КРУИЗИ /Тема 9/

• 102 030
  • 749
  •   1
Отговори
# 630
Мисля, ме дискусията тръгна в грешната посока поради разминаване в превода. Бакшиша за който говорите на английски се пише така :TIP. Това което плащаме на корабите е изписано като такса за обслужване или на англ.език service charge, което в превод ознамава точно такса. Разликата между такса и бакшиши е огромна. Таксата/ според бълг. законодателство/ е нормативно определена цена на услуга, в случая това е обслужването. Бакшиша е доброволно заплащана нормативно неопределена сума от клиента. Така например в някой безплатни шатъл бусове сте виждали надписи tip със сложена паничка, където шофьорите очакват някой да пусне по нещо отгоре. На корабите такова нещо няма. Не може да избегнете плащането на такса освен ако не ви се полага по силата на даден закон/ правила/, обикновено тогава говорим за намален размер и др. За да стане по- ясно ще внеса още едно пояснение за  т.нар. city tax  , която е данък който се заплаща при освобождаване на хотела и предварително не е вкл.  в цената на нощувката. Мисля че с тези пояснения изясниме въпроса за т.нар бакшиши, които съвсем не са бакшиши, а такса за обслужване на хотелската част та кораба, защото за ресторантите също има такава и тя е процент от сумата, в повечето случаи 15%, която също не може да откажете да платите поради смятано от вас лошо обслужване.

# 631
  • Пловдив
И аз смятам, както Домино, причината поради която е изведена извън цената е само, за да изглеждат круизите по-евтини, но всеки следва да си смята предварително в общата цена и тази, независимо как е формулирана. За това понякога има промоции_ безплатна такса. Проблема за мен идва от това, че круизите компании явно дават възможност  при някои обстоятелства да се избегне, от което се възползват и недобросъвестни пасажери(танита, нямам предвид теб в случая ).
Що се отнася ДО Норвегиън, аз много се ядосвам от тази тяхна промяна с включени напитки и такси, тъй като цените им се вдигнаха адски много и за такива като нас, които не пият алкохол, никак не е изгодно. Да, за хора, които не могат без алкохолни пакети вероятно е по-изгодно. Резултат - едни са на далавера, а други прецакани, вероятно рядко ще ни се случи вбъдеще да ги ползваме, освен ако не пуснат някакви супер промоции, което не ми се вярва. 

# 632
domino25, благодаря за разясненията. Знам как се пише бакшиш на английски Laughing
Благодаря и за тълкованието на БГ законодателството. Силно се надявам да не ме нарочите за черната овца на форума, само защото мисля различно. Както писах и по-рано по тази тема няма еднозначен и правилен за всички отговор. Всеки си преценява.

luba_rizova, така е. За някои политиката на Norwegian ще има смисъл - за други не. Те самите ще си отчетат дали за тях като компания това ще е успешен ход или не. А ние като клиенти винаги имаме право на избор.

# 633
  • Варна
Ами то е въпрос на разбиране и възпитание.Според мен отделно въведената такса обслужване е много тъп и евтин пропаганден трик.Всеки който е ходил на круиз знае как се формира крайната цена : круиз , пристанищни такси , такса обслужване , екскурзии , трансфер , транспорт , и като се сметне всичко се получава ефекта на снежната топка.И е важно , че таксата в никакъв случай не е бакшиш в нашето широкоприето разбиране.В никакъв случай и таксата обслужване включена в менюто на някои ресторанти не е бакшиш защото е част от цената и е задължителна.Бакшиша в никой случай не е задължително дайствие и понятие.

