ТРЕТИ клас - 3 тема

• 59 905
  • 765
  •   1
Отговори
# 195
  • София
... последното е трудно, защото с него не може да говори, а тя не понася да мълчи.
Да не е зодия близнаци като моите, те обикновено са сред дрънкащите без да спират  Mr. Green

За комуналните неуредици го разбирам да не учат, макар че е трудно да се координираш толкова бързо. Няма да забравя как веднъж в офиса спряха водата за цял ден, не бяхме предупредени, а шефката не ни каза да си ходим. И аз си хванах тролея, прибрах се до къщи, посетих ВЦ-то и се върнах.

# 196
Да не е зодия близнаци като моите, те обикновено са сред дрънкащите без да спират  Mr. Green
Не, рибка е, обаче не млъква, но основно у дома философства. С непознати и в училище не е толкова общителна.

# 197
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
имах предвид, че всяко разделяне на децата наранява, незвисимо дали става дума за имащи-нямащи право, достойни-недостойни за едно или друго, за мартеници, празници, участия в конкурси или игри, Peace
даже и на състезания могат да ходят всички, които искат, независимо дали ще станат първи или не

Скрит текст:
Скрит текст:
при нас празнуването на Хелоуин от само част от децата беше организирано от преподавателския състав  Tired , не от нахъсани родители  Peace

# 198
Голяма мартеномания вчера Simple Smile Дребен замина с над 50 мартеници за училище и се върна окичена до ушите. Завързала на всички съученици и на приятели от съседните класове, щастие голямо.

Иначе и аз познавам хора, които не приемат и не подаряват мартеници, езическо било. Много им здраве.

Стоматолозите и ортодонтите са ми болна тема. Дребен има проблем с емайла на част от зъбите и трябва да се изграждат. Обиколих къде що има дентални клиники и пусто най-ми допадна тази на Петър Дучев. Много хубаво, много внимателни, много приятни, ама дет се вика работят с кожа на клиента. Та ще видим.

Сладко обичаме всички, аз най-много. Гледам вкъщи да е в ограничено количество, обаче на работа как тъпча шоколад не е за разказване. Добре, че имам добър метаболизъм Simple Smile

Добри, много е тъпо това делене на децата, наистина, при това от преподавателите. Защо се е получило така?

# 199
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Confused не знам

не го коментирахме много-много в къщи. не искам да му давам материал за размисъл.
така или иначе на следващия ден имаха целодневен празник в занималнята (не е в училището) и беше във възторг от всичко: бал, караоке, филм, игри, награди, почерпка  Mr. Green ...

за децата това е само веселба - не влагат никакви религиозни, езически или каквито и да е други мотиви освен забава  Hug така и трябва да е  Hug

# 200
  • В светлината на слънцето
Да, това с празнуването на Хелоуин (или което и да е друго нещо) от едни и неканенето на други е наистина кофти момент. Но за щастие децата бързо забравят тези неща.

# 201
  • София
Определено, децата се радват на всички празници.
Моят ме разпитваше, в кой клас ще си разменят валентинки.
Разбрал - недоразбрал. Та аз му наравих и подарих.

Вчера и той носи много мартеници. Днес също носи за групата по английски.

# 202
  • София
Е, вече се убеждавам, че туй наказване на целия клас е масова практика.
И при нас е така. Даже миналата седмица единият от моите хубостници е бил причина да нямат физическо  Tired Един съученик го изпорти. Ей това портенето най-много ме вбесява

Аз обаче искам да попитам който има две и повече деца: като са направили някаква беля и не може да се докаже кой е виновен (или пък се докаже), не ви ли се е случвало да накажете всички? Знам, че не е педагогично, но в къщи сравнително често се случва, като никой не си признава, или примерно ако се сбият - наказвам и двамата, независимо кой е инициаторът.

