ТРЕТИ клас - 3 тема

• 59 868
  • 765
  •   1
Отговори
# 150
  • offshore & overseas
... Мисля, че всички правим разлика между доносничество и споделяне, така че общо взето сме на едно мнение. Hug
Така е, смятам и аз.  Simple Smile
Благодаря, МяучеHug
За сладкото -
Скрит текст:
не знам как е у вас, а нас просто не влизат сладкиши, десертчета и подобни - детето свиква така. Накъдето и да се обърнеш вкъщи има плодове, сушени такива, зеленчуци, ядки - това са нещата за похапване щом не е време за ядене. По рядко може сусамки и сурови барчета, черен шоколад. Но аз моята я "подковавам" от съвсем малка - тя например захар не ползва изобщо, пък и ние също. Сладкиши, козунак, тестени правя рядко, ама доста рядко, по поводи и тогава всички хапваме по малко и толкоз. 

Гушкан разказва, та чак в повече ни идва. Особенно като сме на масата...  Crazy
Нашият малчо и той така, макар че още не му се разбира всичкото плямпане.
Относно сладкото -
Скрит текст:
и аз по принцип гледам да няма нищо такова у нас, НО тя си намира (а и като само това яде, понякога се чувствам като терорист). Престанах да ѝ давам джобни, за да не си купува, обаче като ни поканят на РД, стой, та гледай. Обяснявам, давам ѝ да чете, ала не влиза в тая пуста главица и това си е (просто защото явно не може да се контролира). Обвиняват ме, че съм ѝ забранявала сладкото и затова е така. Но аз не забранявам, просто ограничавам и тримата, а само тя е така екстремално пристрастена. Това дете направо подивява без захар и непрекъснато си търси сладичко. Обяснявам аз на домашните, че си гледаме sugar addict, но никой не ми обръща внимание. Единствено не мога да разбера как се случи това, като и тримата са гледани и захранвани по един и същи начин и вкъщи макар и да не се храним на 100% здравословно, се набляга на готвено, на салати, плодове и пр. Вай, вай, вай. Laughing

# 151
  • Перник
Е, у нас пък се яде сладко. И аз, и мъжът ми обичаме. Естествено, Калоян не остава по-назад. Гледам да не прекаляваме, разбира се. Аз до скоро ядях по 1 шоколад на ден - просто имах потребност, бях с ниска кръвна захар. На последното изследване обаче се оказа, че захарта ми е в норма, а преди това се чудех защо не ми се яде шоколад. Та, Мяуче, и твоето момиче вероятно има нужда от сладко  Peace
Калоян обича тъмен шоколад. Радвам се, че обича плодове и зеленчуци и предпочита да пие вода вместо сок.

Честита Баба Марта! Да сте бели и червени, румени, засмени!

# 152
Сладко вкъщи всички обичаме - най-вече шоколад, а третокласникът - сладолед. Може да яде сладолед в неограничени количества, как пък не му писва на това дете.  Simple Smile

# 153
  • София-Младост
Честита Баба Марта! Да сте румени и засмени вие и децата!

# 154
Честита баба Марта!

И аз обичам сладко, но съм на периоди. Гледам да не купувам за вкъщи, но пък мъжът ми купува ooooh! Щерката не обича много плодове. Яде повече зеленчуци. Сладко хапва в умерени количества. Общо взето по едно на ден и то много често да поиска като сме в магазина. Лятото къде без сладолед разбира се.
Рождени дни и Хелоуин не ги броя. Там няма как да се въздържи, а и не мисля, че е нужно. Е, стига да не е на рд през ден Simple Smile

Мяуче, пробвай да й даваш по-големи количества от нещата, които яде. Може така да не й остане място за сладко или пък да изяде по-малко количество.
Аз съм въвела правило, че не се яде сладко преди основните хранения и засега го спазва.