# 634
И аз смятам, както Домино, причината поради която е изведена извън цената е само, за да изглеждат круизите по-евтини, но всеки следва да си смята предварително в общата цена и тази, независимо как е формулирана. За това понякога има промоции_ безплатна такса. Проблема за мен идва от това, че круизите компании явно дават възможност  при някои обстоятелства да се избегне, от което се възползват и недобросъвестни пасажери(танита, нямам предвид теб в случая ).
Що се отнася ДО Норвегиън, аз много се ядосвам от тази тяхна промяна с включени напитки и такси, тъй като цените им се вдигнаха адски много и за такива като нас, които не пият алкохол, никак не е изгодно. Да, за хора, които не могат без алкохолни пакети вероятно е по-изгодно. Резултат - едни са на далавера, а други прецакани, вероятно рядко ще ни се случи вбъдеще да ги ползваме, освен ако не пуснат някакви супер промоции, което не ми се вярва.  

Ами не е така. Защото аз съм от още по-старите круизъри и зная времената, когато нямаше "сървъс чардж", но си беше написано, че ако сме доволни от "сървъса", няма да е зле да му дадем някой долар кеш. След което, явно не им беше достатъчно, защото всеки сам си преценяваше какво да даде, а корабните корпорации са притежание на едни избрани от Бог хора, решиха, че ще формират заплатите на персонала не от цената на билета за круиз, а от бакшишите. И за да не е толкова фрапантно, започнаха да пишат вместо бакшиш "сървъс чардж". И го направиха почти задължителен, защото има опция човек да го откаже. Е, в близко бъдеще и този сървъс чардж се го включат в цената и пак ще започнат да пишат, че ако сме доволни от сървъса, можем да го възнаградим...

Изключително порочна практика за увеличаване на цените. НО, докато има кой да плаща тези цени, тази практика ще продълъжи. При реално спадане на цените на петрола, цените за круизи се увеличават.... Tired

# 635
Докато има хора като Tanita, които още не тръгнали на круиз и вече мислят как няма да плащат това и онова, ще се вдигат цените на круизите, защото все някои трябва да плати сметката...

# 636
  • София
domino25, благодаря за разясненията. Знам как се пише бакшиш на английски Laughing
Благодаря и за тълкованието на БГ законодателството. Силно се надявам да не ме нарочите за черната овца на форума, само защото мисля различно. Както писах и по-рано по тази тема няма еднозначен и правилен за всички отговор. Всеки си преценява.
------------
Докато има хора като Tanita, които още не тръгнали на круиз и вече мислят как няма да плащат това и онова, ще се вдигат цените на круизите, защото все някои трябва да плати сметката...

Не...не...не
Наистина ще изместите темата...
Първо да кажа, че това за което говорим е точно бакшиш, независимо как се нарича.
Ако искате го приемете като паричен подарък, gratuity или както искате.
Използването на думите такса за обслужване е избягване на грубото бакшиш.
Най-вече защо е бакшиш, защото по-голям процент от компаниите дават възможност да се премахне.
Пак повтарям тази сума в много малко случай е задължителна, това не е такса. Таксите са задължителни. Като пристанищни, Service или СПА. Не ги бъркайте.

В този смисъл независимо, че аз плащам този бакшиш и не правя опити да го премахна...
Ще подкрепя Танита, че тя има право да прави това, което мисли за добре. Всеки е свободен да опитва да си намали цената с това, което е възможно. А това е възможно.

Проблема е, че не всички обслужващи понякога заслужават тези суми, а са сложени в един кюп. Тогава вече може да решиш кой заслужава и кой не. И тя може би точно това има предвид. Да няма пари за тези, които не заслужават. А такива има...

И в подкрепа на това защо е бакшиш. В повечето компании след като ви го махнат ще ви дадат пликове в които да сложите вашият бакшиш за тези, които прецените сами. Това е въпрос на желание.
Пликове има в каютите и на по-скъпите компании при които бакшиша е право на избор. И не фигурира първоначално в сметките.

При тези толкова много години круизи, които имам, натрупах огромен брой приятели по корабите. Те ми разказват всичко от "кухнята" на корабите. Включително и забранените такива. Виждам се с българите и тук. Непрекъснато се чуваме...
Знам заплати, разпределение бакшиши, видно и невидно.
Мисля дали да ви кажа повече, но не се решавам. Ще реша.

