Фентъзи и фантастика - Тема 10 (гласуване)

• 41 586
  • 736
  •   1
Отговори
# 45
  • DE
За сега съм пас, нямам спомен кога и какво фантастично съм чела за последната година. Май имам временна амнезия или съм прочела твърде много неща и така съм ги омотала..... Crazy

Ааа, сетих се какво четох последно  Blush
Керстин Гир - "Смарагдово зелено" и "Дивергенти" на Вероника Рот. Май това ще са ми номинациите, тъй като съм ги чела миналата година  newsm78

Последна редакция: пн, 13 фев 2017, 13:15 от дането

# 46
През 2016 година освен Границата на МакКамън никаква друга фантастика не съм чела. За антиутопия и  постапокалипсис трябва да помисля малко.

# 47
  • София
За сега съм пас, нямам спомен кога и какво фантастично съм чела за последната година. Май имам временна амнезия или съм прочела твърде много неща и така съм ги омотала..... Crazy

Ааа, сетих се какво четох последно  Blush
Керстин Гир - "Смарагдово зелено" и "Дивергенти" на Вероника Рот. Май това ще са ми номинациите, тъй като съм ги чела миналата година  newsm78
Тия рубинените фантастика ли са?

# 48
  • DE
Може да се каже, пътуване във времето  Peace
https://chitanka.info/text/36608-rubinenocherveno

# 49
За мен това не е фантастика  Confused По-скоро фентъзи
Фантастиката не предполага ли някакви по-напреднали технологии ?

# 50
  • София
Значи научната фантастика включва: космическа фантастика, пътуване във времето, военна фантастика, киберпънк, стиймпънк, утопия, антиутопия, апокалипсис и пост-, алтернативна история и квазиистория.

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Фантастика

Последна редакция: пн, 13 фев 2017, 14:21 от NellyR

# 51
 леле, само за 2 часа сте нацвъкали 11 поста? велики сте.

фантастиката за мен включна всяккави светове в бъдещето - постапокалиптични, кибер пънк, военна фантастика, комбинации  от жанрове - докато фентъзито е насочено към миналото . това предполагам е най-краткото определение което може да се даде.
в този смисъл дали сте чели нещо за космически кораби или свят оцеляващ след ядрена война няма значение - все е фантастика.

иначе аз например - що се отнася до кино - обожавам да гледам филми на Шаялман. Елемента на мистика, който вкарва във филмите си е много приятен, още повече че често го съчетава с Апокалиптика
Скрит текст:
- "шесто чувство", "Явлението", "селото", а в някаква степен - "Следите" и "неуйзвиямият". разбира се има и провали -Жената от водата.

нели, като кликна линка ми забива на съвсем друго място -за някакви радиоприемници.

П.С. повечето класици се опитват да вкарат фентъзито в стереотипа "меч и магия" - избягвам такива определения,  но като цяло фентъзито създава квази-средновековни вселени, докато във фантастиката действието се развива напред в бъдещето и най-често е свързана с развитието на технологиите. за първи фантаст е смятан най-често Жул Верн,  предсказал ходенето до луната, създаване на атомна подводница,обикалянето на света за 80 дни и други такива. Едно 80 % от предсказанията му са се сбъднали, макар и не точно така както ги е виждал.

Последна редакция: пн, 13 фев 2017, 14:19 от Джон Сняг

# 52
  • София
Никак не съм съгласна, че фентъзито е насочено към миналото, по-точно към алтернативни светове (но не планети), с разните му там раси (но не извънземни) и магия, а някои пък са в съвременния ни свят... И го казвам, защото например Разделената империя за мен е повече фентъзи, ама реално е пост апокалипсис...тя е силно с вкус на минало, но всъщност е бъдеще...  съответно какво е - фентъзи или фантастика Wink

Да кажат вече номиниралите нещо, какво са писали, ако кажете за миналата година, това свежда за мен избора до 2 книги Simple Smile Ако е за последните 2-3 години, ще избирам между 10-тина да кажем.. Simple Smile

Последна редакция: пн, 13 фев 2017, 14:32 от Angel_Dust

# 53
  • София
Джон, трябва да копираш целия линк, думата фантастика не знам защо не я хваща. Много мразя да правя някакви действия като копи/пейст от телефона.

Аз ако не е само за Космос, мога да се напна с три заглавия в 2016 Mr. Green

# 54
 аз съм номинирал само измежду последната година . Сложих две книги и една поредица, като за цялата година прочетох три общо. едната вече я бях чел и я прочетох отново - поредицата за Оракула на резник.
ако номинирахме за последните две-три години може би щях да избирам между 5 книги и да сложа Станислав Лем вместо Метро 2033, обаче, се ограничих до последната година.