# 155
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

честита и мен Simple Smile
живи и здрави да са, всичко друго може да се оправи  Hug

Скрит текст:
днес му предложих банан за заместител на закуската в училище. веднага се съгласи, но поиска два:
един вместо закуската в училище и един за допълнително към закуската в занималнята  Crazy

никакъв шанс за режим  ooooh!

# 156
  • София
Честита Баба Марта!
Здраве за всички ученици и родителите им.

Ние май ще трябва да се упражняваме по развитие на речта. Според мен е сложно да се направи хубав разказ/преразказ директно на белова. По другите предмети за сега се оправя прилично. Датите, за мое учудване, ги помни и не ми се налага да обяснявам, защо трябва да се учат. По ЧП правят проекти, с което им засилват интереса. Та това е в общи линии.

У нас бонбоните седят, както и плодчетата на масичка в хола. Свършват плодчетата, а не бонбоните.
Имаме още хелоуински очи, коледни играчки и други. Понякога ги изхвърлям, ако реша че са стояли прекалено дълго неизядени.

# 157
# 158
  • София
  Ха, като си говорите за сладко и плодове, се сетих за следната случка:
 На сватба сме и взимаме булката от къщата им на село. Съответно и вътре, и под чардака едни маси, отрупани, нагиздени, с всякакви вкусотии. Сигурно половин село беше се предложило да помага и да носи разни неща. Сладки, солени-каквото можете и не можете да се сетите. И в чиниите сложени резени портокал за украса.
  Почваме ритуалите, ние сме кумове и не мога да следя хлапетата какво правят. Като я "взехме" булката се оглеждам и виждам дребен до масата, а до него фотографката щрака, щрака...Аз измърморих под мустак, че не е нужно да се натъпчат. Те ме погледнаха само, видяха, че не мога да реагирам, и продължиха. Зер два часа не са яли!
  Поотминаха нещата, тръгваме към колите, а фотографката се приближава към мен и ми казва:
-Малкото Ви дете ме изуми! Застана до масата и докато не изяде портокалите не си тръгна.
Аз, силно засрамена, смотолевям нещо:
-Амиии, те нали все пак са почерпка...Пък и деца са, нали знаете...( А си мисля какво конско ще отнесат "гладниците"  Twisted Evil )
А тя ми казва:
-А, не,не, нека да яде. Ама за пръв път виждам дете, което изяде плодовете, а не пипна нито една торта!

# 159
  • Перник
aunt Ogg, Калоян като по-малък така изяждаше маслините, които украсяват салатите на хората  Laughing

# 160
На нас приятели ни подариха учебник по родинознание (на Костадин Костадинов). Моят син го занесе в училище и са чели в час по ЧО от него за българските царе.

# 161
  • София
Относно сладкото -
Скрит текст:
....
Съвсем наскоро четох статия, че има пряка връзка между еднообразната диета и глада за сладко. Тоест, колкото по-разнообразно е храненето, толкова (би трябвало да е да) е по-малко желанието за бързи въглехидрати. Ти ли беше споменала, че детето яде само няколко храни? Може би да се опиташ да предложиш и други храни - пробвай с условие: ще има сладко, след като изядеш салатата/боба/чушките или на каквото обикновено се назландисва. Примерно.
Подкрепям идеята винаги да има плодове на разположение. Моите хора като ги питам искате ли портокал, казват не, обаче като го обеля и дам в чиния, ядат и им плющят ушите.
 За съжаление при мен този вариант не работи, изяждам си портокала и после мога един шоколад да мушна Tired

При нас след втората консултация ортодонтът каза, че и двамата ще слагат апаратче. Чак и аз се навих да си оправя зъбите на стари години. Поне май ще се разминем с брекетите, че голямо разорение иначе.

# 162
  • Sofia
Узи, и Гушкан е с апаратче
Скрит текст:
- горе и долу, от 3 месеца го носи и може и доста по-често, но има забележително/очевадно подобрение. Трябва само с него да минем, че голямата щерка може и да носи брекети, но сега е мисия аболютно невъзможна такова нещо.