Само едно ще ви кажа...За по-голямата част извън ръководен състав това е къртовски труд с нереално заплащане.

Последна редакция: пн, 29 май 2017, 10:45 от Bled

# 637
  • Пловдив
Да, аз съм съгласна, че това е скрито увеличаване цената на круиз и е по грозен начин. Също, че всеки си решава (щом може, защо не), когато е възможно, дали да плати или да не плати. А и съм сигурна, че хората, които най-работят, най-малко получават, но така е навсякъде, нали така? Честно ли е? Справедливо ли се разпределят благата на труда? Не, разбира се, но не ние сме измислили правилата, за съжаление. А че рано или късно пчеличките ще се усетят и обществото или ще се промени, или ще загине, е предмет на друга тема... 

# 638
  • Europe
Танита, Блед е права, не отговаряй на заяжданията, всичко е ясно за тези, за които си заслужава да мислиш. Нека не си разваляме хубавия разговор ... темата е толкова дълбока, че край няма да има ...

За съжаление ако си от 27 Юли, ти реално няма как да ми подаваш информация, защото аз летя на 5-ти август докато ти все още ще си на кораба и ще си правиш кефа, няма на мен да ми пишеш я ... Simple Smile

Krisimor тъжно звучиш, а никой тук не иска да е така, убедена съм. На всички ни е мъчно за отрудените ни сънародници, сестри и братя, които блъскат като роби в чужбина за да издържат семействата си. Вярно, че сами са си избрали пътя си, но пак ми е мъчно на мен лично. На последния круиз срещнах едно българче, объхтано, приличаше на скелет, за 800 долара заплата работеше х 18 часа на ден, без нито един почивен ден от 5 месеца насам, да се разплаче човек. Кажи, на кой кораб си, може пък да се намери някой да дойде и да те изненада приятно. bouquet

А най-хубавото е, че след 2 седмици вече всички ще имаме същия Интернет на телефоните си в чужбина (Европа), какъвто и в България без да се чудим от къде да купуваме ваучери и от къде можем да се логнем. И това ако не е свобода - здраве му кажи. Ей това вече ми дава друго самочувствие като българка, че сме равностойни с останалите европейци. От кога чакам този момент, тъй като ние тръгваме почти винаги без резервации където ни видят очите и обичаме да резервираме в последната секунда там където ни харесва на момента ... Хайде честито, на зелено още. Така де, малко да усмихнем темата cheers

Последна редакция: пн, 29 май 2017, 11:47 от aleina

# 639
  • sofia
нали знаеш, че нета ще е ограничен, няма всичко включено в плана да се предлага фри в ЕС

# 640
  • Europe
Ами вчера говорих с Теленор - казаха ми че ще имам 5000 МВ неограничен Интернет общо за месеца за навсякъде из Европа и мога да го ползвам навсякъде в Европа по един и същи начин. А като ми свърши - става по-бавен, но пак е неограничен. До сега съм била на същите 5000, но само за БГ.

# 641
  • sofia
При Мтел нещата са: 136МБ за всеки лев от месечната такса!
Виваком също има ограничение, предполагам, че при всички ще е подобно.

# 642
  • София
Покрай бакшишите ще изпуснем новите потребители, които имат нужда от помощ...
Добре дошли...

Здравейте момичета,
тази година имаме 10 годишнина от сватбата и искам да изненадам съпруга си с круиз. Насочила съм се към Карибите през декември 2017 или януари 2018 г. До сега сме били на 2 круиза - с MSC в Средиземноморието и един речен по Дунав. И двата пъти сме резервирали с българска агенция и сега ми е доста трудно да се ориентирам.
Всякаква информация ще ми е от полза - сайтове, промоции, авиокомпании с полети на ниски цени....
Ще съм много благодарна за всякакви насоки и съдействие!

