За какво си мислите постоянно напоследък?

• 1 382 118
  • 25 039
  •   1
Отговори
# 16 965
Преди 6-ет месеца близко дете беше помляно от пиян и дрогиран шофьор.
На свобода е, въпреки протестите и чака делото си.
Ей това ме вбесява.  Шест месеца и кой знае още колко, човека си живее живота, а няма съд и присъда!
Помня, че един преди време с няколко висящи причини катастрофа около Плевен и погуби няколко деца.

В същото време си казвам " Пази Боже", че на 18 са непредвидими. Моето няма кола, но най-големите ми страхове са от както имат тази привилегия.

# 16 966
  • Бургас
Пътищата са осеяни с паметници.Проблемът е, че повечето пияни и дрогирани все са някой, на някой някой, все са с по-хубавата кола, все не им е за първи път, но са се измъквали.

Елица Буенова скоро писа, че петицията за увеличаване на наказанието е подписана от 4000 души.Какво е тази бройка на фона на населението? Защо хората не са по-активни и по-заинтересовани? Жената го прави за всички нас, защото законът сега позволява да се измъкнат с най-малко, като си наемат добър адвокат, като бутнат.

# 16 967
Трябва ли да се прави петиция за да видят законотворците проблема при положение, че новините започват и завършват с безумията по пътищата. Да не са на друга планета.
Днес в "120 минути", не издържах разказа на майка загубила дете при ПТП. Жената плаче от нехайството на тези, от които зависи виновните да бъдат наказани, от непукизма на извършилите престъпление. Човек, който е разследван, е направил десетки нарушения, регистрирани, след това, за което го разследват ...........
Излиза, че и закони да има, нито се прилагат, нито на някой му пука.
Ужасно е това, което се случва, но още по ужасно, че сякаш е нещо в реда на нещата.

# 16 968
  • Mediterraneo
Тези пък петиции кога са имали някаква тежест?! За всяко нещо- петиция. Засърбяло го Пешо, пуска петиция. Нито е сериозно, нито е важно да пуснеш петиция.

# 16 969
На мен не ми харесва това, болднатото:

Цитат
Въвеждане института на "пътното убийство" и завишаване размера на наказанията за причиняване на смърт при ПТП след употребата на алкохол и/или наркотични вещества, от водач без свидетелство за правоуправление, както и при причиняването на смърт на повече от едно лице.

Значи ако шофьор без вина причини смъртта на двама човек автоматично да става убиец ли? То и без това практиката в нашите съдилища е да няма невинен шофьор когато има загинал човек. Май осъдиха даже шофьор, сгазил пешеходец на магистралата посред нощ, без никакви светлоотразители, с аргумента, че ако бил карал с 30 км/ч е щял да може да спре...

# 16 970
  • Бургас
Тези пък петиции кога са имали някаква тежест?! За всяко нещо- петиция. Засърбяло го Пешо, пуска петиция. Нито е сериозно, нито е важно да пуснеш петиция.

Ако се запознаеш по-подробно няма да твърдиш такива неща.Тази жена е подела кампания и от няколко години работи целенасочено за промяна в закона със всички възможни средства, които предлага закона, защото тя е адвокат по ПТП.Далеч от "засърбяло го Пешо.Точно заради такива разсъждения всичко е на този хал.Ние сме потърпевши и много добре знам какви кански усилия се полагат в едно такова дело, колко  се чака и какво става накрая, ама докато на човек не му опре ...

Става въпрос за хора, употребили нещо.Само те могат да бъдат осъдени на затвор с ефективна присъда.Това са обикновено рецидивисти и не им за първи път.

# 16 971
  • Пловдив
Какво значи “вече почти нямаш”? Аз никога не съм имала грам съчувствие към хора, сядащи пияни и надрусани зад волана и убиващи нечие дете/родител/съпруг или съпруга/приятел. Съчувствам единствено на семейството на жертвата. Другите са за затвора, и на 18 заслужава да влезе в затвора и да излезе на 50-60, когато си е пропуснал целия активен живот, е това заслужават. В такива случаи си мисля как заслужават да изпитат каквото изпитва семейството на жертвата, но истината е, че въпреки тяхната огромна вина никога не бих пожелала друг човек да изгуби живота си, за да се почувстват наказани. Но затвор им се полага, и то не присъди от сорта на 3 години условно.
БЕЗ да съм адвокат, имам някакъв бегъл спомен, че за непредумишлено убийство в Бг се полагат до 5 г затвор. Може и да се лъжа, но някакви подобни години беше.

# 16 972
Аз също не съм адвокат, но ако убиеш някого докато си пиян или дрогиран не виждам как това е непредумишлено. Знае се, че трябва да си адекватен зад волана. И знаейки това, ти караш. За случаите, когато шофьорите имат безброй неплатени глоби, висящи присъди и прочее, дори не искам да коментирам. Естествено, напълно е възможно да греша чисто правно. Няма да ми промени мнението обаче какво заслужават тея келеши.