Разделената империя, не виждам какво не му е фентъзито? квази-средновековие някакви хора се секат с мечове, имат си папа, крале и кралици,  зомбита и т.н.
Дори  Браян маклекън който пише за барутните магове (събития случили се в човешката история окол 15 - 18 - век  Английската револйция, Наполеон) създава квази-историческа вселена. същото може да се каже и за Сандърсън. просто изнасят периода малко по-напред хронологически.

Разбира се понякога има припокриване на понятието фантастика-фентъзи - При Зелазни в Хрониките на Амбър например. донякъде - и при Ериксън. не може просто да сложим чертата и да отрежем с нож.
както казах аз лично бягам от определението "меч и магия"  в което някои хора се опитват да наблъскат  фентъзито.

Ангел дъст,  чувствай се свободна да дадеш своя дефиниция за фентъзи и фантастика, дал съм своето разбиране, което е най-обобщено

П.С. всъщност задължително ли е да се дадат три заглавия? по едно вреем понеже не се сещах за друго си мислех да мина с две заглавия и тогаав се сетих че четох и Метро 2033 в началото на миналата година.

# 55
  • София
Джон Сняг - за Разделената Империя
Скрит текст:
Разделената империя всъщност се развива в бъдещето, когато нашият свят, какъвто го познаваме е унищожен,  значи е пост апокалипсис, което го прави фантастика... нали? Имаме даже... изкуствен интелект?!? Дали има зомбита и т.н. или са някакъв вид мутанти по-точно?
Питам къде й е мястото на поредицата, може пък да ми хрумне като пост апокалипсис да я номинирам Joy

Иначе жанрово - има много фентъзита, които се развиват в нашия свят, в сегашно време Wink Не всичко е само меч и магия, а има други, които са просто извън всякакво време (за мен) Wink

Задължително не е за 3 заглавия - може и само едно да дадеш, както го чувстваш, просто не може повече от три Wink

Такам...  само от 2016 ще номирам  Crazy Joy Crazy

1. Водосрез - Паоло Бачигалупи
2. Своенравното хлапе - Ериксън
3. Междусвят - Нийл Геймън

Последна редакция: пн, 13 фев 2017, 15:29 от Angel_Dust

# 56
Не знам, ма Игрите на глада или Скъпоценните камъни не са ми фантастика на мен  Naughty
Специално скъпоценните камъни не са обяснени как точно действат, и пътуването във времето си е един вид магия. Ако ще и да се предава с ген. Айде, за Игрите да кажем...макар че... Thinking де да знам  Thinking  То тогава да включим и Стивън Кинг в класацията  Thinking

# 57
  • София
Игрите СА вид фантастика, както по същия начин на Кинг могат спокойно да се включат Сблъсък, Бягащият човек... може би Под Купола - все пак там имаше извънземни - нали... 11/22/63... да, също, има пътуване във времето... вид фантастика е.

# 58
Ако е за последната година - от тези, които изброих преди, номинирам "Чернова" и "Домът на слънцата". Третата нека да е "Златен син" - има някои недостатъци, но това се отнася за всички фантастики, които съм чела напоследък.  Embarassed

Джон Сняг, можеш да ги класифицираш както искаш, но жанровете си имат ясни и точно определени общоприети критерии.
Фантастиката е това, което е изброила NellyR . В тази връзка, даже повърхностните книжки за принцеси на Кийра Кас са фантастика, въпреки че няма нищо фантастично в тях.
Фентъзито е всичко, което съдържа нещо свръхестествено. Колкото и да е нелепо, даже тъпите латиносериали, в които правят по някоя и друга магия, също са фентъзи (най-малкото са с фентъзи елемент). Имаше много такива навремето - гледаш обикновен любовен сериал и току виж някой шаман из джунглите на Амазония започне да се превръща в орел или да призовава духове  Laughing
Въпреки разликите, двата жанра са си сродни, тъй като има много произведения, в които се пресичат. Аз харесвам този тип творби, но много хора се дразнят от тях.

# 59
По тази логика може да номинираме почти всяка книга Laughing
Според мен нека се придържаме към книги, които са ГЛАВНО и преди всичко фантастика:) и след това и всичко друго
Понеже преди уточнението някои хора изразиха опасения че не са чели скоро фантастика, може би е добре да не се ограничаваме само с прочетеното през 2016, а по-общо
Но както решите Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт