За какво си мислите постоянно напоследък?

• 1 384 899
  • 25 039
  •   1
Отговори
# 24 900
Ако някой плати лечението на дете в чужбина по-малко ли ще се радваш за детето, понеже онзи го е направил за да си изчисти съвестта или да спести данъци?
Въобще не става въпрос дали ще се радвам, а има значение как са придобити тези пари, които щедро даряваш. Ако си ги спечелил от продажба на наркотици все едно, че ще платиш лечение на едно дете, защото си убил стотици други. Темата е много разнопосочна и всеки си има гледна точка

Мисля, че изобщо не става дума за престъпни пари, как си го помисли само???
Ставаше дума за нещо далеч по банално - нещо като духовна индулгенция, желание да спиш спокойно, че си направила нещо за да помогнеш и да си изкупиш "вината" и "угризенията", че си добре материално.

# 24 901
  • France
...
Доброволчеството, като много други неща, се възпитава...
Точно. И това, което се случва в англосаксонските държави не е лицемерно, а педагогично. Защото няма никакво значение ако само ти чистиш градинката пред блока. Обаче ако научиш децата на съседите да го правят... това е вече съвсем различно.
Както пишеше Рей Бредбъри, младежта се дели на тези, които разсипват и тези, които съзидават. Единственото, което може да се направи за да се канализират тези пориви е да се рекламира едното и поругава другото.

# 24 902
Мисля си за едно предложение отпреди 2 години и за едно пътуване до Палма де Майорка. Единственото, което ме задържа в България, е семейството ми, а това хич не е незначително. И все пак...
Мисля, че трябва да спра да се притеснявам толкова за близките ми, защото по начина, по който ги третирам "вътрешно", не им помагам.
Откакто се помня, все съм на път. Преди няколко години ми писна, изморих се да стягам тези куфари, багажи.. да подреждам всеки път живота си наново. Търсех и аз своето местенце, на което ще поспра и ще се уредя дългосрочно. Исках да създам връзки, да пусна някакви корени, да усетя уюта на общността.. С две думи - мечтаех за спокойствие. Резултатът от последната фирма, в която бях, беше такъв, че гледайки колегите ми как извършат всеки ден една и съща дейност, говорейки си обичайните неща, си казах - "Ти наистина ли търсиш вниманието на тези хора? Наистина ли са ти интересни разговорите им? Наистина ли искаш да се закотвиш тук? Млада си, хубава си, умна си, по-добра си от тях, светът е голям и със сигурност има нещо много по-добро за теб." Уж искам спокойствие...ама сърце не трае.
И така....мисля си за едно предложение за работа и едно пътуване до Майорка.🙂

# 24 903
Скрит текст:
Дъщеря ми ходеше на три урока по балет, а в събота отделяше от времето си за почивка, за да помага на децата по време на тяхния урок.
По същия начин, оставаше след училище, за да помага в началното училище.
Това, защото им изискваха часове, както за да завършат, така и за Duke of Edinburgh, програма, която включва освен доброволстване, така и други неща. Тя има бронз, сребро и злато в тази програма.
Да, задължително бе, но така се създават навици и се изгражда гражданско самосъзнание. Деца, които имат повече от другите се научават, че за да успееш, трябва да се потрудиш и не винаги срещу възнаграждение. Никоя от съученичките и не е имала нужда да работи, но всички го правеха. Всички са деца на много богати родители, или такива като нас, образовани и амбициозни.
Дъщеря ми има над 600 часа доброволстване между седми и 12 клас.

Някак доброволстването не ми се връзва с броенето колко часа е....

Защо? Да не би денят да е станал повече от 24 часа без да съм разбрала? Естествено е да си разпределяш времето и да знаеш в какво го инвестираш.
Явно имаме съвсем различни представи за това, какво е доброволстване.
Обяснявам за тези, които нямат представа.

Food bank е организация, която раздава продукти на семейства, имащи нужда. Имат назначени хора, но те съвсем не са достатъчни, за да работи институцията. Затова разчитат на доброволци, но естествено, че им организират присъствието. Има ли смисъл в 1 часа да пристигнат 20 човека, а от 3 до 5 да няма никой!? Затова се планира. Аз също си преценявам кога мога да отида и си записвам час, примерно, другата неделя мога от 10 до 12, но по-следващата мога от 9 до 10. После ще пропусна две недели, че имам други ангажименти.

Не мога да повярвам, че сте толкова негативно настроени към нещо, което хората правят без да искат възнаграждение. Вместо да кажете браво на децата, че от малки развиват чувство за отговорност, вие им търсите “кусури”.

Да, децата броят часовете, защото така се създават навици. Аз не ги броя моите официално, но за себе си зная, че примерно, миналия четвъртък в последния момент правих сладкиш за колежка, която ще има бебе, защото ме помолиха. Поне три часа отделих. Три часа, през които можех да си почивам, да почета книга, да си говоря с мъжа ми.
От септември до декември отделих много часове от свободното си време за други неща, но нито намирам за необходимо да се “хваля”, нито да се оправдавам.

Пак да кажа, че е срамота да се опитвате да омаловажите нещо толкова хубаво, като доброволстването. Особено когато става дума за деца.

# 24 904
  • София
Вменяването на вина и влизането в роля на онеправдан, защото някои не са съгласни с мнението, вместо да хвалят (никой не е казал кой знае какво лошо) малко се сблъсква с вътрешната неподправена потребност да правиш добро.