Аз съм израснала в едно различно време - израснала съм с Тимур и Добрият ученик и... не, органически не понасям предателството. Да потърсиш помощ, ако някой - ти или друг - е застрашен... може да е резонно. Да предадеш - пост фактум - извършителят на белята - ако не става дума за деяние, представляващо сериозна заплаха за някого - ми, крайно непедагогически и най-вече, неизгодно и неудобно за педагога, но въпреки това, аз лично вероятно бих наказала първо и повече предателя, едва след това извършителя на простъпката.

Що се отнася до груповите наказания - те нямат особен смисъл когато групата е съставена от 2 на брой индивида, но имат много добри резултати в големи групи. Покрай другото спомагат за сформирането на общност, а не просто на механичен сбо от индивиди.

И аз смятам, че трябва да се казва, а по-възрастният ще реши дали е нещо безобидно и дали да се намеси.
Ето моя приятелка разбра от друго дете в класа, че детето й редовно бива тормозено от съченици. Хвърляли му кутията за обяд, блъскали го и т.н. Изобщо не е споделял с нея преди това.

Споделянето с родител е друго. На родителя се казва всичко.Но... родителят е по-скоро адвокат, не съдя-изпълнител.

За мен портенето - човек да съобщава случки, които нямат отношение към самия него и не застрашават живота и здравето на никой - е ранна форма на доносничество. Сигурно ще си помислите, че ме е подразнило това, че моят човек е бил виновен - ми не, подразни ме, че на въпросното дете не му е работа да ми се обяснява - ако госпожата прецени, ще му плясне заблележка на моя в бележника или ще ми се обади.
Наскоро моя близка ми обясни как насърчава детето да споделя: кара го да й разказва кой какво казал и кой какво направил. Ми това си е чиста логорея според мен. Човек трябва да споделя само неща, които го касаят лично и то на много тесен кръг от хора.
Но предполагам, че като дете ми е промит мозъкът - родителите ми слушаха радио "Свободна Европа" и всеки ден ми набиваха в главата да не говоря на никого това, което се случва в къщи.  Laughing

Хе-хе, ще рече човек, че по едно и също време сме расли... Само че дядо слушаше BBC, а нашите - VOA.  Joy

като гледам, просто... сме от друго поколение, с други ценности...
Аз бих казала дори само "с ценности", ама ще прозвучи грубо - далеч повече, отколкото бих имала намерение. т.е. наистина не намирам някакви особени ценности, в които да са възпитавани следващите поколения - но това в никой случай не ги прави лоши или не-загрижени хора. Просто... виждащи света по начин, по който аз не го виждам и никога не бих искала да го видя. Много по-... ами, сух и безжизнен. Прагматичен, без идеали...

права си, не е работа на никое дете да ми донася какво е направил или не направил моя син. за целта си има учител, който има поглед върху това какви ги е вършил и да ми каже, ако прецени, че е важно или трябва да взема някакви мерки.

но е важно и нужно детето да иде при учителя и да каже, че Х го е ритнал в слабините, а заедно в У са го е ритали след като от болка е паднал на земята.
и не е доносничене да ми го каже, след като никой не е сметнал за необходимо да ми се обади или да вземе мерки.

понякога е споделял за неща, които не го засягат, но са го впечатлили.  не го спирам - използвам информацията. обяснявам му как се е почувствало едното дете, как другото и защо не трябва да се прави така, а иначе.

Визираш застрашаваща ситуация първо - да, това следва да се оповести. Другото е споделяне с родител - то при всяко положение е препоръчително. Но неща от сорта на "Кой счупи..." или "Кой надраска"... или др. подобни - ами не, в такава ситуация си е чиста проба предателство. И ако целият клас бъде наказан, следва после целият клас да накаже онзи, който не си е признал сам. Не да го предаде "на властите". И не да го пребие - има много начини един колектив да накаже провинил се член на колектива, които да не водят до трайни физически увреждания.

