Значки ще отличават бременните в софийското метро

• 29 278
  • 324
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Бях забравила каква селения е в автобусите сутрин и си взимам думите назад за значките. Ако продължа да се придвижвам и другата седмица с ГТ, ще ходя да си взема такава.
Не, за да ми отстъпват място, а за да не ме блъскат с такова настървение всякакви идиоти, които организират пого на вратите, защото бързат да приседнат, за да си цъкат на удобно по телефона ooooh!

# 181
  • София
Раницата на гърба не е нещо непосилно. Децата могат да са доста устойчиви и издържливи, да видиш как моят кльощи 21 кг тича с раницата, ако гоним рейс. Нямам предвид 1 клас, а напр. 9-12, когато вече са достатъчно пораснали и развити. Доста момчета ходят на фитнес или спорт, има и момичета.
Обаче стане ли дума - винаги пречат възрастните хора, защо тичали да седнат, а учениците са мамини златни и не отстъпват място.
Докато бях бременна, се стараех да съм донякъде изтупана, доколкото е възможно, дори ходех на токчета, което сега отчитам като тъпотия. Не съм чак толкова смела да стана първа лястовичка, но ако се възприемат значките - бих си сложила.

Бременността също не е нещо непосилно. Аз, въпреки че бях бременна след 35 и се водех рискова поради няколко причини, бях и доста издръжлива. По време на цикъл съм се чувствала много по-зле, отколкото докато бременна. Имало е случаи, когато съм "яла" обезболяващи, за да мога да издържа. Ако някой в такъв момент ми беше казал да стана, щях да откажа без да се обяснявам.
П.П. Да уточня, че през цялото време говоря за нормална бременност.

# 182
  • София
Разбира се, че не е нещо непосилно, бременната трябва да си прави сметката докъде й стигат силите.
Но все пак е по-вероятно да й стане лошо.
Не говоря стар човек или малко дете да й отстъпи място, намират се и здрави и прави мъже, с и без раници.

milenaka, това че при теб е било така, не отменя обратното.
Тогава защо жените не носят значка "Имам тежък цикъл"? И какви доказателства да им искаме?
По твоята логика - аз рядко съм имала такъв проблем, значи другите са глезли и симулират.

# 183
  • Варненска клюкарка

Бременността също не е нещо непосилно. Аз, въпреки че бях бременна след 35 и се водех рискова поради няколко причини, бях и доста издръжлива. По време на цикъл съм се чувствала много по-зле, отколкото докато бременна. Имало е случаи, когато съм "яла" обезболяващи, за да мога да издържа. Ако някой в такъв момент ми беше казал да стана, щях да откажа без да се обяснявам.

И аз така, даже единствения път когато ми се случи да припадна като 18 годишна ученичка беше заради болки от такова естество. От близкия магазин ми помогнаха, изнесоха стол, свестиха ме, бяха извикали линейка....Добре че се случи на спирката, а не в автобуса. Преди години, приятелката ми като беше на 16 малко преди края на учебната година припадна в автобуси и тролеи 3 пъти в интервал от 2-3 седмици. Просто и прилошаваше, падаше и кръвното от топлината.... Всеки път родителите и я водеха на лекар, но последния път си беше ударила главата, а и беше доста издрана по други места, та и те хората отнесли много критики заради състоянието и без да имат вина. Заради сътресението и се наложи да лежи 3 дни вкъщи.
Назад споменах за активистките в ГТ които смеят да определят кой има право да седи и кой не, вдигайки от местата им едни хора заради други. Не си обяснявам как смеят да го правят, че и да се гордеят с постъпките си, като дори един млад и видимо здрав човек в някакъв момент може да не е в състояние да издържи прав пътуване в ГТ Peace И докато една бременна когато не се чувства добре, може да ползва такси, едно 8-9-10 годишно дете трудно би преценило състоянието си.

Stardust@  в училището на синът ми имат шкафове, ние родителите си намерихме фирма да ги изработи и монтира, както и ние си ги  платихме. И за други училища знам че в повечето класни стаи си имат децата шкафчета, но това не е намалило товара по гърбовете им.
Да, хубаво би било по-често да се говори в училище за добри инициативи, но нашите деца в часовете на класа най-често ги занимават с глупости ooooh!
Аз  продължавам да смятам че една бременна, застанала на двата си крака в ГТ е по-устойчива и знае как да се пази в сравнение с някой малък човек към 30 килограмов, носещ на гърба си 10 кг раница.