# 24 905
Абаджиева, аз те разбрах и си напълно права

Тук на наша почва хората не разбират ефекта на доброволчеството, тогава гласността изглежда така “Доброволци се включиха/направиха/ почистиха/ дариха” и тн. Това - във всяка област. Няма възвеличаване, няма лицемерие, но има обществена гласност, че хора дават време и ресурси за много неща.

Този формат е полезен, на никой не пречи, само помага

# 24 906
Има една, май будистка поговорка:

Не помни лошото, което са ти направили и доброто, което ти си направил.

А в Новия завет пише: като правиш милостиня лявата ти ръка да не знае какво прави дясната.

# 24 907
  • София
Само едно уточнение, защото прочетох поста на Буболина.
Скрит текст:
По принцип нямат право да откажат да прелеят, ако имат банки. Знам, че се искат бележки, но аз съм носила и в последствие, защото така е редно - да попълниш запасите, но единия от многото пъти преляха без налична бележка.

Нямам поглед над всякакво доброволчество, знам, че за животни много снимат и показват. Не знам къде е границата между поощряване и показване на доброто и документиране за полза, била тя работна или лайкове. Всеки знае за себе си. Аз като намерих мъничко почупено коте, толкова се разстроих, че първия път забравих изобщо да го снимам, че да го кача по фб групите.

# 24 908
Сега се сетих за доброволците, които се снимаха с чисти ботуши в наводнените райони, помните ли колко минаха от там за фотосесиите и после не стъпиха повече. Ето затова хората смятат, че е лицемерно, а не става въпрос за децата, които помагат на съученици или по принцип отделят лично време за обществено полезни дейности.

# 24 909
Тези рекламните " дарители и доброволци" са дразнещи, сега и с вейповете гледам има подобни, много изкуствено.

# 24 910
Хващам се за " вътрешната нужда да правиш добро"...
Хората тук доброволно участват в каузи  които ги вълнуват, на лично , на местно, на държавно ниво..., но няма практика да ги пишат и публикуват.
Асоциации на собственици( в даден квартал, село, град), клубове - спортни и по интереси, асоцииации на ученици от различни училища...стават патрони на дейност, която им е близка, и организират благотворителни събития, спортни, културни ...  всяко село и паланка си има т.нар. Дом на населението, където е центърът на подобни събития  и те са многобройни. Но, нямат задължитен характер, не се пишат точки  не се броят часове... ето, на това му казвам доброволчество.

Примерно, всички спортни клубове, със спортуващи деца и младежи, имат по 2ма обслужващи за всеки отбор- предтсвете си за какво количество майки,  лели  ,каки, бащи и чичовци става въпрос- няма субсидия за тези хора, няма отчитане на часове- на доброволни начала носят екипировки  насам- натам, возят отбора, перат и сушат екипи...

Децата с увреждания...в частните училища, освен ако не са към църквата, няма платен щат за ресурсни учители, затова тези деца са изключително и само в държавно училище, независимо от степента на увреждане. В тукашноото, имаше нужда да се наеме втори учител, защото това  дете точно,  се нуждаеше временно, но макар и държавно, е много трудно да се отвори място
че и плати само за няколко месеца. Асоциацията сложи касички по касите в магазините, във всички фирми и офиси..., правиха 2 забави с танци, където вход и билети отидоха за въпросните разходи...

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 01:24 от Mamagemelar

# 24 911
Мисля си, че трябва да има задължителен изпит за културно обслужване на пациенти. В лаборатории, при лекар или зъболекар е много наложително. Никой не ходи там за кеф, явно има проблем или минимум притеснение.

# 24 912
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
През последните седмици си мисля с притеснение, че през юни свършва срокът на клиничното проучване, в което голямото ни дете участва от септември 2020. Става въпрос за немолизумаб, моноклонално антитяло, което най-обобщено казано помага при атопичен дерматит - по-специално облекчава сърбежа. При него подейства като магия, още от първия път (имаше късмет, че не попадна в плацебо групата). Преди това беше стигнал до положение, че ми е казвал, че иска да скочи от някъде Sad
Много се бяха усложнили нещата, особено след като на дърти години (14 Grinning ) изкара варицела.
Немолизумабът е одобрен в Щатите и Япония, а днес прочетох, че от  14 феврурари вече и в ЕС, което ме обнадежди.

# 24 913
Аз продължавам да си мисля за културата на доброволчеството и как тя се възпитава от очакванията на обществото към индивида. Някъде определени неща са "доброзорни", другаде са си просто на добра воля и афиширането им е въпрос на светоусещане. Но да се отрича  доброто в безвъзмездното правене на добро, не е хубаво.
Скрит текст:
Мъжът ми е в няколко седмична процедура като дарител на стволови клетки, която ще му коства време, организация, отлагане/отмяна на ангажименти и удоволствия, временно здравословно натоварване и временни физически ограничения. Ще дари за непознат, безвъзмездно. Не е афиширал това, но около организирането на всичко и разместването на ангажименти, трябваше да информира определен кръг колеги, контакти и приятели. Негативни и учудени коментари получи само от българи, интересен феномен.

# 24 914
Говорим си веднъж с приятелка, че ако нещо се случи нямам нищо против да ми се дарят органите и тя каза - нали не си го декларирала никъде, недей, защото ако стигнеш до лечение някакво, никой няма да те лекува, ще те разфасоват на масата, само защото си казала, че искаш да ти се дарят органите. Честно казано звучеше страшно, но да, това беше коментарът й,  така че Мьос, сякаш не съм учудена от това, което пишеш...

Общи условия

Активация на акаунт