Последна редакция: чт, 02 мар 2017, 22:04 от katiABV

# 203
  • София
]Относно сладкото - [/size]
Скрит текст:
и аз по принцип гледам да няма нищо такова у нас, НО тя си намира (а и като само това яде, понякога се чувствам като терорист). Престанах да ѝ давам джобни, за да не си купува, обаче като ни поканят на РД, стой, та гледай. Обяснявам, давам ѝ да чете, ала не влиза в тая пуста главица и това си е (просто защото явно не може да се контролира). Обвиняват ме, че съм ѝ забранявала сладкото и затова е така. Но аз не забранявам, просто ограничавам и тримата, а само тя е така екстремално пристрастена. Това дете направо подивява без захар и непрекъснато си търси сладичко. Обяснявам аз на домашните, че си гледаме sugar addict, но никой не ми обръща внимание. Единствено не мога да разбера как се случи това, като и тримата са гледани и захранвани по един и същи начин и вкъщи макар и да не се храним на 100% здравословно, се набляга на готвено, на салати, плодове и пр. Вай, вай, вай. Laughing

При положение, че са 3 деца, гледани еднакво и само едното има такъв тип проблем, е много вероятно просто да има различен тип метаболизъм. Бих ти предложила да даваш бучки захар - директно - но след задължително приемане на бавни въглехидрати, задължително, през не повече от 3.5 - 4 часа.
[/color]

Имах предвид на по-късен етап. Да не си играем сега с втори апаратчета, а след време направо брекети. Вече дадох доста пари за силиконовия апарат, който не носи. Той пък е такова безумие, като протекторите на боксьорите, кой би могъл да спи с такова нещо в устата.

Врячо най-съвестно си спи с такъв от есента. Трябваше да го сменя януари, ама... къде средат на март ще успеем да се занесем до ортодонта,. Ефект обаче има, забележим. Ако беше го носил и по 3 часа през деня - както беше инструкцията - сигурно по-добре щеше да е, ама... просто няма време кога 3 часа да измисля, в които да си е в къщи и да не трябва да говори...

Пролетен дъждец, , яко криви си му бяха зъбите -постоянните - още от израстването, затова ходих, едва ли бих го направила без причина - т.е. препоръката да отида беше от зъболекаря ни (на всички, и на когото имам доверие).

Последна редакция: чт, 02 мар 2017, 22:27 от katiABV

# 204
Честит празник!

В Сиела има 50% намаление, току-що поръчах 4 книги.
За малкия - "Битката за подземията" и "Джелсомино в страната на лъжците"
За мен - "Метро 2035" и "Бъдеще", от Дмитрий Глуховски

Последна редакция: пт, 03 мар 2017, 08:16 от Анонимен

# 205
  • София

Честит празник!!!

Луси, благодаря за информацията - от сума време я чакам втората част да излезе на български и... я бях изтървала. Поръчах я (ама от Озон - щото често пазарувам от тях, а пак толкова излезе...)

# 206
  • от Луната
Честит празник!

Ортодонт и ние трябва да посетим, едно от зъбчетта тръгна криво и не можа да се изправи напълно  ooooh!. Но сега на дневен ред е офталмолог. балеринката е късогледа, но до момента нямаше проблем и препоръката на лекарката беше да не слага очила. Но в последно време се оплаква от главоболие и другата седмица ще я заведа, да се види какво се случва.
Класната ни е в болничен и най-вероятно скоро няма да се върне, а госпожата, която я замества ги отпусна и съвсем скоро ще берем ядове  Thinking

# 207
Kati, ако е за книгата Метро, то всъщност това е трета част. Втората е Метро 2034, но я нямаха налична в Сиела. Аз не съм чела никоя част, но си ги купих по препоръка.

# 208
  • София

Не, за майнкравтърската, за Врячо - а тези Метровските за какво са / какъв жанр / стил?

# 209
"post-apocalyptic science fiction"
"Годината е 2033. Целият свят е в руини. Човечеството е почти напълно унищожено. Москва се е превърнала в град-призрак, отровен от радиацията и населен с чудовища. Малцината оцелели хора се крият в московското метро – най-голямото противоатомно бомбоубежище в света. Неговите станции са се превърнали в градове-държави, а в тунелите цари мрак и властва ужасът. На Артьом, жител на станция „ВДНХ”, му предстои да премине през цялото метро, за да спаси от зловеща опасност своята станция, а може би и всички."

Общи условия

Активация на акаунт