# 184
  • София
Разбира се, че не е нещо непосилно, бременната трябва да си прави сметката докъде й стигат силите.
Но все пак е по-вероятно да й стане лошо.
Не говоря стар човек или малко дете да й отстъпи място, намират се и здрави и прави мъже, с и без раници.

milenaka, това че при теб е било така, не отменя обратното.
Тогава защо жените не носят значка "Имам тежък цикъл"? И какви доказателства да им искаме?
По твоята логика - аз рядко съм имала такъв проблем, значи другите са глезли и симулират.
О, не, в никакъв случай, точно обратното казвам – да не съдим за другите по себе си. С повече обяснения: Това, че аз не съм имала нужда някой да ми става по време на бременността, не означава, че друга бременна няма да има нужда да ѝ стават, но означава, че не всяка бременна автоматично е нуждаеща се, защото едва ли аз съм била единствената с нормално протичаща бременност. Това, че някой изглежда здрав и прав, не винаги означава, че е такъв. Той също може в този момент да има нужда да седи и едвам да се държи на краката си. Много съм против манталитета "Всички са ми длъжни". Всъщност, направо не го понасям, без значение кой го проявява.

Последна редакция: вт, 21 фев 2017, 17:31 от milenaka

# 185
  • София
За не знам кой път да повторя - бременната носи значката, ако иска. И винаги може да откаже учтиво мястото, ако се чувства добре.
И не на последно място - обикновено в ГТ не се качват тълпи бременни. Но и на една бройка от цял вагон/рейс няма кой да стане, защото един е снощен, друг си чете, трети е с тежък цикъл, четвърти с дископатия - нали сме болно общество.

# 186
  • София
Да, има право да носи значка, има право да не носи, това е нейно право. Има право и да откаже да седне, разбира се. Пак ще кажа, че не говоря за тези бременни, а за тези с манталита "Другите са ми длъжни". Не може да очакваш и/или изискваш уважение, проявявайки неуважение. Що за наглост е да се опитваш да даваш наклон на абсолютно непознати хора дали да си гледат в телефона/книгата/вестника или не? Тези хора също са си платили билети и имат право да седят. Въпрос на добро отншение и възпитание е, но това също е двупосочен процес.

# 187
  • София
Kъде ги видяхте тия 30-килограмови с 10-килограмови раници?  Shocked
Вдигали ли сте изобщо някога 10 кг? 30-килограмов изобщо няма да може да се изправи с такава тежест на гърба си.
На мен тежест над 3 кг ми откъсва ръцете ако трябва да я нося повече от няколко мин., а съм доста здрава в ръцете.

# 188
както има определени места за паркиране на автомобили на родители с колички за деца така и в метрото/мотрисата може да поставят табелка означаваща мястото за бремени.
а какво да кажат инвалидите ? - и за тях ли трябва да има значки ?

# 189
  • София
Вдигали ли сте изобщо някога 10 кг? 30-килограмов изобщо няма да може да се изправи с такава тежест на гърба си.
На мен тежест над 3 кг ми откъсва ръцете ако трябва да я нося повече от няколко мин., а съм доста здрава в ръцете.

Теглила съм раниците на моите навремето, и то без да има бутилка вода, а само учебниците, тетрадките и несесера - 8 килограма.

# 190
  • out of space

Вкъщи. Втори клас тапешник. 26 килограма човечето, а раницата 9 кг- лично премерена.
Добре че училището му е на 3 минути пеша.

# 191
както има определени места за паркиране на автомобили на родители с колички за деца така и в метрото/мотрисата може да поставят табелка означаваща мястото за бремени.

За инвалидите - специално място в градския транспорт. Ако не са в количка - защо да няма знчки? Те са в много по-неизгодно положение от бременните. Не само за 9 месеца.

# 192
  • Варненска клюкарка
Ето затова говорех че трябва да има специално обособени места- имах предвид конкретно за бременни, но естествено може и инвалиди и майки с малки деца. А всеки пътник, седнал там на въпросните обособени места да знае че ако се появи човек със специална нужда трябва да освободи мястото. Затова споменах че въпросните седалки трябва да са първите 1-2 и нуждаещите се да се качват от първата врата. А не някоя кифла която смята че целия свят и е длъжен и да мята обвинителни погледи по седящите пътници в останалата част от салона.Както някой назад каза тези хора също са си платили и имат право да седят да четат и каквото им се харесва.

# 193

За инвалидите - специално място в градския транспорт. Ако не са в количка - защо да няма знчки? Те са в много по-неизгодно положение от бременните. Не само за 9 месеца.
Пропускаш само едно, че бъдещите деца на тези бременни, ще плащат нашите пенсии, включително и инвалидните пенсии на пенсионерите.

# 194

Пропускаш само едно, че бъдещите деца на тези бременни, ще плащат нашите пенсии, включително и инвалидните пенсии на пенсионерите.

Нищо не пропускам. Ако си чела назад, ще видиш че подкрепям с правата на бременните жени, както и на инвалидите. Тези категории хора са с предимство в цял свят.

Общи условия

Активация на акаунт