Тийнейджърите и парите

• 28 975
  • 145
  •   1
Отговори
# 90
  • София - Рим и обратно
Скоро и ние направихме дебитна карта на девойката, на 16 е. Получи захранване от 300 лв, по случай факта, че реши да работи в почивните дни и ваканциите и до момента се показва като много съвестен човек.

# 91
Благодаря много на всички споделили опит (макар да имаме доста време до тинейджърство).

Голямата ми дъщеря тъкмо навършва шест години. Ще тръгне на училище на седем и половина.
Със съпругата ми решихме да започнем да й даваме джобни от шестия й рожден ден, за да култивираме бавно отговорно отношение към парите и покупките.
0,50 лв на ден.

Веднага щом споделихме това с детето, тя застана особено сериозна и прие с радост и очакване идеята. Обяснихме откъде идват парите, къде отива голяма част от тях, защо понякога й купуваме неща, които иска, а друг път - не.
Разбрахме се, че година и половина, докато тръгне на училище, ще ни казва какво възнамерява да си купи, за да й помогнем да прави по-добър избор. След като тръгне на училище, ще може да пазарува с джобните си каквото прецени.

Засега възможностите й, с които е наясно са:
- да прибере стотинките в портмонето си, за да са с нея и да си купи нещо с тях (солети, сладолед)
- да сложи стотинките в касичката си, за да стават повече с времето и да си купи нещо по-голямо (книжка със стикери или друго, което я влече)

Наскоро направи първата си покупка - малко лего за 11 лв. Бях й казал колко има в портмонето, казах й колко ще струва и колко ще й останат. Въпреки това го прие много тежко, когато видя колко много от дълго пазените й стотинки отидоха при продавача. Разстрои се. С много търпение и обяснения изговорихме какво се е случило и как се е почувствала...
... от тогава вече две седмици не е повдигала въпрос да й купим нещо просто за спорта, а бяхме стигнали до момент, в който настояваше на всяко влизане в произволен магазин да купуваме нещо и за нея, без значение какво точно...

Първата крачка е сторена.
Мисля, че ще става по-сложно с времето.

# 92
  • Варна

didosim аз си мисля,че си имате едно много отговорно човече,за което ви поздравявам  bouquet

# 93
Засега нямат някакви определени джобни, т.е. не получават редовно пари. На 10 и на 8г. До обяд са на училище. Закусват вкъщи, там също имат плодове, закуски. Обядват вкъщи. Големият следобед си е вкъщи, малкият на тренировки. От там го вземам аз към 16ч и ако иска закуска му купувам. И двамата имат доста събрани пари от празници, но не ги харчат. Пазят си ги да си купуват по-големи неща. Ако им трябват пари за училище, или искат да отидат на кино, им давам.
Не знам кога ще дойде моментът за някакво регулярно финансиране и дали въобще ще прибегна до такава система. На мен като дете никога не са ми давали някаква определена сума като джобни, а ми даваха, когато и колкото ми трябват. Не съм прекалявала с исканията, така че и никога не са ми отказвали.

# 94
  • софия
Дъщеря ми е в 8 кл, давам 5 лв всеки ден, като 3 са за маршрутка. Храни се в къщи и всички пари харчи за козметика.
Малката е 1 кл, давам по 1лв на ден, но не всеки ден, защото забравя да ги харчи.... Laughing

# 95
  • София - Рим и обратно
Аз ли грешно съм разбрала, или темата е за тийнове и пари?

# 96
  • Варна
Правилно си разбрала Simple Smile

# 97
Каката ни е на 12 години, 5 клас. Джобните пари са й по 2лв на ден + карта за транспорта. Има дни, в които й стигат паричките, но някой път изхарчва всичко. До скоро носеше закуска от вкъщи задължително, но от известно време спря. Разчита да си купува нещо за ядене от лавката или близко магазинче до училището. Отделно се опитва да спестява останалите стотинки, като излиза навън си взима от тях.

# 98
  • София
Да напомня, че темата е за тийнейджърите и парите, а не децата и парите.

# 99
  • София
От колко години се водят тийнейджъри?

# 100
  • София
От колко години се водят тийнейджъри?

Чисто формално след 13 - thirteen.

# 101
  • София
Формалностите са ясни, но аз не виждам проблем да се обсъждат и 10-12-годишни...

# 102
  • София
Формалностите са ясни, но аз не виждам проблем да се обсъждат и 10-12-годишни...
10-12 годишните не са влезли в пубертета с редки изключения.
разликата е огромна.

# 103
  • София - Рим и обратно
Разлика няма межу десетгодишно и пубер на 14? Добре. Особено по отношение на парите и за какво се харчат.
Тук не става дума за 2-3клас - давам му по левче, той си взима вафла за 50 ст., а другите си ги спестява. На 14-15 вече стоят по друг начин нещата и май за това беше темата.

# 104
Давам сума, която покрива уроци, транспорт, храна. Дала съм достъп и до място, от където винаги може да вземе при нужда. Каквато и да е нужда. Злоупотреби или необмислени харчове няма, затова за сега не ограничавам. Съответно нямам точно определена сума, която да посоча, защото варира. Зависи от количеството уроци, продупчени билети и време, прекарано извън дома (нужда от храна навън). Зависи дали е имала достатъчно превръзки при цикъл, или трябва да си набави нови два пакета. Зависи дали точно този месец и е свършил дезодоранта или и трябва кадастрон по рисуване. Тези неща варират, така че и харчовете варират.

Общи условия

Активация на акаунт