Последна редакция: пн, 15 май 2023, 12:05 от Анонимен

# 16 973
Цитат
Аз също не съм адвокат, но ако убиеш някого докато си пиян или дрогиран не виждам как това е непредумишлено.
На същото мнение съм /без претенции за познания в правото/.
Колко трябва е пиян или дрогиран, че да не осъзнава действията си, сядайки зад волана в такова състояние. Същото е за скоростта. Има правила, знаци, нарушаването им непредумишлено ли е.
Не мога да преценя дали наказанията са адекватни, но възможностите да бъдат избегнати, да се точат с години присъди, да се оставят хора извършили нарушение или престъпление да се разхождат свободни и продължаващи да трупат такива ми е неадекватно.

# 16 974
За мен има някакъв сериозен проблем и с 18 годишния шофьор. Или не си е взел книжката наистина научен и е платил за книжката си. Няма алкохол и наркотици, а е бил със 100 км/час в населено място...???

# 16 975
За мен има някакъв сериозен проблем и с 18 годишния шофьор. Или не си е взел книжката наистина научен и е платил за книжката си. Няма алкохол и наркотици, а е бил със 100 км/час в населено място...???

Казаха, че няма наркотици и алкохол. Че не е научен се подразбира - никой таман взел книжка не е майстор, имат само базови умения и после трябва да надграждат с опита.
Според мен лоша шега му са му изиграли именно младостта и липсата на опит. Видял е празен и прав път с много ленти, без червени светофари, и е решил, че е безопасно  да види колко му вдига колата и дал газ. Но не е съобразил, че по пътя има пешеходни пътеки и може някой да му излезе. А ако си е отклонил и вниманието да засили радиото например, понеже от скоростта не се чува добре, и ето ти го малшансът готов. Липсата на шофьорски и житейски опит в едно са си казали думата. Което не го оневинява.

# 16 976
Преди много години, в началото на шофьорския ми стаж (може би да съм била на 3-4 месеца шофьор, 18 годишна), една студена зимна вечер с обилен снеговалеж карах бавничко в дясна лента по широк, но слабо осветен софийски булевард. Нямаше почти никакво движение на коли. Забелязах в близката далечина една жена, нахлупила голяма качулка, която тичаше с равномерно темпо по тротоара по посока на движението. В момента, в който почти се изравнихме, тя изведнъж реши да завие наляво и да слезе на платното, за да пресича - без изобщо да си промени темпото на тичането и с дръпната силно надолу качулка, която явно й позволяваше да си вижда само краката! Буквално скочи пред колата ми! Веднага натиснах спирачката, отбивайки наляво, за да не я блъсна. Нямаше време да натисна клаксона даже.  А пътят заледен и с 1-2 пръста пресен сняг отгоре! Изпитах истински ужас! Сърцето ми отиде в петите дали няма да я метна върху предния капак! Слава Богу и за нея, и за мене!  Явно и тя се стресна, отскочи настрани, но продължи да си тича! Ясно си спомням, как отворих прозореца и й извиках зад гърба й: Ти искаш в затвора ли да ме вкараш?
Вярвайте ми, до ден днешен много внимавам за заблеяни пешеходци и се страхувам аз да не се заблейвам, което за трийсет и кусур години зад волана ще излъжа, ако кажа, че никога не ми се е случвало.  Още от тогава си мисля, че ако по непредпазливост причиня някому нещо лошо, сигурно няма да мога да го преживея.
Да ни пази Господ!

Последна редакция: пн, 15 май 2023, 13:10 от tetka_the_best

# 16 977
Всеки/всяка от нас е имала мигове зад волана, когато Господ я е опазил от лош инцидент. Но някои нямат този късмет. Иначе умният човек си вади поука от подобни грешки и повече не ги повтаря.
Имаше един лаф, че на всеки млад шофьор Господ давал една кофа късмет и докато тя свърши той трябва да се е научил да кара, защото после остава на себе си.

Последна редакция: пн, 15 май 2023, 13:22 от Черна станция

# 16 978
  • Mediterraneo
Скрит текст:

Скрит текст:
Ако се запознаеш по-подробно няма да твърдиш такива неща.Тази жена е подела кампания и от няколко години работи целенасочено за промяна в закона със всички възможни средства, които предлага закона, защото тя е адвокат по ПТП.Далеч от "засърбяло го Пешо.Точно заради такива разсъждения всичко е на този хал.Ние сме потърпевши и много добре знам какви кански усилия се полагат в едно такова дело, колко  се чака и какво става накрая, ама докато на човек не му опре ...

Става въпрос за хора, употребили нещо.Само те могат да бъдат осъдени на затвор с ефективна присъда.Това са обикновено рецидивисти и не им за първи път.

Т.е. ако 1 милион човека подпишат петиция, тя ще промени нещата? Дали? Ако една петиция имаше някаква тежест наистина, много неща щяха да се променят към добро по- бързо.

# 16 979
Едно е да блъснеш в тъмното по магистралата пешеходец, на който не му е там изобщо мястото и няма как да го видиш, съвсем друго е да се движиш със скорост 100 км/ч в населено място и да прегазиш някого на пешеходна пътека. Няма такъв филм като млад е и не знае. Ако е толкова тъп да не осъзнава рисковете, защо има книжка?

Общи условия

Активация на акаунт