Нарушаване на учебния процес заради ски училище

• 15 243
  • 195
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Ами то фактите наистина са, че не си ли подготвяш и доподготвяш детето вкъщи или на частни уроци оправия няма. Аз съм възмутена от английския, ама не е виновна учителката, а учебника. И по "Човек и общество" - от този предмет получавам главоболие.

# 91
Ми така, да. Ски, ски и пак ски му е майката, ама при нас нямааааа....

# 92
Ами то фактите наистина са, че не си ли подготвяш и доподготвяш детето вкъщи или на частни уроци оправия няма. Аз съм възмутена от английския, ама не е виновна учителката, а учебника.

Не е и в учебника вината, просто има объркване в очакванията. Училището преподава конфекция на едно средно ниво за едно средно дете. А пишещите тук са все амбициозни родители, гонещи топ ниво. Ми извинявайте, ама английски на ниво САЕ или СРЕ по никакъв начин не се покрива с това средно ниво. Не знам кой ви е заблудил, че можете да очаквате нещо подобно. Даже да се напънат учителите, даже да успеят да подсигурят и достатъчен брой часове, и супер учебници, и всичко друго пак няма да стане, защото класът не е хомогенен на високо ниво и с високи амбиции.  Именно затова резултати се постигат що годе само в най-добрите училища с подбор.
Та това е - който не иска конфекция и средно ниво ще дава пари за уроци, то по подразбиране е така.

# 93
  • София
Така и не разбрах, коя е тази фирма с толкова надута цена! Кажи я де, че да я знаем.
Погледнах в сайтовете на няколко ски-училища: Витоша Ски, Марина спорт, Мачирски, всички дават цена около 230 до 260 лв за 5 дена обучени+транспорт + екипировка. За група във възрастовия диапазон 7 -18 г. Би трябвало на училищата да направят дори отстъпка от тази цена, тъй като става въпрос за повече групи. Е кое е това ски училище с цена 600 лв, наистина много ми е интересно? newsm78
Или авторката си измисля или училището е решило и то да вземе нещичко или кой знае...
Иначе относно "нарушаване на учебния процес заради ски училище" - много съм "за" за ските, особено през учебно време, Wink но не на тази цена. Peace

# 94
Ми нищо не учат, както и през останалото време.  Laughing
Joy Joy Joy
Щоооо?
Смях не смях, при нас е такова положението. Довечера ако се сетя, ще копи пейстна от тетрадката по математика бисера на учителката.
А г-жата по английски превела citizenship като психология.
Видно столично училище, от тези на първите места по НВО /като изключим частните училища/, с голям наплив, деца от всички квартали с радиус 3 -4 км. от училището и интеУегентни и Амбициозни родители. Страх, страх ме хваща, хора.

Стигнах до тук.
Ами, какво да ти кажа, за страх си е.
Образованието 5-7 клас е отврат. Пълен драйф - без капчица извинение. Sick
Любимо ми беше, като мантра повтаряха "колко е труууден 5-ти клааас", каква възраст било това и прочее тъпотии. Нищо подобно, просто не се преподава качествено. Аз се убедих. Тук-там някоя бяла птица (учител), и до там. Една част от учителите си измиват ръцете с:"те са в пубертета и са ужасниии", друга част реят поглед над дневника и дори не забелязват какво се случва в час, едни истеризират пред децата, други са крайно незаинтересовани. По един любим предмет (що за предмет е предмета ДБТ, за бога-лепят хартийки и нищо свързано с бита не ги научиха за 3 години-това що е семеен бюджет нещо, това как се ценообразува и как да си намери по-евтини обувки на пазара нещо, това как да си обели и изпържи картофите, нито е бит този предмет, нито е домашен ooooh!)
И се започна...........вземете си този или онзи урок сами, прескачане на уроци, влизане на студенти (крайно неграмотни!!!) да преподават и изоставане с материала.
И бидохме въвлечени в истерията............уроци, за да разбере детето. Да, наложи се детето да позлва външна помощ-така спряганите уроци (школи), от същите тези незаинтересовани в клас учители-можело значи, да го преподадат в школата качествено, че да разбере детето ( и не, не са само деца на супер-амбициозни майки там, масово са там, точно сивата маса е там, школите са пълни още септември, 5,6 и 7 клас. Чудно що няма школа за подготовка за 9 клас, М?).
Сега, в 7 клас е "майка плаче". Ако не е външната помощ-матура покрита на куково лято ще видим. Ходи на пробен изпит-ми то се оказа, че половината от задачите на тази матура в училище не са ги и пипнали. Не, не си въобразявам, нито лъжа-учи ги в школата, с учителя или там където ходи детето, но не и в училище. По биология до тук има 10 урока взети самостоятелно. Не им се преподават, казва се-вижте си го вкъщи. По химия-аналогично (абе как се учи химия на самоход бе! ей нахално племе-аз не съм ни химик, ни учител, че да преподам вкъщи на детето аз химията!). Това е от началото на учебната година. Аз мрънках по време на ледената ваканция, че много пропускат, че вече са пропуснали заради избори, че програмата е странно сменена тази година, с добавен (тук ме бяха нападнали в една тема, че лъжа, че бил свален материала от 8 клас, ама за мен си е така-доста голям обем има добавен материал от 8 клас, който трябва някак да се вземе тази година, половината от която те не учат!).
Фермани мога да изпиша, тук-там да има някъде проблясък, но масовото е доста тревожно. Чета в момента и се дивя какво ме чака след 7 клас и си блъскам главата защо го причиних на детето. Дете, което поправя правописни грешки на студентките на практика в техния час- бъдещите учители.

