписва, но над него единствено се стига до забавяне и риск да се разминат с имота, отгоре на всичко напълно излишно, защото на практика, предвид датата, не защитава с нищо.
В крайна сметка има си Нотариуси, юристи, нека направят с тях консултация, за да им кажат кое е необходимо за Предварителен договор и кое за изповядване.

С една дума - каквато и превенция да се прилага, риск има винаги. За щастие в масовия случай проблеми няма или с такива, които се разрешават.

# 408
  • София, Bulgaria
Едно удостоверение от камерата на ЧСИ ще покаже дали има изпълнителни дела, това е превенция.
Удостоверение по чл. 87 ще покаже дали има натрупани задължения и в какъв размер, ако има и не могат да се покрият... значи не мога да купя, защо да влизам в сделка.
Тъпо е да мога да проверя нещо и да не го напрая. Нека ПД да е за ситуации, които към момента не могат да се видят.
Не разбирам, каква е ползата да се спести това и кой ще спечели, не правейки го. Какво толкова струва да се даде спокойствие и максимална сигурност. То, че не може да е на 100% е ясно на всички, но може да е МНОГО ПО-ГОЛЯМА, правейки това, от колкото не правейки го.

Но в крайна сметка всеки си решава. Аз за себе си съм решила.

П.С. До сега не съм изпуснала имот, защото съм искала много документи преди ПД.

# 409
И аз не разбирам каква ти е ползата да ги лъжеш, че щом на Предварителния член 87 и тежестите са чисти, то и на изповядването ще е така, защото си ги защитила с Превенция, но ето, че го правиш.
Всъщност съвсем ясно ми е.

# 410
Подписахме го предварителния договор, мисля, че всичко мина нормално, на изповядването на сделката ще отидем с адвокат вече. Документите ще се вадят от агенцията, продавачите са им дали пълномощно вчера, явно нямат възможност и желание да се занимават с това. На мнението на Не се сърди човече и Черна станция съм - може всичко да е чисто като сълза на подписването на предварителен договор, а до финалния подпис като има 2-3-4 седмици могат да се появят куп проблеми ако искат да те измамят, важно е да прецениш човека.

# 411
Подписахме го предварителния договор, мисля, че всичко мина нормално, на изповядването на сделката ще отидем с адвокат вече. Документите ще се вадят от агенцията, продавачите са им дали пълномощно вчера, явно нямат възможност и желание да се занимават с това. На мнението на Не се сърди човече и Черна станция съм - може всичко да е чисто като сълза на подписването на предварителен договор, а до финалния подпис като има 2-3-4 седмици могат да се появят куп проблеми ако искат да те измамят, важно е да прецениш човека.
Честито и спокойно, всичко ще е наред! Peace

# 412
Честито и от мен, бързо и безпроблемно финализиране  bouquet

# 413
Здравейте, да разсея малко темата от хипотетичните неща.
Тези дни обикалям моя набелязан район, търся голямо тристайно жилище, новият тип повече ми харесва.
Цените не коментирам, мен ме устройват - явно имам късмет, че харесвам непопулярен квартал на София  Mr. Green

Адски съм разочарована какви кутийки са на пазара  Sick Не генерирам, че всичко е така, но масово е доста зле - тоест зле е 10 кв.м. спалня или детска за 2 деца, зле е да избираш между нормален коридор или да имаш малко повече всекидневна(и това ми предложиха), зле е всекидневната с кух.бокс/площ да е общо 20 кв.!!! В момента дето си живеем в голям двустаен е същите квадрати като тристайни, дето гледах тези дни. Например сега спалнята ни е 20 кв.м. и холът пак толкова, но поне в хола не е изтупана цялата кухня и трапезаря, което според моите критерии трябва да са общо поне 30 кв.м.
 Нямам против да платя повече пари, но то на пазара читавите неща ги взимат в супер начален етап на зелено и оттам не мога да се орентирам каква е гледката и околоблока как ще е. А това е много много важно.
Ето така е сега пред нас(и от двете страни лъха на зелено, има свободни места за паркиране, децата играят в една много безопасна и спокойна среда, да не говорим, че има огромен парк на 50 м.)

А ей това са 3 имота/гледки от прозорците/, на които бях тези дни  #Crazy
(сори, мое отражение на прозореца):

Това са чужди имоти, в най-добрия случай след 5 години ще гледаш в прозореца на нова сграда, а иначе така ще си стоят.

Та в крайна сметка си продължавам обикалянето.

# 414
Е, официална статистика няма, че да представя доказателство за изгорелите, но знам лично за доста случаи..

Абсолютно съм съгласна с  tomeva...... Колкото повече документи може да се представят, за да се обследва имота преди ПД, толкова по-добре.

Подписват се разписки за капаро с безумно съдържание.. Включително съм виждала такива, в които купувачът се задължава безусловно (.т.е без никакви цитирани изключения като например проблем с имота) да подпише предварителен договор, в противен случай губи дадената сума...  #Crazy  Страхотно извиване на ръце и преса от страна на брокерите, което се е пренесло върху продавачите и те вече си търсят това стоп-нещо си по право!!!   Капаро  е нещо което даваш да предварителен договор, това е положението. Разбирам, че може да има някакъв депозит за заявяване на интерес, но в него е редно да се сключат някакви ангажименти относно пълното и свободно без тежести прехвърляне право на имота и т.н.  и тази сума не трябва да бъде наричана капаро/ задатък по никакъв начин.
Хората трябва да се замислят какво подписват и какво дават наляво-надясно. От безразботното подписване на всякакви разписки и документи е на тоя хал положението - пълна липса на регламентараност на отношенията.   Брокери са станали всякакви младежи без грам правна култура (...и обща)....Вие чували ли сте репликата, че купувачът избирал на каква цена да се изповядва имота, ако той ще плаща таксите............. Joy   просто това е само един бисер от неща, които имах нещастието да чуя и да се изумя.  Едно е да не знаеш, но друго е да го заявяваш уверено на клиента си....   

# 415
Аз така и не платих стоп-капаро. Реших, че ако има някой да даде по-висока цена, нека си я дава, аз преговарях до максималното, което можех да дам. Повече нямаше да ми отговаря на бюджета, нито пък имаше много смисъл за този имот. Така че обявата си седя до деня на предварителния договор и нямаше проблеми.
Това стоп-капаро ми звучи като трикче изкуствено да създадат впечатление за завишено търсене, едва ли не, видиш ли, всички се избиват за мизерните дупки, които се продават, та бързай да оставиш 500лв за хвърчаща бележка. Сигурно за някои имоти има смисъл, но те ще да са твърде малко, за да е масова практика.

# 416
Ние оставихме 1000 евро в агенцията. Подписахме се, че това е гаранция за нашето желание да го купим и че при евентуално проваляне на сделката (без значение дали заради нас или заради продавача) си получаваме обратно цялата сума.

# 417
Ние оставихме 1000 евро в агенцията. Подписахме се, че това е гаранция за нашето желание да го купим и че при евентуално проваляне на сделката (без значение дали заради нас или заради продавача) си получаваме обратно цялата сума.

В такъв случай в какво се изразява гаранцията? newsm78

# 418
  • София
Временно спиране на предлагането на имота.
Ако не се стигне до предварителен д-р ще се предлага отново.
Но това е, ако го предлага само 1 агенция.
Ако са го раздали в повече, те може и да не разберат.

# 419
За Ню Билдинг Пропърти, впечатления имате ли. Март започват строеж на няколко сгради, на 600 Е. Всичко готово им е продадено.
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s … 5gStePkfeMv27CUKg

Общи условия

Активация на акаунт