Чудесна идея, ще направим всичко да се осъществи...
Карибите е едно от далечните, лесни места за круиз с добри цени. Спокойно, аз съм ги обиколила почти.
Ако вече си прочела както те посъветвахме трябва да си наясно поне малко.
Но важното в случая е имате ли визи за САЩ ? Това ще облекчи намеренията и цената...
В противен случай ще ви ограничи.

Здравейте!
Разглеждам круиз в края на м.10.2017 с тръгване и връщане -Генуа.
Интересувам се от варианти на полети до там?
Благодаря.

Вариант само полет ли е ? Или пропускаш възможности самолет-влак/автобус ?

Полетите са с прекачване. Най-ниска цена в момента дава през Лондон.
Около 100 евро Ryanair, произволни дати, две посоки до Genoa Cristoforo Colombo Airport.

Последна редакция: пн, 29 май 2017, 12:10 от Bled

# 643
Според мен ще мине време и таксата обслужване ще бъде включена в цената... Защото де факто това е цената на круиза и тези пари не са "пожелание"... Все едно да не плащаме допълнителните такси в някои хотели и апартаменти, къмпинги, където има такса почистване, такса за допълнително детско легло, такса за домашен любимец и т.н. Бакшишите, така както ние ги разбираме, никога не се записват никъде, нито в меню на ресторанта, нито в хотелите... Това са пари, които хората не очакват, не планират да получат, те не са включени в цената и са напълно ДОБРОВОЛНИ.... Така че кой как го разбира си е друг въпрос... И аз не искам да плащам таксите, но ми се налага, след като съм решила да ползвам хотел, круиз, ресторант и т.н.  Wink

# 644
Танита, Блед е права, не отговаряй на заяжданията, всичко е ясно за тези, за които си заслужава да мислиш. Нека не си разваляме хубавия разговор ... темата е толкова дълбока, че край няма да има ...

За съжаление ако си от 27 Юли, ти реално няма как да ми подаваш информация, защото аз летя на 5-ти август докато ти все още ще си на кораба и ще си правиш кефа, няма на мен да ми пишеш я ... Simple Smile

Krisimor тъжно звучиш, а никой тук не иска да е така, убедена съм. На всички ни е мъчно за отрудените ни сънародници, сестри и братя, които блъскат като роби в чужбина за да издържат семействата си. Вярно, че сами са си избрали пътя си, но пак ми е мъчно на мен лично. На последния круиз срещнах едно българче, объхтано, приличаше на скелет, за 800 долара заплата работеше х 18 часа на ден, без нито един почивен ден от 5 месеца насам, да се разплаче човек. Кажи, на кой кораб си, може пък да се намери някой да дойде и да те изненада приятно. bouquet

А най-хубавото е, че след 2 седмици вече всички ще имаме същия Интернет на телефоните си в чужбина (Европа), какъвто и в България без да се чудим от къде да купуваме ваучери и от къде можем да се логнем. И това ако не е свобода - здраве му кажи. Ей това вече ми дава друго самочувствие като българка, че сме равностойни с останалите европейци. От кога чакам този момент, тъй като ние тръгваме почти винаги без резервации където ни видят очите и обичаме да резервираме в последната секунда там където ни харесва на момента ... Хайде честито, на зелено още. Така де, малко да усмихнем темата cheers
благодаря за разбирането. По кораби съм близо 11 години.от пулмантур до роял,холанд,кунард.много кораби. Къде ме пратят Сега не съм на работа здравословни проблеми.моя мъж в момента е на оазис плава не спира.Ние пътуваме много не само кораби.
Вие сте много яки и като гледам знаете много. Бакшиш са тези пари така пише и в плащането и не винаги ги разприделят правилно.За камериери,сервитьори и общи услуги.работим много по 6 месеци без да спираме,ужас е. Най-малко платените се издържат от бакшиша.Аз постепено се издигнах до рецепция сега съм по-добре ако ида на работа.толкоз

Общи условия

Активация на акаунт