Та вие за едни ски! Да ходят бе! Пожелавам на всички да има възможността да изведат децата от това странно нещо, наречено образователен процес (егати процеса тази година!) и да им проветряват мозъците я на ски, я на басейни.
 Tired Crossing Arms

Тази година няма ски. Има дежурното зелено училище, на което детето няма да ходи, защото се готви за прословутите матури. Но, и на училище няма да ходи, защото така или иначе 7 клас си го изнесе сама, без преувеличения. Ще се наспива, ще си учи самостоятелно вкъщи, ще си ходи на спорт и поне за седмица ще бъде лишена от "учителския състав", който или дреме, или истеризира.  Crossing Arms

За първи клас пък съвсем-няма нищо травматично за една седмица без присъствие в клас. И моите деца са прекарвали в сборна група в детската някога, или сборен клас, ако не са на зелено/ски училище. Офертите са били от прилични, до лека надути, но поносими все пак. Peace

Последна редакция: ср, 15 фев 2017, 08:39 от smetanapalata

# 95
  • Sofiq
smetanapalata, направо изби рибата с тоя пост!
Отдавна не бях чела толкова искрено, открито и директно изказване за реалната ситуация в училище. Тука все едни напудрени, напарфюмирани мнения чета...хаха, поздравления че не спести нищо!
Аз нямам ученик 5-7 клас, но ни предстои и ми се щеше да знам какво е състоянието на образованието в тоя период. Мерси! bouquet

# 96
А, мерси, какво ти мерси!
Искрено пожелавам да попаднете на поне половин учителски състав заинтересован! Да бъдем реалисти, няма как да очакваме всички да са "нормални", но и оптимисти, че поне част от учителите ще са свестни. Участвайте, интересувайте се и подкрепяйте децата си, защото точно в този период, вместо да бъдат окрилени, да попиват жадни знания, да им е интересно и да откриват света, те се сдухват, зазубрят и тотално биват изхвърлени от влака. Много често и класният ръководител е толкова не в час, че децата тотално се изгубват и естествената жажда да грабят знания с пълни шепи закърнява безвъзвратно.

# 97

А г-жата по английски превела citizenship като психология.

Ужас ooooh!

По темата и аз мисля, че е офертата е скъпа.
Иначе не бих пуснала моето дете на ски училище. Щях да го оставя вкъщи за тези дни. Със сигурност ще упражни повече за по час на ден, отколкото да търка чина от сутрин до вечер в сборен клас.
А и в първи клас няма нищо кой знае какво за учене, че да се притеснявам от изпускане на материал.

# 98
  • Sofia
И при нас има всяка пролет 1 седмица зелено училище в учебно време, което ме дръзни безумно. При положение, че януари изпуснаха толкова дни заради снега, спокойно можеха да направят зеленото училище през пролетната ваканция. Хем хората да не се чудят какво да си правят децата, хем да не изпускат още цяла седмица. Ние не ходим и много се дразня от сборните класове в нормално учебно време. Да не говорим още колко дни изпуснаха тази година заради избори, спукани тръби, аварии на парното и не знам какво още...  ooooh!

