Тийнейджърите и парите

• 28 964
  • 145
  •   1
Отговори
# 45
  • София
От първи клас даваме по 2 лв на ден, сега в четвърти ги направихме по 10 на седмица, даваме ги наведнъж - да харчи както реши. Спестява минимум 6 лв седмично, купува си книги с тях. Храни се на стол и си носи плод и нещо сладко от вкъщи. Тази година им позволяват да ходят до близките магазинчета - за около месец си купуваше сандвичи от там, но явно му омръзнаха, отдавна не е купувал.
Футболът му е 55 лв на месец, там обаче има и доста допълнителни разходи за екипи и лагери. Ортодонт посещаваме също всеки месец, но прегледите бяха включени в цената на шините, така че сега нямаме разходи там.

# 46
  • Пловдив
Момиче-17г. Давам джобни 100лв на месец. Отделно плащам карта за транспорт. Не давам допълнително за съботно/неделни излизания и рожденни дни.
Започнахме с 1лв/ден, мисля от втори клас някъде.

# 47
  • София
Гледам, че няколко човека споменаха ортодонт. Моля, препоръчайте ми /на лични/.

# 48
  • София
Гледам, че няколко човека споменаха ортодонт. Моля, препоръчайте ми /на лични/.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=940573.msg … 64495#msg33664495

# 49
  • Бургас
много малко харчат вашите деца, моето направо ме разорява...
 добре де, вашите тийнейджъри не излизат ли с гаджета и приятели, моят осмокласник излиза всеки почивен ден - мол, фитнес, билярд, кино, лятото плаж, разходки и т.н., като излизането е съпроводено винаги с 1-2 хранения навън - пица, Събуей или нещо подобно, което е мин. 7-8 лева

# 50
  • Варна
Ще харчат колкото им дадем,аз на този етап не виждам смисъл да давам повече,защото се харчат за глупости.

# 51
  • Down south
Съгласна!
Важно, според мен, е да се възпита култура на харчене.

# 52
Всеко семейство се простира според чергата си.Като вижда ,че няма харчи толкова колкото отпуснем

# 53
  • ново
При нас не стои въпросът за възможностите, а за разумното харчене. Не съм съгласна да се купи и изхарчи всичко, което можем да си позволим.
Щерката си има гадже, излизат рядко, в повечето случаи се събират у нас или у приятели. Ходят 2-3 пъти годишно на вила или хижа с приятели или с класа, даваме отделно тогава. За рожден ден на приятелка винаги има от нейните спестени, но и даваме допълнително (в повечето случаи не иска). На фризьор ходи на 2-3 месеца, давам и пак допълнително, но тя винаги си има спестени.
Като казвате ортодонт, в последните 3 години дъщеря ни имаше здравословни проблеми, които ни струваха доста солидна сума, дори не искам да ги смятам, да ни е жива и здрава  Praynig

# 54
  • Бургас
При нас не стои въпросът за възможностите, а за разумното харчене. Не съм съгласна да се купи и изхарчи всичко, което можем да си позволим.
  Това е и моето разбиране. Наред с това за мен е неприемливо деца да прекарват по МОЛове и заведения всяка свободна минута и да харчат за това повече пари от родителите си.

# 55
Рядко давам джобни на дете в 3 клас, защото не му трябват - училищен автобус и 3-кратно хранене там. Но на дете 7-8 клас не бих давала 2-3лв/джобни, прекалено малко са. Разбира се, че всичко опира до възможностите на семейството. Но адекватността на джобните пари е много важен фактор за детето.

# 56
  • Пловдив
Аз не смятам, че са малко. Имам възможност да им давам повече, но не смятам, че трябва. Най-интересното е, че в класа на сина ми има и деца на семейства с доста по-големи финансови възможности от моите, но също им дават по 2-3лв на ден.

# 57
  • Варна
Рядко давам джобни на дете в 3 клас, защото не му трябват - училищен автобус и 3-кратно хранене там. Но на дете 7-8 клас не бих давала 2-3лв/джобни, прекалено малко са. Разбира се, че всичко опира до възможностите на семейството. Но адекватността на джобните пари е много важен фактор за детето.

Защо,ако няма разходи за транспорт и за храна.Все си мисля,знам че е глупаво,но си мисля че ще започнат цигари да си купуват ако разполагат с повече пари.

# 58
  • sofia
Баш му стигат 3 лв. на седмокласника - да си купи вода или нещо дребно за хапване. Ако има основно хранене навън, няма да стигнат. Като си носи сандвич или нещо друго от вкъщи, даже не ги харчи.

# 59
  • Sofia
И аз смятам, че ако не харчи за транспорт, закусва в къщи и обядът му е осигурен отделно от тези пари, 2-3 лв са достатъчни. Все пак това са пари само за глезотийки, не за нещо наистина задължително и необходимо.
А за цигари винаги ще намерят, ако ще и по 50 ст да им даваш. Повярвай ми. Аз намирах.  Mr. Green Не са парите това, което ще ги спре да пушат.

Общи условия

Активация на акаунт