За какво си мислите постоянно напоследък?

• 1 384 889
  • 25 039
  •   1
Отговори
# 24 885
  • София
Зависи какво разбирате под насърчаване. Има разлика между кампания и отчитане, особено в социалните мрежи.
Рядко пиша - дарих, пратих. Следя и тук няколко теми, но не коментирам. В настояще, в което всяка крачка се споделя и всяка дума се споделя едва ли не целенасочено за лайкове, келепир, пари, "networking", намирам нещо красиво в тишината на направеното добро.

# 24 886
Ами да си кажа за ленинските съботници - щот на доста съм ходила. Детето не е на градина. Някой трябва да го гледа.Кой? А е задължително! А цяла седмица съм била от 7 до 5.30 на работа и ми остава само ден за дом и семейство.Още ми е горчиво в устата от тези доброзорни мероприятия.

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 12:46 от kriakla

# 24 887
Може и да не съм най-подходящият човек да се изкаже по темата, че последните години съм по-скоро обект на благотворителност, отколкото пример за такава, но...сякаш ми е по-приемливо демонстрацията на часове доброволчество (било то и малко наложено), отколкото (примерно) отявлени алкохолици да прокламират как не е добре да пиеш и шофираш. И става малко "не ме гледайте какви ги върша, слушайте какво ви казвам".
Доброволчеството, като много други неща, се възпитава. И ако е нормално да възпиташ едно дете, че е добре да каже "благодаря", също толкова нормално ми се вижда да му бъде част от възпитанието да участва на доброволни начала в нещо, полезно за обществото, част от което е и самото то.
В едни далечни времена, учителят ми по музика ни казваше "като не става доброволно, ще стане доброзорно". Не е толкова черен общественият натиск да постъпиш достойно, законосъобразно и/или изобщо човешки, в един момент се завъртат няколко поколения и става почти естествено.

Инак, аз днес си мисля за съвсем различни неща, като кога мина това време и защо по никакъв начин не усещам да съм по-мъдра, по-добра или по-зряла от дете номер едно, което навършва 25 днес.

# 24 888
  • София
Кръводаряването е един от най-хубавите начини да доброволстваш.
В този форум съм чела потребителка, която не беше съгласна БЧК да влиза в училище и да рекламира кръводаряването. Явно и тя е била много чувствителна на тема "доброволно"
Да, докато не опре до нужда. После пък се възмущават, че циганите скъпо взимали. Аз, допреди две години, дарявах на 6 месеца, а понякога и на 4. За съжаление вече не мога.

# 24 889
  • София
На 4 не се препоръчва.

# 24 890
И аз имам 2 приятелки, които даряват безвъзмездно 2 пъти годишно от както ги познавам, едната даже планира 3 пъти да го прави. Аз съм с анемия и не ми е възможно. Ако имах възможност бих била кръводарител.

# 24 891
  • София
Аз също имам противопоказания, но съм дарявала за близък. Не следят чак толкова. Да не се налага.
Шапка свалям на хората, които го правят редовно, това е едно от малкото неща, които не можеш да си купиш с пари и дори богати личности, които иначе имат достъп до всякакви услуги и здравеопазване, понякога молят за кръв за близък или домашно животинче.

Мисля си как нещата понякога изглеждат съвсем различни и никога не знаеш какво се случва в някое семейство. Като цяло имам склонност да размишлявам над дребни случки да обощавам, но онзи ден 2 млади момичета на по 15-16 до мен пробваха гримчета с много приповдигнато настроение, измазаха доста червилца и моливи. Докато едното не каза "трябва да се прибирам да се грижа за майка ми, тя е много зле, има рак в последен стадий". И ми преседна на гърлото.

# 24 892
За да се дарява безвъзмездно, трябва дарителите да имат регистър и когато на тях се наложи, да им се осигурява безвъзмездно. В противен случай всеки си пази кръвта за близките си. Аз съм с девет банки циганска кръв и изобщо не съм против платеното кръводаряване, защото ако не  бяха те, щях да съм умряла. Всяко нещо си има цена, даже и кръвта, лекарите не работят безплатно, защо циганите да даряват безплатно?

# 24 893
  • София
Би трябвало да следят, защото засантикуагтрашава животи. Аз съм на имуноподтискащо лекарство. Някои хора приемат антикуагуланти

# 24 894
  • София
Буболина, съгласна съм, трябва да има регистър и на хората, които са извършвали едно от най- скъпото доброволчество (че нали за това си говорим) да им се помогне бързо. За съжаление практиката не е такава и има доста кофти случаи с труднонамираеми групи.

# 24 895
Това да се впише колко часа си вършил доброволческа работа е като мотивация да го правиш,един вид не е чак без да получиш нещо- ще има полза за бъдещето ти кандидатстване за работа за университет и т.н. Както имаше скоро идея да се прави оценка на поведението на учениците. Също на една приятелка детето й искаше да кандидатства в Испания и трябваше да се записва в различни дейности-, записа писане и театър. Печелеше награди и много се занимаваше да присъства на разни събития. Освен успеха в гимназията добави в досието си и тези дейности и сега учи в Милано.

# 24 896
Абаджиева, написах за доброволчество, което си пишеш в СВто. Т.е. ако искаш дадена позиция е нужно и си го направила от необходимост, а не от вътрешна мотивация. И да, лицемерно е

Напълно съм съгласна - и доброволчеството, и благотворителността са лицемерни и се правят най-често от интерес. Обаче от друга страна на хората, които са подпомогнати от това, какво им пука дали помощта е безкористна или от интерес? Та полза винаги има. Ако някой плати лечението на дете в чужбина по-малко ли ще се радваш за детето, понеже онзи го е направил за да си изчисти съвестта или да спести данъци?

# 24 897
Ох, сега се сетих преди години беше много популярно някой да дари част от печалбата си си и поради това имаше данъчни облекчения. Колко “дарители” имаше…

# 24 898
Ами да си кажа за ленинските съботници - щот на доста съм ходила. Детето не е на градина. Някой трябва да го гледа.Кой? А е задължително! А цяла седмица е било от 7 до 5.30 на работа и ти остава само ден за дом и семейство.Още ми е горчиво в устата от тези доброзорни мероприятия.
Бях дете по време на ленинските съботници. Задачата ни беше да почистваме градинките пред блоковете и след това двора на училището.
Градинките обаче си бяха чисти, поддържани и освен да се радваме на красивите и прекрасно ухаещи цветя, друго нямаше за правене.
Не мразехме съботниците, бяха ни приятни и забавни. Доброволния труд за нас си беше нещо съвсем нормално и си го възприемахме като част от възпитателния процес.  
Обаче, сега е различно. Защото разликата в състоянието на градинките тогава и сега е голяма. Неприятно е усещането да чистиш боклуци, хвърляни през терасите от тарикати, които възприемат за срамно да ги видят до контейнер за отпадъци. Самочувствието им ще пострада вероятно. 😐

# 24 899
Ако някой плати лечението на дете в чужбина по-малко ли ще се радваш за детето, понеже онзи го е направил за да си изчисти съвестта или да спести данъци?
Въобще не става въпрос дали ще се радвам, а има значение как са придобити тези пари, които щедро даряваш. Ако си ги спечелил от продажба на наркотици все едно, че ще платиш лечение на едно дете, защото си убил стотици други. Темата е много разнопосочна и всеки си има гледна точка

Общи условия

Активация на акаунт