# 163
  • offshore & overseas
Честита Баба Марта на всички! Бъдете здрави!

Узи, това е най-големият проблем на Калина, че не може дори да опитва нови неща, камо ли да започне да ги яде. Не знам дали ще успея да го обясня, за да се разбере. Вид погнуса е, на психологическо равнище явно. Има си храни, които са „безопасни“ за нея и само тях си ги яде и те общо взето се свеждат до кисело и прясно мляко, бисквити и някои други тестени изделия, някои плодове, 2 супи, но само ако са сготвени от баба ѝ, пържени картофи. Нищо ново и различно не смее да опита (никакви салати и зеленчуци, въпреки че ние сме големи фенове, никакво месо). Всичко съм пробвала, освен да я храня насила. И нищо не работи. То не че насила да яде ще проработи, де. На това съм най-голям противник. Затова само си се вайкам и продължавам да си търся решения.

При нас плодовете се ядат от Калина, само когато ги нарежа и сложа под носа ѝ, и то не всеки път работи. След това винаги си изисква и сладкото (за нейно съжаление, невинаги го получава Twisted Evil). Люся изяжда огромни количества плодове обаче - много съм доволна. И тя обича сладко, но може да мине и без, ако река не.

В интерес на истината аз не им позволявам да ядат шоколади и вафли, кроасани и тем подобни, но за мен и бисквитената торта на баба, както и млякото с ориз и кекса също са сладко. От купените неща набиват Данонино - това съм позволила. И веднъж на високосна година по някое шоколадово яйце или сокче. Настояват от време на време за лукчета или бонбони Крамолис от аптеката.

За ортодонтските апаратчета: Калина сложи горно апаратче още преди първи клас и изненадващо бързо ѝ се намести „ченето“ (изненадващо дори за ортодонтката). Все още я следим при ортодонта, защото може да се наложи да носи някакво специално апаратче само за през нощта, но не разбрах какво. ЛюМила обаче и тя сложи сега, точно на същата възраст, и то две - за горна и долна челюст. При нея положението било по-сложно, новоизникналите зъби - феноменално огромни - та щяло на първо четене лечението да продължи поне три години (!!) но тя, за разлика от кака си, има огромно желание и е много сериозна и отговорна в носенето (щото Калина само търсеше сгода да свали апаратчето, особено в у-ще и в ДГ, когато не можехме да я следим). Предвид недоносеността и дихателните проблеми на малчун, ортодонтката още отсега е заявила, че като му дойде времето иска да го види, което за мене значи, че се очакват при него дори още по-сериозни проблеми. Но по-добре апаратчета, отколкото брекети. Не за друго, ами най-малкото, нямаме чак такива възможности ние. Mr. Green

# 164
  • В светлината на слънцето
Честита Баба Марта! Бъдете здрави, румени, засмени!

Бясна съм му на моя! Twisted Evil Такъв скандал преди малко отнесе по телефона, наказан е без комп и други такива устройства до довечера. Може ли такава блейка да е. Носеше цял плик с мартеници за всяко дете от класа плюс за учителките. Върнал се с... пълен плик. Дал на класната мартеничка и после се улисал и забравил да даде на всички останали. Е, как може да е толкова разсеян, довечера ще го удуша. Twisted Evil

По темата за сладкото. Моите и двамата са плодолюбители, ама сериозни - на ден по едно кило сезонни плодове отиват. На каката преди месец изхвърлих сладкишите от коледния чорап не от тази, а от миналата Коледа - така си стояха, но не даваше да ги пипам (иначе аз обичам сладко и досега да съм ги ликвидирала лично Mr. Green). Третокласникът (ей, само като го написах и се сетих за мартениците и пак се ядосах Twisted Evil), си обича сладичко. Но и плодове, при това много. Той обаче е на периоди - понякога има откровен глад за сладко, друг път така си и седят. Ето, сега още му стоят Хелоуинските бонбони. Та мисълта ми е, че при всяко дете е различно, а така също си зависи и от моментното състояние. Peace

Общи условия

Активация на акаунт