# 99
Всъщност, при нас зеленото е точно след ваканцията. hahaha Смятай-удължаване на ваканцията със седмица е това, да. Crazy И да - води се училище, и с тях заминават учители, и се носят учебници, за да учат. Случвало се е да учат, но се е случвало и да не учат (че то в клас също не учат кой знае колко всъщност се оказа: дремят или крещят-->средна хубост няма).

Сега за 7 клас, при все, че са тотално изостанали на места, а други са пропуснали уроци, а трети са взимали по 3 урока на куп в продължение на часове, с цел да наваксат неученото заради избори и ледената епоха, смятай една ваканция + зелено училище до какво ще доведе-до пропускане на материал за тази седмица и или си го взимаш сам (с учител или както намериш вариант) или просто не го взимаш и ти остава дупка (както по-често се случва). После правиш "проект (например по География за Африка - копи-пейст от някъде и си изкарал 6-цата). Смях. Другата крайност е така да те напъне географичката, че зарязваш пък БЕЛ и Математиката за седмица и кълвеш цял раздел (пак сам, защото нали, таковата-пропуснали сте го нооо, трябва да се вземе, не било необичайно казаха и тук).

Никаква драма няма такова пропускане и после препускане в малките класове (всъщност там препускане няма, имат време и могат да си го позволят). Ако в малките класове това ви се вижда драма, представям си като кацнете 5-7 клас периода какво ще си мислите.

# 100
  • София
Аз пък съм против ползването на ваканции за зелени и бели училища. Обикновено тогава пътуваме, за да видят децата бабите и дядовците си, да посетим места, на които не сме били или пък обичаме ...
Въпреки, че предварителното плануване на отпуските през годината официално отпадна, нашите работодатели (моят и на ММ) все още искат да се планират отсъствията през годината, доколкото е възможно, и винаги съобразяваме нашите отпуски с ваканциите.

# 101
  • Пловдив
Ама тук си говорим за ПЪРВИ КЛАС. Аз изобщо имам опит с до 4-ти, за по-нагоре от сега се попритеснявам, но до 4-ти клас време има. И може да се навакса.

# 102
Абсолютно, пак казвам. 1-4 клас едно зелено или ски училище не нарушава никакъв учебен процес. При малките има предостатъчно време и за взимане на материала и за упражняване и затвърждаване. Всичко останало за мен лично е прекалена амбиция. За 5 дена без училище всъщност пропуск няма. Да не говорим, че 1-4- клас спокойно могат ( и го правят) да онагледят някои уроци от небезизвестните предмети ЧП и ЧО, в различна от класната стая обстановка, което повече помага, отколкото да вреди.
Проста сметка за онзи период ми показа, че за точно час (самостоятелно), детето пишеше домашните и упражненията. Ако не е предвидено взимане на ново учебно съдържание, а упражнения, то на зеленото училище го имат този час, в който си вадят тетрадките и решават по 2-3 задачи или пишат нещо. Предпочитам след този час детето да е на въздух, вместо 8 часа да виси на чина.

# 103
  • Sofia
Е то зеленото училище не е задължително. Вие щом пътувате просто няма да ходите на зелено училище и готово.
Не съм съгласна, че има достатъчно време в малките класове. В момента (втори клас) вземат по 2 таблици за умножение на седмица плюс деление със същите. В главите им е пълна каша, но това е положението заради снега.

# 104
Таблицата се учи като стихче, това е за домашно. Не се очаква таблицата да бъде "научена" точно в час. Там ще се приложи после, ще се упражни. Таблицата се взима втори срок на 2 клас, имате цяло лято после да упражнявате и поддържате, спокойно. Това беше другата истерия-с прословутата таблица. Peace Затова, предвидливи родители ми бяха "прошепнали", а и имах опита от по-голямо дете - таблицата се започва предварително. Освен това сега тя се учи по-различно от по наше време, когато я карахме от 1 до 10.
Та табличката-учи се вкъщи, не се учи в клас. Laughing
Зеленото училище или ските са чудесно място да се упражнява точно таблицата в движение. Всъщност, ако не се отиде на зелено-детето ще си ходи на училище и ще си кълве табличката отново вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт